Merkintäoikeuden teoreettinen hinta: esimerkkinä Talvivaara Oyj:n uusmerkintäanti

Talvivaaran 261 miljoonan euron merkintäetuoikeusanti käynnistyi eilen maanantaina ja päättyy 5.4.2013 (Nordnetin välityksellä merkintä tulee suorittaa viimeistään 4.4.2013). Tarjolla on valtavasti tietoa, joten sitä kannattaa tietysti hyödyntää omassa päätöksenteossa. Kyse on minusta nykyisessä suomalaisessa markkinaympäristössä varsin huomattavasta osakeannista, joten sekä merkintäoikeuden että osakkeen hintasuhde voi vaihdella hyvinkin voimakkaasti ja tämä tilanne saattaa tarjota hyvin lukuja, liikkeitä ja tunnelmaa ymmärtävälle ylimääräisen taktisen position. Osakeannit ovat aina hyvin mielenkiintoisia, koska merkintäoikeuksien ja osakkeiden hintasuhdetta “oikein” lukemalla voi ainakin teoriassa tehdä rahaa, mutta riskit ovat tällöin tietysti huomattavat. Tässä artikkelissa käsittelen, miten merkintäoikeuden teoreettinen hinta muodostuu.

Merkintäetuoikeusannissa on sen erityisen muodon vuoksi syytä huomioida lisäksi seuraavat seikat (ks. myös Talvivaaran aiemmin julkaisema laajempi dokumentaatio ja osakeantimuistio):

“Merkintäoikeuksien hinta määräytyy kaupankäynnissä Helsingin pörssissä.”

“Jos käytät kaikki merkintäoikeutesi, joihin olet oikeutettu [vanhan 8.3.2013 omistuksen perusteella], omistusosuutesi yhtiössä pysyy samana kuin ennen merkintäetuoikeusantia. Jos myyt, jätät käyttämättä tai käytät merkintäoikeuksiasi osittain, omistusosuutesi yhtiössä on pienempi sen jälkeen, kun merkintäetuoikeusanti on toteutettu, koska uusia osakkeita lasketaan liikkeeseen. Näissä olosuhteissa omistusosuutesi yhtiössä laimentuisi.”

Lähde: Maan anti. Talvivaaran merkintäoikeusanti 18.3. – 5.4.2013 (Markkinointiesite)

Jotkut ovat myös ihmetelleet ja kysyneet, miten merkintäoikeuden laskennallinen hinta määräytyy ja miten sen voi omatoimisesti laskea. Tämä on teoriassa varsin helppoa määrittää, mutta koska osakkeilla ja merkintäoikeuksilla käydään jatkuvasti kauppaa markkinoilla, joten teoreettinen laskennallinen ja todellinen markkinahinta voivat käytännössä erota toisistaan merkittävästi. Henri Elo on ansiokkaasti esitellyt Talvivaaran annin tosiasiat ja lisäksi antanut varsin helppotajuisen laskentakaavan merkintäoikeuksien ja osakkeen lineaariselle hintasuhteelle (joka siis pätee myös hieman muunneltuna kaikkiin osakeanteihin):

Merkintäoikeuden teoreettinen hinta – laskentakaava

Jos Talvivaaran “vanhan” osakkeen markkinahinta on X (eur) ja merkintäoikeuden hinta on Y (eur), niin merkintäoikeuden laskennallinen hinta voidaan laskea seuraavalla kaavalla. Tiedämme antidokumentaation perusteella määritellyn merkintäsuhteen olevan seuraava: yhdellä (1) merkintäoikeudella voi merkitä kuusi (6) uutta osaketta kunkin hintaan 0,16 eur (6 * 0,16).

Merkintäoikeuden hinnan lasket seuraavasti (syötä X:n kohdalle osakkeen markkinahinta):

Y + (6 * 0,16 [eur]) = 6 * X [eur]
Y + 0,96 [eur] = 6X [eur]                  | – 0,96 [eur]
Y = 6X – 0,96 [eur]

Osakkeen hinnan suhteen merkintäoikeuteen lasket puolestaan samalla kaavalla seuraavasti (syötä Y:n kohdalle merkintäoikeuden markkinahinta):

Y = 6X – 0,96 [eur]                            | + 0,96 [eur]  | | :6
X = {(Y + 0,96 [eur]) / 6}

Katso Henri Elon vastaavat laskelmat osakkeen/merkintäoikeuden teoreettiselle hintasuhteelle:

Kuvaajassa on esitetty Talvivaaran merkintäoikeuden ja alkuperäisen”kantaosakkeen” vastaavuus toistensa suhteen.

Esimerkki

Kun Talvivaaran “vanhan” osakkeen hinta on 0,31 eur, merkintäoikeuden teoreettinen hinta on 6 * 0,31 (eur) – 0,96 (eur) = 0,9 eur. Jos merkintäoikeuden kohde-etuuden hinta laskee, merkintäoikeiden teoreettinen hinta laskee ja jos kohde-etuuden hinta nousee, merkintäoikeiden teoreettinen hinta nousee. Todellisuudessa markkinoilla tilanne voi tietysti olla toinen.

Jatkoesimerkki (Talvivaaran uuden osakkeen teoreettinen hinta pörssistä ostetun merkintäoikeudella; vrt. Karo Hämäläisen vanhat Pohjola-laskelmat)

Yksi (1) Talvivaaran merkintäoikeus oikeuttaa saamaan kuusi (6) uutta Talvivaaran osaketta (0,16 eur/kpl). Talvivaaran osakeanti on näin ollen merkintäoikeuksien kannalta “helppo”, koska sijoittajan ei tarvitse ostaa tiettyä jaollistaa määrää merkintäoikeuksia ollakseen oikeutettu merkintäoikeusantiin, vaan yksi merkintäoikeus “kääntyy” kuudeksi (6) uudeksi osakkeeksi.

Nyt merkintäoikeiden hinta on Yk (= pörssistä ostetun merkintäoikeuden hinta kaupankäyntipalkkiolla k).

Yhden uuden merkintäoikeusannista saadun osakkeen hinta = [Yk + 0,96 (eur)] / 6

Jos oletamme, että maksat yhdestä merkintäoikeudesta välityspalkkioiden jälkeen 0,66 eur, Talvivaaran yksi uusi osake maksaa tehdyn uusmerkinnän jälkeen karkeasti ottaen ~ 0,27 eur/kpl.

HUOM! Jos päätät ostaa merkintäoikeuksia pörssistä ensisijaista antia varten tai spekulaatiomielessä, niin muistathan (a) käyttää ne ajoissa uusmerkintään tai (b) myydä ne pois ennen 27.3.2013. Hyödyntämätön merkintäoikeus raukeaa arvottomana, jos se on irronnut vanhan omistuksen perusteella (ei hankintamenoa!) ja pörssistä ostettu merkintäoikeus muuntuu rauetessaan käytännössä hyödynnettäväksi luovutustappioksi (lopullinen arvonmenetys). Poismyydyistä merkintäoikeuksista voit joutua maksamaan myyntivoitosta veroa (20 % hankintameno-olettama vanhan omistuksen perusteella saatujen merkintäoikeuksien myyntivoitolle vs. reaalinen hankintahinta – luovutushinta pörsissistä ostetuille merkintäoikeuksille).

Pidemmälle edennyt osakesijoittaja voi halutessaan lisäksi laskea itselleen lisäksi esimerkiksi Talvivaaran osakeannin TERP:n. Lähtökohdakseen voi ottaa esimerkiksi Nordean vuoden 2009 osakeannin laskuesimerkit Talvivaaraan sovellettuna.

Lisäykset/ Muutokset:

– 20.3.2013: Lisätty Henri Elon merkintäoikeus/”kantaosake”-laskelmiin perustuva kuvaaja helpottamaan riippuvuussuhteen hahmottamisessa.
– 21.3.2013: Kuvaajan väärin päin menneet selitteet on korjattu ja uusi kuvaaja ladattu.

Kuvalähde: kenteegardin / Foter.com / CC BY-SA

Vastuuvapaus: Tämä kirjoitus ja sen sisältämä tieto on tarkoitettu vain yleistiedoksi ja tieto on kerätty kirjoittajan luotettavana pitämistä lähteistä, mutta mahdollisista virheistä ja epätäsmällisyyksistä en ota vastuuta. Merkintäoikeusantia koskevissa kysymyksissä on syytä kääntyä Talvivaaran sijoittajasuhteiden puoleen (netissä www.talvivaara.com/anti2003, puhelimitse 040 5699 352 tai sähköpostitse anti2013@talvivaara.com). Käytännön merkintää koskevissa kysymyksissä sinua palvelevat pankkisi tai arvopaperivälittäjäsi asiakaspalvelu. Tätä kirjoitusta ei tule käsittää suositukseksi tai kehotukseksi käydä kauppaa mainituilla rahoitusvälineillä tai ottaa osaa merkintäoikeusantiin.

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
21.03.2013 01:06

Kuvaajassa on selityksen kohdalla merkintäoikeudet ja osakkeet vaihtaneet paikkaa 🙂 Sinänsä mielenkiintoista että merkintäoikeudessa oli tänään -45% alennus. Teoriassa olisi pitänyt olla 0.85 senttiä, mutta illan suussa oli hinta 0.45 senttiä. Pekka Perä(sin) taitaa myydä siellä omiaan. Tulipa mieleen, että kannattaisiko dumpata omat osakkeet pois ja ostaa merkintäoikeuksia vastaava kuudesosa lisää, jos kerta alennuksessa ovat?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.03.2013 09:29

@Nutti: Kiitos huomautuksestasi. Korjasin kuvaajan.

En kommentoi merkintäoikeuden hintaa sen tarkemmin, mutta mitä ilmeisimmin laskennalliseen hintaan on nykytasoilla vielä matkaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2013 12:15

Osaatko vastata mitä väärää on tässä tavassa laskea merkintäoikeuden hinta:
– Kantaosakkeen hinta ennen antia on 0,31 Eur
– merkintähinta 0,16 Eur
Osakkeen laskennallinen hinta annin jälkeen = (0,31+6*0,16)/7 = 0,181…Eur

Eikö merkintäoikeudesta kannata maksaa täten 0,181-0,16 = 0,021Eur

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.04.2013 07:45

Talvivaaran merkintäoikeuden ja kantaosakkeen välille syntyi viimeistään merkintäoikeuskaupankäynnin loppuvaiheessa viime viikolla varsin suuri hintaero. Kauppalehdessä (27.3., s. 23) ilmestyneessä Päivikki Pietarilan kirjoittamassa jutussa Tapiola Pankin Mika Metsälä vertasi tilannetta käytännön tasolla kahteen rinnakkaiseen osakesarjaan, “joista toinen on [Metsälän mukaan] likvidimpi [= merkintäoikeus] ja heijastaa siksi osakkeen todellista arvostusta paremmin”. Pietarila oli oikeasssa väittäessään, että “Talvivaaraa jo [omistavan kannatti] periaatteessa myydä [vanhat] osakkeensa pois ja ostaa ne takasiin merkintäoikeuden kautta [mutta tietysti verotuskuviot ja kaupankäyntikulut huomioiden]”. Merkintäoikeuksilla sai uusia Talvivaaran kantaosakkeita pörssivaihdettua kantaosaketta edullisempaan hintaan. Talvivaaran kantaosakkeen hinta ennen osakeantia oli hieman päältä euron, joten ajattelen kansanomaisesti niin, että osakeannin alkamisen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
18.10.2013 02:10

Ostin pörssistä tois sijaisia merkintä osto oikeuksia (ir) vanhingossa, luullessani niitä osakkeiksi.Sitoudunko nyt ostamaan osakkeet??