Markkinoiden ajoittaminen hankalaa

Volatiililla markkinalla tulee sijoittajalle helposti mieleen, että markkinoiden ajoittaminen olisi  juuri nyt houkutteleva vaihtoehto.  Miksi se ei kuitenkaan tunnu  sijoittajilta onnistuvan?

Olin viikolla Kim ja Tom Lindströmin uuden teoksen ”Onnistu Osakemarkkinoilla” julkaisutilaisuudessa. Siellä kokenut suursijoittaja Kim Lindström kertoi, kuinka hankalaa markkinoiden ajoittaminen tuntuu olevan. Hän itsekin myönsi aloittavansa aina liian aikaisin,sekä ostamisen että myymisen. Oleelllisinta olikin Kimin mielestä ,että ostojen keskiarvohinnat saadaan  mahdollisimman alas.

Voisiko ajoittaminen silti onnistua?

Monet kuitenkin kertovat, kuinka he ostivat ja ostavat aina oikeaan aikaan osakkeita.Oletteko kuulleet näitä tarinoita?  En usko niihin.  Ajatellaanpa asiaa hieman syvemmältä.

Järjestelmällinen ja onnistunut markkinoiden ajoittaminen edellyttäisi loppumatonta tietolähdettä, jota muilla markkinatoimijoilla ei olisi. Mistä tällainen laiton sisäpiirilähde voisi löytyä? En tiedä. Olisiko kuitenkin niin, että todellisuudessa ajoittajat vaihtelevat riskiään rajusti asteikolla 0-100, riippumatta omasta riskinsietokyvystään.

Kaikkine puutteineenkin länsimaiset osake- ja korkomarkkinat vaikuttavat melko tehokkailta. Siis niin tehokkailta, että uusi tieto näkyy kursseissa nopeasti.  Koska uudet satunnaisesti tulevat uutiset liikuttavat markkinoita, myös markkinat liikkuvat ja korjaavat itseään näiden satunnaisten uutisten perässä. Niitä ei voi kukaan toistuvasti ennustaa oikein. 

Mielenkiintoinen tutkimus

SEI-yhtiö tutki S&P 500-indeksiä vuosilta 1901–1990. Saadakseen saman tuoton kuin osta ja pidä-strategialla, pitäisi ajoittajan “tietää” oikein 70 % markkinoiden ylä- ja alamäistä. Harmillista on, että kovimmat päivänousut näyttävät ajoittuvat muutamille päiville.

Samainen yhtiö tutki 2528 markkinapäivää (siis kaikki kaupankäyntipäivät) 1980–1989. 88 % ajanjakson varsinaisista tuotoista tehtiin vain 40 markkinapäivänä. Miten ajoittaminen voisikaan onnistua näillä todennäköisyyksillä?  

Tutkimus antaa valaisevan esimerkin tutkitusta ajanjaksosta.

Kun sijoitit 10000 taalaa S&P 500:n, se kasvoi 17.5 % ennen inflaatiota vuodessa, aina 40162 taalaan. Jos kuitenkin missasit 10 tuottoisinta markkinapäivää, vuosituotot tippuivat 12.6 %:iin. 40162$ vaihtuikin 22763 dollariin. Jos missasit kaikki 40 tuottoisinta päivää (vain 1.6 % kaikista päivistä), vuosituotot olivat 3.9 % /vuosi. Tuotto oli vain 4661 dollaria! Todennäköisyydet ovat siis vahvasti ajoittajaa vastaan, lisääntyen vielä verojen ja palkkioiden kasvaessa

Ehkä rauhallinen ja pitkäjänteinen “buy and hold”-sijoittamistyyli ei olekaan kuollut ja kuopattu?

Petre Pomell www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jarno3 Marraskuu, 2011Paljonkohan olisi tuotto jos olisi missannut suurimmat tappiopäivät? Eiköhän suurimmat tappiotkin synny muutaman suuren laskuhetken aikana, vai? Yhtä lailla voi onnella menettää myös suurimmat laskupäivät.

jak_the_ripper3 Marraskuu, 2011systemaattisesti markkinoiden ajoittamisessa onnisutvat kaksi sijoittajatyyppiä:

-ne jotka luulevat onnistuvan siinä
-valehtelijat

Vilho4 Marraskuu, 2011No eikös tuo osoita jo melkomoista ajoittajan taitoa, jos osaa 10-vuoden ajanjaksolla olla markkinoilta pois 40 tuottoisinta päivää ja kaikkina muina päivinä kuitenkin all-in?
Tarina on ihan ok, mutta olisiko ajoituksesta edes mitään järkeä keskustella, jos jokaisella päivällä olisi samat tuotot?

“Kärsivällisyys ja osingot…” – Isä ja poika (osake)sijoittajan asialla | Nordnet Blogi4 Syyskuu, 2012[…] edellyttäisi loppumatonta tietolähdettä, jota muilla markkinatoimijoilla ei olisi” (Petre Pomell, 3.11.2011) – kukaan ei siis lopulta voi varmuudella etukäteen tietää tulevaisuuden […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit