Maailman paras riskikorjattu tuotto

Velkakriisin velloessa poliittisten äyräiden yli, on monelta sijoittajalta jäänyt huomioimatta maailman paras riskikorjattua tuottoa antanut markkina.

Syntymävuodestaan 1948 Israel on ollut sodanuhan alla. Tämän ei ole annettu vaikuttaa verevän yrityskulttuurin luomiseen ja kehittymiseen.

Bloombergin ”riskless return ranking”-vertailun perusteella juuri Tel Aviv TA-25 indeksi on antanut parasta riskikorjattua tuottoa viimeisen 10 vuoden aikana. Indeksin vuosituotto oli 7,6 prosenttia, joka oli eilen päättyneen 10-vuotiskauden parasta antia.  Lähes vaakatasoon kulkeneet suuret markkinaindeksit voivat vain kateellisina katsoa Israelin pörssin menoa. Se tuotti vertailuaikana 161 prosenttia, osingot mukaan luettuna.

Tel Aviv päihitti 24 kehittyneen markkinan vertailussa toiseksi tulleen Hongkongin Hang Seng-indeksin 0,7 prosentin vuosituotto erolla. Kolmanneksi tuli Norjan OBX, joka oli tuotoiltaan paras, mutta sen volatiliteetti oli 35 prosenttia korkeampi kuin voittajan. Norjan ongelma indeksipainossa on maailman seitsemänneksi suurin öljynviejä Statoil ASA, jonka osuus indeksistä on neljännes. Tämä tekee osaltaan Oslon pörssin herkäksi öljynhinnan vaihteluille.

Voittajapörssin indeksirakenne on melko tasapainoinen. Suurimmat yhtiöt ovat Bank Leumi Le-Israel sekä Teva Pharmaceutical Industries 11 prosentin indeksipainoillaan. 10 prosentin rajaa tavoittelevat myös teollisuudet moniottelijat ICL sekä Perrigo.

Tasapainoinen on tietysti suhteellinen käsite pienessä indeksissä. S&P 500-indeksin suurin indeksipaino 3,8 prosenttia on Applella.

Israelin pankit ovat hyvässä kunnossa ja maan teknologiateollisuus on tunnettu innovaatioistaan. Pääomasijoittajien, yritysten ja ympäröivän yhteiskunnan yhteistyö yritysten kasvattamiseksi ja pörssiin saamiseksi on tasolla, josta Suomessa voidaan vain haaveilla.

Ajan merkkejä lukevalle sijoittajalle Israelin menestys ei tullut yllätyksenä, sillä S&P nosti Israelin luottoluokitusta A+ -tasolle jo viime syyskuussa.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Ari Laakso20 Helmikuu, 2012

Minulla on mielikuva, että Israelista on tullut vuosien varrella edistyksellisiä oivalluksia ja sieltä on käyty hakemassa myös mallia. Yllättävältähän se tuntuu.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit