Listautumiset ja mielensäpahoittajat

Ensin valitettiin kymmenen vuotta, kun kukaan ei listaudu ja pörssi kuihtuu. Nyt listautumisaktiviteetin hurjan piristymisen jälkeen taas vaikuttaa, että meillä valitetaan pörssikuplasta ja kaikessa haisee sijoittajien rahastus. Toimivan suomalaisen kansankapitalismin syntyä tuntuu jarruttavan kyyninen sijoituskulttuurimme, jota ruokkivat teknokuplasta parantumattomia arpia saaneet mielensäpahoittajat. Liian vähän korostetaan sitä tosiasiaa, että nykyisessä listautumisbuumissa on kyse enimmäkseen kasvuyrityksistä, jotka hakevat pääomaa kasvunsa rahoittamiseen. Pörssi on jälleen yrityksille kilpailukykyinen vaihtoehto pääomatarpeiden täyttämiseen.

Tietysti pörssin arvostustaso kannustaa yhtiöitä nyt listautumaan ja suhteelliset arvostustasot ovat selvästi kohonneet. Mutta taustalla on myös monia muita tekijöitä. Monissa listaamattomissa yrityksissä on esimerkiksi huomattu, että pörssi voisi olla toimiva kasvun rahoituskanava pankkien kiristäessä lainanantoaan. Yhtiöt ovat ehkä rohkaistuneet Siili Solutionsin ja Taaleritehtaan esimerkeistä, joissa pörssin pääomakanavaa on käytetty onnistuneesti kasvun rahoittamiseen ja strategian toteutukseen. Ja omistajat ovat rikastuneet samalla, ilman että ketään on rahastettu.

Pelko pörssikuplasta pätee yhtä lailla listautumista harkitseviin yhtiöihin kuin sijoittajiin. On selvää, että myös listautumista harkitsevat yhtiöt miettivät nyt tarkkaan, onko järkevää käynnistää listautumisprosessia jos markkina romahtaa huomenna. Mitä nopeammin mennään listalle, sitä pienempi riski siitä, että osakemarkkinan markkinatilanne tulisi pilaamaan hankkeen.

On väärin varoitella pörssikuplasta listautuvien kasvuyritysten kontekstissa, koska mielestäni vielä ei ole merkkejä arvostustasojen karkaamisesta liian korkeiksi. Itse asiassa jos katsomme pörssiämme, ovat arvostustasot karanneet poikkeuksellisen korkealle nimenomaan suurissa vakaissa osinkoyhtiöissä, ja monet niistä ovat niin sanottuja kansanosakkeita. Nyt voisi olla ennemminkin hyvä aika keventää suurimpia ja hakea salkkuun kasvuhakuisempia yhtiöitä, joiden osakkeen tuotto perustuu arvonnousuun eikä ole pelkän osingon varassa.

Valitettavasti rahoituksen hakeminen kasvuun on yhtälailla huonosti ymmärretty konsepti sijoituskulttuurissamme. Olemme osinkokansaa, joka on tottunut omistamaan kansanosakkeiksi muodostuneita lypsylehmiä, joiden liiketoiminnan tehtävä on tuottaa omistajille tasaista kassavirtaa osinkojen muodossa. Ymmärrämme vielä heikosti First North -listan yhtiöitä, joissa yrityksen kehitysvaiheen takia moni ei jaa osinkoa vaan investoi kasvuun.

Pörssikuplia voi yrittää ennustaa monilla eri mittareilla. Mielestäni nykyinen listautumisaktiviteetin piristyminen kertoo enemmän pääomamarkkinamme elinvoimaisuuden ja toimivuuden parantumisesta kuin pörssikuplasta. Toivon kyynisyyden sijaan listautujia kohtaan osoitettavan tervettä skeptisyyttä ja objektiivista, faktoihin pohjautuvaa arviointia.

Omistamme osakkeita Taaleritehtaassa ja Siili Solutionsissa.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit