Miehet sijoittajina – kansanosakkeita ja osinkokoneita

Sijoittaminen on pitkään mielletty miesvaltaiseksi harrastukseksi. Sitä se on edelleen, vaikka uusien naisasiakkaidemme määrä kasvaakin miehiä nopeammin. Olemme julkaisseet joka vuosi kansainvälisenä naistenpäivänä tilastoja naisten sijoittamisesta. On kuitenkin olemassa myös pienemmälle huomiolle jäänyt kansainvälinen miestenpäivä. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota erityisesti poikien ja miesten terveyteen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja hyvien roolimallien korostamiseen. Tänään 19.11. haluammekin avata ensi kertaa tilastoja miesasiakkaidemme sijoittamisesta.

Keskimääräisen miesasiakkaan pörssi- ja rahasto-omistukset arvoltaan 30 000 euroa

Nordnet Suomen asiakkaista miehiä on 69 %. Miesasiakkaat painottuvat erityisesti ikäluokkiin 36-45 vuotta ja 46-55 vuotta (molemmissa 23 % miesasiakkaista). 0-16-vuotiaille lapsille avatuissa salkuissa jako tyttöjen ja poikien välillä on hyvin tasainen, sillä 52 % kyseisen ikäryhmän salkuista on poikien.

Aktiivisista asiakkaistamme (muu kuin tyhjä tili) 64 % on miehiä eli osuus on hieman pienempi kuin koko asiakaskuntamme huomioiden. Vuonna 2020 tilinsä avanneista uusista aktiivisista asiakkaista puolestaan 56 % on miehiä.

Keskimääräisen miesasiakkaamme pörssiomistukset ja rahastot ovat arvoltaan yhteensä noin 30 000 euroa. Omistusten arvossa ero naisasiakkaisiin on huomattava, sillä naisten kohdalla vastaava luku on noin 13 000 euroa.

Miesten salkut pullollaan kansanosakkeita ja osinkokoneita

Miesten osakevalinnoista ei juurikaan yllätyksiä löydy, sillä kymmenen kärki on pullollaan kansanosakkeita. Kymmenestä omistetuimmasta osakkeesta ainoastaan Tukholman pörssissä listattu Telia ei mahdu Pörssisäätiön tilastojen mukaan kotitalouksien 15 suosituimman kotimaisen pörssiyhtiön joukkoon.

Myös osingot ovat selvästi suomalaismiesten suosiossa, sillä Nokiaa, Finnairia ja Outokumpua lukuun ottamatta kaikki omistetuimmat osakkeet tarjoavat sijoittajalle korkeaa osinkotuottoa.

Suomalaisten miesten omistetuimmat osakkeet ovat:

 1. Nokia
 2. Fortum
 3. Nordea
 4. Sampo
 5. Wärtsilä
 6. Finnair
 7. Telia
 8. Neste
 9. UPM
 10. Outokumpu

Indeksirahastot miesten suosiossa

Suosituimpien rahastojen neljän kärjen muodostavat Nordnetin indeksirahastot. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan indeksirahastojen lisäksi myös tuoreet tulokkaat Nordnet Indeksirahasto USA ja Nordnet Indeksi Kehittyvät Markkinat ovat löytäneet tiensä nopeasti suomalaismiesten salkkuihin.

Suomalaisten miesten omistetuimmat rahastot ovat:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Nordnet Indeksfond Norge
 4. Nordnet Indeksfond Danmark
 5. Handelsbanken USA Indeksi
 6. Nordnet Smart 15
 7. Nordnet Indeksirahasto USA
 8. Evli Suomi Pienyhtiöt
 9. Handelsbanken Eurooppa Indeksi
 10. Nordnet Indeksi Kehittyvät Markkinat

ETF-valinnoissa kehittyviä markkinoita ja S&P 500 -indeksiä

Miesten ETF-valinnoissa korostuvat mm. kehittyvät markkinat ja S&P 500 -indeksi. Maantieteellisiin alueisiin perustuvien ETF:ien lisäksi kymmenen kärkeen mahtuu myös automaatio- ja robotiikka-alaan keskittyvä iShares Automation & Robotics UCITS ETF.

Suomalaisten miesten omistetuimmat ETF:t ovat:

 1. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD – Acc (IS3N)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL)
 3. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD – Acc (SXR8)
 4. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C (DXET)
 5. Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C (XDWD)
 6. Xtrackers MSCI Emerging Markets UCITS ETF 1C (XMME)
 7. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF (SLG OMXH25)
 8. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD – Dist (IUSA)
 9. Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF 1C (DX2J)
 10. iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD – Acc (2B76)

Joka neljännellä miehellä tarpeeksi säästöjä elämänmuutoksen tekemiseen

Nordnetin teettämän tutkimuksen* mukaan 28 % miehistä kertoo, että heillä on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässään isomman muutoksen, kuten irtisanoutua työstään. Luku on viisi prosenttiyksikköä naisia isompi, mutta sen toivoisi olevan vielä huomattavasti nykyistä korkeampi.

Säästöt ovat mahdollistaja, jonka ansioista uskaltaa epäonnistua ja kokeilla jotain uutta. Riittävien säästöjen avulla voi halutessaan ottaa elämän hallintaan ja tehdä itsenäisiä päätöksiä, eikä henkilökohtaisesta taloudesta tarvitse murehtia päivittäin.

*Kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Finland ajalla 28.2.–2.3.2020. Kyselyyn vastasi 1 003 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Lue myös naisten sijoittamisesta:
Naiset miehiä parempia osakepoimijoita

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit