Markkina on likviditeettispiraalissa

En pitänyt vielä viime viikon myyntiä paniikkina, mutta tällä hetkellä markkina on paniikissa, joka tosin on vain osasyy. Markkinatilanne on siis tällä hetkellä sellainen, että VIXin taso vastaa viimeisen 20 vuoden aikana kaikkia korkeimpia kriisejä paitsi vuoden 2008 pörssiromahdusta. Tässä vaiheessa voidaan sanoa, että verta on kadulla.

Usein ajatellaan, että ihmiset vain paniikissa myyvät tällaisissa tilanteissa osakkeita, mutta tämä on ehkä jopa selitykseltään vähäisempi. Ei ne sijoittajat aina tahalteen halvoilla hinnoilla myy, vaan siksi, että niiden on pakko.  Toinen  syy on likviditeettispiraali, joka alkoi viime viikon perjantaina. Mikä se on?

Eri markkinatoimijat ja sijoittajat käyttävät velkavipuja nostaakseen tuottoa. Velkavipu on tällä hetkellä äärettömän halpaa. Keskuspankkien pumpattua rahaa sijoittajat ovat voineet lainata rahaa niinkin alhaisella korolla 0.5 % /vuosi. Eräs välittäjä talvella kirjaimellisesti mainosti keskupankkien pumppaamaa rahaa (piirretyssä mainoksessa setelipainot jauhoivat), jota ks. välittäjän kautta pystyi sijoittamaan osinkoa tuottaviin osakkeisiin.

Tämä on ollut kaiken lisäksi järkevää, koska velkavipu suojaa inflaatiolta.Ongelma tosin tulee siinä vaiheessa, kun markkinat laskevat velkavipu nousee sijoitusten arvon laskettua nousee sallittua korkeammaksi ja likviditeetti loppuu. Tässä tilanteessa näin on juuri käynyt. Tilanne oli havaittavissa perjantaina 5.8.2011 kaupankäynnin alettua, kun erilaiset sijoitukset joihin piensijoittajat eivät tavallisesti sijoita, laskivat heti kaupankäynnin alettua hyvin voimakkaasti. Edellisenä päivänä oli ollut lasku, jonka jälkeen monien suurempien sijoittajien komiteoiden yms. kokoukset pidettiin ja päätökset tehtiin, jotka näkyivät perjantaina avauksessa. Esimerkkejä edellisten kaltaisten sijoitusten myynnistä ovat esim. etuosakkeet, joita seuraavat  PowerShares Financial Preferred (PGF), iShares S&P U.S. Preferred Stock Index (PFF), SPDR Wells Fargo Preferred Stock (PSK) ja PowerShares Preferred (PGX). Tai vaihtovelkakirjoihin sijoittavat lainat SPDR Barclays Capital Convertible Securities (CWB), PowerShares Convertible Securities (CVRT). Näissä kaikissa on ollut huomattavia hinnoitteluvirheitä, joita voi seurata niiden NAVin estimaattien avulla esim. Yahoo Financen sivuilla kirjoittamalla vaikka pgf:n sijaan ^pgf-iv.

Itse epävarmuuden lisääjänä maanantaina ei toiminut se, että USAn luottoluokituksen lasku olisi ollut yllätys vaan se, että liittovaltio on taannut kasan muitakin arvopapeita, joiden luottoluokitukseen tämä tulee tietenkin heijastumaan. Kriisi saatta levitä osavaltio ja kuntapuolelle ja niiden bondeihin, jonka turva liittovaltio viime kädessä olisi. Oli maanantain laskulle ihan jotain syytäkin siis. Edellä mainittuihin bondeihin sijoittaa, esim. iShares S&P National AMT-Free Muni Bond (MUB). Kaiken markkinainformaation mukaan mitä, sain tämän ETF:n NAVin arvo nousi, nousi ETF:n hinta laski (päivän lopussa markkinahinta 103. ja NAV-estimaatti 106.37. En tiedä pitikö paikkaansa:)

Omat toimet:

-Noin 70 kauppaa perjantaina-maanataina (luku olisi kolminkertainen, jos en olisi juuri tekemässä muuttua).

– Viimeinen shortti (pois lukien shortti positiot VIXissä) sulkeutui tänään maanantaina

-Volatiliteetin ja luottoriskin noustua olen siirtänyt positioita pois hyvän luottoluokituksen arvopapereista etenkin tänään. Näitä rahoja sijoittelin kaikista suurimpiin hinnoitteluvirheisiin. Saman liikkellelaskijan toinen arvopaperi on saattanut laskea esim. 2 % ja toinen 22 %.

-Kaupankäyntistrategioita saman liikkeellelaskijan tai kohde-etuuden arvopapereilla, ETF-rahastoista esim. iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond (HYG) ja SPDR Barclays Capital High Yield Bond (JNK). Näiden markkina-arvo verrattuna niiden NAViin on mitä on.

-Laskumarkkinan varalle olen varannut 4 *sijoitusasteen nostoa, joista ensimmäinen pala lähti maanataina sijoitustilille.

-Vältän vieläkin suoranaista osakeriskiä ja panostan ennemmin siihen, että epävarmuus vähenee ennen nousumarkkinaa, kuten 2010 Flash Crashin ja 2008 kriisin jälkeen tapahtui–> Riskipreemio vähenee, tulostaso laskee.

– Joitakin Short-VIX positioita oli jäljellä osana johdannaisstrategiaa.. Heh:) Ne ovat nyt turskaa, mutta vaikuttaa salkun tuottoon yllättävän vähän…

 

Photo credit: Eustaquio Santimano / Foter / CC BY-NC-ND

 

/Jarkko Peltomäki

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit