Maailman rikkain on aina mies

Anteeksi. Aion taas kirjoittaa jotakin sellaista, mitä kukaan ei jaksa lukea. Varsinkin näin asiantuntevien kirjoitusten keskellä aiheeni on ihan mitätön, eikä sillä ole oikein sijoittamisenkaan kanssa tekemistä. Kirjoitan tytöistä ja rahan puutteesta.

Mitä yhteistä on Helsingin pörssin satavuotisjuhlilla ja Kansainvälisellä tyttöjen päivällä? Ei yhtään mitään muuta kuin että kumpaakin vietetään lokakuussa.

Pörssin syntymäpäivä on sunnuntaina 7.10. ja maailman ensimmäinen kansainvälinen tyttöjen päivä on 11.10.

Sata vuotta on kulunut, mutta Helsingin pörssi, kuten pörssit kaikkialla maailmassa ovat edelleen miesten paikkoja. Selkeää tilastoa siitä, miten suuri osa maailman yksityissijoittajista on miehiä ja naisia, ei ole olemassa, mutta osvittaa antaa esimerkiksi Nordnetin suomalainen asiakaskunta: heistä alle neljännes on naisia.

Ja vaikka naiset ”saavat” omistaa osakkeita siinä missä miehetkin, heiltä on edelleen pääsy kielletty sellaiseenkin ihmeelliseen paikkaan kuin Pörssiklubiin.

Herraklubin jäsenyys saattaa tuntua toissijaiselta, mutta kun asiaa katselee helikopteriperspektiivistä, totuus on naisen silmin surullista:

Maailman rikkain ihminen on aina ollut mies.

Jos rikkaita pistetään paremmuusjärjestykseen, naiset eivät yllä lähellekään listan kärkeä. Ja jos listataan pelkästään naisia, kuten Forbes-lehti viime keväänä teki, huomataan, että rikkaimpien naisen omaisuus on miehen työllä hankittua. 20 maailman rikkaimman naisen joukosta vain yksi oli tehnyt rahansa itse. Muut olivat perineet omaisuutensa joltakin mieheltä.

Jos rikkaiden ja hyväosaisten listan kääntää ylösalaisin, naiset pääsevät esiin. Naiset ovat miehiä yleisemmin köyhiä, kouluttamattomia ja lukutaidottomia.

70 prosenttia maailman kaikista köyhistä on naisia.

Ehkä naiset eivät välitä rahasta. Tai ehkä he eivät välitä itsestään. Siinä missä kehitysmaiden miehet käyttävät perheisiinsä 20–30 prosenttia tuloistaan, naiset käyttävät 90 prosenttia.

Tyttöjen päivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa sen takia, että maailman hyväosaiset kiinnittäisivät huomiota kehitysmaiden tyttöjen huonoon kohteluun ja ongelmiin: koulutuksen puutteeseen, pakkoavioliittoihin ja väkivaltaan.

Maailman hyväosaiset voisivat katsoa myös lähiympäristöään. Onko meillä kaikki hyvin? Väitän, että monen naisen sisällä asuu alistettu tyttö. Se ei ehkä näy katukuvasta, mutta sen huomaa pienistä asenteista.

Kuten vaikka itse huomasin käydessäni parissa tilaisuudesta, joiden osallistujina oli yhteiskuntamme kermaa. Kummankin tilaisuuden viimeinen puhuja oli nainen. Älykäs, osaava ja ammattitaitoinen nainen.

Kumpikin aloitti puheensa pyytämällä anteeksi sitä, että esiintyy itseään pätevämpinä pitämien miesten jälkeen. Naispuhujien sävy oli hyvää tarkoittava, humoristinen, ehkä sarkastinenkin. Mutta anteeksi siinä kuitenkin pyydettiin.

Tyttöjen päivän kunniaksi toivon seuraavaa. Yksikään tämän blogin tähän asti lukenut nainen ei enää koskaan pyydä anteeksi olemassaoloaan.

Toinenkin toive minulla on. Vaikka emme Pörssiklubiin koskaan pääsisikään, Pörssitaloon Helsingin Fabianinkadulle olemme tervetulleita. Se on ihana paikka ja siellä kannattaa käydä.

 

/Ninni Myllyoja

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Olli4 Lokakuu, 2012

Hieno ja informatiivinen kirjoitus, kiitos!

Jackwelshh4 Lokakuu, 2012Hyvä kirjoitus tärkeästi aiheesta.Kieltämättä tämä on totta. Naiset tuskin ovat huonompia sijoittajia kuin miehet. Pikemminkin päinvastoin alhaisemman kaupankäynnin määrän takia. Ongelma onkin, etteivät naiset usein tee sitä ensimmäistä sijoituspäätöstä.

Periaatteessa voisi ajatella, että naiset voisivat jopa pienemmillä pääomilla päästä samaan varallisuuteen kuin miehet. Pitkällä aikavälillä vähäisempi kaupankäyntiaktiivisuus tarkoittaa myös vähemmän veroja ja kuluja. Suomeksi sanottuna sijoitukset voivat kasvaa korkoa korolle suuremmalla prosentilla vuosittain.

Myöhäisherännäinen4 Lokakuu, 2012Lähentelen tällä hetkellä jo 60 ikävuotta. Sijoittamisen aloitin vasta muutamia vuosia sitten. Jonkun verran on kaduttanut se, että en ihan omaa saamattomuuttani ole ymmärtänyt aloittaa sijoittamista jo vuosikymmeniä sitten.Minulla on kolme aikuista, mutta vielä nuorta tytärtä. Sijoittamisesta he eivät vielä tiedä mitään, eikä se heitä varmasti tässä elämänvaiheessa lainkaan kiinnosta. Tarkoitukseni on kuitenkin ohjata heidät sille polulle jo aivan lähivuosina. Alkuun vaikka (indeksi)rahastolahjoitusten avulla. Olisi hyvä saada heille jo tässä vaiheessa jo edes jonkinlainen sijoitettu “pesämuna”. Voisivat sitten itse ajan oloon todeta ja tulla vakuuttuneiksi sijoittamisen ja korkoa korolle kasvun hedelmistä. Tarkoitukseni on siten tehdä heidän ensimmäinen sijoituspäätös heidän puolestaan.

554 Lokakuu, 2012No mistä se johtuu, että maailman rikkain on aina mies?
Tiinamaria5 Lokakuu, 2012Kiitos Ninni hyvästä kirjoituksesta. Juu, en pyytele anteeksi, vaan olen ylpeästi nainen, joka tekee omat sijoituspäätöksensä. Kauppalehteä tulee vilkuiltua välillä ja Pörssiklubille olisi kiva päästä.

S&S5 Lokakuu, 2012“Ehkä naiset eivät välitä rahasta. Tai ehkä he eivät välitä itsestään. Siinä missä kehitysmaiden miehet käyttävät perheisiinsä 20–30 prosenttia tuloistaan, naiset käyttävät 90 prosenttia.”Tämä on kyllä niin hämmentävä tieto että kaipaisin vähän lisää selvitystä. Linkki? Kuinka kehitysmaassa perheellisen on ylipäätä mahdollista edes laittaa 70-80% tuloistaan perheen ulkopuolisiin tarpeisiin. Jo kehittyneissä maissa tuo on suurimmalle osalle mahdotonta. Onko tässä joku selitys että on lapsia yhden sun toisen kanssa, mutta ei elä heidän kanssaan samassa ruokakunnassa?

S&S5 Lokakuu, 2012Kiitos linkistä. Ainakaan Hesarin nettiversiossa ei ollut lähdettä joten etsin itse asiasta tietoa:http://www.calvertfoundation.org/the-economic-power-of-women

“Women reinvest 90% of their income in their families and communities, spending more earned income on food, healthcare, home improvement and schooling for themselves and their children.”

Olisiko niin että maata, asumista, liikkumista ja energiaa ei lasketa perheen hyväksi? En näin ihan tulkitsisi tuota tilastoa pelkästään miesten itsekkyydeksi.

http://www.worldvision.ie/our-work/gender-inequality

“It has been shown that women and girls will reinvest 90 percent of their income into their families and communities, which is compared to only 30-40 percent for a man. ”

Tässä prosentti olikin jo noussut 30-40%:iin?

Mielenkiintoista oli myös verrata näitä kahta lainausta noilta kahdelta eri linkiltä:

“Women produce 43% of the food in developing countries”
“Women produce 60-80 percent of food crops in the world and are mostly unpaid for this labour.”

Tärkeä aihe jonka nostit esille, joten ei ole tarkoitus vain saivarrella. Joskus kun tilastot näyttävät silmään hieman arveluttavalta ainakin minulla herää tiedonjano. Naisten asemalle on tehtävä jatkuvaa parannusta kunhan löytyy ne oikeat syyt mihin tarttua. Kukin voi aloittaa vaikkapa noista linkeistä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit