Lobotomia

Tämä on täysin kuvitteellinen tarina.

Olipa kerran ylipappi, jolla ei ollut peiliä kotona.

Talvella 2007-2008 ylipappi siunasi pörssin halvaksi ja ilmoitti, että hedgerahastot ja lyhyeksi myyjät kiusaavat Helsingin pörssiä.

Ulkomaiset sijoittajat, hedgerahastot ja lyhyeksi myyjät totta tosiaan jaksavatkin kiusaa Suomen pörssiä koko ajan. Lisäksi hölmot ulkkarit aina vain myyjät, vaikka olisivatkin ennakoineet Nokian ongelmat. Tätä yhtä kiusaamista on nyt jatkunut mitä ilmeisemmin noin noin nelja vuotta 5000 pistettä. Onneksi ylipappi on kuitenkin julkaissut sanoman, jonka mukaan me kaikki voimme nousta helposti taivaisiin.

Tähän väliin uutinen todellisuudesta ja Helsingin pörssin kehityksen surkeudesta.

Alun tarina oli tarina ja siihen ei kenenkään pitäisi uskoa, mutta miksi kukaan ei voi myöntää, että ehkä suomalaisten yritysten johdossa tai niiden valvonnassa saattaisi olla jotain pielessä. Suomen pörssi on suomeksi sanottuna ollut yksinkertaisesti surkea ja se enmmän tai vähemmän johtuu listatuista yrityksistä.

Joka ikisessä käänteessä ollaan vääntämässä jotain selitystä – oli sitten kyse ylä- tai alameästä – ja kukaan ei voi ääneen sanoa suoraan, että suomalaiset pörssiyritykset ovat pärjänneet huonosti ja olisi aika katsoa peiliin. Voisiko yksinkertaisesti sellainen olla mahdollista, että Suomi olisi huono sijoituskohde.

Ainut selitys mielestäni asialle on se, että suomalaiselle sijoittajille on tehty jonkin asteen “lobotomia” lobbareiden, sijoitusgurujen ja talousmedian puolesta.

Kaiketi paras ratkaisu tilanteeseen olisi erottaa vähintään 50 % pörssiyhtiöiden hallituksista sekä pörssiyhtiöiden epäonnistuneet toimitusjohtajat muutamaa harvinaista onnistujaa lukuun ottamatta. Josko sillä päästäisiin siihen tilanteeseen, että Suomeen kannattaa oikeasti sijoittaakin?

Peltomäki & Vahe (2011) Omalla Rahalla.

/Jarkko Peltomäki

Photo credit: Polygon data were generated by Life Science Databases(LSDB). / Foter / CC BY-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit