Loman jälkeen erotaan

Pistitkö juuri avioeropaperit vetämään? Niin tekee nyt moni muukin. Avioeroissa on piikki aina lomien jälkeen, hakemusten määrä kasvaa noin 15 prosenttia.

Moni sanoo, että avioliitto on ihmisen suurin taloudellinen riski, joka konkretisoituu erossa. Lähes joka toinen avioliitto päättyy eroon, joten riski on arkea monessa perheessä.

Avioero on kallista. Ilman avioehtoa kummankin puolison omaisuus pannaan yhteen ja jaetaan puoliksi riippumatta siitä, mitä kumpikin on yhteiseen kotiin tuonut.  Eron jälkeen elämisen kulut kaksinkertaistuvat.  On hankittava uusi koti, irtaimisto ja kodinkoneita, sovittava lasten kustannuksista ja niin edelleen. Ero köyhdyttää.

Mutta entä jos ei olisi mennyt naimisiin? Suomalaisperheistä yli viidennes on jo avoliittoja. Näistä lähes puolessa on lapsia.

Yhä useampi pariskunta elää avoliitossa uskotellen sen olevan joustavampi tai vapaampi, jopa tasa-arvoisempi vaihtoehto avioliitolle.  Sitä se ei ole. Avioliitto on ensisijaisesti taloudellinen sopimus ja sen tehtävä on suojata varsinkin liitossa olevaa heikompaa kumppania.  Avoliitossa suojaa ei juuri ole.

Viime vuonna astui voimaan uusi laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Se antaa vähän lisätyökaluja riitaisaan avoeroon ja turvaa avoleskeä joissakin tapauksissa, mutta ei ole lähelläkään avioliiton suojasatamaa. Yhteistalouden purkamista esimerkiksi sovelletaan vain niihin avoliittoihin, joissa on lapsia tai jotka ovat kestäneet yli viisi vuotta.

Perheiden suurin taloudellinen riski ei ole avioliitto tai avioero, vaan se, että hankkii yhteistä omaisuutta tai lapsia sopimatta siitä, miten omaisuus jaetaan erossa tai toisen kuollessa.

Parhaiten asioista sovitaan silloin kun kaikki on vielä hyvin. Avioon astuneet tai sitä suunnittelevat: Miettikää mitä avioehto kohdallanne tarkoittaa ja missä suhteessa perheen yhteiset menot maksetaan. Kuka hoitaa kotityöt ja miten niiden tekeminen suhteutetaan talouteen? Huomatkaa, että avioehdon voi tehdä naimisiinmenon jälkeenkin ja sitä voi muuttaa.

Eroamassa olevat: Olkaa reiluja toisille ja pitäkää taloudellinen vastuu lapsistanne eron jälkeenkin.

Avoliitossa elävät parit: Menkää ihmeessä naimisiin.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit