Siirry pääsisältöön

Lyhyesti IBM:n romahduksesta

Teknologiajätti IBM raportoi Q3-tuloksensa kuluvan viikon maanantaina. Katsaus oli pettymys niin toteutuneen heinä-syyskuun tuloksen kuin myös tulevaisuuden näkymien osalta. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti IBM:n nykytilannetta.

Henkilökohtaisesti olen omistanut IBM:n osakkeita yhtäjaksoisesti parin viimeisen vuoden ajan. Osakkeen painoarvo salkussani on tänään noin neljä prosenttia. Se on ollut korkeampi, mutta yhtiön merkitys on laskenut paitsi viimeaikaisen kurssilaskun, myös muun salkun kasvun johdosta.

Toistaiseksi IBM-sijoitus on ollut paitsi mark-to-market tuotoiltaan selvästi heikoimpani, se on tuottanut myös suurimmat pettymykset suhteessa ostohetkellä arvioimaani yhtiön liiketoiminnan lyhyen tähtäimen kehitykseen. Tässä ei ole mitään epäselvyyttä Q3-raportin jälkeen.

IBM on keskellä rakennemuutosta. Se on ollut tiedossa jo usean vuoden ajan, mutta nykyhetken vaikeuksien syvyys on silti yllättävä. Nyt yhtiö ennustaa osakekohtaisen tuloksensa kääntyvän laskuun pitkäkestoisen nousuputken jälkeen.

Vuosina 2009–2013 IBM kykeni kasvattamaan osakekohtaista tulostaan noin 60 prosenttia, kohentaen raviaan vuodesta toiseen seuraavalla tavalla.

IBM EPS

IBM:n osakekohtainen tulos 2009–2013 ($ per osake)

Kuluvan viikon maanantaina annetun uuden ohjeistuksen mukaan tämän vuoden tuloshaarukka on osaketta kohden $15.97–$16.30.

Vielä viime viikolla analyytikot odottivat IBM:ltä keskimäärin $17.87 tulosta vuodelta 2014, joten kurssipudotus on melko lailla linjassa tulosodotusten leikkaamisen kanssa. Nykyisellä $163.23 osakekurssilla IBM:n P/E-luku on noin kymmenen, joten mikäli yhtiö olisi kuplassa, se johtuisi korkeintaan liiketoiminnan ”inflatoituneista” kannattavuusluvuista, ei osakkeen arvostuskertoimista.

Joskin olen samaan aikaan sitä mieltä, että hiipuvan tuloksen yhtiöllä pitäisi olla lähtökohtaisesti tulostaan kasvattavaa yhtiötä alhaisempi tuloskerroin eli P/E-luku, joten lyhyen tähtäimen kurssilasku ei ollut välttämättä vielä tässä. Jos IBM siis hinnoiteltiin 12 kertaa vuosituloksensa verran hyvien näkymien aikaan, voi kerroin löytyä nykynäkymillä haarukasta 9–10.

IBM:llä on ollut tavoitteenaan saavuttaa ensi vuonna vähintään $20 osakekohtainen tulos, minkä toteutumista yhtiö on vauhdittanut liiketoiminnan hitaan kehityksen aikana omien osakkeiden massiivisin takaisinostoin. Nyt tavoitteesta luovuttiin kokonaan heikon Q3-kehityksen johdosta, mikä tietysti ajoi shokkiin osan salkunhoitajista.

Seuraava kuva havainnollistaa IBM:n tuhdit omien osakkeiden takaisinostot, jotka ovat mahdollistaneet osakekohtaisen tuloksen kasvun, vaikka itse liiketoiminnan absoluuttiset luvut ovat kehittyneet vaatimattomammin viime vuosineljänneksinä. Nettotuloshan jakaantuu omien osakkeiden ostojen jälkeen aiempaa pienemmälle osakemäärälle, joten “kasvua” saadaan näin toimimalla myös vakaaseen liiketoimintaan.

IBM takaisinostot

IBM:n omien osakkeiden takaisinostot kvartaaleittain ($ mrd, lähde: zerohedge)

IBM:n Q3-tulos jäi lähes 20 prosenttia analyytikoiden konsensusennusteesta, mikä selittyy ainakin osin odotuksia selvästi heikommalla liiketaloudellisella kehityksellä, mutta osin myös hiipuvalla omien osakkeiden takaisinostotahdilla. Omien osakkeiden takaisinostot syövät luonnollisesti IBM:n kassavaroja, ja keskeisin syy vähentyneille ostoille liittynee yhtiön nettovelan trendinomaiseen kasvuun viime kvartaaleina. Tämä trendi siis tuli katkaista.

IBM nettovelka

IBM:n nettovelka Q1/2012–Q3/2014 ($ mrd)

IBM:n nettovelka on kasvanut yli 80 prosenttia alle kolmessa vuodessa. Yhtiön kassan nykytilanteen kiteyttää mielestäni kuvaus yhtiön vapaan kassavirran kehityksestä, ja sen nykyisestä käyttökohteesta.

IBM FCF

IBM:n vapaa kassavirta 2009–2013 ($ mrd)

Nyt IBM:n liukuva 12 kuukauden vapaa kassavirta on laskenut tasolle 14,2 miljardia dollaria, joten pudotusta on vuonna 2012 saavutetusta 18,2 miljardin dollarin huipuista noin 22 prosenttia. Ja tämä on tapahtunut vain parissa vuodessa.

Samaan aikaan IBM on ostanut vuodessa takaisin omia osakkeitaan 19,3 miljardilla dollarilla ja maksanut osinkoja 4,2 miljardilla dollarilla. Toisin sanoen yhtiö on elänyt selvästi yli vapaan kassavirtansa ja velkaantunut. Samaan aikaan operatiivinen nettotulos on parhaillaan 18 prosentin laskussa vuodentakaiseen nähden.

Yhtälö ei ole todellakaan kestävä ilman liiketoiminnan käännettä parempaan. Mitä todennäköisimmin IBM pitää lyhyellä tähtäimellä kiinni käteisosingostaan ja sen asteittaisesta kasvattamisesta, keventäen omien osakkeiden ostotahtia.

Lyhyen aikavälin synkkyyden keskellä on positiivista, että IBM:n määrittelemät “kasvusegmentit” kasvanevat vuositasolla ja kannattavat edelleen vahvasti. Joskin tulevaisuuden kannalta elintärkeiden palveluliiketoiminnan voittomarginaalien nousuputki katkesi Q3:n aikana, mutta vasta aika näyttää, onko tämä trendikäänne. Nyt ahdinkoa pahentavat kehittyvien markkinoiden hiipuneet kasvuvauhdit: liikevaihto Asia-Pacific -9 prosenttia, BRIC-maat -7 prosenttia, muualla ”vain” -2 prosenttia.

Jos IBM saa asiansa kuntoon, on nykykuoppa yhtiön pitkäjänteiselle osakkeenomistajalle lottopotti, sillä yhtiö voi nyt ostaa laskevaan kurssiin lisää omia osakkeitaan. Kurssilaskun johdosta yhtiö saa mitätöityä samalla rahalla alati kasvavan osan osakekannastaan, mikä nostaa jäljelle jäävien omistajien suhteellista omistusosuutta yhtiöstä. Näin tapahtuu siis positiivisessa skenaariossa.

Perusskenaariossani IBM:n liukuva osakekohtainen 12 kuukauden tulos kuitenkin koukkaa lähikuukausina alta $15 tason, mikä on toteutuessaan omiaan johdattamaan osakekurssia vierailemaan alle $150 tason. Osakekohtaisen tuloksen puolustaminen on nyt edelliskvartaaleita vaikeampaa nimenomaan omien osakkeiden takaisinostojen selvästi hiipuneen tahdin johdosta.

Osakekohtaisen tuloksen kasvua IBM:ltä ei siis kannata ainakaan lähikvartaaleina odottaa, koska yhtiö joutuu edeltävään lyhyeen kassavirta-analyysiin viitaten supistamaan jatkossa omien osakkeidensa takaisinostoja erittäin tuntuvasti. Fokus tulee näin ollen pitää uskoakseni IBM:n absoluuttisten lukujen, kuten liikevaihdon ja nettotuloksen seurannassa. Lisäostot ovat aiheellisia vasta, kun nämä mittarit osoittavat jälleen vahvuuden merkkejä.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä IBM:n osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Argonne National Laboratory’s Flickr page / Foter / CC BY-SA

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.10.2014 14:20

Terve Jukka,

Koska nimenomaan palvelupuoli tässä markkinatilanteessa kohtaa ehkä kovimman kilpailun koskaan esim. Intian IT -jättien muuttuessa globaaleiksi, olisin erittäin yllättynyt mikäli palvelupuolen marginaalit lähtisivät millään alueella nousuun. Palveluiden osuus (Q3 $13,7B / $22,4B ) on koko IBM:n kokonaisvaihdosta valtava osa ja tietäen, että esimerkiksi ulkoistussopimusten kilpailutusfrekvenssi on muuttunut entistä lyhemmäksi voisin olettaa, että helppoa ei laivan kääntäminen tule olemaan. Toki innovaatioista kasvu ajan funktiolla muodostuu ja tässähän (uudet patentit) ibari on ollut vuodesta toiseen kärjessä.

Nimetön
Nimetön
24.11.2014 04:04

IBM on tiukassa tilanteessa. Palvelupuolen marginaalit varmasti laskevat lähivuosina, sekä IBM:n “on premise” tuotteiden myyntimäärät tulevat laskemaan. Yritykset siirtyvät yhä enemmän “pilveen” ja näyttää siltä, että Amazon, Google ja Microsoft jakavat nuo markkinat. IBM:n pilvistrategia on vielä sekaisin, vaikka yrittävätkin Softlayerillä vakuutella. On aivan mahdollista, että IBM:n liikevaihto tulee laskemaan vielä seuraavatkin 5 vuotta. En näe romahdusta, vaan samanlaista pientä laskua kuin edellisetkin 5 vuotta on olleet. Odotan P/E:n putoavan 9 tienoille ja ensi vuoden EPS:n $15 tienoille.

Nimetön
Nimetön
20.10.2015 09:38

Intialaiset kilpailijat palvelu/outsourcing puolella syö katteita ja public sekä private cloud puolella niin raivokas kilpailu, että ei tule helppoa olemaan tulevaisuudessakaan. Tähän kun lisätään vielä asiakkaiden mainframe kapasiteetin lasku ja on-premise puolen “kannibalisoituminen kun siirtytään pilveen” niin haasteita riittää. IBM on niin monta kertaa yrityksenä muuttunut että todennäköisesti onnistuu jälleen, tosin tällä kertaa muutosvauhti pitää olla selvästi rivakampi.

Nimetön
Nimetön
13.11.2015 16:53

Nyt kun IBM:n kurssi on jatkanut laskuaan kuulisi taas mieluusti Jukan analyysia yhtiöstä. Onko osto-ohjelma päällä?