Siirry pääsisältöön

Meemiosakkeiden toinen näytös

Tammikuussa pörssejä seuraavat saivat hieraista useampaan kertaan silmiään, kun ns. meemiosakkeet moninkertaistuivat lyhyessä ajassa – vailla mitään fundamenttiperusteita. Tuolloin nousujuhlia isännöi videopelejä myyvä GameStop, jonka osakekurssi nousi yli 20-kertaiseksi noin kahden viikon aikaikkunassa. GameStopin vanavedessä nousivat mm. elokuvateatteriketju AMC, kuulokkeita myyvä Koss, teknologiayhtiö Palantir sekä suurelle yleisölle puhelimista tutut Blackberry ja Nokia. Yhteinen tekijä usealle näistä osakkeista oli korkea lyhyeksimyyntiaste. Nopeasti nouseva osakekurssi pakotti shorttaajat sulkemaan positioitaan, ts. ostamaan osaketta, mikä lisäsi entisestään bensaa rakettimoottoreihin. Oman kortensa kekoon kantoi myös media, joka uutisoinnillaan sai masinoitua valtavan määrän uusia ostajia, jotka halusivat osansa tästä hulluttelusta. Myös suomalaiset yksityissijoittajat lähtivät aktiivisesti meemiosakejunaan.

Meemiosakkeiden toisen näytöksen pääosaa näyttelee elokuvateatteriketju AMC, joka omistaa 1004 elokuvateatteria ympäri maailman. Ketjuun kuuluu myös Suomessa toimiva Finnkino. Yhtiö oli lähellä mennä konkurssiin viime vuonna, mutta se onnistui saamaan uutta rahoitusta ja on pystynyt ainakin toistaiseksi jatkamaan toimintaansa. Vaikeudet eivät näy kuitenkaan yhtiön osakekurssissa, joka oli vielä vuoden ensimmäisenä päivänä 2 dollarissa, viikko sitten perjantaina 12 dollarissa ja tätä blogia kirjoittaessa kauppaa käydään pre-marketissa jo yli 30 dollarissa (28.5.).

Markkina-arvo kaikkien aikojen huipussa

AMC:n historiallista kurssigraafia tarkastellessa voi todeta, että osakekurssi saavutti huippunsa ja oli nykyistäkin korkeammalla 36 dollarissa vuoden 2016–2017 vaihteessa. Tämä huippu pitää paikkaansa osakekurssin osalta, mutta ei yhtiön markkina-arvon osalta, koska yhtiön arvo muodostuu yhtälöstä osakkeen hinta x osakkeiden määrä. Vaikeuksissa olleen liiketoiminnan vuoksi AMC on joutunut keräämään uutta rahoitusta laskemalla liikkeelle uusia osakkeita useita kertoja. Kun yhtiön osakekanta vielä vuonna 2016 oli alle 100 miljoonaa osaketta, tällä hetkellä osakkeita on yhteensä 450 miljoonaa. AMC:n markkina-arvon aikaisempi huippu oli noin neljä miljardia dollaria vuonna 2017 – nyt yhtiön arvo on ampaissut yli 10 miljardiin.

AMC:n markkina-arvo. Lähde: Charlie Bilello, ycharts.com

Vähän tukea fundamenteista

Yhtiön liiketoiminta on ollut tappiollista useana vuotena jo ennen sille katastrofaalista koronavuotta, jonka aikana se teki tappiota 4,59 miljardia. Vuosi 2021 tulee olemaan niin ikään rajusti tappiollinen. Jo ensimmäisen kvartaalin aikana tappiota syntyi 567 miljoonaa dollaria 148 miljoonan liikevaihdolla. Koronavuosi voi vaikuttaa myös pidemmällä aikavälillä kuluttajien elokuvien katselutottumuksiin, kun kotoilutrendin aikana kotitaloudet ovat tilanneet käyttöönsä paljon uusia suoratoistopalveluita. AMC:n suurimman osakkeenomistajan, kiinlaisen monialayhtiö Wanda Groupin usko yhtiön tulevaisuuteen ei vaikuta olevan järin suuri, sillä yhtiö myi suurimman osan jäljellä olevasta omistuksestaan toissa viikolla.

Tuhannet sijoittajat vaarassa menettää rahansa

Keskuspankkien ja valtioiden löysä raha- ja finanssipolitiikka on synnyttänyt mielenkiintoisia ja ennennäkemättömiä ilmiöitä, joiden seurauksena yksittäisissä sijoituskohteissa on nähty viimeisen vuoden aikana perusteettoman suurta heiluntaa ja arvonnousua. Tästä hyvä esimerkki ovat meemiosakkeet. Tavallisen yksityissijoittajan kannattaa ennemmin pysytellä kaukana näistä osakkeista, sillä harvan riskinsietokykyyn sopii sijoituskohde, jonka arvo heiluu 20–100 % päivästä toiseen. Tai ainakaan näihin ei tule sijoittaa yhtään sellaista rahaa, mitä ei ole varaa hävitä.

Kun osakkeeen arvo ei perustu fundamentteihin, vaan uskoon siitä, että joku maksaisi osakkeesta vielä kovempaa ylihintaa, tarkoittaa se vääjämättä suuria tappioita viimeisenä mukaan lähteville. Lopulta osakkeen arvo palautuu kuitenkin vastaamaan yhtiön tuloksentekokykyä. AMC:n tapauksessa yhtiön käypä arvo on varovaisenkin arvion mukaan yli 70 % nykyistä markkinahintaa matalampi.

Itse toivon hartaasti, että suomalaiset yksityissijoittajat eivät jää meemiosakkeissa maksajan rooliin. Sijoittakaa siis harkiten, hyvää riskienhallintaa käyttäen ja realisoikaa potentiaaliset voitot ajoissa, esimerkiksi ajallisesti hajauttaen!

Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.

Jukka Lepikkö
Ammattitreidaaja ja yksityissijoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.06.2021 22:33

Moi,
Voisitteko käydä jossain traders club jaksossa läpi mitenkä shorttaa esim suomalaisia osakkeita?
Ihan toimiksiannon tekeminen ja position sulkeminen?