Microkia?

Sain eilisen aikana useita sähköposteja blogini lukijoilta koskien Nokian yllättävää liittoa Microsoftin kanssa. Sen sijaan, että vastaisin kaikille yksitellen, kirjoitan tänne mietteitäni aiheesta.

Nokian ja Microsoftin liitto ja etenkin sen syvällisyys yllätti minut täysin. Olin osannut odottaa strategista-allianssia, mutta olisin odottanut sen keskittyvän vain Officen ja muiden Microsoftin tärkeiden tuotteiden tuomiseen Nokian puhelimiin. Mielestäni Microsoft on eilisen allianssin selkeä voittaja ja Nokia taas ottaa uskomattoman suuren riskin jonka lopputulema on hyvin arvaamaton. Tämä diili ja Microsoftin neuvotteluvoima kuvastaa mielestäni vain sitä, miten huono Nokian tilanne todellisuudessa oli. Uskon, että MeeGo oli täysin levällään ja siitä ei olisi koskaan ollut Android haastajaksi. Kuten kaikki tietävät, Symbian ei yksinkertaisesti ole riittävän hyvä haastaakseen Androidia tai Applea tai Blackberryä. Näin ollen Nokialla oli jäljellä 2 vaihtoehtoa. Nykyinen liitto Microsoftin kanssa tai Android kelkkaan hyppääminen. Android hyppy olisi ollut näkemykseni mukaan vielä huonompi vaihtoehto, sillä siellä kentällä Nokia olisi ollut yksi bulkkivalmistaja muiden joukossa.

Edelleen, en voi kuitenkaan lakata ihmettelemästä miten Nokia ikinä suostui Microsoftin nykyisiin ehtoihin. Nokia maksaa Microsoftille royalteja käyttöjärjestelmästä ja uskon, että Windows itse laskuttaa oheistuotteilla kuten Officella yms. Itse olisin odottanut, että MSFT tarjoaa softan ilmaiseksi ja tekee rahansa oheistuotteilla. Ottaen huomioon, että WP7 markkina-osuus on luokkaa 2%, en voi ymmärtää miten Microsoftin neuvotteluvoima on ollut niin hyvä. Mediassa on pyörinyt erilaisia spekulaatioita Elopista ja hänen todellisista intresseistään. Oliko tämä paras ratkaisu Nokialle, vai paras ratkaisu Microsoftille? Tällä hetkellä tuntuu, että jälkimmäinen vaihtoehto on todellisempi.

Microsoftilla on tilanteessa vain ja ainoastaan voitettavaa. Se saa tuotteensa kännykkämarkkinoiden markkinajohtajan tuotteisiin ja näin ollen lähes ilmaisen mahdollisuuden haastaa Google ja Android. Nokia taas hyppää tuntemattomaan jossa se riskeeraa kaiken mitä sillä on. Korostan, että vuonna 2014 Nokialla ei pahimmassa tapauksessa ole minkäänlaista asemaa älypuhelimissa ja se tekee ainoastaan halpoja bulkkipuhelimia. Long Microsoft, short Nokia voisi kuulostaa hyvältä trading idealta.

Siirtymä aika vaikuttaa melkoiselta korpivaellukselta

Nokia ilmoitti eilen, että vuodet 2011 ja 2012 tulevat olemaan siirtymäaikaa NWP (Nokia Windows Phone) järjestelmään. Tänä aikana Symbian ajetaan alas ja Meego haudutaan jonnekkin (uskon vahvasti, että se ajetaan lopulta myös alas). Tämä aika tulee olemaan Nokialle äärettömän vaikeaa koska:

1)   Symbian panostuksia vähennetään à tuotteet menettävät kilpailukykyään

2)   Kuluttajille voi olla vaikea perustella tuotteen ostamista jolla ei ole 2v päästä tulevaisuutta.

Etenkin pelkään tämän vaikuttavan Nokian markkinaosuuteen älypuhelimissa. Pelkään pahoin, että 2013 alussa Nokian osuus älypuhelin markkinoista on luokkaa 10-15 %. Halvoissa bulkkipuhelimissa Nokian asema pysyy vahvana, mutta tämä ei valitettavasti riitä. Elopin metaphora kylmään veteen hyppäämisestä kuvastaa tätä tilannetta todella hyvin.

On myös hyvä ottaa esiin ajatus siitä, että missä kilpailijat ovat 2v päästä? Android tuli markkinoille 2v sitten ja katsokaa missä se on nyt. 2v päästä se on paljon nykyistä kehittyneempi ja voi hyvin olla, että NWP on silloin jo pahasti myöhässä.

Miten käy Suomen?

Suomi tulee olemaan suurin häviäjä tässä leikissä. Uskon, että Nokia tulee vähentämään Suomesta luokkaa 4000 työntekijää seuraavan 6kk aikana. Lisäksi 1000-3000 voi tulla lisää 2012-13 tienoilla. Tähän päälle pitää ottaa huomioon yhtiön alihankkijat mm. Ixonos, Digia yms. Nämä kaikki yhdessä saattavat nostaa vaikutuksen tasolle 10000 henkeä. Määrä on valtava, sillä nämä henkilöt ovat korkeakoulutettuja ja palkkataso myös sen mukainen. Lisäksi he ovat hanakoita lähtemään ulkomaille työnperässä (vrt paperimies). Jos olet töissä Nokialla koodarina, syvin osanottoni puolestasi.

Työpaikkojen väheneminen ei kuitenkaan ole suurin ongelma. Vielä suurempi ongelma on Nokian kutistuminen joka tapahtuessaan leikkaa sen maksamia yhtiöveroja yms. Kokonaisvaikutukseltaan puhutaan miljardiluokan vaikutuksista.

Nokia sijoituksena

Kuten olen useasti blogissani todennut, en suosittele Nokiaa kenellekään pitkään salkkuun. Nokian markkinat muuttuvat nopeasti ja näin ollen pitkän tähtäimen sijoitus on aina hyvin spekulatiivinen ja riskinen. Nykyisessä tilanteessa en voisi itse ikinä kuvitella ostavani Nokiaa ja jos omassani tai hoitamissani salkuissa olisi Nokiaa, myisin ne pois. Pyörittelin hieman numeroita eilen ja laskin, että 2013 jos Nokian volyymi on suunnilleen nykyisellä tasolla ja liikevoittomarginaali tavoitellulla tasolla olisi yhtiön tulos luokkaa 0.60-0.75e. Tässä on mukana 2x valtava JOS ja korostan, että lopputulemana yhtiö ei todellakaan ole bargain. Tästä eteenpäin voittojen kasvu perustuu markkinoiden kasvuun. Pelkään pahoin, että MSFT tulee syömään leijonasosan softamyynnistä, sovelluksista yms. Korostan myös skenaariota, jossa WNP (windows nokia phone) myöhästyy 2013 ja lopulta joskus 2014 se floppaa täysin. Nokian on tässä vaiheessa pakko ottaa Android ja sen markkina-osuus  on jo valmiiksi luokkaa 10-15%. Tässä tilanteessa Nokia tulisi hinnoitella bulkkituottajille tyypillisesti P/B 1 kertoimella. Nokian tapauksessa se tarkoittaisi noin 3e kurssia.

Itse myin Nokiani pois Q4 raportin jälkeen, kuten edellisessä blogikirjoituksessa kerroin.

Ostaako Microsoft Nokian?

 

Ei tietenkään. En käsitä miksi joku yrittää edelleen tuputtaa tätä ajatusta. Miksi ihmeessä MSFT ostaisi Nokian kun se pääsee näin samaan tulokseen sijoittamatta projektiin yli 50mrdia taalaa. Miksi ihmeessä se haluaisi ottaa haltuunsa puhelinten valmistuksen kun se näin saa softansa eli ydinosaamisensa puhelimiin. Jos yhteistyö Nokian kanssa ei toimi, voi Microsoft etsiä uuden kumppanin, eikä sen tarvitse huolehtia Nokian näivettyvästä puhelintuotannosta. Korostan, edelleen, että diili solmittiin täysin Microsoftin ehdoilla. En ymmärrä miten Nokia on tähän suostunut.

Voiko diili onnistua?

 

Voi. Kaikki on mahdollista. Nokian ja Microsoftin R&D budjetit ovat yhteensä luokkaa 17mrd taalaa (Google noin 3mrd). Jos yhtiöt saavat R&D:nsä tuottamaan voi lopputulos olla hyväkin. Hyvässä lykyssä ensimmäiset tuotteet tulevat kauppoihin jo 1v päästä ja siirtymävaihe on todella kivuton. Softa on toimiva ja se tekee tuotteista todella hyviä. Sovelluskehittäjien on helppo alkaa tehdä sovelluksia WNP:lle, koska käyttöliittymä on hyvä ja etenkin business käyttäjät toivottavat tervetulleiksi puhelimen jossa on toimivat Office kokonaisuus yms. Onko tämä kaikki mahdollista? Toki.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että ottaen huomioon Nokian ja Microsoftin track-recordit aikatauluissa pysymisestä, älypuhelimista viimeisen parin vuoden aikana, kuluttajan ymmärtämisestä, kuluttajien kielteiset mielikuvat Windowsista yms. vaikuttaa diilin onnistuminen melko epärealistiselta.

Lukijoilla ajatuksia asiasta?

En omista Nokiaa ja blogi ei sisällä sijoitussuosituksia

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet blogista.

Tomahawk12 Helmikuu, 2011

Moi,

Eilen oli pakko niellä verta, ja myydä Nokiat pois -25% tuotolla. Noh, tuleehan tästä ihan kivasti tax-shieldiä. Suurin syy myynnille on että koen tulleeni huijatuksi. Suuria puheita vuodesta toiseen. Tämä alkuviikon (tai oliko jo viime viikolla) Elopin lupaus “Elegantista ja yksinkertaisesta strategiasta” oli viimeinen pisara, enkä halua olla omistajana tällaisessa firmassa. Mikähän tässä nyt on yksinkertaista? Vaikkei tässä välttämättä puhuta suorasta yhdistymisestä, niin onpa näillä teknologiaalan fuusiolla ollut niin uskomattoman mahtava track-record…

Rohkea päätös sinäänsä Nokian johdolta, tämä jos mikään on pokeritermein all-in.
Onhan se täysin mahdollista että Nokia olisi jatkanut kuihtumistaan, ja kotiläksyt tehtynä ollaan huomattu että muut halppisvalmistajat syövät tulevaisuuden “dumbphones” tuotot, ja Symbian3 ja Meego eivät pärjää “smartphones” kilpailussa.

Pitää vain koittaa ottaa opikseen tästä. Olen kuitenkin luonteeltani arvosijoittaja enkä millään pysty kilpailemaan spekulaatioammattilaisten kanssa. a) Vältä sijoittamista teknologiayhtiöihin taisi Buffettkin sanoa. Vaikea ennakoida tulevaa, ja markkinat voivat hävitä alta yössä. b) “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price” c) pikkuteknot, onneksi en ole sotkeutunut näihin ollenkaan, eivätkä sovi minulle. d) ‘Intelligent investor’ kirja käteen ja oppimaan :)

Mokia?12 Helmikuu, 2011Onhan tämä kova isku mm. Suomen ohjelmisto-osaamiselle. Vaikea nähdä mihin ohjelmointikieleen koodarit siirtyvät vai vaihtavatko alaa. Se nyt on selvää, että Nokian on pakko potkia “turhaa” porukkaa pois, jolloin mm.kiinteät kulut laskevat ja royalteihin riittää rahaa. Royaltin suuruudesta en ole nähnyt tietoa, mutta Nokia nostanee puhelintensa hintaa, jolloin keskihinta nousee ja sijoittajat ovat tyytyväisiä ;) Sitä en tiedä mikseivät aio säilyttää halpisluureissa Symbiania ja tekeekö Microsoft nyt jonkun WP7 Liten noihin tehottomampiin laitteisiin.

Elopin tavoitteena on ollut Nokian aseman parantaminen Yhdysvalloissa ja älypuhelimissa. Kauppalehden mukaan: “Toimitusjohtaja Stephen Elop totesi Lontoossa, että operaattorit ovat myötämielisiä Microsoft-yhteistyölle, joka antaa option myös tablet-tietokoneiden tekemiseen.” Eli ymmärtäisin operaattoreilla tarkoitettavan erityisesti USA:n operaattoreita, joiden kanssa Nokialla on tunnetusti ollut ongelmia. Lisäksi tuo tarkoittaa Nokialta tulevan tablet, vaikka sen menestykseen en jaksa uskoa. WP7 on varmasti yrityksiin ihan pätevä käyttis, jolla hoituu moni työasia kuin Windows-tietokoneella. Ehkä Nokia on edelleen liian tekniikkakeskeinen yritys ja asiat ajatellaan edelleen yritysten kannalta. Elämyksiä odottavat peruskäyttäjät joutuvat tyytymään Appleen tai Androidiin.

Uskon, että peruspuhelimissa Nokia jatkaa edelleen vahvana. Niiden ostajia ei kiinnosta lisäsoftat ja käyttäjäelämykset, vaan hinta ja perustoimivuus riittää. Katteet ovat pienet, mutta volyymi tuo tulevaisuudessakin vakaata tuottoa Nokialle. Itse aion holdata Nokian osakkeita ja toivoa hyviä osinkoja jatkossakin.

Anon12 Helmikuu, 2011Ihmetyttää miten vähällä asiantuntemkusella teknologia-osakkeita kommentoidaan.

Office puhelimessa on aivan järjetön. Kukaan ei käytä officea puhelimella.
Haloo nyt on vuosi 2011

Janne12 Helmikuu, 2011Tässä heivattiin kaikki Nokian softa-assetit vessasta alas ja korvataan yhden toimittajan strategialla tanssien paholaisen kanssa (1). Qt on nyt vain Symbianin tekohengitysväline, Symbian ja Meego kuopataan. Nokia ei voi voittaa pitkällä tähtäimellä. Parhaassa tapauksessa siitä tulee pienikatteinen rautakauppa.

(1) http://www.asymco.com/2011/02/11/in-memoriam-microsofts-previous-strategic-mobile-partners/

Janne12 Helmikuu, 2011Siinä huuhtaistiin kaikki Nokian softa-assetit vessasta alas ja korvattiin yhden toimittajan strategialla tanssien paholaisen kanssa (1). Qt on nyt Symbianin tekohengityskone, Symbian ja Meego haudataan. Nokia ei voi voittaa tässä pelissä – parhaimmillaan tuloksena on matalakatteinen laatikonsiirtelijä.

(1) http://www.asymco.com/2011/02/11/in-memoriam-microsofts-previous-strategic-mobile-partners/

Sentteri12 Helmikuu, 2011Ihan alkuun mainittakoot, että Nokia on oman salkkuni spekulatiivinen erä, enkä ole tätä erää pienentänyt.

Sijoittajana Nokia on kääntynyt pettymyksen puoleen. Pettymystä ei ole aiheuttanut se, ettei se ole pystynyt haastamaan uskottavasti korkeakatteista kosketusnäyttö-iPhonea, vaan ettei ilmeisesti korkeista tuotekehityskuluista huolimatta MeeGoa ole saatu lähellekään myyntikuntoa.

Toimitusjohtajan valinnan ymmärrän, vaikkakin aikaisempi duunipaikka ja intressit herättävät pientä epäilystä. Jos MeeGoa ei saada siihen kuntoon, että puhelimia saadaan kaupan hyllylle, niin sitten etsitään toinen vaihtoehto – lopputuloksesta voi sitten esittää argumentoidut kritiikit vuoden-parin päästä.

Plussapuolina mainittakoot, ettei MeeGoa median välittämän tiedon mukaan ole haudattu. Toki se on siirretty taka-alalle, mutta itse näen tilanteen olevan tällä hetkellä Symbian, Windows ja MeeGo sekä sitten tulevaisuudessa Windows ja MeeGo. MeeGolla on edelleen mielestäni rahkeet säilyä yhtenä käyttöjärjestelmänä muiden joukossa, mutta toki Windowsin valinta pääalustaksi tekee siitä marginaalitekijän. Marginaalista ponnistaminen ei tee alustasta torsoa, mutta toki ymmärrän, ettei ponnistaminen ylöspäin ole vain päivän säästä kiinni.

Yksityiskohtana mainittakoot, että Elop ymmärtääkseni alkujaan lupasi, ettei Nokia tule julkaisemaan uutuuksiaan siten, että ne olisivat kaupan hyllyssä vasta sitten vuoden päästä. Nyt on mainittu ensimäisen NWP:n olevan julkaisussa “viikkojen tai kuukausien päästä”, joten saa nähdä pitääkö lupaus.

Itse en ole valmis tuomitsemaan Nokiaa täysin tämän valinnan johdosta, varsinkaan kun käyttiksen per/puhelin-hinnasta ei tietoa, mutta toisaalta olen valmis tuomitsemaan Nokian ensimmäisen NWP:n perusteella. Spekulatiivisuutta siis ilmassa.

Matti–12 Helmikuu, 2011“Android hyppy olisi ollut näkemykseni mukaan vielä huonompi vaihtoehto, sillä siellä kentällä Nokia olisi ollut yksi bulkkivalmistaja muiden joukossa.”

Onko tuo Windows-ympäristö jatkossa yhtään sen kummoisempi? Paikallisissa putiikeissa on jo kuukausia ollut HTC:n Windows-luureja kokeiltavana. Karmea diili Nokialle..

Timo13 Helmikuu, 2011Onnitelut hienosti ajoitetusta spekulaatiosta! Muistan kun kerroit avanneesi Nokia position ja samalla sanoit ettet ymmärrä Nokian liiketoiminnasta mitään. Juuri tästä syystä seuraan blogiasi. Suoraa puhetta ajatuksella. Nimimerkin kirjoituksia tässä tapauksessa huomattavasti mielenkiinoitsempi seurata, kuin jonkun vastuullisen pankkiiriliikkeen.
Vastuut sikseen, mutta tuntuu pahalta kuinka monelle tämä Nokia ottaa koville. Lueskelemalla keskustelufoorumeita ei voi muuta nähdä kuin suurta tuskaa ja pettymystä. Ei voi kieltää etteikö tämä olisi raskas isku Suomen kansantaloudelle, mutta silti moni kirjoittaa pettymyksestään lähinnä piensijoittajana. Koska kysyit lukijoiden ajatuksia, niin annan itselleni oikeuden esittää muutamia (lähinnä nettikeskusteluja koskevia):
1. On selvinnyt, että Nokian ongelmat ovat olleet yllättävän suuri yllätys suomalaisille.
2. Keskustelupalstoilla on käsitys, että tj tekee tämän kaltaiset päätöset. Itse olen sillä kannalla, että tj on palkattu suorittamaan tämän kaltainen päätös.
3. Strategiaa on kyselty, mielestäni nyt saatiin vastaus.
4. Keskustelijat tulkitsevat diilin kannattavuuden perjantain kurssireaktion kautta. En väitä, että itse tietäisin kuinka kannattava tämä diili on, mutta epäilen, että moni julistaisi tämän historian parhaaksi sopimukseksi, jos kurssi olisikin sattunut nousemaan perjantaina.
5. Kuten OneUP sanoi, tällä hetkellä ei varmaankaan kannata pitää Nokiaa, mutta itse ajattelin seurata seuraavat pari vuotta (jotka tulevat olemaan surkeat) ja ostaa sopivan paikan tulllen. Nokian myynti lienee aika heikko seuraavat vuodet, mutta jos uskoo Nokian ja Microsoftin yhteityöhön, niin eiköhän sitä Nokiaa saa melko halvalla vaikka reilun vuoden päästä.
Vesku13 Helmikuu, 2011“Edelleen, en voi kuitenkaan lakata ihmettelemästä miten Nokia ikinä suostui Microsoftin nykyisiin ehtoihin. Nokia maksaa Microsoftille royalteja käyttöjärjestelmästä…”
Pakko kysyä, kun en itse löydä vastausta tähän. Onko jossain mainittu, että Nokia joutuu maksamaan käyttöjärjestelmän käytöstä? Minkälaisista summista tai prosenteista puhutaan per luuri?

Huuhaa13 Helmikuu, 2011Menin itse täysin sanattomaksi, kun luin Nokian Microsoft-diilistä, mutta näin jälkikäteen olen alkanut näkemään asteittain diilin hyötyjä Nokialle. Joskaan en täysin ymmärrä, miksi Nokian hallitus suostui näin riskipainoitteiseen kuvioon (vrt. jos Microsoftin sijasta partneriksi olisi valittu Google). Yksi järkeenkäypä selitys olisi se, että Microsofti ei saakkaan kaikkea softapuolta itselleen hallintaansa, vaikka sellaisen kuvan tiedotteista saakin.

Ensin kuitenkin pari kommenttia kirjoitukseesi:

“kuluttajien kielteiset mielikuvat Windowsista yms. vaikuttaa diilin onnistuminen melko epärealistiselta”

Ehkä näin, mutta silti Windows on käytännössä monopoli asemassa tietokonepuolella, joten missä ne kielteiset mielikuvat sitten realisoituvat? Ainahan ihmiset haukkua osavaat “Että tää winukka on surkea”, mutta silti sitä vain ostetaan ja käytetään.

“On myös hyvä ottaa esiin ajatus siitä, että missä kilpailijat ovat 2v päästä? Android tuli markkinoille 2v sitten ja katsokaa missä se on nyt. 2v päästä se on paljon nykyistä kehittyneempi ja voi hyvin olla, että NWP on silloin jo pahasti myöhässä.”

NWP voi tosiaan olla myöhässä, mutta jos tarkemmin ajatellaan, niin tuo ajatusmaailma jättää kovin paljon aukkoja. Miksi Androidin kehitys mahdollisuudet olisivat loputon? Yhtälailla Symbian on nyt kehittyneempi kuin se on pari vuotta sitten, mutta silti Android ja IOS ovat paljon korkeammalla tasolla. Miksi Symbianin kaltainen kohtalo voisi käydä Androidille ja IOS:lle? Se mikä tänään hallitsee ei tarkoita, että se hallitsisi huomennakin.

Mutta sitten niihin diilin tuomia etuja Nokialle:

– Symbian painolastin poistuminen (brändi kärsi paljon symbian vs Android, Iphone vertailussa)

– Suuret säästöt R&D portaassa, kun enää ei tarvitse kaikesta

– Uutta ekosysteemiä ei tarvitse luoda itse ja rahaa säästyy

Microsoft uskolliset saattavat nyt aktivoitua ja ostaa NWP:n Iphonen tai Androidin sijaan (Muut WP:tä käyttävät latistavat hieman tätä mahdollisuutta, mutta toisaalta niiden asiakaskunta on rajoittunut yhä maantieteellisesti paljon pienemmälle alueelle kuin Nokian)

– Vihdoin selkeä mahdollisuus vallata merkittäviä osuuksia USA:n markkinoilta ja operaattorituki varmemki, koska merkittävä jenkkifirma tukemassa kyseistä tuoteta

Seuraavaksi suora lainaus yhdestä perjantain tiedotteista

“- Nokian sisältö- ja sovelluskauppa integroitaisiin Microsoft Marketplacen
kanssa entistä vakuuttavamman kuluttajakokemuksen tarjoamiseksi.”

Työläs projekti, mutta varmasti lisää NWP:n haluttavuutta tulevaisuudessa.

En nyt enempää ehdi kirjoittamaan, mutta sanotaan nyt vielä, että vuonna 2011 Nokian tulos tulee laskemaan huomattavasti. Kuitenkin tämä diili täytyi tehdä ja osoitti viimein myös Nokian hallitukselta niin sanotusti munaa lähteä hiljaisen näivettymisen tieltä pois. Meego olisi saattanut olla toinen vaihtoehto, mutta ilmeisesti senkin kehittäminen epäonnistui (olihan sen kehittäminen jo aloitettu OPK:n aikana).

Kolmas vaihtoehto olisi ehkä ollut kertapanostukseltaan suuri ja riskialtis, mutta Palmin ostamalla Nokia olisi voinut saada rakennettua jotain uutta ja erilaista ja narut olisivat ainakin pysyneet omissa käsissä.

Werde13 Helmikuu, 2011Palikoiden on täytynyt olla todella sekaisin, Meegon kehitys luvattoman hidasta ja vielä pahasti kesken. En kuitenkaan usko Meegon hautaamiseen. Meegon hautaamisesta olisi ollut mielestäni paljon helpompi ilmoittaa kuin Symbianin, johtuen juuri mainitsemistasi siirtymävaiheen vaikeuksista. Helppo Meegon asema ei kuitenkaan ole. Yksi Meego on tänä vuonna tulossa, mutta Meegolta tulee puuttumaan kattava “ekosysteemi”, jota nyt aletaan rakentamaan NWP:n ympärille. Toisaalta NWP poistaa Meegolta paineet massaan vetoavan tuotteen rakentamisesta ja Meego voi keskittyä uusiin innovaatioihin ja ottaa isompia riskejä kuin aikaisemmin. Missä näitä innovaatioita sitten hyödynnetään? Meego ja WP7? ja miten Nokia tästä hyötyy?

Mitä mieltä olet OVI-storen / Nokian oman ohjelmistokaupan kohtalosta? Voiko Nokia lisätä NWP:een yhteyden OVI-storeen?

Jos Nokia jättäisi sovelluskaupan kokonaan niin miten WP7-yhteistyö eroaa Anroid yhteistyöstä ja bulkkituottajan asemasta? Ja jos Nokia pystyy pitämään oman sovelluskaupan niin muutos rajoittuu käyttöjärjestelmän ostamiseen ulkopuolelta, itse tekemisen sijaan. Käyttöjärjestelmän ostaminen saattaa tulla kalliimmaksi, mutta Symbianin markkinaosuus oli syöksyssä ja myös sen puhelinkohtaiset kustannukset kasvoivat koko ajan…

L4D14 Helmikuu, 2011Nokia omistukseni pitäminen perustuu tällä hetkellä täysin spekulaation varaan. Oma possa on niukasti tappiolla ostettu hintaan 7,09 e enkä ole sille mitään tehnyt tässä myräkässä.

Tuntuu käsittämättömältä, että Symbian olisi haukuttu noin lyttyyn mikäli wm7 tuotteita ei olisi kohta tulossa putkesta ulos? Lisäksi haastattelussa vihjailtiin, että Insinööritiimit ovat tehneet jo paljon yhteistyötä ja että nyt tuotteita saataisiin vastaisuudessa paljon nopeammin ulos, koska Nokia vastaa enää pääasiassa hardiksen kehityksestä. Allekirjoitan perustelusi muulta osin. Pokeritermein Nokian osalta ALL IN huudettu! Epätoivoisen miehen viimeinen yritys. Odottelen tässä että siirrosprosesissa olisi ollut sen verra järkeä, että julistettaisi tällainen nykyiseltä bisnekseltä pohjan vievä päätös vasta kun tuotteita on saatavilla pian markkinoille? Onko näkemykseni naiivi? Perustelkaa minun näkemykseni vääräksi niin voin luopua tästä omistuksesta. Toisaalta strategian poukkoilu yms. ei herätä yhtään luottamusta. Ainut syy miksin keksin, että tuotejulkistuksia pihdattaisiin olisi, että saataisiin yllätettyä markkinat housut kintuissa esim. tänä keväänä…

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Kiitos kaikille kommenteista, tästähän saadaan hyvää keskustelua aikaan!

Tomahawk,

Ymmärrän hyvin reaktiosi myydä positio tappiolla. Tax-shield on aina kiva lohdutus, joskin valitettava fakta on se, että tax-shield on seurausta pääomantuhoutumisesta.

Olen samaa mieltä, strategia on kaukana yksinkertaisesta.

Todellakin, all-in ollaan ja valitettavasti kädessä ei ole AA, vaan ennemmin 3-9. Noh, onneksi sentään taitavat olla samaa samaa maata joten backdoor värinveto on olemassa.

Kokonaisuutena voidaan todeta, että paljon spekulaatiota, vähän tietoa. Tämä yhdessä tekee Nokiasta äärispekulatiivisen sijoituksen.

“Pitää vain koittaa ottaa opikseen tästä. Olen kuitenkin luonteeltani arvosijoittaja enkä millään pysty kilpailemaan spekulaatioammattilaisten kanssa.”

-Nokian analysointiin täytyy ottaa todella vahva näkemys teknologiatoimi-alan muutoksista, ansaintalogiikasta tulevaisuudessa, kilpailuasetelmasta yms yms. Vaikeita asioita, joihin alle 1% sijoittajista osaa heittää järkeviä arvauksia.

“It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”

Parhaita lainauksia ikinä.

“‘Intelligent investor’ kirja käteen ja oppimaan :)

Itse luen molemmat Grahamin kirjat vuosittain, ihan vain muistin virkistykseksi. Suosittelen!

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Sentteri,

“Ihan alkuun mainittakoot, että Nokia on oman salkkuni spekulatiivinen erä, enkä ole tätä erää pienentänyt.”

Jos saan kysyä paljonko positio suhteessa salkun kokoon? Korkea positio tulee koettelemaan vatsan kestävyyttä seuraavan 2v aikana..

Nokian R&D on ollut surkeaa. Budjetti ollut noin 1.5x Apple ja Google yhteensä. Tuloksena ei ole saatu ulos mitään. Pistän huomattavan osan tästä johtoryhmän ja ylimmän johdon piikkiin. Olisin tämän vuoksi toivonut, että Ojanperät, Östämöt yms olisivat saaneet lähteä.

“Plussapuolina mainittakoot, ettei MeeGoa median välittämän tiedon mukaan ole haudattu. Toki se on siirretty taka-alalle, mutta itse näen tilanteen olevan tällä hetkellä Symbian, Windows ja MeeGo sekä sitten tulevaisuudessa Windows ja MeeGo. MeeGolla on edelleen mielestäni rahkeet säilyä yhtenä käyttöjärjestelmänä muiden joukossa, mutta toki Windowsin valinta pääalustaksi tekee siitä marginaalitekijän.”

Otat melko rohkeaa näkemystä Meegosta, ottaen huomioon, että et tiedä todellista tilannetta talon sisältä. Uskon, että Meegon tilanne on todella surkea ja siitä tulee lähinnä marginaalinen experiment platform. “Meego computers” on täysi vitsi. Meegolla ei ole positiota tietokonepohjaisena käyttöjärjestelmänä (eikä toki myöskään tableteissa). Jos Meegossa olisi ollut potentiaalia, uskon, että se näkyisi nyt selvemmin yhtiön strategiassa.

Sijoittajana laittaisin Meegon tulevat rahavirrat täysin margin of safetyn sisään, en uskaltaisi laskea niitä mukaan valuaatiossa.

Ensimmäinen NWP saattaa tulla kesällä, jos se survotaan nopeasti esim N8 päälle. Toivon, että näin ei käy, sillä ensimmäisen puhelimen on pakko olla hitti, rikkoakseen negatiivista mielikuvaa Microsoftista yms.

Käyttis per puhelin tulee olemaan laskelmissani luokkaa 5-10% puhelin myyntihinnasta. Tämä on todella paljon, hyvässä lykyssä MSFT tulee tekemään Nokian kautta enemmän rahaa mitä Nokia itse tekee..

Kun kerta holdaat vielä Nokiaa, niin saanko kysyä casesi perusteet?

Miten uskot (noin karkeasti) seuraavan 4v menevän, minkälainen tilanne on 2015? Millaista rahavirtaa odotat parin vuoden päästä? Miten käy toimialan kehityksen? Vai onko positio niin spekulatiivinen, että menet about mutu tuntumalla (kuten itse menin Q4 aikana holdaamani position)?

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Matti,

Diili on mielestäni huono kuten yllä totesin. Kuitenkin tässä skenaariossa Nokia pääsee itse vaikuttamaan softaan ja se räätälöidään yhdessä Nokian kanssa. Näin ollen uskon, että Nokialla on parempi mahdollisuus differoitua Windows kentällä.

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Timo,

Kiitos kiitos, vaikka ei tässä mitään onnitteluja kaivata. Koko case on taas hyvä osoitus siitä, että sijoittajan ei pitäisi poiketa omasta sijoitusfilosofiastaan. Rikoin Nokiaa ostaessani lähes kaikkia sääntöjäni ja olin onnekas, että sain siitä korkean annualisoidun voiton. Jos Nokia olisi ilmoittanut diilistä jo Q4 yhteydessä olisin tehnyt positiolla tappiota. Tästä lähtien olen taas askeleen kauempana spekulatiivisista ostoksista.

Korjaus, en sanonut että en ymmärrä liiketoimintaa. Ymmärrän täysin yhtiön liiketoiminnan, mutta en osaa ennustaa sen tulevaisuutta. En tiedä millainen on alan ansaitalogiikka 5v päästä, millainen tuote matkapuhelin on 5v päästä yms yms.

Pyrin blogissani sanomaan asiat juuri siten kuin ne ovat. En yritä tekopyhästi esittää, että osaisin analysoida esim. Nokiaa, mitä ei kunnolla osaa tehdä kuin alle 1 % sijoittajista.

Case aiheuttaa tuskaa sijoittajille ja työntekijöille. Nokia on suomaisten kotitalouksien yksi suurimpia holdikohteita.

“1. On selvinnyt, että Nokian ongelmat ovat olleet yllättävän suuri yllätys suomalaisille.”

Tosi asioita ei ole tunnistettu ja luotettu ajatukseen “kyllä se sieltä nousee”. Tähän päälle joku nimeltämainitsematon julkkissijoittaja toteaa “Nokia tiukasti ostoon aina kun hinta on alle 9e, toiminut hyvin historiallisesti” ja ongelmat on jätetty huomioimatta keskittymällä epäolennaiseen.

“2. Keskustelupalstoilla on käsitys, että tj tekee tämän kaltaiset päätöset. Itse olen sillä kannalla, että tj on palkattu suorittamaan tämän kaltainen päätös.”

TJ ei tee näitä päätöksiä, hallitus tekee. Elop on palkattu toteuttamaan hallituksen asettamaa strategiaa.

“4. Keskustelijat tulkitsevat diilin kannattavuuden perjantain kurssireaktion kautta. En väitä, että itse tietäisin kuinka kannattava tämä diili on, mutta epäilen, että moni julistaisi tämän historian parhaaksi sopimukseksi, jos kurssi olisikin sattunut nousemaan perjantaina.”

Epäilen vahvasti. Kun ehdin lukea 10 riviä ekasta tiedotteesta, tiesin, että tämä on katastrofi. Markkinat toimivat tässä tilanteessa oikein.

“5. Kuten OneUP sanoi, tällä hetkellä ei varmaankaan kannata pitää Nokiaa, mutta itse ajattelin seurata seuraavat pari vuotta (jotka tulevat olemaan surkeat) ja ostaa sopivan paikan tulllen. Nokian myynti lienee aika heikko seuraavat vuodet, mutta jos uskoo Nokian ja Microsoftin yhteityöhön, niin eiköhän sitä Nokiaa saa melko halvalla vaikka reilun vuoden päästä.”

Saas nähdä, itselläni on todella suuri kynnys ostaa Nokiaa lisää. Nykyisessä tilanteessa en olisi valmis juurikaan yli kirja-arvoa maksamaan. Rahavirrat ovat hämän peitossa.

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Vesku,

Itse pyrin hahmottamaan tätä MSFT:n saamaa osuutta laskemalla Nokian vanha EBIT marginaali – uusi EBIT marginaali + R&D säästöt + OPEX säästöt = 5-10 %.

Haarukka on todella karkea, mutta suuntaa antava.

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Huuhaa,

Itse olen edelleen melko sanaton diilistä. Näen myös mahdollisia hyötyjä, mutta en pidä riskien ja mahdollisten hyötyjen suhdetta mitenkään tasapainoisena tällä hetkellä.

“kuluttajien kielteiset mielikuvat Windowsista yms. vaikuttaa diilin onnistuminen melko epärealistiselta”

Windowsin mielikuva on hyvin negatiivinen kuluttajien keskuudessa. PC puolella kuluttajilla ei ole vaihtoehtoja (paitsi Apple, joka on hyvin erilainen normaalista PC:stä). Mielikuva Windowsista on yleisesti: hidas, jäykkä, kallis, blue screen, ctrl+alt+del, tyranni yms. Väitän, että jos PC markkinoilla olisi järkevä vaihtoehto Windowsille (Android ei ole tätä), olisi Windowsin markkina-asema huomattavasti heikompi. Tämän vuoksi uskon, että monelle kuluttajille Windows käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen ostaminen on vaikeaa.

“Ainahan ihmiset haukkua osavaat “Että tää winukka on surkea”, mutta silti sitä vain ostetaan ja käytetään.”

Korostan sitä, että heillä ei ole vaihtoehtoja.

“On myös hyvä ottaa esiin ajatus siitä, että missä kilpailijat ovat 2v päästä?

“NWP voi tosiaan olla myöhässä, mutta jos tarkemmin ajatellaan, niin tuo ajatusmaailma jättää kovin paljon aukkoja. Miksi Androidin kehitys mahdollisuudet olisivat loputon? Yhtälailla Symbian on nyt kehittyneempi kuin se on pari vuotta sitten, mutta silti Android ja IOS ovat paljon korkeammalla tasolla. Miksi Symbianin kaltainen kohtalo voisi käydä Androidille ja IOS:lle? Se mikä tänään hallitsee ei tarkoita, että se hallitsisi huomennakin.”

Symbian putosi kelkasta koska sen kehittämisessä tehtiin selkeitä virheitä. Jos Androidia kehitetään systemaattisesti, ei ole mitään syytä poiketa oletuksesta, että se on huomattavasti nykyistä kehittyneempi. Android ei koe Symbianin kohtaloa seuraavan 2v aikana, koska uutta kilpailijaa ei tule tänä aikana markkinoille. Symbianin romahdus johtui pitkälti Androidin tulemisesta.

“- Symbian painolastin poistuminen (brändi kärsi paljon symbian vs Android, Iphone vertailussa)”

Symbianin poistuminen on hyvä asia, mutta ikävää on se, että tilalle tulevasta laitteesta ei tiedetä mitään.

“- Suuret säästöt R&D portaassa, kun enää ei tarvitse kaikesta”

Näistä säästöistä valtaosa menee MSFT royalteihin.

“- Uutta ekosysteemiä ei tarvitse luoda itse ja rahaa säästyy”

Partnerpohjaisen ekosysteemin luominen on hankalaa. Saa nähdä miten käy.

“- Microsoft uskolliset saattavat nyt aktivoitua ja ostaa NWP:n Iphonen tai Androidin sijaan (Muut WP:tä käyttävät latistavat hieman tätä mahdollisuutta, mutta toisaalta niiden asiakaskunta on rajoittunut yhä maantieteellisesti paljon pienemmälle alueelle kuin Nokian)”

En usko, että MSFT:llä on juurikaan uskollisia asiakkaita. Kaikki käyttävät sitä pakosta (en toki tarkoita, että kukaan ei käyttäisi jos vaihtoehtoja olisi).

“- Vihdoin selkeä mahdollisuus vallata merkittäviä osuuksia USA:n markkinoilta ja operaattorituki varmemki, koska merkittävä jenkkifirma tukemassa kyseistä tuoteta”

Tämä on toki positiivinen asia, vaatii onnistuakseen hyviä tuotteita.

“- Nokian sisältö- ja sovelluskauppa integroitaisiin Microsoft Marketplacen
kanssa entistä vakuuttavamman kuluttajakokemuksen tarjoamiseksi.”

Työläs projekti, mutta varmasti lisää NWP:n haluttavuutta tulevaisuudessa. Toki, kysymys kuuluu kumpi saa rahat kaupasta? Pelkään pahoin, että MSFT kerää rahat kaupan kautta. Itse näen pitkällä aikavälillä toimialan ansaintalogiikan siirtyvän entistä enemmän sovelluskauppaan ja sovelluksiin ja näin ollen kaupan menettäminen olisi Nokialle paha isku.

“Kolmas vaihtoehto olisi ehkä ollut kertapanostukseltaan suuri ja riskialtis, mutta Palmin ostamalla Nokia olisi voinut saada rakennettua jotain uutta ja erilaista ja narut olisivat ainakin pysyneet omissa käsissä.”

Palmin ostaminen olisi ollut kiinnostava vaihtoehto.

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011Werde,

“Palikoiden on täytynyt olla todella sekaisin, Meegon kehitys luvattoman hidasta ja vielä pahasti kesken.”

Agreed. Palikat ovat olleet todella sekaisin.

Sinulla on myös melko luottavainen näkemys Meegoa kohtaan, ottaen huomioon, että se on täysin sekaisin ja mitään järkevää ei sieltä ole saatu ulos.
Meego Computers divisioona kuulostaa jo itsessään vitsiltä. Meinaako Meego alkaa vallata itselleen tilaa PC markkinoilta?

En itse ymmärrä Meegosta saatavia hyötyjä jos sillä yritetään ottaa suurempia riskejä. Mitä riskejä sillä voidaan ottaa? Roiskia epämääräisiä puhelimia jossa on uusi käyttöjärjestelmä ja ei ekosysteemiä tukemassa?

“Mitä mieltä olet OVI-storen / Nokian oman ohjelmistokaupan kohtalosta? Voiko Nokia lisätä NWP:een yhteyden OVI-storeen?”

Pelkään pahoin, että Ovi sulautetaan MSFT storeen ja, että Nokia saa vain marginaaliset tuotot kaupasta.

“Jos Nokia jättäisi sovelluskaupan kokonaan niin miten WP7-yhteistyö eroaa Anroid yhteistyöstä ja bulkkituottajan asemasta? Ja jos Nokia pystyy pitämään oman sovelluskaupan niin muutos rajoittuu käyttöjärjestelmän ostamiseen ulkopuolelta, itse tekemisen sijaan. Käyttöjärjestelmän ostaminen saattaa tulla kalliimmaksi, mutta Symbianin markkinaosuus oli syöksyssä ja myös sen puhelinkohtaiset kustannukset kasvoivat koko ajan…”

Kauppa näyttelee todella tärkeää osaa tulevaisuudessa ja näen tämän todella suurena riskinä Nokian kannalta. Navteqilla rahastamista pidän epätodennäköisenä.

One Up on OMXH14 Helmikuu, 2011L4D,

Nokia omistukseni pitäminen perustuu tällä hetkellä täysin spekulaation varaan. Oma possa on niukasti tappiolla ostettu hintaan 7,09 e enkä ole sille mitään tehnyt tässä myräkässä.”

Kuinka paljon suhteessa salkkusi kokoon? Mikä on investment casesi?

“Tuntuu käsittämättömältä, että Symbian olisi haukuttu noin lyttyyn mikäli wm7 tuotteita ei olisi kohta tulossa putkesta ulos?”

Pelkään pahoin, että putki on melko tyhjä. Sopimus nuijittiin kasaan nopeasti joten pelkään, että putken rakentaminen aloitettiin vasta äsken.

“Lisäksi haastattelussa vihjailtiin, että Insinööritiimit ovat tehneet jo paljon yhteistyötä ja että nyt tuotteita saataisiin vastaisuudessa paljon nopeammin ulos, koska Nokia vastaa enää pääasiassa hardiksen kehityksestä”

Käytännössä helppoa, todellisuudessa voi olla hyvinkin vaikeaa. Korostan, että en tiedä yhtäkään kunnollista IT allianssia (Sony-Ericsson, NSN, Compaq-HP etc).

“Epätoivoisen miehen viimeinen yritys. Odottelen tässä että siirrosprosesissa olisi ollut sen verra järkeä, että julistettaisi tällainen nykyiseltä bisnekseltä pohjan vievä päätös vasta kun tuotteita on saatavilla pian markkinoille? Onko näkemykseni naiivi?”

Omasta mielestäni ehkä hieman, itse uskon, että kehitys on vasta aloitettu. Pitäisin ihmeenä jos tuotetta olisi kehitetty jo esim Q3 lähtien. Jos olisi, strategia olisi voitu julkistaa paljon aikaisemmin.

“Perustelkaa minun näkemykseni vääräksi niin voin luopua tästä omistuksesta. Toisaalta strategian poukkoilu yms. ei herätä yhtään luottamusta. Ainut syy miksin keksin, että tuotejulkistuksia pihdattaisiin olisi, että saataisiin yllätettyä markkinat housut kintuissa esim. tänä keväänä…”

Spekulaatiota spekulaatiota. Olen keskusteluistamme saanut käsityksen, että olet täysi fundamenttisijoittaja. Tämä holdaaminen menee ilmeisesti aika pahasti kenttäsi ulkopuolelle?

Korostan myös Nokian vähäistä upsideä. Yhtiön tavoite on 10% ebit marginaali. Näin ollen nykyisellä 30mrd liikevaihdolla ja 10% ebit marginaalilla yhtiö tekisi tulosta luokkaa 60-70c, eli P/E olisi 10-12. Ei halpa. Upside on rajallinen. Tämä skenaario on yli bullish, sillä 10% ebit tullaan saavuttamaan aikaisintaan 2013 ja tässä vaiheessa yhtiön volyymi on hyvin todennäköisesti nykyistä pienempi.

Downsideä on paljon, P/B 1 ei ole mahdottomuus.

L4D14 Helmikuu, 2011Hyvin perusteltu. Olen kyllä ollut tietoinen Nokiasijoitukseni spekulatiivisuudesta, mutta tämä case yllätti minut silti housut kintuissa. En siis täysin ymmärtänyt kuinka todella huonosti Nokialla menee, tiesin että menee huonosti mutta en käsittänyt että ollaan selkä näin seinää vasten. Summa ei ole suuri ja olen kyllä laskenut sen varaan että voin hävitä sen kokonaan. Omissa arvioissani Nokia oli halpa suhteessa odotuksiin, ei sen kummempia perusteluita. Näin kuitenkin paljon potentiaalia… josta iso osa haihtui nyt taivaan tuuliin.

“Omasta mielestäni ehkä hieman, itse uskon, että kehitys on vasta aloitettu. Pitäisin ihmeenä jos tuotetta olisi kehitetty jo esim Q3 lähtien. Jos olisi, strategia olisi voitu julkistaa paljon aikaisemmin.”

Tätä logiikkaa en vieläkään ymmärrä, miksi tällainen strategia pitäisi julkaista mahd. aikaisin, koska sen julkaisu pilaa tuotteiden myyntiä? Onko jotain käytännön syitä miksi strategian piilottelu ei olisi mahdollista? Tulen luultavasti myymään osakkeeni lähi tulevaisuudessa, haluan kuitenkin pureskella vielä hetken ettei tule hätiköityjä johtopäätöksiä, vaikka sitten kurssi laskisikin sillä aikaa….

Sentteri15 Helmikuu, 2011“Jos saan kysyä paljonko positio suhteessa salkun kokoon? Korkea positio tulee koettelemaan vatsan kestävyyttä seuraavan 2v aikana..”
Positio edelleen siinä 15% tienoilla salkusta. Kieltämättä korkea, mutta ainakaan tällä hetkellä position koko ei koettele vatsaa. Q2-Q4/10 oli hankalampaa aikaa kun ei ollut varmaa tietoa käytettävissä, nyt tilanne on faktojen osalta selkeytynyt, vaikkakin “elämä” vasta alkamassa.“Otat melko rohkeaa näkemystä Meegosta, ottaen huomioon, että et tiedä todellista tilannetta talon sisältä. Uskon, että Meegon tilanne on todella surkea ja siitä tulee lähinnä marginaalinen experiment platform.”
Kieltämättä tietojeni taso ei ole vakuuttava, joten tämäkin mielipide lähinnä yksittäisten kuulumisten ja spekulatiivisuuden aiheuttama henkilökohtainen mielikuva.
Mielestäni Nokian kokoisella yrityksellä on rahkeita tuoda julki yksittäisiä MeeGo-pohjaisia laitteita tulevaisuudessa. Nämä laitteet eivät todennäköisesti tule olemaan myydyimpiä malleja, mutta niille löytyy varmasti omat vankat käyttäjäkuntansa, joita ei ohjaa puhelimen ympärillä oleva mediahypetys. Nokian N900 (Maemo) kuvaa mielestäni hyvin tätä käyttäjäkuntaa. Mallin, joka oli loppujen lopuksi aika huomaamaton, ympärille on tullut melko paljon softaa.
Nokiaa on ajoittain haukuttu liian laajasta skaalasta erilaisia puhelinmalleja. Jos tästä laajasta joukosta löytyisi oikeasti erilaisia puhelimia, erilaisille käyttäjäkunnille, niin tuskin “ongelma” olisi ongelma.

“Miten uskot (noin karkeasti) seuraavan 4v menevän, minkälainen tilanne on 2015? Millaista rahavirtaa odotat parin vuoden päästä? Miten käy toimialan kehityksen? Vai onko positio niin spekulatiivinen, että menet about mutu tuntumalla (kuten itse menin Q4 aikana holdaamani position)?”
Toki tulee painettua mieleen myytyjen luurien määrä, älypuhelimien osuus, keskihinta ja mihin firman rahoja käytetään. Siltikin Nokian kaltaisen yrityksen kanssa vertailupohjat haen aina alan muilta toimijoilta. Tällä hetkellä puhutaan paljon siitä, että puhelimien keskihinnat tulevat laskemaan laajalla skaalalla ja samasta asiasta puhuttiin ennen iPhonen tuloa. Osoitus siitä, ettei tällä alalla kaikki mene viivoittimella vetämällä. Kysymys on kuuluisasta ”käyttäjäkokemuksesta.” Toki mitä enemmän puhelimia myydään, sitä enemmän niitä myydään kehittyviin talouksiin ja sitä kautta keskihinnat laskevat toimitusmäärien noustessa (koska esim. nykyistä iPhonea ei intilaisten keskiansioilla hankita). Nokian keskihinta on painunut syystäkin kun N95:n jälkeen ei ole saatu markkinoille yhtäkään mallia, joka päihittäisi kilpailijoiden lippulaivamalleja. Miljoonilla halpis-puhelimilla luodaan vahva pohja markkinoilla, mutta Nokialta puuttuu tällä hetkellä se selkeä seuraava taso puhelimissa. NWP-mallistosta toivon mukaan tulee tämä taso löytymään.

Toimiala tulee kehittymään seuraavien vuosien aikana vauhdilla. Isossa kuvassa muutos koskee puhelinlaitteiden internet-kytköstä, korkeakatteisissa puhelimissa luovuus asettaa rajansa (eli mitä se puhelin sitten onkaan 4v kuluttua). Applen mukaantulon jälkeen palvelu- ja ohjelmistokeskeisyys on noussut erittäin määrääväksi tekijäksi, eikä se väärin ole, mutta se ei välttämättä ole uusi sääntö. Edelleenkin puhelimessa voi lähitulevaisuudessa olla muutakin fyysistä kuin vain kamera.
Eniten tulen kiinnittämään huomiota tänä vuonna siihen, että kuinka paljon Nokian kulut vähenevät ostettavan platformin johdosta, paljonko platformin osto syö katteita ja miten Nokian puhelimet myyvät kahden seuraavan kvartaalin aikana eli miten kehittyvillä markkinoilla uutiseen suhtaudutaan.

Oletko muuten ajatellut, että miten tämä yhteistyödiili vaikuttaa F-Secureen? Keventävästihän voisi väittää, että MS-käyttöjärjestelmät lisäävät tietoturvatuotteiden myyntiä.

L4D15 Helmikuu, 2011Taidan katsoa tämän possan loppuun ihan vain huvin ja urheilun nimissä. Se tämän position tarkoitus olikin alunperin lippu arpajaisiin joita on mielenkiintoista seurata. Jos ja kun tämä sijoitus epäonnistuu, voi sitten laittaa muistiin spekulatiivisten sijoitusten vaarallisuudesta. Aloitin sijoittamisen tässä lamassa, joten oppirahat on vielä maksamatta. Saattaa osittain johtua tästä, ei halua myöntää tappiota, vaikka olin kyllä väärässä Nokian tilanteen vakavuuden suhteen.

One Up on OMXH15 Helmikuu, 2011L4D,

Sijoittaja löytää itsensä usein housut kintuissa kun ei oikein tiedä mitä omistaa. Itselleni kävi näin China micro-cappien kanssa.

“halpa suhteessa odotuksiin, ei sen kummempia perusteluita. Näin kuitenkin paljon potentiaalia… josta iso osa haihtui nyt taivaan tuuliin.”

Ymmärrän hyvin perustelusi, jos käytti mitä tahansa peräpeili mittaria oli Nokia halpa. Ongelmana lähinnä se, että peräpeilimittarien informaatio arvo Nokian tapauksessa lähes 0.

“Tätä logiikkaa en vieläkään ymmärrä, miksi tällainen strategia pitäisi julkaista mahd. aikaisin, koska sen julkaisu pilaa tuotteiden myyntiä? Onko jotain käytännön syitä miksi strategian piilottelu ei olisi mahdollista?”

Strategian piilottelu on käytännössä laitonta, sillä osakkeenomistajia tulee informoida näin suurista asioista asap. Lisäksi korostan, että kun Nokia ja MSFT julkaisivat diilin, olivat yksityiskohdat vielä neuvottelematta ja sopimus oli vasta alustava. Näin ollen pidän ihmeenä jos puhelinta on kehitetty kimpassa jo kuukausia mutta sopimusta ei edelleenkään ole saatu kasaan. Pidän todennäköisempänä, että diili nuijittiin kasaan melko vauhdikkaasti.

“Tulen luultavasti myymään osakkeeni lähi tulevaisuudessa, haluan kuitenkin pureskella vielä hetken ettei tule hätiköityjä johtopäätöksiä, vaikka sitten kurssi laskisikin sillä aikaa….”

Viisasta. Informatiivisen päätöksen tekeminen on fiksua tilanteessa kuin tilanteessa.

One Up on OMXH15 Helmikuu, 2011L4D,

En huomannut toista kommenttiasi.

Ymmärrän halusi pitää kiinni Nokia positiostasi. Nokia on tällä hetkellä todellakin lippu arpajasiin, huonopuoli on se, että päävoitto ei ole kovinkaan suuri. Edes best case scenario ei ole Nokiassa tällä hetkellä kovin häävi (kun käytetään uutta EBIT 10 % marginaalia). Välillä on hyvä tehdä kovia päätöksiä, ottaa tappiot ja sijoittaa rahat muualle. Nokian tilannetta voi seurata myös ilman arpalippua. Tappiollisten/huonojen yhtiöiden liiallinen holdaaminen on yksi sijoittajien perusvirheistä. Virheet pitäisi tunnistaa nopeasti ja tappiot katkaista mahd. nopeasti.

Oppirahoja menee kokeneemmilla ja kokemattomilla sijoittajilla. Kaikille sijoittajille on yhtä tärkeää tunnistaa virheensä mahd. pian.

One Up on OMXH15 Helmikuu, 2011Sentteri,

15% on todella paljon Nokian kaltaiseen osakkeeseen jonka todellisen arvon määrittäminen on mahdotonta.

Tärkeää on se, että sijoittaja on itse sujut position koon kanssa, eikä menetä tämän johdosta yö uniaan.

Tilanne selkeytyi osittain, mutta nyt edessä on piinallinen 2v odotus.

“Kieltämättä tietojeni taso ei ole vakuuttava, joten tämäkin mielipide lähinnä yksittäisten kuulumisten ja spekulatiivisuuden aiheuttama henkilökohtainen mielikuva.
Mielestäni Nokian kokoisella yrityksellä on rahkeita tuoda julki yksittäisiä MeeGo-pohjaisia laitteita tulevaisuudessa. Nämä laitteet eivät todennäköisesti tule olemaan myydyimpiä malleja, mutta niille löytyy varmasti omat vankat käyttäjäkuntansa, joita ei ohjaa puhelimen ympärillä oleva mediahypetys. Nokian N900 (Maemo) kuvaa mielestäni hyvin tätä käyttäjäkuntaa. Mallin, joka oli loppujen lopuksi aika huomaamaton, ympärille on tullut melko paljon softaa.”

N900 ympärille saatiin hypeä, mutta malli oli itsessään aivan kamala ja myynti sen mukainen. En näe osakkeenomistajien kannalta järkeä siinä, että Meego laitteita tuotaisiin markkinoille silloin tällöin, niillä ei olisi sovelluskehittäjien tukea ja näin ollen niillä ei olisi ostajia. Tämä olisi vain osakkeenomistajien varallisuuden tuhoamista. Suosittelen varovaisuuteen Meego arvioissa.

Nokiaa on ajoittain haukuttu liian laajasta skaalasta erilaisia puhelinmalleja. Jos tästä laajasta joukosta löytyisi oikeasti erilaisia puhelimia, erilaisille käyttäjäkunnille, niin tuskin “ongelma” olisi ongelma.”

Viittaat ilmeisesti tällä siihen, että olisi Meegoa, WNP:tä, symbbaria, tavallisia perusluureja yms. Toki idea on kiva, mutta kulut luultavasti liian korkeat. Sovelluskehittäjät eivät lähde mukaan näin moneen projektiin.

“Toimiala tulee kehittymään seuraavien vuosien aikana vauhdilla. Isossa kuvassa muutos koskee puhelinlaitteiden internet-kytköstä, korkeakatteisissa puhelimissa luovuus asettaa rajansa (eli mitä se puhelin sitten onkaan 4v kuluttua). Applen mukaantulon jälkeen palvelu- ja ohjelmistokeskeisyys on noussut erittäin määrääväksi tekijäksi, eikä se väärin ole, mutta se ei välttämättä ole uusi sääntö. Edelleenkin puhelimessa voi lähitulevaisuudessa olla muutakin fyysistä kuin vain kamera.”

Agreed. Ei mitään aavistusta miltä laite näyttää 4v päästä / mikä on ansaitalogikkaa / kuka tekee rahaa.

“Eniten tulen kiinnittämään huomiota tänä vuonna siihen, että kuinka paljon Nokian kulut vähenevät ostettavan platformin johdosta, paljonko platformin osto syö katteita ja miten Nokian puhelimet myyvät kahden seuraavan kvartaalin aikana eli miten kehittyvillä markkinoilla uutiseen suhtaudutaan.”

Hyviä pointteja, mainitsemasi asiat ovat melko kriittisiä. Lisäksi ensimmäinen NWP on todella tärkeä.

“Oletko muuten ajatellut, että miten tämä yhteistyödiili vaikuttaa F-Secureen? Keventävästihän voisi väittää, että MS-käyttöjärjestelmät lisäävät tietoturvatuotteiden myyntiä.”

Olen ajatellut ja uskon, että FS:llä on valtava mahdollisuus hyötyä tästä. En tiedä miten pitkällä MSFT:n oma mobiilitietoturva on, epäilen, että ei kovin pitkällä. Tämä kaikki menee kuitenkin FS laskelmissani margin of safetyn puolelle.

L4D15 Helmikuu, 2011Luovuin Noksusta 5% pakkasella pitkän pohdinnan ja laskelmoinnin seurauksena. Liikaa epävarmuutta suhteessa potentiaaliin. Jälkeenpäin on helppo todeta, että katselin Nokiaa lievästi sinisten silmälasien läpi ja päätöksentekoprosessia voisi hieman nopeuttaa. Kylmät faktat oli kuitenkin tiedossa, vaikka kuinka yritti etsiä tästä positiivisia puolia ei se puolla nokiaan sijoittamista nykykurssiin… Sijoitus oli yllättävä pettymys, vaikka se ei ollutkaan millään tavalla katastrofaalinen, harmittaa enemmän suomen ja monien niiden suomalaisten puolesta, jotka ovat ylipainottaneet nokiaa salkuissan.

Euroshopper15 Helmikuu, 2011Jopas, kylläpä tänne on taas syntynyt todella antoisaa mielipiteiden vaihtoa aina Nokian analysoinnista sijoitusfilosofiassa pysymiseen asti. Kiitokset tästä blogin pitäjälle ja kommentoijille!
Omassa sijoitusstrategiassa pysyminen on varmasti avainasemassa sijoittajana menestymiseen – samoin kuin virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen. Kokeneena sijoittana sinulta voisi One Up löytyä varmaan enemmänkin sanottavaa tästä aiheesta vaikkapa pienen blogi-kirjoituksen muodossa..Nokiasta sen verran pitää sanoa, että itse en ole ikänä uskaltanut koskea siihen johtuen siitä, ettei minulla ole hajuakaan, miltä ala näyttää edes kahden vuoden päästä. En osaa sanoa kuka on voittaja, kuka häviäjä ja mitä alalla menestymiseen vaaditaan. En osaa edes kuvitella, mitä kaikkea kännykällä voi muutaman vuoden päästä tehdä. Näistä lähtökohdista ei kannata lähteä seikkailemaan, jos ei tiedä mitä tekee.Samaan hengenvetoon on todettava, että silti piru olkapäälläni muistuttaa, että Nokiaa salkuun jos laskee alle 6 euron. Kaikki tietävät, ettei oman sijoitusfilosofian noudattaminen ole helppoa ;)
Nokian työilmapiiri on ollut ilmeisen heikko jo usean vuoden ajan ainakin täällä Suomessa. Tämä varmasti vaikuttaa myös siihen miksi tuotekehitykseen suunnatuilla varoilla ei ole saatu aikaiseksi juuri mitään merkittävää. Jos porukka ei puhalla yhteen hileen, ei tulostakaan synny.
Microsoft diilin myötä Nokia on “hevosensa valinnut” – meni syteen tai saveen. Toivon todella paljon, että Nokia vielä nousisi tästä kriisistä. Se olisi tärkeää koko Suomelle. Nokia on aina ollut se “meidän yhtiömme” maailmalla.

Sentteri15 Helmikuu, 2011“Viittaat ilmeisesti tällä siihen, että olisi Meegoa, WNP:tä, symbbaria, tavallisia perusluureja yms. Toki idea on kiva, mutta kulut luultavasti liian korkeat. Sovelluskehittäjät eivät lähde mukaan näin moneen projektiin.”
Windows tulee pääplatformiksi älypuhelimiin ja Symbianin saattohoito on aloitettu. Tässä kyljessä pitäisin MeeGoa, joka jäisi sitten pidemmällä tähtäimellä Windowsin rinnalle.
MeeGo eläisi vapaammin käyttäjien/sovelluskehittäjien luovuudesta ja olisi avantgardistisempi kun taas Windows olisi selkeä the platform niille, joita ei kiinnosta miettiä nettifoorumeilla, että mitä käyttöjärjestelmä voisi olla tai miten siitä saisi omasta mielestään paremman.
.
.
N900:sta sen verran, että laite myi kuulemani mukaan selkeästi enemmän kuin mitä Nokia itse odotti tai mitä muistaakseni Gartner uutisoi sen myyneen. Puhelimeen ei ilmeisesti uskottu, Maemo-ympäristö oli lastenkengissä ja puhelin vaati enemmän käyttäjältään kuin esim. iPhone. Puhelinta vaivasi keskeneräisyyden tunne, mutta kuitenkin on ollut aistittavissa, ettei tämä ainoa Maemo-puhelin ollut ajastaan jäljessä tai varsinainen torso.
.
.
“Agreed. Ei mitään aavistusta miltä laite näyttää 4v päästä / mikä on ansaitalogikkaa / kuka tekee rahaa.”
Puhelimen muodolla ei sinänsä ole merkitystä, mutta oman näkemykseni mukaan keskipitkällä tähtäimellä ratkaisevaa on mitä puhelin tarjoaa, mitä ympäröivä ekosysteemi tarjoaa ja miten tämä kaikki toimii käytännössä. Nokian uskon pystyvän tekemään laitteita kun taas ekosysteemiä ei taida olla olemassa tai se on vertailukohtiin nähden mitätön. Operaattorien rooli korostuu taas viimeisessä seikassa ja uskon Windows-diilin olevan parannusta siihen suuntaan.
.
.
“Lisäksi ensimmäinen NWP on todella tärkeä.”
Ensin se oli ensimmäinen Meego (N9?) ja nyt ensimmäinen NWP. Mitä kauemmin sitä odotetaan, sitä vaikeampi sen on lunastaa odotuksia. Matka on pitkä, mutta en usko Applen tai Googlen saavuttaneen asemaa, joka ei olisi horjutettavissa lyhyessäkin ajassa.

One Up on OMXH16 Helmikuu, 2011L4D,

Ymmärrän hyvin päätöksesi. Nokian holdaaminen on melko ikävää puuhaa, koska todellisuudessa et kunnolla tiedä mitä omistat. Siniset silmälasit olivat itsellänikin Nokian kanssa päässä. Tein virheen ajatellessani “näin ison R&D budjetin on pakko saada hyvää tavaraa ulos”.

Positiiviset puolet ovat pitkällisen spekulaation takana ja kuten totesit(n) riskit eivät ole suhteessa potentiaaliin.

Suomalaiset ovat ylipainottaneet Nokiaa rajusti, eläkeyhtiöiden puolella tämä painotus on ollut vieläkin rajumpaa. Toivon sydämmenipohjasta, että Solidium ei tule liputtamaan Nokiassa. Veronmaksajien rahoja on jo nyt aivan liikaa kiinni Nokiassa.

Ohessa linkki noin 14kk vanhaan Nokia kirjoitukseen.

http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/blog/15530

Jälkeenpäin on hyvä sanoa, että ei ollut kotiläksyt tehtyjä.

One Up on OMXH16 Helmikuu, 2011Euroshopper,

“Jopas, kylläpä tänne on taas syntynyt todella antoisaa mielipiteiden vaihtoa aina Nokian analysoinnista sijoitusfilosofiassa pysymiseen asti. Kiitokset tästä blogin pitäjälle ja kommentoijille!”

Juuh, mukavaa keskustelua saatu taas aikaan!

“Omassa sijoitusstrategiassa pysyminen on varmasti avainasemassa sijoittajana menestymiseen – samoin kuin virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen. Kokeneena sijoittana sinulta voisi One Up löytyä varmaan enemmänkin sanottavaa tästä aiheesta vaikkapa pienen blogi-kirjoituksen muodossa..”

http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/blog/15513

Ohessa vanha kommentti aiheesta. Ei jälkeenpäin katsottuna mikään erikoinen raapustus, pyrin kirjoittamaan paremman kunhan ehdin.

“Nokiasta sen verran pitää sanoa, että itse en ole ikänä uskaltanut koskea siihen johtuen siitä, ettei minulla ole hajuakaan, miltä ala näyttää edes kahden vuoden päästä. En osaa sanoa kuka on voittaja, kuka häviäjä ja mitä alalla menestymiseen vaaditaan. En osaa edes kuvitella, mitä kaikkea kännykällä voi muutaman vuoden päästä tehdä. Näistä lähtökohdista ei kannata lähteä seikkailemaan, jos ei tiedä mitä tekee.Samaan hengenvetoon on todettava, että silti piru olkapäälläni muistuttaa, että Nokiaa salkuun jos laskee alle 6 euron. Kaikki tietävät, ettei oman sijoitusfilosofian noudattaminen ole helppoa ;)

Agreed syistä olla ostamatta Nokiaa. Itselläni ei kyllä kukaan sano olkapäällä milloin pitäisi ostaa Nokiaa, koska Nokialla ei ole absoluuttista hintaa jolla se OLISI halpa. Tämä on tärkeä fakta joka kaikkien sijoittajien tulisi tiedostaa. Jos WNP ei breikkaa ja samalla Symbian ajetaan alas, voi Nokian fair value olla P/B 1 tienoilla. Tästäkin pitää vielä siivota pois liikearvo. Tässä olisi downsideä nykyisestä luokkaa -60%? Vastakohtana voidaan todeta vaikka UPM, jonka fair value on minimissään sen kirja-arvo. Kuten totesin, tämä fakta on hyvä jokaisen sijoittajan tiedostaa. Peräpeili valuaatiolla ei ole mitään relevanttia merkitystä. Tämän vuoksi ihmettelen suuresti erään suomalaisen konkarisijoittajan strategiaa “Nokia tiukkaan ostoon kun hinta on alle 9e”. Mahtaa olla all-in Nokiassa kun hinta ollut alle 9e näin kauan..?

“Nokian työilmapiiri on ollut ilmeisen heikko jo usean vuoden ajan ainakin täällä Suomessa. Tämä varmasti vaikuttaa myös siihen miksi tuotekehitykseen suunnatuilla varoilla ei ole saatu aikaiseksi juuri mitään merkittävää. Jos porukka ei puhalla yhteen hileen, ei tulostakaan synny.”

Varmasti totta. Lisäksi management tasolla tehty virheitä resurssien allokoinnista ja tuotekehityksessä on ollut liikaa portaita ja innovaatiot ovat liikkuneet huonosti talon sisällä. Valtaosa tästä menee managementin piikkiin.

Microsoft diilin myötä Nokia on “hevosensa valinnut” – meni syteen tai saveen. Toivon todella paljon, että Nokia vielä nousisi tästä kriisistä. Se olisi tärkeää koko Suomelle. Nokia on aina ollut se “meidän yhtiömme” maailmalla.”

Nokian menestys olisi tärkeää Suomelle, mutta synkältä näyttää.. Itse toki toivon myös, että Nokia nousee tästä jaloilleen. Kenenkään on kuitenkaan turha kuvitella, että Nokia palaisi vuosien 05&06 goljatin asemaansa, jossa se oli täysin suvereeni markkinajohtaja. Nokian jaloilleen nouseminen tarkoittaisi mahdollisuutta haastaa Androidia.

One Up on OMXH16 Helmikuu, 2011Sentteri,

“Windows tulee pääplatformiksi älypuhelimiin ja Symbianin saattohoito on aloitettu. Tässä kyljessä pitäisin MeeGoa, joka jäisi sitten pidemmällä tähtäimellä Windowsin rinnalle.
MeeGo eläisi vapaammin käyttäjien/sovelluskehittäjien luovuudesta ja olisi avantgardistisempi kun taas Windows olisi selkeä the platform niille, joita ei kiinnosta miettiä nettifoorumeilla, että mitä käyttöjärjestelmä voisi olla tai miten siitä saisi omasta mielestään paremman.”

Näin voi hyvin olla, tässä skenaariossa Meegosta saatavat rahavirrat olisivat luultavasti melko surkeat ja vaikutus yhtiön arvoon pieni.

“N900:sta sen verran, että laite myi kuulemani mukaan selkeästi enemmän kuin mitä Nokia itse odotti tai mitä muistaakseni Gartner uutisoi sen myyneen. Puhelimeen ei ilmeisesti uskottu, Maemo-ympäristö oli lastenkengissä ja puhelin vaati enemmän käyttäjältään kuin esim. iPhone. Puhelinta vaivasi keskeneräisyyden tunne, mutta kuitenkin on ollut aistittavissa, ettei tämä ainoa Maemo-puhelin ollut ajastaan jäljessä tai varsinainen torso.”

Ok, olin väärässä tässä.

“Puhelimen muodolla ei sinänsä ole merkitystä, mutta oman näkemykseni mukaan keskipitkällä tähtäimellä ratkaisevaa on mitä puhelin tarjoaa, mitä ympäröivä ekosysteemi tarjoaa ja miten tämä kaikki toimii käytännössä. Nokian uskon pystyvän tekemään laitteita kun taas ekosysteemiä ei taida olla olemassa tai se on vertailukohtiin nähden mitätön. Operaattorien rooli korostuu taas viimeisessä seikassa ja uskon Windows-diilin olevan parannusta siihen suuntaan.”

Olet oikeassa, puhelimen muodolla ei juurikaan ole väliä. Ansaintalogiikka on kuitenkin täysin auki. Itse epäilen, sen olevan sovelluspainotteinen. Tässä tapauksessa ekosysteemin merkitys on todella kriittinen. Vaikea sanoa. Operaattorien rooli on tärkeä Pohjois-Amerikassa, Windows voi tuoda asiaan helposta, ei välttämättä.

“Ensin se oli ensimmäinen Meego (N9?) ja nyt ensimmäinen NWP. Mitä kauemmin sitä odotetaan, sitä vaikeampi sen on lunastaa odotuksia. Matka on pitkä, mutta en usko Applen tai Googlen saavuttaneen asemaa, joka ei olisi horjutettavissa lyhyessäkin ajassa.”

Saa nähdä, todella vaikea sanoa. Fakta on se, että Androidin etumatka kasvaa jatkuvasti.

Poro-25 Helmikuu, 2011Nokian oli oikeastaan pakko tehdä liikkeitä johonkin suuntaan, sillä suuresta R&D budjetista huolimatta tulosta ei tullut odotetulla tavalla. Toisaalta, PC puolella on jo nähtävissä hienoinen trendi, jossa alustan merkitys vähenee. Esimerkiksi Apple on siirtynyt käyttämään Intelin prosessoreja, joka mahdollistaa Windowsin asentamisen Boot Campin avulla (ja helpottaa myös ohjelmien kääntämistä PC/Linux puolelta Macille).

Olettaisin että tämä kehitys tulee myös matkapuhelimiin kunhan ensin hieman soditaan ekosysteemien kanssa. Nokialla olisi ollut hieno tilaisuus olla edelläkävijä tarjoamalla omia tuotteitaan kaikilla käyttöjärjestelmillä, ja tämän lisäksi tarjota omia, järkeviä palveluitaan kaikille alustoille.

Toki tuollainen ratkaisu olisi ollut aivan liian rohkea, ja vaikeasti perusteltavissa verrattuna tähän Microsoft diiliin. Mielestäni kuitenkin Nokian vahvuudet ovat nimenomaan rautapuolella, jolloin mainitsemani ratkaisu olisi saattanut tuoda runsaasti myyntiä ja sitäkautta tuottoja myös palvelupuolelle.

One Up on OMXH25 Helmikuu, 2011Poro,

Hyvää spekulointia. Arvauksesi on yhtä hyvä kuin minunkin. Korostan kuitenkin, että PC:ssä MSFT:n osuus on luokkaa 90% ja en usko sen liikkuvan suuntaan tai toiseen. Se, että Applen käyttäjät voivat/haluavat asentaa koneeseensa Windowsin kertoo mielestäni enemmänkin Applen riskeistä.

Puhelin puolella tulee on 2 vaihtoehtoa.

1) Klooni PC markkinoista, eli Android ottaa MSFT paikan suvereenina markkinavaltiaana. Apple on pieni marginaalipeluri (siis volyymissä)
2) Markkinoilla on 2 suurta toimijaa ja muutamia pieniä. Tässä pelissä suuret olisivat Android ja Windows. Pieniä, Rimm, Apple yms.

En oikein ymmärrä “Nokian osaamista rautapuolella”, mielestäni Nokian puhelimet ovat olleet melko pahasti jäljessä muita.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit