Siirry pääsisältöön

Luottamusvaje

Verotuksen menettelyt ja käytäntö näyttävät kehittyvän epäluulon hengessä. Kehitys ei vastaa tutkimustuloksia, joiden mukaan suomalainen veronmaksaja maksaa veronsa tunnollisesti. Erityisesti yrityksiltä edellytetään äärimmäistä tarkkuutta samaan aikaan kun Verohallinnon mahdollisuuksia korjata omia huolimattomuusvirheitään lisätään.

Vallitsevassa taloustilanteessa jokainen veroeuro on tarpeen. Julkisen sektorin rahapula ei ole peruste romuttaa sitä hyvää, mitä verojärjestelmässämme vielä on.

Oikein toimimiseen pyrkivät yritykset kaipaavat varmuutta ja ennustettavuutta verotukseensa.  Suomea sijoituspaikakseen suunnittelevalle kansainväliselle toimijalle on usein tärkeämpää saada varma tieto veroista kuin se, onko verokanta prosentin korkeampi tai matalampi. Hallinto ja lainsäätäjä tuntuvat hylkäävän oikeusvarmuuden ihanteet taistellessaan kansainvälisten yritysten maksamista veroista.

Suomi ei ole tässä kilpailussa ainoa. Mukana on koko teollistunut maailma.

Eduskunnassa käsiteltävänä oleva lakipaketti antaa verohallinnolle mahdollisuuden muuttaa tekemäänsä verotuspäätöstä melkein miten haluaa kolme vuotta ja jopa kuusi vuotta kansainvälisissä liiketoimissa. Ei ole hyvää hallintokulttuuria, jos viranomaisen päätös sitoo vain kansalaista, mutta ei viranomaista itseään. Olemme ihmetelleet Intian verottajan tapaa kohdella Nokiaa. Nyt kehitämme omaa verotustamme samaan suuntaan.

Liiketoimien suunnittelua haittaa veropäätösten pysyvyyden heikentymisen lisäksi seuraamusten ankaroituminen.

Kehitystä kuvaavat surullisella tavalla korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) viimeaikaiset veronkorotusta koskevat ratkaisut. Pimeiden palkkojen ja väärennetyn kirjanpidon kanssa samaan lokeroon KHO:n enemmistö asetti yhtiön, joka ei muistanut korjata verotettavan tulon määrää, vaikka liitelomakkeella ilmoitti miljoonan lisää tuloja.

En tunne Verohallinnon atk-ratkaisuja, mutta pidän selvänä, että ohjelma osaa tarkastaa, että lomakkeella tehdyt yhteenlaskut ovat oikein. Onneksi samanlaista vastuuta ei ole ainakaan vielä sovellettu palkansaajien ilmoitteluun.

Kansainvälisillä yrityksillä on käytettävissään asiantuntijoita, jotka osaavat varoittaa tulkintavirheistä. Pienimmät yritykset turvautuvat joskus verottajan neuvontaan. Useimmiten se onkin järkevää, mutta edes silloin Verohallinto ei halua vastuuta.

Suomessa on oikeusperiaatteena luottamuksensuoja. Se tarkoittaa yleensä sitä, että kansalainen saa luottaa viranomaisen toimivan ja neuvovan oikein. Niin yleensä, mutta ei verotuksessa.

Verotuksessa saa luottamuksensuojan vain, jos asia on tulkinnanvarainen. Tulkinnanvaraisina hallinnossa pidetään vain asioita, joista Suomen johtavat veroasiantuntijat voivat olla perustellusti eri mieltä. Hämmentävää on lukea ratkaisuja, joissa Verohallinto, oikaisulautakunta ja hallinto-oikeus katsovat, ettei asia ole tulkinnanvarainen, vaikka KHO ratkaisee asian toisin kuin alemmat asteet.

Muilla oikeudenaloilla luottamuksensuojaa ei ole tarvinnut kirjoittaa lakiin. Verotuksessa suojaa ei kansalainen tunnu saavan, vaikka se on kirjattu lakiin.

On onnetonta, että veronmaksaja ei voi luottaa verottajaan eikä verottaja veronmaksajaan. Jospa virkamiehet ministeriössä ja Verohallinnossa käyttäisivät hetken luottamusta lisäävien toimien suunnitteluun. Joitakin kokeiluja yhteistyöstä on vireillä ja neuvontaa on parannettu, mutta edelleen painopiste on kontrollissa ja rangaistuksissa.

Vesa Korpela on lakiasiain johtaja Veronmaksajain Keskusliitossa.

Kuva: iStockphoto.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.04.2016 12:25

Tavallistakin pienyrittäjää luottamuksensuojan puute koskee ainakin Verotusmenettelylain 28§:n osalta. Perheyrityksen jakama osinko on osakeyhtiölain mukaan jaettava omistusten eikä työpanosten suhteessa. Kuitenkin verottaja voi katsoa, että osinko on osakkaana olevalle (täysi-ikäiselle) lapselle tarkoitettu lahja ja vaatii maksuun lahjaveron. Lisäksi se voi katsoa, että yhtiön varallisuuden lisääntyessä lapsen osuus varallisuudesta onkin veronalainen lahja. Näyttö jää verovelvolliselle, jonka olisi osoitettava, että yhtiöjärjestelyyn kuten tiettyyn osuuksien jakoon EI ole ryhdytty veron välttämistarkoituksessa. Verottaja pidättää tietenkin itselleen oikeuden päättää, millainen järjestely täyttää sen asettamat veronvälttämis-kriteerit. Luottamuksensuoja puuttuu täysin, koska asia on suorastaan lalla säädetty tulkinnanvaraiseksi. (Lopettakaa ihmeessä tuo minuutin välein tuleva robottipelleily, viestiä on lähes… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.04.2016 12:28

Edit:
Edit-nappula puuttuu. Vm lause korjattuna:

Luottamuksensuoja puuttuu täysin, _vaikka_ asia on suorastaan lailla säädetty tulkinnanvaraiseksi.