Siirry pääsisältöön

Menestyvän treidaajan asenne

Finanssimarkkinat ovat yksi maailman kilpailuimmista markkinoista ja ne houkuttelevat osaajia pariinsa etenkin yhden tekijän vuoksi – nimittäin rahan. Raha ja rikastuminen ovat aina kiehtoneet ihmisiä ja jo miljoonan mainitseminen saa kadunmiehen raapustamaan lottokuponkiin seitsemän numeroa, vaikka todennäköisyydet ja odotusarvot ovat täysin häntä vastaan. Hänestä tuleekin potin maksaja ja uhkapeliyhtiön tuloksen kasvattaja.

Ammattitreidaaja toimii täysin päinvastoin kuin uhkapelaaja, tavoitteenaan tehdä sijoituspäätöksiä silloin kun odotusarvot ja todennäköisyydet ovat hänen puolellaan.

Suorituskyky mittarissa

Treidaamista voi monilta osin verrata huippu-urheiluun. Molemmissa menestymiseen vaaditaan tuhansien tuntien harjoittelua ja vain parhaimmistoon kuuluvat palkitaan rahallisesti. Ja parhaimmistoon voi nousta vain harjoittelemalla ja opiskelemalla enemmän kuin muut kilpakumppanit.

Ihmisen suorituskykyä ja kehitystä seuraavissa tutkimuksissa on havaittu, että vaaditaan noin 10 vuotta tai 10 000 tuntia harjoittelua ennen kuin ammattilainen on huipulla kilpailluissa lajeissa tai ammateissa, kuten ammattilaisgolfissa, shakissa tai vaikka viulistina. Harjoittelun määrä ja laatu korreloivat lähes suoraan kehityksen kanssa.

Finanssimaailman kilpailukenttä on onneksi laajempi ja sinun ei tarvitse kuulua maailman terävimpään kärkeen tehdäksesi tuottoja markkinoilla. Harjoittelua vaaditaan kuitenkin yksilöstä ja harjoittelun laadusta riippuen joitain tuhansia tunteja. Esimerkin vuoksi 2000 tunnin harjoittelu vastaa noin viittäkymmentä normaalia työviikkoa.

Valmistaudu epäonnistumaan ennen onnistumista

Suurin osa meistä pelkää epäonnistumista ja kokee hyvin epämukavana asiat, joita emme vielä osaa. Kun kokeilet jotain uutta, olet yleensä erittäin huono, ja tiedät sen. Helpoin tapa poistaa tämä epämukavuuden tunne on lopettaa harjoittelu ja mennä tekemään jotain muuta, ja näin useimmat toimivatkin.

Jos todella haluat oppia treidaamaan, asennoidu sen aloittamiseen samalla tavalla kuin aloittaisit harjoittelemaan golf-ammattilaiseksi, kirurgiksi, lakimieheksi tai lentäjäksi: ensimmäisenä päivänä et tiedä mitä olet tekemässä ja olet tuomittu epäonnistumaan, jos pyrit kilpailemaan ammattilaisten kanssa, suorittamaan leikkausta tai lentämään matkustajakonetta.

Ensimmäiset uuden oppimisen tunnit ovat aina haastavia, mutta sopiva sinnikkyys johtaa taitojen eksponentiaaliseen kasvuun, etenkin alkumetreillä. Ihmisen aivot on nimittäin optimoitu hankkimaan uusia taitoja erittäin nopeasti. Jos jatkat harjoittelua järkevällä tavalla, voit saavuttaa merkittäviäkin kehitysaskeleita hyvinkin lyhyessä ajassa.

Älä hyppää suoraan tekemään kauppaa oikealla rahalla

Treidaamisen opiskelussa pätevät täysin saman lainalaisuudet kuin muidenkin taitojen harjoittelussa. Sen vuoksi sen opiskelussa täytyy kiinnittää huomiota samalla tavalla oppimisprosessiin. Treidaamisen opiskelu alkaa teknisen analyysin, kassan- ja riskienhallinnan, treidauspsykologian sekä erilaisten treidausstrategioiden opiskelulla. Tässä vaiheessa ei vielä tehdä kauppaa ollenkaan, ainoastaan opiskellaan perusteita esimerkiksi kirjoista ja internetistä.

Vasta kun treidaajalla on hyvät pohjatiedot, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli harjoitteluun. Harjoitteluvaiheessa kokeillaan erilaisten strategioiden toimivuutta historialliseen dataan pohjautuen, sekä varmennetaan niiden toimivuutta reaaliajassa, esimerkiksi demotilillä. Tässäkään vaiheessa ei siis vielä riskeerata omaa pääomaa.

Vasta kun treidaajalla on todennetusti kilpailuetua, treidaustermein edgeä, voidaan aloittaa kaupankäynti varovaisesti oikealla rahalla, panoksia vasta kassan kasvaessa nostaen. Kun kauppaa aletaan tekemään oikealla rahalla, kuvaan astuu psykologia täysin uudella tavalla. Tunteet ja erilaiset päätöksentekoon liittyvät kognitiiviset havaintoharhat nousevat uudeksi haasteeksi treidaajalle. Sen vuoksi treidauspsykologian ymmärtäminen ja tiukka riskienhallintaprosessi täytyy kehittää jo opiskelu- ja harjoitteluvaiheessa.

Suurin osa treidaajista häviää rahaa ja epäonnistuu, koska he hyppäävät suoraan markkinoille tekemään kauppaa ymmärtämättä kuinka markkinat toimivat lyhyellä aikavälillä, sekä ilman todennetusti toimivaa strategiaa. Älä ole yksi näistä treidaajista, vaan panosta ensin opiskeluun ja harjoitteluun!

Aloita opiskelu ja syvennä osaamistasi

Treidaamisen opiskelun voi aloittaa katsomalla kaikki Nordnet Traders’ Club -jaksot, joita löytyy jo 60 jaksoa, yhteensä noin 40 tuntia oppimateriaalia.

Minulta kysytään usein myös kirjasuosituksia, joten tässä on lista treidaamisen eri aihealueiden kirjoja, jotka lukemalla voi syventää omaa osaamistaan.

Treidaaminen

John Carter: Mastering the trade

Jack D. Schwager: Market Wizards

Tekninen analyysi

Stan Weinstein: Secrets for Profiting in Bull and Bear Markets

Tradeciety.com: Technical Analysis Masterclass

Treidauspsykologia

Brett N. Steenbarger: Trading Psychology 2.0: From Best Practices to Best Processes

Mark Douglas: Trading in the Zone

Psykologia / päätöksenteko

Helena Åhman, Harri Gustafsberg: Tilannetaju

Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow

Ensimmäinen suomalainen treidausopas, kirjoittamani Treidaa kuin ammattilainen, julkaistaan loka–marraskuussa ilmaiseksi ladattavana e-kirjana. Seuraa Nordnetin kanavia, niin tiedät milloin kirja on ladattavissa!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.11.2020 10:18

Moro! Tuli Mieleen kun luki jutun, että onko treidaamisessa myös urheilu vastapainona tärkeää? Vai riittääkö ainakin aivoille rankasta työstä palautumiseen samat kuin urheilusta, eli uni, vesi ja ruoka ( https://gorillasports.fi/blogi/26_Palautumisen-kolme-peruspilaria ). Mielestäni on tärkeää miettiä myös miten harjoittelusta palaudutaan, jotta pystyy treenaamaan tarpeeksi 🙂

Nimetön
Nimetön
25.09.2020 20:57

Kiitoksia taas ja jo etukäteen kirjasta. Jatkan sekä teoriaa että käytäntöä (Omilla ja demoilla 🙂