Luuseri + luuseri = katastrofi?

Uutiset Nokian ja Microsoftin strategisesta yhteistyöstä ei ole suoranainen yllätys. Kommentissamme Stephen Elopin valinnasta Nokian toimitusjohtajaksi (”Kallasvuo sai potkut”, 10.9.2010) kirjoitimme, ettemme yllättyisi vaikka yhtiöt lähentyisivät toisiaan. Siitä huolimatta olemme erittäin pettyneitä niin päätökseen kuin uuteen strategiaan. Tulkitsemme uuden strategian siten, että Nokia luopuu strategiastaan muuntua palveluyhtiöksi ja jää ainoastaan yhdeksi laitteistovalmistajaksi muiden pariin.

Stephen Elop vertaili sisäisessä muistiossa Nokiaa mieheen palavalla öljylautalla. Miehellä on kaksi vaihtoehtoa. Joko palaa öljylautan mukana tai hypätä 30 metriä hyiseen mereen. Voisimme jatkaa analogiaa sillä, että mies havaitsee meressä kelluvan pelastusveneen. Hän voi joko kavuta pelastusveneeseen (Android) tai jatkaa maan etsimistä uimalla (Windows Phone 7; tästä lähtien WP7).

Mielestämme Android olisi ollut varmempi vaihtoehto kuin WP7, koska Androidilla on tällä hetkellä positiivinen vire päällä. WP7 sai itse asiassa erittäin positiivisen vastaanoton sen tullessa markkinoille, mutta sen jälkeen pöly on laskeutunut ja sen ongelmat ovat nousseet esiin. Käyttöliittymä on kaunis, mutta käyttöjärjestelmä on epävakaa ja siinä on paljon bugeja. Lisäksi siitä puuttuu tärkeitä ominaisuuksia, joita useimmilla kilpailijoilla jo on. Yksi keskeisistä puutteista on moniajon puute, eli se, että voi käyttää useampaa ohjelmaa yhtä aikaa.

Meidän tietojemme mukaan WP7 olisi ollut erittäin hyvä beetaversioksi, mutta se ei täytä valmiin tuotteen vaatimuksia. Microsoft yritti ilmeisesti saada hengähdystauon nopeasti laskevalta markkinaosuudeltaan julkaisemalla WP7:n samalla kun yhtiö yrittää viimeistellä käyttöjärjestelmän seuraavaa versiota. Yhtiö epäonnistui, koska markkinaosuus jatkoi laskuaan myös viimeisellä neljänneksellä. Myynti oli myös heikompi kuin mitä esimerkiksi puhelinvalmistajat olivat odottaneet.

Mielestämme Nokian antama informaation määrä uudesta strategiastaan ja miten yhtiö aikoo ansaita tulevaisuudessa oli yllättävän niukkaa, eritoten kun kyseessä oli täyskäännös yhtiön strategiassa. Nokia olisi mielestämme voinut hyvinkin julkaista tiedot osavuosikatsauksen yhteydessä.

Elop selitti WP7:n valintaa sillä, että valitsemalla Androidin olisi ollut paljon vaikeampaa erottautua kilpailijoista. Olemme toista mieltä. WP7 on tehty siten, että se tuntuisi samanlaiselta kaikilla laitteilla. Nokian WP7-puhelin tulee eroamaan LG:n WP7-puhelimesta suurin piirtein yhtä paljon kuin kaksi tietokonetta joissa on sama Windows-versio. Itse asiassa Nokialla on mahdollisuus mukauttaa WP7:n omien tarpeittensa mukaan, mitä muilla valmistajilla ei ole, mutta samaan hengenvetoon Elop ilmoitti, että Nokia yrittää välttää mahdollisimman paljon puhelimen mukauttamista.

Vuodet 2011 ja 2012 tulevat olemaan Elopin mukaan muutoksen vuosia. Uskomme, että ensimmäinen WP7-puhelin tulee vasta ensi vuoden puolessa välissä. On mahdollista, että WP7 sovitetaan johonkin nykyiseen puhelimeen kuten N8 ja silloin puhelin saattaa tulla markkinoille jo aikaisemmin. Symbianilla taas on synkkä tulevaisuus ja on mahdollista, että se katoaa markkinoilta jo parissa vuodessa. Pelkäämme, että Symbian-puhelinten kysyntä heikkenee, kun ostajat tietävät, että ne katoavat muutamassa vuodessa markkinoilta. Edulliset Android-puhelimet saattavat ottaa markkinaosuuksia Symbian-puhelimilta mm. Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Mielestämme on lyhytnäköistä Nokialta olla siirtämättä Qt-alustaa WP7:lle. Ostaja miettii kahdesti ennen kuin ostaa puhelimen, jos myyjä ilmoittaa, ettei sille tule uusia sovelluksia jonkin ajan kuluttua. Qt olisi taannut, että WP7:ään kirjoitettu ohjelma toimisi myös Symbian-puhelimissa. Sama ohjelma toimisi myös MeeGossa, mikäli MeeGo ylipäätään sopii Nokian uuteen strategiaan. Emme ole siitä vielä täysin vakuuttuneita.

Ihmettelemme, voivatko niin Symbian kuin MeeGo olla niin sekaisin, ettei niitä saisi korjattua vuoteen 2012 mennessä tähän mennessä tehdyistä suurista ponnistuksista ja investoinneista huolimatta? Lisäksi MeeGo on herättänyt kiinnostusta ja luottamusta, kun taas Symbianin suurin ongelma on johtunut käyttöliittymästä. WP7 sen sijaan on askel taaksepäin. Siltä puuttuvat niin applikaatiot kuin se infrastruktuuri joka Symbianilla jo on. Android taas olisi ollut aivan omaa luokkaa, vaikka sekin on kaikkea muuta kuin täydellinen.

Mielestämme selkeä voittaja on ilman mitään epäilystä Microsoft. Näyttää siltä kuin Nokia olisi luopunut kaikista palveluliiketoimintaan satsatuista ponnistuksistaan. Ovi tullaan integroimaan Microsoftin Marketplaceen. Se joka kontrolloi mitä ihmiset lataavat ja selailevat on myös se joka tienaa rahaa. Navteqia lukuun ottamatta Nokia jää puhelinvalmistajaksi, mikä on kaikkea muuta kuin kultakaivos. Nokialla täytyy olla jotain muita kannustimia. Joko Microsoft tai puhelinoperaattorit, jotka ovat toivoneet ettei Nokian valitse Androidia, ovat luvanneet Nokialle jotain, mitä sijoittajille ei ole kerrottu. Muuten emme voi ymmärtää sopimusta.

Omistamme Nokian osakkeita.

Tom Lindström

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

arvosijoittaja14 Helmikuu, 2011

Elopin johdossa Nokia myöntää ensi kerran omien platformiensa epäonnistuneen. Aiemmin mediasta on saanut lukea Nokian johtajien uhoa siitä, miten seuraava puhelin pamauttaa iPhonelle turpiin mennen tullen tai että kilpailevien platformien käyttö on kuin pissisi housuun pakkasella. Ongelmien myöntäminen on ensimmäinen askel niiden korjaamisessa.

Valitettavasti Microsoft-sopimus näyttää äkkiseltään hyvin yksipuoliselta – Nokia on rähmällään MSFT:n edessä. Ihamuotilan analyysin plussat ovat kaikki standardiplussia tuotetalon repertuaarista. Henkilökohtaisesti epäilen niiden todellista arvoa. Miinus on taas selkeä kulu Nokialle ja voitto Microsoftille, jonka yritys saa sen lisäksi että Win Mob nousee haudan partaalta – käyttiksen markkinaosuus oli vain 2% viimeisellä kvartaalilla.

Nyt olisi hyvä arvioida Nokian tulevaisuutta – lähestytäänkö pohjakosketusta vai onko pohja vedetty kokonaan alta.

arvosijoittaja14 Helmikuu, 2011Symbian on elävä kuollut, jota on pidetty viime vuodet elossa tekohengityksellä – kuin Neuvostoliiton suuret johtajat aikanaan.

iPhone tuli ulos jo vuonna 2007. Symbian ei ole vieläkään saanut etumatkaa kiinni korkeista R&D-investoinneista huolimatta. Android räjäytti siinä välissä potin keskihintaluokassa ja ohitti Symbianin markkinaosuudessa. Taaskaan Symbian ei kyennyt vastaamaan.

Miksei pystynyt? Symbian on vanhentunut alusta, jolle on hankalaa kehittää softaa ja joka kärsii yhteensopivuusongelmista. Kehittäjä saa sijoittamalleen eurolle vähemmän vastinetta kuin kilpailijan platformeissa – applikaation kirjoittaminen Symbianille maksaa helposti moninkertaisen summan verrattuna iPhoneen tai Androidiin.

Symbian kuolee, koska tekohengitystä ei voi jatkaa loputtomiin. Symbianin lopettaminen ei ole virhe, vaan päätöksen viivyttäminen näin pitkään.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit