Siirry pääsisältöön

Markkinakatsaus 30.6.2020: Historian nopeinta talouskasvua horisontissa!

Vuosi 2020 tulee jäämään historiankirjoihin monella tapaa murheellisella tavalla. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana on jo nähty poikkeuksellisen laajalle levinnyt viruspandemia, ennennäkemätön talouden äkkipysähdys sekä siitä seuranneita levottomuuksia. Toivoa sopii, että vuoden jälkimmäisellä puoliskolla näkisimme käänteen kohti parempaa. Jos osakemarkkinaa käytetään kristallipallona, se ainakin vaikuttaisi ennakoivan huomattavasti parempia uutisia tästä eteenpäin!

Matala aita on helppo ylittää

Koronaviruksesta johtuneet koordinoidut talouksien sulkutoimet ovat aiheuttaneet globaalin talouden romahduksen, jollaista emme ole aiemmin nähneet. Viimeisien kuukausien aikana olemme saaneet lukea massiivisesta irtisanomisaallosta, vähittäismyynnin romahduksesta, luottamusindikaattoreiden painumisista uusiin pohjalukemiin, jne. Kaikkien näiden seuraksena Q2-tulokset sekä BKT tulevat tekemään kuopan, jollaista ei olla aiemmin nähty. Useissa maissa bruttokansantuotteen on arvioitu laskevan yli 10 prosenttia – USA:ssa jotkut ennusteet arvioivat laskun olevan tiukkojen lockdownien seuraksena jopa 30 prosenttia.

Kuopan syvyys ei sinänsä ole yllätys, koska maalis–toukokuussa ihmiset määrättiin kotiin ja suuri osa yrityksistä joutui sulkemaan ovensa. Taloudellisen toimeliaisuuden romahtaminen oli ainoa asia, mitä tällaisessa tilanteessa voi tapahtua. Nyt valtaosa rajoitteista on jo purettu ja talouden rattaat pääsevät monilta osin takaisin pyörimään. Tämän seurauksena monen sektorin myyntiluvut ja muut taloudellista aktiviteettia mittaavat indikaattorit tulevat näyttämään historian nopeimmasta kasvusta kertovia lukuja Q3:n aikana. Totuus ei kuitenkaan ole aivan näin ruusuinen, sillä vaikka luvut kertovat kovasta kasvusta edelliseen kvartaaliin tai kuukauteen verrattuna, edelliseen vuoteen verrattuna lasketaan edelleen monella mittarilla. Taantuma/lama on nyt kuitenkin teknisesti tullut päätökseen.

Osakemarkkinan vahvuus jaksaa yllättää

Osakemarkkina katsoo tässä vaiheessa jo vuoteen 2021 ja hinnoittelee sen lisäksi sitä seuraavien vuosien tuloksia. Markkinahinnoittelun perusteella näyttäisi siltä, että yrityksien tuloksien ennakoidaan palaavaan vuoden 2019 tasolle tai sitä korkeammalle jo ensi vuoden aikana. Näin voi hyvin tapahtuakin, jos uusiin laajamittaisiin rajoitustoimenpiteisiin ei ryhdytä ja lääke tai rokote koronavirusta vastaan tulee saataville H1/2021 aikana. Historiallisesti osakemarkkina on ollut paljon ekonomisteja tai muita asiantuntijoita parempi ennustamaan tulevaa tuloskehitystä, joten itse luotan osakemarkkinan kykyyn ennakoida epävarmaa nykytilannetta kaikista parhaiten.

Osakemarkkina on noussut uuteen härkämarkkinaan vahvemmin kuin kertaakaan aiemmin. S&P 500 nousi maaliskuun pohjista 77 päivän aikana peräti 48,34 %. Sen pikkuveli Nasdaq 100 oli tosin vielä vahvempi, nousten samassa ajassa yli 50 % ja tehden uuden kaikkien aikojen huipun kesäkuun alussa.

Jos tarkastellaan koko kakkoskvartaalin tuottoa, S&P 500 on noussut huhtikuun alusta lähtien 17,6 %. Historiankirjoista selviää, että yli 15 % kvartaalituottoja on nähty aiemmin vain kahdeksan kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Vielä mielenkiintoisempi tilastotieto on, että kaikilla näistä kerroista myös seuraavan kvartaalin tuotto oli positiivinen – ja vieläpä keskimäärin 9,5 %.

Itse näen indeksien vahvuuden pelkästään positiivisena tekijänä seuraavien kuukausien kehitystä ennakoitaessa. Vahva markkina yleensä pysyy vahvana (nk. momentum-ilmiö). Lähes 50 % nousupyrähdyksen jälkeen markkina ei ole korjannut edes 10 prosenttia alaspäin (10 % korjaus toisi meidät S&P 500:ssa pistelukuun 2910), vaikka uutisvirta on ollut poikkeuksellisenkin negatiivista.

Teknisen analyysinkin pohjaltakin indeksit vaikuttavat vahvoilta ja ovat tällä hetkellä kaikkien tärkeimpien tukitasojen yläpuolella. Kirjoitin viime viikon markkinakatsauksessa enemmän teknisestä puolesta ja tuosta analyysistä mikään ei ole muuttunut.

Koronatartuntojen kasvu on riski, mutta toistaiseksi ne eivät ole vaikuttaneet osakemarkkinoihin

Olen aikaisemmissa kirjoituksissani korostanut sitä, että koronavirustapausten kasvu ei ole vaikuttanut pörssikursseihin maaliskuun jälkeen, enkä usko niillä olevan suurta merkitystä, mikäli laajamittaisia rajoitustoimenpiteitä ei oteta uudelleen käyttöön. Lue artikkeli “Koronavirus tai edes toinen aalto ei saa osakkeita laskemaan“. Tätä näkökulmaa tukee se, missä osakemarkkinan pohja tehtiin (ks. punainen nuoli) sekä se, kuinka osakemarkkinat ovat reagoineet viimeaikaiseen piikkiin koronavirustapauksissa.

USA:n tilanne on nyt kuitenkin muodostumassa ongelmallisemmaksi kuin millaisena olen sitä aikaisemmin pitänyt. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen johtajakin kommentoi eilen, että tilanne ei enää ole täysin hallinnassa. Toukokuussa sanoin olevani huolissani siitä, että USA:ssa talous kiirehditään avaamaan ennen kuin virustilanne on täysin hallinnassa. Nyt näyttäisi tapahtuvan juuri näin. Itäisissä ja pohjoisissa osavaltioissa virustilanne iski päälle aikaisemmin ja tiukoilla lockdowneilla se saatiin hallintaan. Myöhemmin viruksen kanssa painimaan joutuneet eteläiset ja läntiset osavaltiot aloittivat rajoitustoimenpiteiden poistamisen kuitenkin samaan aikaan tai jopa aikasemmin kuin mm. New York. Nyt tästä maksetaan korkea hinta uuden viruspiikin muodossa.

Valtava määrä uusia virustapauksia johtaa siihen, että niitä ei pystytä/ehditä jäljittämään ja virus pääsee leviämään vapaasti lähes auki olevassa yhteiskunnassa. Tuloksena tartuntamäärät tulevat nousemaan selvästi seuraavien viikkojen aikana. Pelkään myös pahoin, että tartunnat leviävät lomakauden aikana uudelleen myös niihin osavaltioihin, joissa tilanne oli jo kääntynyt parempaan päin. Sama pelko koskee myös Euroopan koronavirustilannetta, koska rajoja on jo asteittain alettu avaamaan.

Jos tilanne jatkaa heikentymistä, voi koronavirustilanne alkaa vaikuttamaan myös osakemarkkinan puolelle. Vaikutukset alkavat näkymään siinä vaiheessa, jos uusia laajempia lockdowneja otetaan käyttöön tai virustilanne äityy niin pahaksi, että ihmiset eivät uskalla enää liikkua julkisilla paikoilla (“self-imposed lockdown”). Näen itse jo tilanteen liikkuvan tähän suuntaan, mutta en tee muutoksia omaan sijoitusnäkemykseeni ennen kuin näen myös markkinan reagoivan tähän kehitykseen hinnan kautta.

Lue lisää markkinanäkemyksestäni ja tärkeimmistä teknisistä tasoista viime viikon markkinakatsauksesta.

Seuraava markkinakatsaus ilmestyy videomuodossa viikolla 29 (arviolta 15.7.2020).

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Henkka
Henkka
03.07.2020 19:56

Hyvä artikkeli. Pitää toivoa, ettei USA joudu uudestaan sulkemaan talouttansa. Osaatko jo sanoa, että milloin treidikirja olisi mahdollisesti saatavilla?

Nordnet
Vastaa  Henkka
20.07.2020 11:30

Kirjan arvioitu julkaisuajankohta on syyskuussa. Se jaellaan ilmaiseksi ladattavana e-kirjana.

Mikko
Mikko
08.07.2020 22:20

Hyvä Jukka! Uskallat ottaa näkemystä ja uida vastavirtaan, toisin kuin moni muu.
Kiitos