Siirry pääsisältöön

Mielenkiintoinen kultakaivososake: Eldorado Gold Corp.

Olen viime aikoina ollut varsin passiivinen osakeostojen suhteen. Toimeksiantoni ovat olleet pääasiassa myyntitoimeksiantoja, sillä olen katsonut että nyt on hyvä aika kotiutella (pienehköjä) voittoja. S&P500-indeksin uudet ennätyslukemat sekä markkinoiden eliksiirin, Fedin QE:n, väheneminen pistävät miettimään, että mahtaakohan osakkeissa lyhyellä aikavälillä olla enää nousuvaraa. Olen yleensä surkea markkina-ajoituksessa, mutta minulla on vahva tunne, että maltti on tällä hetkellä valttia markkinoilla.

Yleisestä osakemarkkinoiden noususta poiketen, yksi toimiala on ollut viime vuosina todellinen vastarannan räkäkiiski kurssikehityksellä mitattuna. Tämä hyljeksitty toimiala on kultakaivokset, joiden osakkeita sijoittajat ovat kohdelleet kuin vanhaa tiskirättiä. Kultakaivososakkeita mittaava HUI-indeksi on romahtanut viimeisen kahden vuoden huippulukemistaan lähes 60 prosenttia. Samana aikana louhittavan metallin, kullan hinta, on laskenut huipustaan “vain” 30 prosenttia. Indeksi on laskenut yhtäjaksoisesti kolmena vuonna peräkkäin, mikä on harvinaista mille tahansa toimialalle.

Kultakaivososakkeet ovat kuin vivutettuja kultasijoituksia: kullan hinnan noustessa näiden osakkeiden arvo nousee yleensä itse metallin hintaa nopeammin, kullan hinnan laskiessa taas vipuvaikutus toimii tietysti toiseen suuntaan. Karkeasti ottaen, mitä pienempi kultakaivosyhtiö, sitä voimakkaampi vipu. Näitä osakkeita kannattaa siis harkita salkkuunsa vain silloin jos uskoo kullan hinnan nousuun. Itse uskon tähän vahvasti. Olen sitä mieltä että kullan hinta on tällä hetkellä liian alhainen. Näkemystäni olen perustellut aikaisemmassa blogikirjoituksessani. Aikaisemmin esittämieni argumenttien lisäksi kullan hinta voi nousta myös voimakkaasta lyhyeksimyyntiaallosta seuraavan “short squeezen” seurauksena. Sokerina pohjalla: on mahdollista, että kullan hintaa on manipuloitu alaspäin jo pidemmän aikaa. Hinta voi lyhyellä aikavälillä toki laskeakin, mutta uskon että pidemmän aikavälin trendi on ylöspäin.

Kultakaivosyhtiöiden tilinpäätökset ovat tällä hetkellä karmeata luettavaa. Julkaistujen Q1 osavuosikatsausten perusteella yksikään kultakaivosyhtiö ei tuota positiivista vapaata kassavirtaa investointien jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että edes alhaisimman kustannustason kultakaivosyhtiöillä ei ole varaa osingon maksuun eikä lainanlyhennyksiin nykyisellä 1 300 $/oz kullan hinnalla, vaikka monet yhtiöistä ovatkin pienentäneet investointiohjelmiaan. Yhtiöiden raportoimat “all-in” tuotantokustannukset ovat keskimäärin noin 1 000 $/oz, mutta tämä luku antaa yleensä liian positiivisen kuvan kaivosten todellisista tuotantokustannuksista (asiasta kiinnostuneet voivat lukea tämän erinomaisen artikkelin). Tilinpäätöksen kassavirtalaskelma sen sijaan on lahjomaton ja kertoo karun totuuden liiketoiminnan tilasta. Ainakin kultakaivosyhtiöiden näkökulmasta on täysin käsittämätöntä, että mediasta saa jatkuvasti lukea kullan hinnan olevan kuplassa. Mikäli uskoo nykyisen hintatason olevan kuplassa, uskoo samalla kultakaivostoimialan olevan tulevaisuudessa elinkelvoton. Itse laitan kuitenkin rahani likoon sen puolesta, että kullan hinta ei ole kupla vaan hinta on aliarvostettu, sillä uskon että kultaa tullaan myös tulevaisuudessa louhimaan maan alta. Tämä ei ole mahdollista, ellei kullan hinta nouse.

Analysoidessani kultakaivosyhtiöitä pyrin keskittymään yhtiöiden kassavirtaan ja taserakenteeseen. Koska yksikään kaivosyhtiöistä ei tällä hetkellä generoi vapaata kassavirtaa, on ensiarvoisen tärkeätä, että yhtiöillä on kevyt velkarakenne ja vahva kassa. Mikäli nämä ehdot täyttyvät, on todennäköistä, että niiden ei tarvitse hakea uutta rahoitusta osakeantien tai kalliiden velkajärjestelyjen kautta, vaikka kullan hinta väliaikaisesti laskisikin. Positiivinen puoli viime vuonna tapahtuneessa kullan hinnan korjausliikkeessä on se, että kaivosyhtiöt joutuivat viime vuonna alaskirjaamaan taseen liikearvojaan, minkä seurauksena yhtiöiden taseet ovat nyt paljon terveemmän näköisiä.

Oma suosikkini kultakaivososakkeista on kanadalainen Eldorado Gold Cop. Eldoradolla on seitsemän toiminnassa olevaa kultakaivosta ja kuusi kehitysprojektia vireillä. Tuotantoresurssit ja varannot ovat maantieteellisesti hajautettu viiteen eri maahan: Kreikka, Turkki, Romania, Kiina ja Brasilia. Jokaiseen maahan toki liittyy poliittinen riski, mutta se on tällä toimialalla vain hyväksyttävä. Monet kilpailijat toimivat Afrikan maissa, joissa poliittinen riski on vielä suurempi. Eldoradolla on 20 vuoden kokemus kullankaivuusta ja ansiolista on vakuuttava. Yhtiö on yksi alhaismman kustannustason toimijoista alalla. Mielestäni positiivinen signaali on myös se, että yhtiö ei ole karsinut investointejaan kullan etsintään ja tuotannon kehittämiseen vaikka kullan hinta on laskenut.

Eldorado on tällä hetkellä nettovelaton yhtiö: Kassassa on rahaa noin 600 m$ ja velkoja suunnilleen saman verran. Konsernin velat koostuvat lähes kokonaisuudessaan Senior notesta, joka erääntyy vasta vuonna 2020, eikä siihen kohdistu lyhennyksiä laina-aikana. Tästä johtuen Eldoradon lainanlyhennykset ovat olemattoman pieniä nykyisellä velkarakenteella. 600 m$ kassan lisäksi Eldoradolle on myönnetty noin 400 m$ edestä luottolimiittejä, joten likviditeetti (kassa + luottolimiitit) on erinomainen, yli 1 000 m$. Eldoradolla on siis kykyä ottaa vastaan pahojakin takaiskuja liiketoiminnassaan.

Tällä hetkellä Eldoradon markkina-arvo on alle sen tasearvon. P/B-luku on noin 0,8. Taseessa on edelleen liikearvoa noin 7 prosenttia taseen loppusummasta, mutta vaikka liikearvo kirjattaisiinkin kokonaisuudessaan alas, olisi P/B luku silti alle yhden. Mikäli sijoittajien kiinnostus kultakaivosyhtiöitä kohtaan palaa, on täysin mahdollista, että näiden yhtiöiden markkina-arvo olisi 2x niiden tasearvo. Tämä tarkoittaisi Eldoradon kohdalla osakekurssin kaksinkertaistumista. On mielenkiintoista huomata, että Eldoradon osakkeilla on 2010-luvun aikana käyty kauppaa jopa yli kolmen P/B-kertoimella. Mikäli osakekurssi nousee näin korkeaksi, on se myynnin paikka, mutta siihen on vielä pitkä matka.

Itse uskon että kultakaivosyhtiöissä on huomattavaa nousupotentiaalia. Olenkin sijoittanut omia pelimerkkejäni tälle toimialalle. Näiden yhtiöiden osakkeet vaativat kärsivällisyyttä ja sijoittajien on pystyttävä sietämään erittäin voimakasta volatiliteettiä sijoitusaikana, joten sijoituspäätöstä kannattaa harkita huolella. Lisäksi sijoittaessa on tärkeää pystyä erottamaan jyvät akanoista, sillä osa kaivosyhtiöistä on todella pahoissa vaikeuksissa.

Mikäli lukijoiden joukossa on sellaisia, jotka seuraavat kultakaivososakkeita aktiivisemmin, olisi mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia eri yhtiöistä. Vaikka puhunkin koko ajan kullasta, mielestäni hopean kohdalla fundamentit ovat aika lailla samankaltaiset, joten niistäkin olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä. Mielipiteitä voi kirjoittaa alla olevaan kommentti-kenttään. Minulle voi myös kirjoittaa Twitterin kautta (@timotikkala) tai vaikka sähköpostilla (tikkala.timo85(at)gmail.com).

*****************

Kirjoitushetkellä kirjoittaja omistaa Eldorado Gold Corp:n osakkeita.

Seuraa Twitterissa: @timotikkala

Vieraile kotisivuillani: timotikkala.com

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia ja mielipiteet ovat täysin kirjoittajan omia.

Kuvan lähde: Eldorad Gold Corp.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.05.2014 20:38

Tepolle: Itse yritän seurailla mielestäni fiksuimpia aivoja tällä sektorilla. Esim. Sprott asset managementin Eric Sprott ja Rick Rule tuntevat selvästi tämän sektorin läpikotaisin. Molemmilla on kymmenien vuosien kokemus ja molemmat laittaavat myös rahansa sinne mistä puhuvat. Lisäksi Casey research tekee fantastista analyysiä kaivososakkeista. Heidän palvelut ovat pääasiassa maksullisia, mutta ilmaisesta uutiskirjeestäkin saa paljon irti. Sitten jos mennään ihan geologian tasolle, niin Brent Cookin Exploration Insight on informatiivinen sivusto. Kultauutisoinnissa pyrkisin ehdottomasti välttämään Goldman Sachsia ja muita Wall Streetin veijareita. Heidän ennusteensa tuppaavaat menemään aina pieleen. Heidän mukaansa kulta on lähes aina ‘kupla’ kun taas osakkeet ovat aina ‘houkuttelevia’. Lisäksi he… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
18.05.2014 18:56

Kullan kaivaminen on todella kallista tänä päivänä. Kustannuslaskennassa täytyy huomioida myös se, että kaivosyhtiöt louhivat parhaat malminsa silloin, kun kullan hinta on alhainen. Tämä vaikuttaa maalaisjärjen vastaiselta, mutta todellisuudessa se on yleensä ainoa mahdollisuus tuottaa riittävää kassavirtaa myös huonoina aikoina. Mikäli kullan hintaa pysyy pitkään näin alhaalla, tarkoittaa se sitä, että kaivosyhtiöillä on kohta vain huonoimmat ja kalleimmat malmit jäljellä. Tällä viittaan siihen, että kustannukset tuskin tulevat ainakaan laskemaan. Lisäksi uudet esiintymät ovat yhä syvemmällä maan uumenissa tai poliittisesti epävakaissa maissa.

Nimetön
Nimetön
18.05.2014 13:37

Kultakaivosyhtiöiden taloudellinen tilanne on siis vähän kaunisteltu , mutta tämä kirjoitus toi hyvin esiin näitä faktoja mihin kannattaa kiinnittää huomiota sijoituspäätöstä tehtäessä. Muutenkin oli todella itseäni kiinnostava aihe ja olen kirjoittajan kanssa pitkälti samoilla linjoilla. Suomessa ei saa tälläistä informaatiota mistään, joten Nordnet on ainakin minulle selvästi paras osakevälittäjä tästä syystä. Yritän kirjoitella omia vinkkejä myöhemmin, mutta kirjoittajan aikaisemmin mainitsema ETF GDX on ilman muuta peruspaperi! KIITOS

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.05.2014 19:31

Onko mitään hyviä alan nettisivuja , joita erityisesti seuraat ?