Siirry pääsisältöön

Lynchin 20 ikivihreää sijoitusvihjettä

Sijoittajalegenda Peter Lynchin englanninkielisessä sijoituskirjassa Beating the Street esitellään 25 ikivihreää sijoitusvihjettä. Kirja on julkaistu jo vuonna 1993, mutta sen keskeinen sisältö soveltuu sellaisenaan myös nykypäivään. Keveänä laskeutumisena viikonloppuun olen poiminut näistä sijoitusvihjeistä suomen kielelle sovelletuiksi versioiksi 20 mielestäni käyttökelpoisinta ohjenuoraa. Tämä toiminee myös riisuttuna tiivistelmänä kirjan keskeisestä asiasisällöstä. Kaikki ajatukset, sijoitusfilosofia ja näkemykset ovat seuraavassa suoraan Lynchiltä, eikä niitä ole sen kummemmin priorisoitu listauksessa.

1. Sijoittaminen on hauskaa, jännittävää ja ennen kaikkea vaarallista, jos et tee syvällisesti töitä analyysin eteen.

2. Sijoittajana etusi on jotain sellaista, mitä et voi saada Wall Streetin guruilta. Se on jotain, mitä sinulla jo on. Voit menestyä erinomaisesti keskittämällä sijoitustoimintasi vain niille aloille, joita ymmärrät.

3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.

4. Jokaisen osakkeen takana on yhtiö. Ota selvää, mitä se tekee ja miten sillä menee.

5. Usein osakkeen muutaman kuukauden kurssikehityksellä ei ole mitään korrelaatiota yhtiön liiketoiminnan samanaikaisen kehityksen kanssa. Sen sijaan pitkällä tähtäimellä nämä kulkevat käsi kädessä 100 prosentin varmuudella.

6. Sinun täytyy tietää mitä omistat ja miksi omistat. ”Tämä lähtee nyt nousemaan” ei riitä.

7. Kaukolaukaukset missaavat maalit miltei aina. (Älä osta kriisiyhtiöitä?)

8. Osakepoimija voi tyytyä 8–12 eri yhtiöön. Tässä pätee sama sääntö kuin lastenteossa: älä hanki kohteita enempää kuin voit kunnolla hoitaa ja seurata.

9. Jos et löydä hinnan ja laadun suhteen järkeviä ostokohteita, hanki kärsivällisyyttä ja odota.

10. Älä koskaan sijoita yhtiöön vain tuloslaskelman tai liiketoiminnan maineen perusteella. Tarkista myös tase. Suurimmat tappiot syntyvät sijoituksista heikon taseen kohteisiin, jotka lopulta romahtavat.

11. Vältä kuumia osakkeita kuumilta toimialoilta. Hyvät yhtiöt tylsiltä ja heikon kasvun toimialoilta ovat varmimpia voittajia pörssissä.

12. Pienten yhtiöiden kanssa on parasta odotella niiden kääntymistä voitollisiksi ennen sijoittamista.

13. Jos olet sijoittamassa vaikealle toimialalle, valitse vain toimialan vahvin yhtiö, vaikka se olisi arvostuskertoimiltaan hintavin.

14. Aina on jotain, minkä vuoksi sijoittaja voisi murehtia. Älä koskaan myy osakkeitasi markkinatunnelmien muutosten tai poukkoilevien ennusteiden vuoksi. Myy vain, jos yhtiön liiketoiminnan fundamentit lahoavat.

15. Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu koroille, yleistaloudelle tai osakemarkkinoille lyhyellä tähtäimellä. Siksi sijoittajan kannattaa keskittyä seuraamaan vain sitä, mitä itse yhtiössä tapahtuu parhaillaan.

16. Jos tutkit kymmentä yhtiötä, löydät keskimäärin yhden, jonka arvo ei vielä näy markkinoilla hinnassa.

17. Jos et perehdy yhtiöön vaan ainoastaan kurssikäyrään, ovat voittomahdollisuudet suurin piirtein samaa luokkaa kuin pelatessasi pokeria katsomatta kättäsi.

18. Aika on puolellasi, jos omistat laatuyhtiötä.

19. Jos sinulla on halua kantaa osakeriskiä muttei intoa tutkia yhtiöitä, sijoita (matalakuluiseen) osakerahastoon (mieluiten passiiviseen indeksipohjaiseen).

20. Pitkässä juoksussa hyvin valitut osakkeet ja osakerahastot voittavat mennen tullen korkotuotot ja rahatalletusten korot. Sen sijaan huonosti valitut osakkeet ja osakerahastot jäävät pahasti jälkeen patjan väliin jätetyn pääoman kehityksestä.

SIJOITUSKIRJAT OVAT NYT ALENNUKSESSA (hinnat sis. postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa). 

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

>> Sijoituskirjojen tilauslomakkeelle

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia. Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Hamed Saber / Foter.com / CC BY

Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit