Markkinatilanne ja Nokia

Isot pojat ovat palanneet myyntilaidalle (vrt. syksy 2008). Hyvin osuneen kesän tulosvaroittajien veikkauksen jälkeen paljastan, että myös Nokia tulee kahden kuukauden sisällä heittämään seuraavan satsin tuulettimeen. Kiihkoa herättävän yhtiövalinnan ja markkinanäkemyksen vuoksi korostan, että päivitys edustaa tälläkin kertaa vain omia ajatuksiani.

Kokoan nyt samaan kirjoitukseen oman salkkuni tapahtumia kuluneen kevään ja kesän ajalta (nyt lisäämäni kommentit ovat tummennettuina).

Kirjoitin blogissa 20. toukokuuta: ”Löysän rahan ilmiön on voinut havaita jo jalometalleista ja miksei osakemarkkinoiltakin – olihan indeksinousu maaliskuusta 2009 tammikuuhun 2011 vauhdikkain indeksin 100% nousu Yhdysvalloissa lähes 90 vuoteen. Itse olen myös vähentänyt osakepainoani hyvin selvästi kevään aikana alkaen jo hieman nykyistä alemmilla kurssitasoilla. Velkapositiot on purettu ja enää salkussa on vain omat rahat kiinni”.

OMXH cap-indeksi on laskenut kirjoituksen jälkeen noin 20 prosenttia. Se on silti tänään yli 50 prosenttia korkeammalla kuin maaliskuun 2009 kuopassa, josta noustiin kuvaamallani ”löysän rahan ilmiöllä”. Jalkojemme alla ei todellakaan ole kovaa maata, sillä tulosperusteiset arvostukset ovat kestämättömät, jos E (earnings) tulee kollektiivisesti alas. Myöskään elvytykseen ei ole enää varaa tai poliittista tahtoa. Samalla myös korot nousevat (muualla kuin USA:ssa). En ole varmasti ainoa, joka kokee velkaposition juuri nyt hyvin huonona vaihtoehtona. Tiedän kokemuksesta, että vivutettuja sijoituksia myytäessä ei jäädä pohtimaan Meegon, Mangon tai Windows-puhelimen tulevaisuutta. Silloin myydään.

Sitten viittaus blogiin 8. kesäkuuta: ”Joka tapauksessa nyt on syytä olla markkinoilla aiempaa selvästi kevyemmällä positiolla. Tämän sanottuani on kuitenkin syytä tarkentaa, että kyseessä on vain sijoitusasteen laskeminen – ei markkinoilta totaalisesti poistuminen”.

Itselleni aiempaa selvästi kevyempi positio on tarkoittanut sitä, että salkku on nyt täysin velaton ja sivussa on jonkin verran käteistä lisäostoihin. Vaikka näkemykseni kurssien tulevasta alakulosta oli keväällä voimakas (sijoitusasteen lasku omalla pääomalla mitattuna 240 prosentista alle 90 prosenttiin), en lähtenyt shorttaamaan.

Ja tilanne tänään 2. elokuuta: ”Mielestäni sijoittajia kohtaa yli 50 prosentin todennäköisyydellä finanssimarkkinoiden 9/11. Olemme saaneet jo esimakua tulosvaroittajista (kts. kesäkuun kirjoitukseni tulosvaroittajista), mutta pidän mahdollisena sitä, että syyskuun loppuun mennessä joka toinen OMXH-yhtiö on laskenut näkymäänsä. Jos toimisin tällä hetkellä suuryrityksen taloudesta tai tuotannosta vastaavana johtajana, kiinnittäisin valtavasti huomiota varastotasojen laskuun (siltä varalta, että kysyntä törmää pian seinään). Varastojen tyhjentäminen tarkoittaa tietysti sitä, että yritykset eivät tilaa tai valmista hetkellisesti yhtä paljoa kuin ennen. Tämä vaikutus näkyy koko globaalissa tuotantoketjussa saaden aikaan mm. teollisuustuotannon laskua. Kokonaistuotannon laskusta päästään sutjakkaasti BKT:n laskuun ja taantumaan. Oikeastaan kuvaamani vaihe taitaa olla jo käynnissä, kun tarkastelee esimerkiksi eri mantereiden ostopäällikköindeksejä. Nykyinen markkinatilanne on kuin pelaisi venäläistä rulettia pyssyllä, joka on ladattu vähintään puoliksi täyteen ammuksia. USA on putoamassa uuteen rotkoon, poliittinen tilanne on arka joka mantereella, Kiina odottaa kiinteistökuplan puhkeamista ja Euroopassa eletään viimeistä jatkoaikaa ennen valtionlainojen tuomiopäivää. Uskoakseni pankkisektorikin kotiuttaa osakesijoituksiaan, sillä Italian velkajärjestelyn todennäköisyyden loikatessa hinnat ovat nykyistä huonommat. Vaikka ”vain” Yhdysvaltain talous (maailman suurimpana) jäähtyisi, näkyvät vaikutukset sekä Suomen taloudessa että pienessä pörssissämme. Tällä hetkellä OMXH:n suuret yhtiöt arvostetaan P/BV-luvulla 1,4. Siinä on tilapäisesti vähintään 30% liikaa, jos markkinatalous kohtaa uuden kriisin. Esimerkiksi konepajojen arvostustasoista rouhaistaan vielä ylimääräisiä läskejä kuin veitsellä kuumasta voista. Hullun lailla nykyisessä suhdannevaiheessa investoivat yritykset ovat mielestäni muumeja hukassa laaksostaan (kts. ”Cramo satsaa nousukauteen”). Totean vielä lopuksi, että alkanut elokuu on itselleni jo neljäs peräkkäinen kuukausi ilman osakkeiden ostoja. Osto-ohjelmat alkavat myöhemmin, mistä tulen kertomaan myös blogissa yhtiövalinnat mukaan lukien”.

Ja sitten lyhyesti Nokiasta.

Päältä koristellun Q2-”tuloksen” yhteydessä annetut tulevaisuuden näkymät ovat aivan liian optimistiset. Vilkaisu raportissa oleviin näkymien perusteisiin vahvistaa tunnettani. Nokia tulee käyttämään kilpailuaseista viimeistä vaihtoehtoa eli hintaa romauttaen katteensa. Raportin näkymissä mainittu dynamiikka on vain huonoa vitsiä, minkä lisäksi hiipumaan päin oleva maailmantalous kuorruttaa jo valmiiksi yhtiökohtaisista vaikeuksista kärsivän dinosauruksen. Nokia mainitsee näkymien lopussa sen, että uusien tuotteiden toimitusten ajoitus on merkittävää näkymien kannalta. Elopin asemassa käyttäisin kyseistä lausetta runkona muotoillessani seuraavaa tulosvaroitusta.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

tooki3 Elokuu, 2011Joo täytyy sanoa, että tämä markkinatilanne näyttää huolestuttavalta. Jos tästä uusi lama tulee niin se tulee olemaan syvä ja pitkä. Ja mitäs sitten tapahtuu Suomen ylihintaisille asunnoille? Ei ihmisillä voi olla varaa pitää niitä jos he jäävät työttömiksi.

Matti M.3 Elokuu, 2011Kiitos kerrassaan loistavasta blogistasi. On ilo lukea analyyttisiä ja perusteltuja kommentteja markkinatilanteesta ja sijoitusstrategiasta. Toivottavasti otat joskus kantaa myös ulkomaisiin osakkeisiin, joita pidät mielenkiintoisina.

mariella4 Elokuu, 2011Vaikka Nokian kohtalo on vienyt myös omasta salkustani tuottoja, olen kanssasi kaikesta samaa mieltä. Jatkathan kirjoittamista samaan malliin!

richard4 Elokuu, 2011Ilmiömäinen tilannekatsaus toistaiseksi. Kirjoituksesi jälkeen markkina on tullut alas kahdessa päivässä seitsemän prosenttia. Tämä taitaa olla kirjoittamasi finanssimarkkinoiden tuomiopäivä.

Jukka Oksaharju7 Elokuu, 2011Kiitos kommenteistanne. Pysyn edelleen näkemyksessäni, että Suomen asuntomarkkinat tulevat jäähtymään selvästi. En kuitenkaan käyttäisi termiä romahdus, sillä makrotalouden vaimean kehityksen vuoksi myös korot pysyvät alhaalla, mikä ei pakota kotitalouksia realisointeihin välittömästi, vaikka työtilanne hetkeksi alta menisikin (jonkin aikaa voi vaikka maksaa vain korkoja, mikä on myös pankin kannalta usein parempi kuin pakkorealisointi). Ulkomaisista osakkeista tulen kirjoittamaan myöhemmin, kun niiden osto-ohjelmat tulevat itselleni ajankohtaisiksi. Sen verran voin sanoa jo nyt, että olen kiinnostunut ensisijaisesti ostamaan markkina-asemaltaan lyömättömiä USA-yhtiöitä, kuten Walmartia, Coca-Colaa ja Heinzia. Ensiksi mainittua lukuun ottamatta koen kuitenkin osakkeiden hintatason vielä turhan korkeaksi, jotta ostot kannattaisi aloittaa.

Tuomas9 Elokuu, 2011Kiitos blogistasi. Olet yksi parhaista suomalaisista pörssianalyytikoista. Osumatarkkuutesi on ollut kiistatta täysin kohdillaan viime kuukausien aikana. Oletko jo aloittanut osto-ohjelmia viime päivien laskun jälkeen? Pysytkö edelleen luottavaisena Nordeaan?

Tuomo10 Elokuu, 2011Hienoa kuvausta, mutta samalla kun jätät shorttaamatta, tilanne on sama kuin nousussa jättäisit ostamatta.
Mielestäni painotat liikaa yleistyksiin ja käännät kaikki ilmiöt oman näkemyksesi alle käyttämällä termejä “kupla”, “jatkoaika”, “putoaa rotkoon”

Paniikkia on ilmassa liiankin kanssa ja ylilyöntejä tehdään. Ennätyksiä tahkoavia yrityksiä “palkitaan” 10% kurssilaskuilla ja muutenkin oletetaan että valtio = ihminen.

Jukka Oksaharju18 Elokuu, 2011Kaikki etenee täysin käsikirjoituksen mukaisesti. Myös Nokian tulosvaroituspäivä on lähestymässä. Olen edelleen sitä mieltä, että syyskuu on varsinainen negatiivisten tulosvaroittajien kuukausi.

Päivitys markkinatilanteeseen | Nordnet Blogi11 Syyskuu, 2011[…] tarvittaessa edellistä markkinatilannetta koskevaa elokuun alun kirjoitustani http://nordnetblogi.fi/markkinatilanne-ja-nokia/. Tämän blogikirjoituksen yhteydessä toistan myös aiemmat näkemykseni siitä, että Nokia ja […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit