Automaatio kehittää prosesseja ja järjestelmiä – robotti tekee (rutiini)työt. Nämä digitalisaation ruumiillistumat nostavat tuottavuutta ja poistavat yhä monimutkaisemmat, toistuvat fyysiset työvaiheet. Manuaalinen työ korvaantuu, oli kyseessä sitten pistehitsaus, pakettien lajittelu tai laskujen käsittely.
Automaatio vs. robotiikka
Työketju muuttuu, kun kokonaisprosessia virtaviivaistetaan. Hyvin suunniteltu työketju, jossa on standardisoidut työvaiheet on kasvavassa määrin automatisoitavissa. Robotti ei lähtökohtaisesti muuta kokonaisprosessia. Se voi tulla osaksi myös vanhaa työketjua. Automatisoinnin avulla robotista saadaan kuitenkin vielä enemmän tuottavuutta aikaiseksi.
Tuottavuus?
Tuottavuus on talouskasvun ydintä. Enemmän tulosta pienemmällä panoksella on edellytys ihmiskunnan kasvulle. Muuten maailmastamme loppuu raaka-aineet, energia ja happi. Nykyistä maailmantaloutta ei pystyisi ylläpitämään 1800-luvun keinoin. Automaatio ja robotiikka ovat tulevan tuottavuuskasvun ytimessä.
Suomi
Jotta yhä harvempi voisi hyvinvointivaltiossa elättää yhä useampaa, tuottavuuden on noustava. Tämä koskee varsinkin Suomea, jossa väestön ikäjakauma muistuttaa lähinnä kärkikolmiota. Hyvin koulutetulla Suomella on onneksi hyvät edellytykset hyödyntää automaation ja robotiikan suomia mahdollisuuksia. Manuaalisten työvaiheiden poistuminen kun kasvattaa työn vaatimustasoa ja asiantuntijuuteen syventymistä.
Kysynnän kannalta maat, joista löytyy paljon robotiikan ohjelmoijia ja robotiikkaan liittyvää infrastruktuuria, voivat olla mielenkiintoisempia tuotantomaita kuin halvan työvoiman maat. Tällaiset muutokset tulevat muuttamaan globaalin kilpailukyvyn pelikenttää taas kerran. Suomella olisi jälleen mahdollisuus tehdä oikeita päätöksiä kestävyysvajeen korjaamiseksi.
Kasvu
Robotiikan globaalit markkinat kasvavat nopeammin kuin on luultu. Boston Consulting Group (BCG) arvioi vuonna 2014, että markkinat kasvaisivat 67 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Tänä vuonna tuo arvio on jo 87 miljardia. Kasvu selittyy pitkälti kuluttajakysynnän aliarvioinnilla, missä sovellukset, kuten esimerkiksi itseohjautuvat autot ja älykkäät kodit, tekevät tuloaan. Automatiikan ja robotiikan yhteisten markkinoiden arvioidaan kasvavan jopa 1 200 miljardia vuoteen 2025 mennessä.
Monet globaalit sosiaaliset haasteet, kuten ikääntyvät kansat, terveydenhuolto, saastuttaminen ja tuotantokustannusten inflaatio, voidaan hoitaa automatiikan ja robotiikan avulla. Robotit voivat esimerkiksi auttaa leikkaussalissa, 3D -tulostamalla halpoja potilaalle räätälöityjä proteeseja, toimia vanhusten seurana ja avustajina ja siivota kotia. Suurin kasvu nähdään ei-teollisissa sovelluksissa.
Sijoittaminen
Esimerkiksi ROBO-STOX Global Robotics and Automation GO UCITS ETF (IROB), sijoittaa globaaleihin yhtiöihin, jotka ovat kiinni automatiikan ja robotiikan kehityksessä. Kyseisessä ETF:ssä on 60 prosentin painotus alan kasvua edustaviin yrityksiin ja 40 prosentin paino etabloituneempiin toimijoihin. Katso myös muita teknologiaan sijoittavia rahastoja ja ETF:iä marraskuun megatrendisivustolta.
Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.
Kaikesta tulee kyllä tulevaisuudessa paljon automaattisempaa. Nykyään robotit jo siivoavatkin https://etsiparas.fi/siivous/robotti-imuri/ Jännä nähdä mihin maailma kehittyy automaatikan ja robottien avulla
Kun olet aiemmin puhunut paljon kulujen merkityksestä sijoittamisessa, niin eikö tälläinen ETF sodi vähän sitä vastaan? Varsinkin kun Nordnetin kaupankäyntikulut ovat erittäin korkeat? Toki jos haluaa normaalin palkansaajan useamman kuukauden palkan lyödä kiinni erikois-ETF:n niin saa kulut pieniksi. Voisiko tuota hinnoittelua tarkistaa?
Kulujen merkitys ei ole kadonnut mihinkään. Kulut kannattaa aina minimoida. Mutta esimerkiksi tässä blogissani (https://goo.gl/TZ1Zps) mainitsemani ETF:ää kustantavat 0,3%, mutta toisaalta keskimääräinen vuotuinen tuotto-odotus (88 vuoden inflaation huomioivan historiaan pohjautuen) on 9.9% vuodessa. Tuolla 30bps kululla netto tuotto-odotus on 9,6%. Eli ihan viimeistä prosentin kymmenystä ei kannata laittaa, ‘rakenteellisesti’ kulua huomattavasti korkeamman keskimääräisen tuoton edelle.
Hohhoijaa. Mitähän tässä tuli taas luettua. Eiköhän ole parasta, että pysyt asiantuntemuksissasi siellä työpöydän ääressä kirjanpidollisissa asioissa ja jätät “robottien automatisoinnin” niille, jotka niistä jotain tietävät.
Robotiikka sisältyy täysin automaatioon yhtenä osana sitä, eikä niitä voida erottaa toisistaan.
Ei-fyysinen automaatio, ei sisällä robotiikkaa
Esimerkiksi https://goo.gl/17G2vh
Robotti ilman automaatiota on linnunpönttö.
Automaatio sisältää automaatteja ja robotteja. Automaatteja ei paljoakaan voi ohjelmoida, mutta robotteja voidaan monipuolisesti. Mikä on robotti? Ohjelmoitava metallintyöstökone on myös robotti vaikka ei siltä näytä. Kyllä minä tuon tekstin lähtökohdan ymmärrän.