Matkan varrella opittua

Viidentoista sijoitusvuoden jälkeen oleellinen sijoitusmenestykseen vaikuttava tietous alkaa hiljalleen haarukoitua markkinasopasta. Oleellisen sijoitustietouden voi puristaa 10 oivallukseen.

  1. Pitkän aikavälin tuotto-odotukset allokaation sisällä (osakkeet, korot, raaka-aineet, kiinteistöt, metsä) ovat kohtuullisella tarkuudella arvioitavissa markkinahälyn keskeltä.
  2. Arviot toteutuvat vain laajasti hajautetussa salkussa. Sijoittajan pahin vihollinen on siis hajauttamisen puute allokaatioryhmien välillä, ei niiden sisällä.
  3. Tuotot muodostuvat markkinoiden eri riskitekijöille altistumisesta. Riskitekijöiden määrä on huomattava ja niiden väliset vuorovaikutussuhteet ovat ennalta-arvaamattomat.
  4. Sijoitusmenestyksesi ei riipu yksittäisen osakkeen menetyksestä tai menestymättömyydestä. Salkun kokonaisuuden käyttäytyminen eri markkinaolosuhteissa on ratkaisevaa.
  5. Kannattaa murehtia vain asioista joihin itsellä on vaikutusvaltaa. Kustannuksiin, salkun allokointiin, veroihin ja sijoitusaikaan voit vaikuttaa itse.
  6. Sijoitushistorian lukeminen kannattaa. Menneistä voi oppia yleisellä tasolla paljon.
  7. Sijoittamiseen liittyy oleellisena osana psykologia, joka on eräs unohdetuimmista osa-alueista. Muiden arvostelu on helppoa, mutta oman toiminnan kriittinen tutkiminen on vaikeaa.
  8. Aika ajoin sijoittajamassat menevät sekaisin. Usein tämä liittyy uuden, mullistavan teknologian läpimurtoon. Oivallus numero kuusi suojaa ahkeria sijoittajia.
  9. Kulujen merkitys sijoitusmenestykseen on ratkaiseva.
  10. Aika on rahaa. Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sen pienemmällä säästämisasteella pärjää.

Kun sijoittajan katse suuntaa yksittäisten yritysten ja niiden osavuosikatsausten ruotimisen yli horisonttiin, alkaa kokonaisuus hahmottua.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Salkunrakentaja14 Elokuu, 2012Siinäpäs oli sijoittajan huonetaulu. Mielenkiintoisin oivallus on kohdassa 2: eli hajauttaminen allokaatioryhmien tai omaisuuslajien välillä on huomattavasti oleellisempaa kuin hajauttaminen omaisuuslajin sisällä.

Siis allokaatio osakkeiden,bondien,raaka-aineisijoitusten ja käteisen välillä on oleellisempaa kuin hajautus esim. eri osakkeiden kesken. Suurin osa tuotoista ja tappioista syntyy väärästä omaisuuslajiallokaatiosta.

Mutta toisaalta: omaisuuslajien alloikointi liittyy läheisesti ajoituksen ongelmaan. Missä on se viisasten kivi joka sanoo milloin esim. osakkeiden ja käteisen keskinäistä painoa tulee muuttaa.

Kun markkinoiden väliset korrelaatiot ovat kasvaneet, ei enää riitä että sijoittaja tutkii yksittäisten osakkeiden arvostustasoja, tilinpäätöstunnuslukuja ja osavuosikatsauksia. Yhä enemmän on opeteltava makrotalouden lainalaisuuksia ja seurattava ennustavien suhdanneindikaattoreiden muutoksia.

laakari14 Elokuu, 2012Itseeni kolahti viimeisin lause eniten; olen tutkinut vaikka mitä tunnuslukuja ja tilinpäätöksiä tehdäkseni edes jotain, mutta silti tietoisuus siitä, että yksittäisellä sijoittajalla on vaikeaa löydä markkinoita stock pickingillänään jauhaa takaraivossa usein.

Onnekseni nyt sijoitusuran alkutaipaleella sijoitussummat ovat niin pieniä, että sitten aikoinaan lihoiksi laitettavasta salkusta hyvin pieni osa on sijoitettu noviisi tiedoin.

Oletko muuten Petre itse laskenut ETF:t osakkeiksi vai rahastoiksi allokaatiossasi?

Petre15 Elokuu, 2012Moikka!
kiitos hyvistä kysymyksistä.Salkunrakentajalle:

Allokoinnin perusteena on kirjallisen sijoitussuunnitelman teko, joka vie kohti ammattimaista ja tavoitteellista sijoitustoimintaa. Sijoitussuunnitelman tekoon taas vaikuttaa oma+perheen taloudellinen tilanne velkoineen, tulovirtoineen ja hlö,koht riskinsietokykyineen.

Eli suomeksi: sijoitussuunnitelma kautta määrittyy pitkän aikavälin allokaatiot, joita lähdetään sitten rauhalisesti ajallista hajauttamista hyväksikäyttäen.

Allokaatiotasoja muutetaan, jos sijoitussuunnitelmat kulmakivet jostain syystä (avioero/työttömyys/oman yrityksen myynti jne) muuttuvat.

Tätä ajattelumallia vastaan moni huomannee, jäävuoren huipusta puhutaan, jos/kun keskustelu painottuu yksittäisten yritysten yksittäisten osavuosikatsausten pohtimiseen.

Pidän sijoituskoulutuksia aiheen ympärillä, joten autan mielelläni, jos kokonaisuus vaikuttaa hankalalta.

Lääkäri:

Katson kokonaissalkkua kahdella tavalla:

1. Aktiiviset (akt. rahastot, yksittäiset osakkeet jne) vs. passiiviset sijoitukset (passiiviset rahastot ja etf:t) . Passiivisten sijoitusten osuuden pidän 60-80 prosentin välillä. Tämä takaa sijoitussuunnitelman toteutumisen omista aktiivisista hölmöilyistä/menestyksistä huolimatta.

Kuten huomaat, en siis luota omaan kykyyni päihittää toistuvasti markkinatuottoa identtisellä riskillä. Kulut + suomalainen hlö.verotus lisää epäonnistumisen riskiäni huomattavasti aktiivisessä sijoittamisessa

2. Varsinainen allokaatio, joka toteuttamiseen käytän kohdan 1. tuotteita. Käytännössä laajan hajauttamisen vaatimus ohjaa käyttämään etf:iä ja muita kustannustehokkaita sekä passiivisia ratkaisuja.

Salkunrakentaja15 Elokuu, 2012Kommenttisi (ja alkuperäinen artikkelisi) pitää sisällään tavallaan kaksi tärkeää olettamaa. Rohkenen vetää niistä yksinkertaistetut johtopäätökset seuraavasti:

1. Omaisuuslajien sisäisen allokaation merkitys pitkän aikavälin kokonaistuottojen kannalta on merkityksetön

2. Omaisuuslajien välisen allokaation muuttaminen on aiheellista vain VAIN jos sijoittajan elämäntilanne muuttuu. Muutoin omaisuuslajiallokaation muuttaminen on turhaa.

Noista väittämistä voidaankin sitten vetää seuraavat johtopäätökset:

– osakepoiminta (ja muidenkin omaisuuslajien sisäinen poiminta) ei mahdollista ylituottoja vaan aiheuttaa vain ylimääräisiä transaktiokuluja

– talouskehityksen, suhdanneindikaattoreiden, talouspolitiikan yms. seuraaminen on turhaa samasta syystä

Oikeastaan, jos nuo reunaehdot todellakin pitävät paikkansa, ei enää kannata puhua sijoittamisesta vaan säästämisestä.

Sitten on myös muistettava että esim. akateeminen rahoitustutkimus ei anna yksiselitteisesti sellaista vastausta että esim. osakepoiminta olisi kannattamatonta. Riskikorjattuja ylituottoja on löydetty erilaisilla sijoitusstrategioilla. Tosin jälkikäteen voidaan aina generoida malli joka johtaa ylituottoihin.

Niin tai näin, mielenkiintoinen ja tärkeä keskustelunavaus Valistuneelta Sijoittajalta.

petre15 Elokuu, 2012Moi,
no kaikki ei ole tietenkään aivan näin yksinkertaista, joskus on hyvä yksinkertaistaa äärimmilleen, kuten teit. Allokaation muutamiseen tulee todella olla eritäin pätevät syyt.Pätevä syy ei ole tunne siitä, että nyt ollaan korkealla/matalalla/jonkun osakkeen osavuositulos oli niin hyvä, että myydään allokaation korkopositio ja laitetaan all in.

Mutta kuten vastauksistani huomaat, en itsekään toimi matemaattisen rationaalisesti, koska silloinhan allekirjoittaneella ei olisi lainkaan aktiivisia komponetteja. Sijoittaminen ja tieodn ja uskon rajamaastossa toimiva taiteenlaji.

Aktiivisissa rahastoissa uskon muutamien kavereiden kykyyn tehdä ylituottoja. Evlillä muutamia hyviä rahastoja, Oldenburgin Andersiin uskon sekä Seligsonin Peteriin. Huomaa sana uskon, enhän tiedä miten tulevaisuudessa rahastot pärjäävät. Mutta sitähän riskinotto on ja ilman sitä ei ole tuotto-odotusta olemassa.

Akateeminen rahoitustutkimuksen ylivoimainen enemmistö ei ainakaan usko osakepoiminnan/ajoittamisen/salkunhoitajapickingin autuuteen. Siitä on todistusaineistoa yhtä paljon kuin tupakan vaarallisuudesta.

Tämä fakta lienee reilua myöntää itselleen ääneen.

Tosin on myös tutkimuksia, joissa ylituottoa (kaikkien kulujen ja verojen jälkeenkin) on riskikorjatusti kyetty tuottamaan huomattavia ajanjaksoja.

Onko kysymyksessä sitten taito vai tuuri vai niiden yhdistelmä?
Riippuu keneltä kysyy…

Yhtäkaikki, oleellisinta on että näitä asioita pysähtyy edes miettimään, oli oma loppupäätelmä millainen tahansa. Suomalaisessa sijoituskeskustelugenressä tämän tyyppiset vuoropuhelut ovat melko harvinaisia ja jäävät useinmiten epäseksikkyytensä takia paitsioon. Paljon kivempaa on spekuloida yksittäisillä osakkeilla…

JT15 Elokuu, 2012Mukava ja omaan järkeen käypä keskustelu , kiitos siitä !

Luen paljon Oldenburgin blogeja ja sijoitan säännöllisesti Phoebukseen.
Minä en kykene sellaiseen analysointiin kuin Anders , joten antaudun Hänen
ohjaukseensa sijoittamalla em, rahastoon ja hyvin kulkee.

Petre puhuu paljasta asiaa , kärsivällisyys ja indeksituotteisiin sijoitaminen on tylsää ja vanttuut vaaterissa istuminen se vasta vaikeaa onkin.
Sitä opetellessa ……

 

/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit