Siirry pääsisältöön

Martela – kuluvan vuoden musta hevonen

Ostimme tänään experttisalkkuumme 1400 kappaletta Martelan osakkeita keskihintaan 4,65 euroa. Sijoitus vastaa noin 5 % koko salkustamme. Martela on mielestämme selkeä käänneyhtiö jota hinnoitellaan edelleen kriisiyhtiön kertoimilla. Mikäli yhtiön käänne etenee odotetusti näemme siinä merkittävää nousupotentiaalia ja pidämme yhtiötä salkkumme vuoden 2016 mustana hevosena.

Martelalla on takanaan raskas korpivaellus ja yhtiön tulos on ollut vuodet 2012-2014 rumasti tappiollinen. Tappioiden taustalla on ollut jatkuvasti heikentyvä markkinatilanne ja etenkin yhtiön oma riittämätön reagointinopeus markkinan heikentymiseen. Lisäksi yhtiö teki useita strategisia virheitä ja piti kiinni tappiollisista liiketoiminnoistaan ilman selkeää strategiaa. Yhtiö aloitti 2013 lopussa saneerauksen ja kasvatti saneerausohjelman kokoa merkittävästi 2015 alussa. Saneerauksen tulokset alkoivat vihdoin Q215 aikana heijastua positiivisesti yhtiön numeroihin ja Q315 oli jo yhtiöltä erinomainen suoritus vaikeassa markkinassa. Tammikuussa annettu positiivinen tulosvaroitus oli mielestämme viimeinen sinetti yhtiön korpivaelluksen päätökselle ja yhtiö on vihdoin päässyt kulujensa kanssa tasolle, jolla se voi operoida kannattavasti myös heikommassa markkinassa.

Vaikka markkinat reagoivatkin yhtiön tulosvaroitukseen erittäin voimakkaasti (osake sen jälkeen +30 %), niin näemme Martelan edelleen hyvin houkuttelevana sijoituskohteena. Olemme luottavaisia, että yhtiön saneerausohjelmat pitävät tuloksen plussalla vaikeassa markkinassa ja uuden toimitusjohtajan alaisuudessa odotamme yhtiöltä määrätietoisia toimia tappiollisten yksiköiden kääntämiseksi. Jo pelkästään tappiollisten liiketoimintojen sulkemisella nousisi Martelan tulos täysin uudelle tasolle.

Martelan liiketoiminnan tulospotentiaalia on hyvä lähestyä bruttomarginaalin kautta. Arviomme mukaan yhtiön bruttomarginaali on konsernitasolla erinomainen noin 45 %. Suomessa bruttokate on todennäköisesti noin 50 %:n tuntumassa ja se heijastelee yhtiön dominoivaa markkinaosuutta Suomessa. Vertailun vuoksi kuluttajatuotteita valmistavan Amer Sportsin bruttomarginaali on niin ikään noin 45 % ja Fiskarsin noin 40 %. Martelan ongelma onkin kulupuolella ja selvästi yli 40 %:n tasolla olevat operatiiviset kulut ovat rajusti ylimitoitettuja Martelan kaltaiselle toimijalle. Näkemyksemme mukaan Martelalla olisi kuluissaan edelleen selkeää karsimista ja yhtiön pitäisi saada operatiiviset kulut painettua selvästi alle 40 %:n tason. Jo tällä 5 %:n liikevoittomarginaalilla yhtiön pitäisi yltää noin yhden euron osakekohtaiseen tulokseen ja 12x P/E-kertoimella Martelan kurssin pitäisi olla selvästi yli tuplat nykyiseen. Tämän potentiaalin realisoituminen tulee viemään aikaa ja todennäköisesti sitä saadaan odottaa vuoteen 2018. On tärkeä muistaa, että kulupuolen ongelma on huomattavasti helpompi ratkaista kuin bruttomarginaalissa oleva ongelma ja näin ollen kysymys onkin vain uuden toimitusjohtajan kyvystä saneerata yhtiötä.

Martelan arvostus on erittäin matala ja volyymipohjainen P/S-kerroin on vain 0,15x. Näin ollen jo pienikin parannus liikevoittomarginaalissa tarjoaa merkittävää nousuvipua osakkeeseen. 2015 tiedossa olevalla tuloksella P/E-kerroin on edelleen alle 8x ja arviomme mukaan Martelalla pitäisi olla edellytykset ylläpitää säästöjen avulla nykyistä tulotasoa, vaikka markkinatilanne jatkaisikin heikentymistään. Osinkotuotto on 0,25 euron ennusteellamme ensi keväälle yli 5 %. Martela on historiallisesti jakanut käytännössä aina koko tuloksensa osinkoina ja lähivuosien investointitarve on minimaalinen. Näin ollen pidämmekin Martelaa yhtenä potentiaalisimmista osinkoyllättäjistä.

Omistamme osakkeita Martelassa

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit