Paraskaan sijoittaja ei voita markkinoita jatkuvasti. Tosin Warren Buffettin Berkshire Hathaway ei ole koko 2010-luvulla yltänyt yhtenäkään vuonna pitkän aikavälin keskituottoonsa, joka on aikaväliltä 1965–2015 peräti 19,2 prosenttia. Viimeisten seitsemän vuoden aikana Buffett on hävinnyt tuotoissa jopa viidesti yleisindeksille. Yli puolen vuosisadan mittaisessa historiassa näin on tapahtunut viime vuodet pois lukien vain kuudesti aiemmin. Mitä Buffettin salkku on syönyt, ja miksi se laahaa nyt perässä?
Tästä teemasta kirjoitin tänään julkaistun kolumnin sanomalehti Keskisuomalaiseen. Siihen pääsee tämän linkin kautta.
Kolumnissa käsitellään havaintoa siitä, että Buffettin johtaman sijoitusyhtiön tuotot ovat alkaneet jäädä jälkeen yleisindeksin tuotoista varsin säännönmukaisesti. Tämä ei ole pitkälti yhtiöpoimintaan perustuvassa strategiassa hyvä uutinen – kuka tahansa saa markkinoilta indeksituoton (brutto) ostamalla matalakuluista ja passiivista rahasto-osuutta.
Warren Buffettin johtamalla sijoitusyhtiöllä on miljardiluokan operatiivista liiketoimintaa sen kokonaan omistamissa yhtiöissä. Lisäksi sillä on yhteisomistuksessa olevia yhtiöitä, jotka tulouttavat osinkovirtaa pörssin ulkopuolelta. Tavanomaisen sijoittajan näkökulmasta lienee kuitenkin mielenkiintoisinta tarkastella sijoitusyhtiön pörssilistattujen omistusten kärkikaartia, koska niihin voi New Yorkin pörssin kautta sijoittaa tavallinenkin kuolevainen (kuten voi Berkshire Hathawaynkin osakkeisiin).
Seuraavassa on listaus Buffettin salkun 15 suurimmasta pörssilistatusta omistuksesta.
1. Wells Fargo
2. The Coca-Cola Company
3. IBM
4. American Express
5. Procter & Gamble
6. Phillips 66
7. U.S. Bancorp
8. Walmart
9. Moody’s
10. Goldman Sachs
11. John Deere
12. Sanofi
13. AT&T
14. Charter Communications
15. DaVita HealthCare Partners
On merkittävää havaita, että 5 suurinta yksittäistä omistuskohdetta muodostavat rahamääräisesti markkina-arvoltaan jopa 74 prosenttia – lähes kolme neljäsosaa (!) – koko Buffettin pörssisalkun markkina-arvosta. Tätä on keskittäminen!
Koska osakesalkun tuottoja dominoi muutama yksittäinen suuromistus, riittää yhtiöpoiminnan strategiaa koskevia kysymyksenasetteluita alituoton syistä:
Ovatko sijoitusyhtiön suurimmat omistukset jo saavuttaneet nopean kasvunsa rajat?
Onko Berkshire Hathaway jo liian iso, jotta se voisi löytää riittävän suuria ja laadukkaita uusia kohteita järkihintaan?
Vai onko Buffettin osumatarkkuus ruostumassa yhtiövalinnoissa?
Vai onko tarkasteluajanjakso finanssikriisin jälkeen vain liian lyhyt Buffettin strategian arvioinnin suhteen?
Vai ovatko pörssi-indeksit nousseet kuplahintoihin, jolloin Buffettin konservatiivinen salkku jäisi tämän vuoksi jälkeen ja tekisi ylituottonsa taas seuraavassa laskussa?
—
https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html
Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä IBM:n ja The Coca-Cola Companyn osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).
Photo credit: trackrecord via Foter.com / CC BY-NC-ND
“Vai ovatko pörssi-indeksit nousseet kuplahintoihin, jolloin Buffettin konservatiivinen salkku jäisi tämän vuoksi jälkeen ja tekisi ylituottonsa taas seuraavassa laskussa?”
Veikkaisin tätä vaihtoehtoa 90% todennäköisyydellä.
Viimeksi teknokuplassa buffett hävisi samoin indeksille ja arvostelijat haukkuivat hänet vanhuuden höperöksi kun hän ei sijoittanut teknologia osakkeisiin.
Eipä ole näistä arvostelijoista teknokuplan jälkeen kuultu.
Jukka ei et taida komentoida muiden jättämiin komenteihin?
Piristävä kirjoitus, kiitos. Buffetin ainaista ylistystä (ansaittuakin) ei vaan jaksa enää lukea.
Kommentoisitko Jukka Nokian Renkaita ja Grahnia? Muistaakseni aika paljon hehkutit aikaisemmin näitä, toisaalta etkös kritisoinut optio-ohjelmaa jo ennen nykyistä kohua (vai oliko joku toinen yhtiö kyseessä?).
Muistan kun Buffett jäi indeksistä. Hän ei kuulemma ymmärtänyt uuden talouden päälle. Buffettille YHOO:n +900 P/E luku oli likaa. Sitten IT kupla puhkesi…
Stock % of portfolio Shares Recent activity Reported Price* hist WFC – Wells Fargo 19.78 479,704,270 Add 2.00% $54.36 hist KHC – Kraft Heinz Co. 17.97 325,634,818 $72.76 hist KO – Coca Cola Co. 13.03 400,000,000 $42.96 hist IBM – International Bus. Machines 8.46 81,033,450 $137.62 hist AXP – American Express 8.00 151,610,700 $69.55 hist PSX – Phillips 66 3.81 61,486,926 $81.80 hist PG – Procter & Gamble 3.18 52,793,078 $79.41 hist USB – U.S. Bancorp 2.75 85,063,167 $42.67 hist WMT – Wal-Mart Stores 2.61 56,185,293 $61.30 hist DVA – DaVita HealthCare Partners 2.04 38,565,570 $69.71 hist MCO – Moody’s… Lue lisää >>
Pörssilistatut omistukset ovat kuitenkin suhteellisen pieni osa Berkshire Hathawaytä. “Tätä on keskittäminen!” tokaisu ei siis pidä paikkaansa, jos tarkastellaan mistä koko BRK:n tuotto muodostuu. Pikemminkin sanoisin “Tätä on hajauttaminen!”
Käsittääkseni nuo pörssiomistukset vastaavat noin 1/3 Berkshiren portfoliosta, niiden markkina-arvon ollessa 133miljardia. Usein nostetaan jostain syystä esille vain näitä pörssilistattuja omistuksia, tuostahan puuttu nyt esimerkiksi Precision castparts, jonka Berkshire lunasti pois 32 miljardilla. Tästä tuli suoraan suurempi sijoitus mitä yksikään noista listalla näkyvistä. Käsittääkseni GEICO on myös aika iso kioski jos sille pörssissä markkina-arvo määritettäisiin.
Hmm. Olisiko niin että buffet ei sijoita sokeasti osakkeisiin, jotka katsoo olevan liian kalliita. Kurssit on nousseet paljon ja indeksirahastot laittaa osingot sisään ilman minkäänlaista analyysia onko sijoitus järkevä. Tällä logiikalla indeksirahastoilla olisi merkittävä osuus nousumarkkinan vauhdista. Jukka kerkesi jo twitteriin jo heittämään saman suuntaista.