Osakkeiden tuottojen vaihtelun ymmärtäminen on portfolioiden hallinnan kannalta elintärkeää. Riskit ja tuotot kulkevat käsi kädessä, jolloin osakkeiden tuottojen vaihteluun vaikuttavien riskifaktorien ymmärtäminen ja tunnistaminen voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä oman portfolionsa kannalta. Osakkeiden tuottojen vaihtelua pyritään yleensä selittämään niin sanotuilla asset pricing malleilla, joista tunnetuimpia ovat perinteinen Capital Asset Pricing-malli (CAPM) sekä Arbitrage Pricing Theory (APT). Tämän kertaisessa kirjoituksessa keskityn selittämään osakkeiden tuottojen vaihtelua globaalisti hajautetuissa portfolioissa yli 20 vuoden aikaperiolta usean riskifaktorin avulla. Testiportfoliot on muodostettu yli 23 maan osakkeiden avulla yli 20 vuoden aikaperiodilta. Suosittelen lukijoita tutustumaan kirjoituksen lopussa mainittuihin tutkimusartikkeleihin mikäli kiinnostusta riittää, sillä ne antavan hyvän pohjan aiheen syvällisemmälle ymmärtämiselle.
Usean riskifaktorin, ns. multifaktorimallilla tarkoitetaan osakkeiden tai esimerkiksi bondien hinnoitteluun tarkoitettua hinnoittelumallia, jossa tuottojen vaihtelua pyritään arvioimaan usean riskifaktorin avulla. Näitä riskifaktoreita voivat olla esimerkiksi perinteinen markkinariski eli beta, yrityksen markkina-arvo (koko), book-to-market-equity ratio (BE/ME), Eearnings/Price-ratio (E/P), Price/Cash Flow-ratio (P/CF), tuottojen momentum tai vaikkapa Dividend/Price-ratio (D/P). Koska kyseessä on usean riskifaktorin malli poikkeaa se perinteisestä CAPM-mallista, jossa osakkeiden tuottojen vaihtelun oletetaan riippuvan lineaarisesti betasta; mitä korkeampi beta osakkeella i on, sen korkeampi tulisi olla osakkeen i odotettu tuotto. Miksi sitten tarvitsemme usean riskifaktorin malleja? Eikö markkinariski selitä osakkeiden tuottojen vaihtelua? Useissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että markkinariski selittää heikosti osakkeiden tuottojen vaihtelua. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lisäämällä malliin kaksi tai kolme riskifaktoria perinteisen markkinariskin lisäksi, voidaan osakkeiden tuottojen vaihtelua selittää huomattavasti paremmin. Tuottojen vaihtelun selittämisellä tilastollisesti tarkoitamme yksinkertaisesti sitä, että testaamme aineiston avulla selittävätkö valitsemamme riskifaktorit merkitsevästi esimerkiksi osakkeiden korkeita tuottoja tietyllä aikaperiodilla.
Yksi tunnetuimmista usean riskifaktorin malleista on rahoitusmaaiman teräsmiesten Faman ja Frenchin 1990-luvulla kehittämä kolmifaktorimalli. Fama ja French havaitsivat useissa tutkimuksissaan, että osakkeiden tuottojen vaihtelua ei voida selittää pelkällä markkinariskillä. Heidän tuloksensa osoittivat, että osakkeiden tuotot eivät nousseet lineaarisesti beta-luvun kasvaessa vaan käyrä oli itseasissa enemmänkin tasaisen lakea (flat); matalan beta-arvon osakkeilla tuotot saattoivat olla jopa korkeampia kuin korkean beta-arvon osakkeilla. Markkinariski selitti myös huonosti tuottojen vaihtelua perinteisillä tilastollisilla testeillä, sillä mallin selitysaste oli huonoja eikä se pystynyt selittämään pienen markkina-arvon ja korkean book-to-market-equity osakkeiden korkeita tuottoja. Selvyyden vuoksi, korkealla book-to-market-equity arvolla tarkoitetaan siis osakkeita, jotka on hinnoiteltu markkinoilla edullisesti suhteessa oman pääoman tasesubstanssiin. Kyseessä on siis tavallaan perinteinen price-to-book-value-luku (P/BV), mutta se on käännetty toisinpäin eli BV/P. Osakkeet joilla on korkea book-to-market-equitu-arvo ovat yleisesti arvo-osakkeita ja matalan book-to-market-equity arvon omaavat osakkeet taas kasvuosakkeita. Miksi asia on näin? Asia voidaan ymmärtää niin, että osakkeet jotka on hinnoiteltu edullisesti suhteessa tasesubstanssiin ovat yleensä yhtiöitä, joiden tulevaisuuden näkymät ovat markkinoiden mielestä heikot. Tästä johtuen ne on hinnoiteltu edullisesti ja visa versa.
Näiden havaintojen pohjalta Fama ja French tulivat siihen johtopäätökseen, että osakkeiden tuottojen vaihtelun selittämisessä tarvitaan markkinariskin lisäksi kokoriski ja arvoriski. Tutkiakseen koko- arvoriskin merkitsevyyttä he muodostivat kuusi portfoliota osakkeiden koon ja book-to-market-equity-luvun perusteella:
Testitulokset

- Ylhäällä portfolioiden keskimääräiset kuukausittaiset tuotot yli riskittömän koron kuudessa eri portfoliossa.

- Ylhäällä keskimääräiset faktoririskipreemiot markkinariskille (RMRF), kokoriskille (SMB) ja arvoriskille (HML) globaaleissa portfolioissa Fama-MAcBeth regressiolla.
Johtopäätökseksi voimme vetää sen, että osakkeiden tuottoihin liittyy varmasti useita riskifaktoreita koko- ja arvoriskin lisäksi. Vaikka osakkeiden tuottoihin liittyi selkeä arvoriskipreemio, ei sijoittaja voi vetää siitä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tulos antaa kuitenkin tukea arvosijoittajan perinteiselle viisaudelle: osta halvalla äläkä maksa liikaa korkeista kasvuodotuksista (matalan book-to-market-equity luvun osakkeet). Koska osakkeiden tuottoihin liittyy todennäköisesti maakohtaisia riskifaktoreita, voi sijoittajan olla viisasta tutkia maakohtaisten riskien selitysvoimaa. Tälläisiä riskitekijöitä voivat olla esimerkiksi muutokset BKT:n kasvuvauhdissa, tuotantotasossa, koroissa ja niin edelleen.
Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sen sisältöä pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Kommentit ovat puhtaasti kirjoittajan omia mielipiteitä. Tekstin kirjoittamisessa on hyödynnetty Kenneth R. Frenchin datakirjastoa.
Suositellut tieteelliset julkaisut:
Fama, Eugene, F. – French, Kenneth, R. (1992a) The cross-section of expected stock returns. The Journal of Finance Vol. 47 (2)
Fama, Eugene, F. – French, Kenneth, R. (1992b) Common risk factors in the returns on stocks and bonds. Journal of Financial Economics Vol. 33 (1)
Fama, Eugene, F. – French, Kenneth, R. (1998) Value versus growth: The international evidence. The Journal of Finance Vol. 53 (6)
Fama, Eugene, F. – French, Kenneth, R. (2012) Size, value, and momentum in international stock returns. Journal of Financial Economics Vol. 105 (1)
Kewei, Hou – Karolyi, Andrew, G. – Kho, Bong-Chan (2011) What factors drive global stock returns? The Review of Financial Studies, Vol. 24 (8)
/Henrik Soras