Siirry pääsisältöön

Markkinakatsaus 25.6.2020: Pieni hengähdystauko tulee tarpeeseen

Markkinakatsaus 25.6. Osakemarkkinoilla nähty noin kolme kuukautta kestänyt nousutykitys vaikuttaa tulleen päätökseen. Se on ihan tervettäkin, sillä mikään markkina ei mene pelkästään yhteen suuntaan. Osakkeille on ominaista aaltomainen, trendaava liike. Nyt nähty korjausliike ei siten tarkoita uuden laskutrendin alkamista, vaan todennäköisemmin pientä hengähdystä ennen seuraavaa liikettä ylös.

Teknojätit ovat vetäneet indeksejä ylös

Suurimman panoksen indeksinousulle ovat antaneet biljoonan dollarin teknojätit. Facebookista, Amazonista, Applesta, Microsoftista ja Alphabetistä (Googlen emoyhtiö) koostettu viiden yhtiön indeksi on noussut 23 prosenttia vuoden alusta. Samaan aikaan S&P 500-indeksin 495 muuta yhtiötä ovat laskeneet keskimäärin 8 % vuoden alusta.

Viiden teknojätin yhteenlaskettu markkina-arvo on kohonnut peräti 50 % maaliskuun pohjista. Niiden suhteellinen osuus S&P 500 -indeksistä on samaan aikaan kohonnut uuteen ennätykseen, 24 prosenttiin. Lähes joka neljäs S&P 500 -indeksiin sijoitettu dollari menee siis näihin viiteen yhtiöön!

Nousun jatkuminen vaatii myös muiden yhtiöiden osakekurssien vahvistumista. Tässä pääosaa näyttelee talouksien avautuminen ja kulutuksen palautuminen. Näistä on nähty jo paljon jopa odotuksia vahvempaa dataa (ks. kuva alla), mutta hyvälle datalle tarvitaan jatkoa, jotta luottamus talouden nopeaan palautumiseen vahvistuu.

Lähde: S-Pankki, Refinitiv Datastream

Tekninen analyysi

Markkina on teknisessä kuvassa edelleen erittäin vahva ja oma näkemykseni markkinakehityksestä pysyy positiivisena niin kauan, kunnes markkina valuu tiettyjen tärkeiden teknisten tasojen alapuolella. Lisää näistä seuraavaksi.

Tärkeimpiä pidemmän aikavälin indikaattoreita minulle ovat 50 ja 200 liukuvat keskiarvot päivägraafilla. Tätä kirjoittaessa ollaan edelleen molempien näiden yläpuolella. 200 liukuva keskiarvo (purppura) on hieman 3000 pisteen yläpuolella, 50 liukuva keskiarvo (sininen) on pisteluvussa 2975. Huhtikuusta lähtien nousevien pohjien kautta voidaan piirtää nouseva trendilinja (turkoosi), joka on samalla tasolla 50 liukuvan kanssa. Näin ollen tason 3000 ympärillä on paljon erilaisia tukitasoja.

Tärkein tukitaso on tällä hetkellä noin tasolla 2950 (vihreä linja). Se on tärkeä taso jo viime vuoden puolelta, joka on toiminut tuki/vastustasona jo useita kertoja. Se on myös kesäkuun korjausliikkeen pohja. Markkinanäkemykseni on erittäin positiivinen niin kauan, kuin pysytään tuon tason yläpuolella. Väliaikainen dippi tuon tason alapuolelle ei myöskään ole katastrofi ja haen long-treidejä niin kauan, kunnes markkina laskee tason 2750 alapuolelle (punainen viiva).

Jos riskinottohalukkuus markkinoilla muuttuisi äkisti ja näkisimme vahvaa myyntipainetta, joka rikkoo tason 2750, alkaisin hakemaan aggressiivisesti short-treidejä. Tämä on myös se taso, jonka alapuolelle virittäisen omien long-positioideni stop loss -tasot.

Uutisvirta on kesäkuun aikana kääntynyt negatiivisemmaksi ja koronavirustapaukset ovat rajussa kasvussa niin USA:ssa kuin globaalissakin tarkastelussa. En kuitenkaan anna pelkän uutisvirran vaikuttaa oman päätöksentekooni, vaan annan markkinan kertoa minulle, mihin suuntaan se haluaa liikkua seuraavaksi ja toimin sen mukaisesti.

In trading, we cannot direct the wind, but we can adjust our sails. And that’s all you need to know and do.

– Mark Minervini

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit