Loppuvuoden tulosvaroittaja osa 1

”Osta halvalla, myy kalliilla”, kuuluu kenties ajattomin sijoitusviisaus. Viime vuosien perusteella eräs kotimainen pörssiyhtiö soveltaa periaatetta kuitenkin täysin päinvastaisesti. Yhtiö on myös mielestäni todennäköinen negatiivinen tulosvaroittaja loppuvuoden 2012 aikana.

Kyseessä on tänään Q1/2012 tuloksensa (tarkemmin ilmaistuna liiketappionsa) raportoinut Sanoma. Yhtiö on minulle varsin tuttu, sillä olen omistanut mediakonsernin osakkeita vuosina 2010 ja 2011, joista jälkimmäisenä luovuin kerralla koko omistuksestani keskihintaan 16,30 euroa per osake.

Kirjoitin yhtiöstä viimeksi lähes vuosi sitten potentiaalisena tulosvaroittajana. Ennuste myös toteutui muutama viikko kirjoituksen jälkeen. Arvioin myös kyseisessä kirjoituksessa, että ”uskon ostettujen toimintojen integraatioiden käynnistyttyä yhtiön alentavan koko vuoden tulosennustettaan, jolloin Sanoman vuoden 2011 komeimmat kasvuprosentit nähdään lähinnä taseen höttöosastolla ja entuudestaan suuressa nettovelassa”. Katsotaan siis seuraavaksi, miten tilanne on vuodessa kehittynyt (suoria lainauksia osavuosikatsauksesta 3.5.2012).

”Konsernin liiketoiminnan rahavirta vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä oli -21,9 milj. euroa (18,7 milj. euroa)”.

”Sanoman omavaraisuusaste oli 38,8 % (46,5 %) maaliskuun 2012 lopussa”.

”Nettovelkaantumisaste oli 96,2% (63,0%)”.

”Korolliset velat kasvoivat Hollannin ja Belgian SBS-toimintojen oston seurauksena ja olivat 1 586,1 milj. euroa (949,4 milj. euroa) ensimmäisen neljänneksen lopussa. Korollinen nettovelka oli 1 471,4 milj. euroa (884,4 milj. euroa)”.

On myös mielestäni syytä nostaa osavuosikatsauksesta suora lainaus itse toimitusjohtajalta:

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme vahvistaneet tasettamme onnistuneesti”.

Edellä esitettyjen taloudellisten tunnuslukujen ja toimitusjohtajan miltei harhaanjohtavan katsauksen perusteella en tiedä, pitäisikö nyt itkeä vai nauraa. Sanomaa harkitsevalle sijoittajalle suosittelisin lyhyehköä pohdintatuokiota siitä, kenelle haluat antaa varasi hoidettavaksi. Omat esimerkkini ihanteelliselle yritysjohdolle löytyvät täältä ja täältä.

Osavuosikatsauksen perusteella on mahdollista todeta, että Sanoman omavaraisuus on vuodessa heikentynyt huomattavasti (vaikka osin höttöinen liikearvo lasketaan edelleen kirjanpitoarvon mukaan), yhtiö on lähellä ylivelkaantumista, liiketoiminnan rahavirta on romahtanut negatiiviseksi ja korolliset velat räjähtäneet käsiin. Kehitys ei olisi vielä kovin huolestuttava, jos yhtiö olisi nykyisen tappiollisuutensa sijaan selvästi voitollinen. Kuitenkin nyt yhtiö pystyy suoriutumaan lainakustannuksistaan vain ottamalla lisää velkaa. Kuulostaako tämä kestävältä tavalta rahoittaa yritystoimintaa? Tai jakaa ”muhkeita kahdeksan prosentin osinkoja”?

Sanoman viime vuosien ongelmat juontavat mielestäni juurensa yhtiön uuteen strategiaan ja erityisesti sen toteuttamiseen. Yhtiö on mielestäni aivan oikeaoppisesti reagoimassa media-alan murrokseen, mutta katastrofaalinen virhe on tapahtunut strategian ”execution-vaiheessa”. Kun Sanoman yritysjohto hallituksen siunauksella määritteli pari vuotta sitten yhtiölle uuden fokuksen ja laajentumishankkeiden suunnan, oli operatiivisella johdolla suunnaton kiire rynnätä kalliille ostoksille ja toisaalta divestoida omia “ydinliiketoimintaan kuulumattomia” assetteja pilkkahinnoilla. Omistaja-arvoa korostava yritysjohto olisi luonnollisesti toteuttanut valittua yritysstrategiaa vasta silloin, kun markkinahinnat olisivat olleet suotuisia joko myydä tai ostaa omaisuuseriä. Sen sijaan Sanoman kohdalla strategiamuutos on suoritettu nähdäkseni ”hinnoista välittämättä”, mikä näkyy osakekurssissa osakkeenomistajien maksamana laskuna.

Otan käytännön esimerkiksi Sanoman vuodentakaisen SBS-oston yli 1,2 miljardin euron kauppahintaan. Suhdannevaihe näytti tuolloin vielä hyvältä, jolloin ostossa oli mahdollista diskontata kassavirtoja suotuisin tulevaisuuden odotuksin (tästä syystä hyvässä markkinatilanteessa taitava yritysjohto myy, ei osta). Toisaalta on jopa huvittavaa, jos Sanoman yritysjohto uskotteli itselleen voivansa ostaa huutokaupasta (tämä ei siis ollut mikään pakkohuutokauppa) omaisuuserän alihintaan – erityisesti ehdolla, jossa informaation asymmetrian omaava myyjä saa korkeimman huudon nähtyään vielä päättää lopullisesta suostumuksestaan kaupantekoon. Sanoma siis ”voitti” SBS:n korkeimmalla tarjouksellaan ja optimistisimmalla arviollaan ostettavan yhtiön arvosta.

Viimeisimmän osavuosikatsauksen kurjuuden lisäksi eräs suurimmista huolistani Sanoman kohdalla on yhtiön taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Kim Ignatius – mies, jonka molempiin tyttäriin ”tein aikoinaan tuttavuutta”. Ignatius oli 2000-luvun alkupuolella Sonerassa taloudesta vastaavana johtajana, kun yhtiö osti ja alaskirjasi miljardeilla ilmaa Saksasta. Viime vuonna Ignatius osti Sanomalle 1,2 miljardin euron edestä kaapelikanavia Hollannista. Jätän blogin lukijoiden arvailtavaksi mielipiteeni molemmista transaktioista ja yritysjohdon näytöistä.

On mielestäni selvää, että Sanoma muuntautuu parhaimmassakin tapauksessa seuraavien vuosien aikana perinteisestä osingonmaksajasta tulevaisuuden lainanlyhentäjäksi. En siis pysty näkemään tilannetta, jossa yhtiön osinkokehitys voisi olla kestävällä tavalla nouseva. Tosin yhtiön osakekannan nykyisellä markkina-arvolla edes osingonmaksun nykytason säilyttäminen toisi kohtuullisia tuottoja, joskin se näyttää mahdottomalta edellä esitettyjen perusteiden valossa.

Kaiken kurjuuden keskellä Sanoma kuitenkin tarjoaa sijoittajille (ja minä lukijoille) loppuhuipennuksen:

Yhtiön johdon mukaan (osavuosikatsauksesta 3.5.2012)…

”…vuonna 2012 Sanoman liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman pääasiassa SBS:n Hollannin ja Belgian toimintojen hankinnan seurauksena. Liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan olevan noin 10 % liikevaihdosta. Osakekohtaisen tuloksen ilman kertaluonteisia eriä odotetaan kasvavan”.

Jään odottamaan näkymien alentamista loppuvuoden, mahdollisesti jo kesän aikana. Hienoisena vertailukohtana nostan vielä tänään julkaistusta osavuosikatsauksesta Q1/2012 aikana toteutuneen liikevoittoprosentin (ilman kertaluonteisia eriä), joka oli 2,9%. Loppuvuonna suhteellisen kannattavuuden on siis vain nelinkertaistuttava, jotta annetussa ohjeistuksessa pysytään.

Pidän myös melko todennäköisenä sitä, että yhtiön osakkeenomistajat pääsevät osallistumaan melko mittavaan osakeantiin seuraavien 12 kuukauden aikana. Osakeannin läpimeno on kuitenkin varma, sillä yhtiön neljän suurimman omistajan joukossa on kaksi Suomen varakkainta yksityishenkilöä. En kuitenkaan ihmettelisi lainkaan, jos yhtiön osakekurssi olisi anti-ilmoituksen jälkeen tämän päivän hintaa selvästi alhaisemmalla tasolla.

”Arvosijoittajat” toki näkevät yhtiön jo nyt halpana, sillä osake on päällisin puolin katseltuna alle kirjanpidollisen oman pääoman arvonsa. Mutta kun yhtiön pitkäaikaisista varoista ja markkinaperusteisista tunnusluvuista ”putsataan” yli 2,3 miljardia euroa liikearvoa, niin arvostuskertoimissa voi huoletta vaihtaa pilkun paikkaa. Myös tulosperusteista arvostusta on varsin vaikeaa määrittää, sillä yhtiön kassasta lähtee tällä hetkellä enemmän rahaa ulos kuin tulee sisään. Käytännössä Sanoma tuottaa “arvonnousua” tällä hetkellä pääosin (ja Q1/2012 aikana ainoastaan) yhtiön velkojille, minkä vuoksi en näe lainkaan syitä omistaa yhtiön osakkeita tai muita oman pääoman ehtoisia oikeuksia ennen mahdollista käännettä liiketoiminnassa.

Kirjoittaja ei omista kirjoitushetkellä Sanoman osakkeita. Yhtiö ei myöskään kuulu kirjoittajan potentiaalisten ostokohteiden listalle. Kotimaisista media-alan yhtiöistä kirjoittaja voisi kuvitella omistavansa Keskisuomalaista ja Alma Mediaa, jos arvostustasot tulisivat vielä hieman alaspäin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Anders3 Toukokuu, 2012Kiitos todella suorasta ja perustellusta esitystavastasi. Kerrot kovin ymmärrettävästi monia asioita, joita tavallinen piensijoittaja ei osaa tulosraportista itse kriittisesti etsiä saati sitten löytää.

SH3 Toukokuu, 2012En epäile etteikö Sanoman liiketoiminta-ala olisi murroksessa, mutta en ole lainkaan varma onko telkkarikanavien ostelu pitkin Eurooppaa oikea tapa reagoida siihen. En yksinkertaisesti keksi yhtäkään syytä, miksi Sanoman johdolla olisi mitään annettavaa Euroopan televisiomarkkinoille, jotta heidän ostokset muuntuisivat kannattaviksi.

Sanoma on yksi niistä yhtiöistä, joka jakaa ylisuuria osinkoja ja jossa on ruhtinaallisesti palkittu epäpätevä johto. Toisaalta Sanomassa on suuria henkilöomistajia, joilla on ilmeisesti halua maksaa nykyisestä osaamisesta. Itse uskoisin, että paljon halvemmalla saisi paljon parempaa, kun vain uskaltaisi kurkistaa vanhojen ja huonoiksi havaittujen ulkopuolelle.

Omistin itse pitkään Sanomaa, mutta luovuin omistuksestani jo joitakin vuosia sitten (tappiolla), kun johdon rahojen roiskiminen pitkin Eurooppaa yhdistettynä täysin maanpinnalta irtaantuneeseen osingonmaksuun kielivät, että johtamisessa perspektiivi on vaihdettu pitkästä tähtäimestä lyhyeen.

Itse en ole myöskään lainkaan varma, etteikö moni Sanoman perinteinen toiminta-ala voisi olla tulevaisuudessakin kannattavaa liiketoimintaa. Tosin Sanoma kykenee tuhoamaan upeasti perinteitäkin vaihtamalla WSOY Pro:n nimen Sanoma Pro:ksi.

Mikko4 Toukokuu, 2012Itse en ole osaketta pitkäaikaisesti omistanut, mutta nyt ensimmäistä kertaa harkisen asiaa. Toimiala ei ole houkutellut etenkään kun hinta ei ole vastannut heikohkoja kasvunäkymiä.

Mielestäni tämänkaltaisissa analyyseissä olisi hyvä tuoda aina sekä hyviä että huonoja puolia esiin. Kun tyrmäät yhtiön tappiolliseksi, unohdat mainita että edellinen neljännes oli kutakuinkin yrityksen kaikkien aikojen parhaita ja tappiollisuus johtui kertiksistä. Olisiko mahdollista, että kausivaihtelut olisivat muuttuneet analyytikot ovatkin ns. kujalla ennusteineen ja tuloksesta valtaosa syntyykin q1:n ulkopuolella(kuten on aiemminkin käynyt pienemmässä mittakaavassa).

Omistit yhtiötä 16,30 euron kurssilla. Nyt osake on tippunut 55%. Ovatko Sanoman yritysostot ja myynnit todella olleet näin heikkoja mielestäsi, ettet nyt voisi edes harkita firman omistamista? Vaikket työltäsi olekkaan analyytikko, niin mielestäni tässä on analyytikoiden perusvirhettä, eli mennään markkinatunnelman mukana. Nyt se on äärimmäisen negatiivinen yhtiöön, joten kaikki ovat sitä mieltä että osake pitäisi myydä. Ammatikseen treidaavana, näen tämän enemmänkin ostopaikkana. Sitten kun yritys saa hyvän neljänneksen alle, mahdollisesti näyttää pääsevän 90 sentin EPS:n ja jakaa 70 sentin osingon, niin kurssi onkin sitten 13 euroa ja analyytikot kehottavat ostamaan.

Itse näen tilanteen niin että downside on about 6 euroon negari ja osakeantitilanteessa ja upside 13 euroon jo yhtiö pääsee tavoitteeseensa, eli q1 on todella vain kausivaihteluiden ja one-offien takia poikkeus. Eli 20% dowside ja 70% upside kun markkina villiintyy toiseen suuntaan epärationaalisesti.

En nyt ainakaan lähtisi myymään. Mielummin kyttään ostopaikkaa 7 euron tienoilta.

Jukka Oksaharju4 Toukokuu, 2012Lyhyt kommentti: Sanoman toimialan murros on kiihtynyt myyntini jälkeisten lähes 1,5 vuoden aikana selvästi. Aiheesta on hyvä katsaus esimerkiksi Alma Median Q1/12 analyytikkopresentaatiossa. Lisäksi painettujen tuotteiden arvonlisäverokannan nosto 1.1.2012 alkaen on leikannut levikkejä ja siten Sanoman “kultamunan” eli Hesarin tuottoja selvästi. Sanoman epäkurantti liikearvo on kasvattanut taseen pitkäaikaisia varoja vuodessa yli puoli miljardia euroa – määrän, joka on mielestäni lähes täysin kirja-arvon yli maksettua liikahintaa SBS:n ostosta. Tätä tullaan alaskirjaamaan vielä kauan, sillä yhtiö oli trimmattu täyteen myyntikuntoon kun Sanoma kyseiseen akvisitioon ryhtyi. On myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että Sanoman korolliset nettovelat ovat myös kasvaneet sadoilla miljoonilla euroilla. Tästä päästäänkin seuraavaan yhtälöön, joka määrittää yhtiön kokonaisarvon: V = E + D eli toisin sanoen, yhtiön kokonaisarvo on osakekannan markkina-arvon ja nettovelkojen summa. Kun osakekannan markkina-arvo on laskenut ja yhtiö on ottanut lisää velkaa, ei yhtiön todellinen hinta ole laskenut läheskään niin dramaattisesti kuin pelkkä osakekurssi antaa ymmärtää. Samanaikaisesti näen yhtiön taseen laadun romahtaneen ja yritysjohdon menettäneen luottamuksen(i). Sanoma rahoittaa toimintaansa tällä hetkellä karkeasti 2/3 velkarahalla, kuten esittämäni omavaraisuusaste kuvaa. Siten osakkeen arvo voi laskea edelleen hyvin merkittävästi muuttamatta kuvaa yrityksen velat huomioivasta kokonaisarvosta. Kommentissasi on siis nähdäkseni täysin harhaanjohtavaa se, että Sanoman arvo yhtiönä olisi laskenut 55% – vain oman pääoman markkina-arvo on laskenut tämän verran, ei siis koko yhtiön arvo. Osake voidaan Sanoman tapauksessa nähdä mielestäni “huonossa tilanteessa” tietynlaisena osto-optiona yhtiön omaisuuteen. Mainitset myös Q4/11:n osalta sen, että se olisi ollut yhtiölle historian parhaita. Rohkenen olla tästä lähes täysin eri mieltä, sillä yhtiön konsernimuutoksilla oikaistu liiketoiminta pieneni tuolloin lähes kaksi prosenttia vertailukaudesta. Ja lopulta, mitä tulee mahdollisesti markkinatunnelman mukana kulkemiseen, niin mielestäni markkinoiden konsensus ei todellakaan kehottanut myymään Sanomaa viime vuonna osinkojen alla 16,30 euron hintatasoon. Tällä hetkellä pessimismiin on sekä laadullisia että määrällisiä perusteita, joita tässä editoimatta nostin esiin. Kirjoituksen punainen lanka on kuitenkin tulevaisuuden kurssiliikkeiden sijaan siinä, että Sanoman vahvistama ohjeistus on mielestäni aivan liian optimistinen. En siis ota kantaa siihen, mikä on osakekurssin hintataso silloin, jos otaksumani tulosvaroitus aikanaan julkaistaan.

Mikko4 Toukokuu, 2012Joku toinen taas voisi ajatella, että nykyisessä makrotilanteessa(selkeästi negatiivinen ohjausreaalikorko + maltilliset preemiot) velan ottaminen on jopa järkevää, niin kauan kun sitä saa selkeästi pääoman kokonaistuottoa halvempaan hintaan. Yleensä yritysjohtajien päätökset voidaan tuomita epäonnistuneiksi ja johdon menettäneen luottamuksen vasta kun strategialle on annettu aikaa. Tietysti aina löytyy analyytikkoja jotka tietävät yrityksen tulevaisuuden suvereenisti, no ainakin paremmin kuin yritysjohto itse. Tulevaisuuteen näkeminen on äärettömän vaikeata, niinkuin varmaan 2011 suosikkiosakkeitasi valitessa huomasit.

Eli mielestäsi yrityksen arvosta puhuttaessa pitää aina käyttää EV:tä. Selvä. Tuo ei aivan ole vielä konsensusajattelu muuten kun ehkä private equity puolella. Pörssin yhtiöstä puhuttaessa tuon markkina-arvon käyttämisen arvona määrittely harhaanjohtavaksi on aika voimakas termi.

Kun velat lasketaan negatiiviseksi, niin eikö olisi reilua laskea velan myötä tulleet tulokset positiiviseksi? Joten q4/11 liikevoitto oli paras mitä nyt omista q4 historioista löytyy ja melkein tuplasti analyytikkojen odotus.

No katsotaan miten Sanomalle käy. Itsekkään et sitä loistavana yhtiönä pidä, kurssi vaan mielestäni kuvastaa tätä näkemystä noin 130%:sti – sisältäen jopa sen tulosvaroituksen.

Sattuma6 Toukokuu, 2012Lisäisin Sanoman syntilistaan Sanoma Newsin tuloksentekokyvyn. Minusta näyttää, että yksikkö, jolla on ykkösnyrkkinä HS ja IS, tekee paljon heikompaa tulosta, kuin paras verrokki, Alma Media. Printtilehdellä saattaa olla vielä edessä uuden, kalliin rotaation hankkiminen. Viime aikoina on mielestäni ollut pari kertaa jakeluhäiriöitä, jolloin lehden verkkoversio on ollut kaikille avoin.

Tosin, on sekin nähty tässä viime kuussa, että HS ei saa näköislehteä aamuksi verkkoon!

Sattuma6 Toukokuu, 2012“Osake voidaan Sanoman tapauksessa nähdä mielestäni “huonossa tilanteessa” tietynlaisena osto-optiona yhtiön omaisuuteen. ” Jukka Oksaharju
4 Toukokuu, 2012

Siis mihin omaisuuteen?
Sanoma myy HS:n, siis yhtiön ytimen?
En nyt ole viime aikoina katsonut Sanoman tietoja, mutta mielestäni taseessa ei ollut mitään myytävää, vai oliko joku tontti Keimolassa?

Sattuma6 Toukokuu, 2012Ei voi olla totta!!!!

6.5.2012, kello 7.49 olen avaamassa

Tänään HS Digilehdessä

HS tarjoaa http://www.hs.fi/nakoislehti/2012/05/05/

http://www.hs.fi/nakoislehdet/

Omituista, ilmestyikö tuo näköislehti 7.51?

Pari minuuttia sitten tuossa oli mielestäni teksti: “Lehti ei ilmestynyt tänään”?

Verkkolehtimuodossa kyllä oltiin ylhäällä.

Sattuma6 Toukokuu, 2012Omituista, pitää ottaa kuvakaappaus

http://www.hs.fi/digilehti/ Näkyy printin etusivu

Painaa etusivua -> Hakemaasi lehteä ei löydy.

Jukka Oksaharju6 Toukokuu, 2012Sattuma: Tarkoitin Sanoman osaketta osto-option luontoisena lähinnä yleisestä näkökulmasta, enkä viitannut mahdollisiin taseen “piilo-omaisuuseriin” (joita ei tässä tapauksessa mielestäni edes ole). Voin yrittää hieman avata ilmaisuani seuraavasti: kun yritys ottaa taseessaan rahoituslähteeksi vieraan pääoman eli velan, saavat yritys ja sen osakkeenomistajat “oikeuden” luopua yrityksestä konkurssin tai maksuhäiriötilanteen kautta, jolloin yrityksen varat jäävät velkojien jaettavaksi. Voidaan siis kääntäen ajatella, että kun yritys lainaa markkinoilta rahaa (kuten Sanoma on tehnyt lähes 2/3 koko rahoituksestaan), ovat velkarahoittajat tavallaan ostaneet yrityksen hallinnan itselleen. Kuitenkin osakeyhtiön luonteesta johtuen, mikäli yritys on voitollinen ja pystyy tekemään tulosta (ja selviytymään lainoistaan), on yrityksellä ja sen osakkeenomistajilla osto-option kaltainen mahdollisuus ostaa yritys takaisin velkojilta maksamalla lainatut rahat takaisin. Ajatus voi tuntua alkuun hieman kaukaa haetulta, mutta erityisesti Sanoman tapauksessa on mielestäni olemassa uhka siitä, että velkojat saavat tietynlaisen yliotteen yrityksen tuotoista ja omaisuudesta nykykehityksen jatkuessa. Todennäköisin skenaario on siis mielestäni se, että osakkeenomistajat joutuvat pumppaamaan lisää omaa pääomaa yhtiön taseeseen, jotta laskevat tunnusluvut eivät aja yhtiötä velkojien käsiin (jolloin osakkeenomistajien osto-optio Sanoman omaisuuteen pahimmassa tapauksessa menetettäisiin).

Guppe13 Toukokuu, 2012Ai niinku et “Equity can be seen as a call option to the assets with a strike price equal to the face value of debt” ja et “debt holders write shareholders a default option”? Totako yritit suomentaa?
No millä hinnalla ostaisit Sanoman osaketta? 1€, 2€, 3€, 4€? Come on, heitä jotain osto-ja myyntisuosituksia!

Jukka Oksaharju13 Toukokuu, 2012Guppe: Näkökulma on yleisellä tasolla juuri tämä, Sanoman tapauksessa korkean D/E:n vuoksi aivan erityisen ajankohtainen. En ostaisi itse Sanoman osakkeita nykyisen yritysjohdon alaisuudessa lainkaan. En ole antanut blogissani koskaan suosituksia, enkä tee sitä jatkossakaan. Omasta kaupankäynnistäni raportoin kyllä avoimesti ja omasta tahdostani myös tulevaisuudessa. Olen kuitenkin ainakin riskipreferenssien ja yhtiövalintojen (joidenkin mielestä liiallisesti turvamarginaalia korostava?) osalta keskimääräisestä sijoittajasta poikkeava yksilö, joten mitään kovin yleisiä suosituksia ei voida omista liikkeistäni johtaa. Jokaisen blogin lukijan tulee siis jatkossakin vastata itse sijoituksistaan – näin teen myös itse, joskin onnistumiseni ja epäonnistumiseni ovat asteen verran julkisempia kuin blogin lukijoiden.

Pari huomiota Kreikan kaatumista varten | Nordnet Blogi15 Toukokuu, 2012[…] Ensimmäinen ajatus liittyy yhtiökohtaiselle tasolle. Kriisin tullen on syytä omistaa pääasiassa yhtiöitä, jotka ovat taseiltaan erinomaisessa kunnossa (vrt. tulovirraltaan hyvin hajautettu Sampo tai lähes nettovelaton Nokian Renkaat). Siis sellaisia yhtiöitä, jotka kykenevät myös itse rahoittamaan toimintaansa muiden rahoituskanavien sulkeutuessa hetkellisesti. Syy on selvä: hyvän rahoitusaseman yhtiöt voittavat markkinaosuuksia laskukausina, kun kilpailijat vetäytyvät turvaamaan maksuvalmiuttaan. Toisaalta stabiilin kassavirran toimijat voivat myös ostaa kilpailijoitaan tai niiden osia pois alehintaan, kun markkinat vajoavat lyhyen aikavälin depressioon. Sen sijaan heikon taseen yhtiön omistajat kärsivät laskusuhdanteessa sekä yhtiön tuloksen heikentymisestä että yhtiön omaisuuserien mahdollisesta myynnistä pilkkahinnalla kilpailijoille (vrt. edellä mainittu maksuvalmiuden turvaaminen). Haluan siis itse omistaa iskunkestävän taseen omaavia yhtiöitä, joiden D/E on mielellään alhainen ja liiketoiminnan kassavirta tasaisen vahva. Päinvastaisena esimerkkinä voin mainita mm. Sanoman. […]

Tutkija15 Kesäkuu, 2012Onko mielestäsi tilanne mitenkään muuttunut Sanoman eilisen CMD:n jäljiltä, jossa johto vahvisti voimassa olevan ohjeistuksen, pitkän aikavälin tavoitteet ja osinkopolitiikan?

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssitiedote.jsp?id=201206140013&comid=SAA

Jukka Oksaharju16 Kesäkuu, 2012Tutkija: En näe mitään syytä muuttaa näkemystäni yhtiöstä, edes lyhyellä aikavälillä. Korostaisin kahta asiaa: ensinnäkin sitä, että yhtiön IR-viestintä pyrkii luomaan lain sallimissa rajoissa mahdollisimman hyvää kuvaa Sanoman “investment storysta”. Näin ollen lukijalta vaaditaan erityistä lähdekritiikkiä ja omatoimista havainnointia esimerkiksi riskien – joita harvemmin CMD:ssä esitellään – osalta. Joku voisi toki sanoa, että suodatinta vaaditaan myös minun yhtiökohtaisen pessimismini suhteen. Toisena tekijänä olen myös sitä mieltä, että yritysjohto viivyttää yleisellä tasolla omien virheidensä (SBS?) myöntämistä aina viimeiseen asti. Ehkä syksyllä voi tulosvaroituksessa syyttää jo perustellusti yleistä markkinatilannetta?

Jukka Oksaharju1 Elokuu, 2012Sanoma laski juuri näkymiään.

Liikevaihdon ei enää odoteta kasvavan.
Myös osakekohtaisen tuloksen odotetaan nyt laskevan.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/mobiili/kl_mobiili/uutinen.jsp?oid=201208225129&ext=nwnd

Tämä vahvistaa arvioni yhtiön johdon soveltumattomuudesta,
mitä tulee ainakin oman salkkuni potentiaalisiin ostokohteisiin.

Robert1 Elokuu, 2012Niin se Oksaharju otti tämänkin näkemyksen kiinni. Vilpittömät onnittelut tietämyksestä, joka valkeni yritysjohdolle vasta kolmatta kuukautta tämän merkinnän jälkeen.

Vuoden 2012 hyvät ja huonot osakkeet | Nordnet Blogi3 Elokuu, 2012[…] -48.09% Outokumpu -46.43% Sanoma -27.75% Talvivaara -27.45% Rautaruukki -25.65% Cargotec -24.85% Kesko B -19.88% Fortum -15.22% Amer […]

Tulosvaroituskausi alkamassa | Nordnet Blogi1 Lokakuu, 2012[…] Kyseessä on siis ennen muuta järkeen perustuva sijoituskohde. En usko, että Oriola-KD:n operatiivinen toiminta olisi vajonnut ojasta allikkoon viime kuukausien aikana. Sen sijaan uskon siihen, että yhtiön johto on ollut nyt kuudetta kertaa (vrt. viisi tulosvaroitusta viime vuosina) ylioptimistinen antamansa tulosennusteen kanssa. On selvää, että sijoittajan tulee välttää yhtiöitä, joiden toimivat johdot eivät ansaitse luottamusta. Omalla kohdallani ääriesimerkkinä ja ilman henkilökohtaisia antipatioita mainittakoon Sanoma. […]

Ensi kevään osinko-osakkeet | Nordnet Blogi23 Marraskuu, 2012[…] Sanoma on profiloitunut perinteisesti hyvänä ja tasaisen varmana osingonmaksajana. Vuosia sitten markkinoilla oli nyrkkisääntönä, että Sanoman osake on halpa alle 20 euron osakekurssilla. Tuolloin yhtiön vuotuinen osakekohtainen osinko oli euron tasolla, mikä tuotti mainitulle kurssitasolle viiden prosentin efektiivisen osinkotuoton. Lisäksi Sanoman riskiprofiilin katsottiin olevan matala, osingonmaksuhalun korkea ja omistajarakenteen vakaa. Tätä kirjoittaessa Sanoman osake maksaa hieman yli 7 euroa. Tämä on perusteltua, koska yhtiön maksama osakekohtainen osinko on selvässä laskutrendissä. Pörssiosakkeen laskennallinen arvohan muodostuu siitä rahamäärästä, jonka yhtiö kykenee jakamaan (osinkoina) omistajilleen jäljellä olevana elinaikanaan. Yleensä yhtiön maksama osakekohtainen osinko ja pörssikurssi kulkevat käsi kädessä jo muutaman vuoden sijoitushorisontilla. Sanomassa sijoittajan täytyy kuitenkin huomata myös osingonjakosuhde eli osingon suhde yhtiön tulokseen sekä yhdistää tämä havainto rahavirran ja velkaantuneisuuden kombinaatioon. Heikko tase ei siis mahdollista kovin suurta osingonkorotuspotentiaalia lähivuosina, vaikka yhtiön tulos kestäisikin toimialan rakennemuutosta ja heikkoa suhdannetta. […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit