Metsää puilta, spekulaatioista sijoittamiseen

Sijoittajille tyrkytetään mitä ihmeellisimpiä tuotteita. Aloittelevan sijoittajan on syytä ymmärtää sijoittamisen ja spekulaation erot.

Sijoittaminen tarkoitus on vaurastua. Pitkäjänteisen vaurastumisen edellytys on, että sijoituskohteet tarjoavat sisään rakennetun tuottomekanismin. Todellista tuottoa voi tulla joko kassavirtojen, kasvun tai näiden yhdistelmien muodossa. Määritelmällisesti esimerkiksi kiinteistöjen vuokratuotot, metsästä saatavat tuotot sekä osakkeista ja koroista saatavat tuotot ovat sijoittamista.

Oleellista onkin ymmärtää mikä ei ole sijoittamista.

Kultaan, öljyyn tai vaikkapa valuuttoihin rahojaan laittavat eivät sijoita vaan spekuloivat. Spekuloinnilla tarkoitan siis pelkkien hintamuutosten veikkaamista, olivatpa syyt mitkä tahansa.

Tämä ei tarkoita, etteikö hintojen vaihteluja oikein arvaamalla voisi lyhyellä aikavälillä tehdä huomattaviakin voittoja. Pitkällä aikavälillä jatkuvan sisäisen tuoton puutteen ongelmatiikka tulee esiin. Kullan ostajankin tuotto-odotus perustuu siis uskoon siitä, että joku on tulevaisuudessa valmis maksamaan kultakimpaleesta enemmän kuin ostaja itse.

Kullan pitkän aikavälin sisäisen tuoton puute käy ilmi seuraavasta esimerkistä, joka perustuu Jeremy Siegelin ”Stocks For The Long Run”-kirjaan.

Jos ostit USA:ssa kultaa 1.1.1900 sen mitä dollarilla sai ja omistaisit sen edelleen, on sen arvo nykyisin noin 92 dollaria.  112 vuodessa inflaatio on syönyt rahan arvoa niin paljon, että tarvitset  31-kertaisen pääoman, jotta ostovoimasi säilyisi ennallaan. Kullan avulla ostovoimasi on siis kolminkertaistunut.  Ensimmäisen 107 vuoden aikana ostovoimasi ei kuitenkaan kasvanut lainkaan. Nykyinnostus perustuu siis pitkälti viimeisten 6-7 vuoden hinnannousuun.

Oletko miettinyt, miksi 2000-luvun alussa kultaa ostavia firmoja tai kultaan sijoittavia rahastoja ei juuri näkynyt?

Jos samalla esimerkillä sijoitit yksinkertaisesti osakkeisiin yhden dollarin, olisi ostovoimasi 680-kertaistunut. Osakkeet tarjoavat sisäänrakennetun tuottomekanismin, raaka-aineet eivät.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kinski22 Marraskuu, 2012

Tätä eroa spekuloinnin ja säästämisen välillä olen melko turhaan yrittänyt joillekin kavereilleni selostaa. Korkoa korolle on koulujen huonoimmin opetettu kaava.

Hirvittää katsoa, miten väki tasaisesti menettää rahaa luottokorttivelalla elämiseen. Sillä ei todellakaan ole mitään tekemistä velkavivun kanssa.

Kirjoitapa piruuttasi velkavivun käytöstä!

jolo23 Marraskuu, 2012Erittäin hyvää tekstiä Petre! Kinskin ehdottamasta velkavivusta saisi varmasti hyvää tekstiä aikaiseksi…

Kinski23 Marraskuu, 2012Velaksi eläminen on jonkinlainen kansallishyve. Cosi fan tutte, kaikki niin tekevät.
Taidanpa hiukan “avautua” tästä jahka joudan.
/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit