Siirry pääsisältöön

Listautumisantien vuosi 2021 oli Suomen ennätystasoa Nordnetissä

Kuten eri talousmedioista, esimerkiksi 2.1.2022 Kauppalehdestä, olemme saaneet lukea, suomalaisten yhtiöiden listautumisvuosi 2021 oli ennätyksellisen vilkas yhteensä 27 listautumisannilla.

Vuonna 2021 Nordnet mukana 24 osakeannissa – pääosa listautumista First Northiin

Nordnetin osalta mennyt vuosi oli hyvin aktiivinen. Toimimme suomalaisten yhtiöiden yleisöannin merkintäpaikkana yhteensä 24 osakeannissa, joista 22 oli listautumisanteja. Mukana oli siis myös kaksi jo listatun yhtiön osakeantia. Yksi listautumisanti peruttiin merkintäajan päätyttyä, eikä sitä ole otettu näissä luvuissa huomioon.

Yleisöannin merkintäpaikkana toimimisen suhteen vuoden 2021 tulos 22 suomalaisella listayhtiöllä on uusi (epävirallinen) Suomen ennätys. Tämän päälle voidaan lisäksi laskea myös lukuisat instituutio- ja henkilöstöannit Suomessa sekä listautuvan yhtiön osakkeen arvo-osuusjärjestelmään liittämiset, mikä yhtiöillä on vääjäämättä edessä ennemmin tai myöhemmin ennen listautumisannin järjestämistä. Samaan aikaan olemme toimineet merkintäpaikkana Suomessa myös useissa pohjoismaisten yhtiöiden listautumisissa, erityisesti ruotsalaisten yhtiöiden osalta.

Listautumisannista käytetään yleisesti englannin kielestä juontuvaa lyhennettä IPO (”Initial Public Offering”), tarkoittaen sitä, että yhtiö hakeutuu julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssiin tarjoamalla samalla osakkeitaan yleisön merkittäväksi listautumisannin ehdoissa määrättyyn merkintähintaan. Listautumiset tapahtuvat Suomessa Helsingin pörssissä, eli Nasdaq Helsingissä joko pörssin päälistalle tai Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle (First North), joka on markkinapaikka suomalaisille kasvuyhtiöille. Pääosa vuoden 2021 listautumisista toteutettiin First North -markkinapaikalle. Pörssilistautumisen jälkeen yhtiön osakkeilla voi käydä normaalisti kauppaa pörssissä osakevälittäjän, kuten Nordnetin kautta.

IPOjen toteuttaminen vaatii yhteistyötä – mukana listautuvat yhtiöt, Signom, Euroclear ja monet muut toimijat

Olemme toimineet Suomessa listautumisantien merkintäpaikkana suomalaisille yhtiöille vuodesta 2017. Kasvu tällä liiketoiminta-alueella on ollut viidessä vuodessa nopeaa. Kiitos tästä kuuluu Helsingin pörssille ja ennen kaikkea listautuneille yhtiöille. On ollut hienoa olla toteuttamassa osaltamme suomalaisten yhtiöiden merkittävää strategista tavoitetta. Haluan onnitella kaikkia listautuneita yhtiöitä listautumisen johdosta ja toivottaa onnea ja menestystä kasvustrategioiden toteuttamisessa nyt ja jatkossa. On ollut hienoa nähdä ja positiivisesti yllättyä näin hyvästä listautumismeiningistä Suomessa.

Nordnetin palvelulupaus suomalaiselle listautuvalle yhtiölle on toimia tehokkaana ja laadukkaana listautumisannin merkintäpaikkana yleisö-, instituutio- ja henkilöstöannissa, sekä toteuttaa ja tuottaa myynnin ja markkinoinnin keinoin listautuvalle yhtiölle arvokasta näkyvyyttä ja lisätä yhtiön tunnettuutta listautumisannin yhteydessä Suomessa tai pohjoismaisesti.

Tuomme listautumisannit palvelumme kautta saataville Nordnetin omille, mutta myös muiden suomalaisten pankkien sijoittaja-asiakkaille. Tässä tehtävässä katsomme onnistuneemme erinomaisesti yhteistyössä yhteistyökumppanimme Signomin kanssa. Haluan myös kiittää arvopaperikeskus Euroclear Finlandin henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä suunnattujen antien sekä arvo-osuusjärjestelmään liittämisien parissa.

Listautumisannit ovat varsinkin juridiikaltaan rahoitusalan ns. ”hightech”-tuote, johon myös operatiivisesti kulminoituu paljon rahoitusalan sääntelyä ja lainsäädäntöä ja siksi ne ovat hyvin vaativa, mutta antoisa ja palkitseva tehtävä toteutettavaksi. Myös tiukat aikataulut ovat listautumisannin ominaispiirre.

Tässä yhteydessä mainittakoon, että Nordnet ei toimi itse listautumisannin pääjärjestäjänä. Isot kiitokset anneissa pääjärjestäjinä ja järjestäjinä toimineille tahoille sekä lukuisille lakitoimistoille ja kaikille yksittäisille juristeille ja neuvonantajille henkilökohtaisesti, joiden kanssa olemme listautumisannin ehtoja ja menettelytapoja yhteistyössä rakentaneet listautumisantien toteuttamiseksi Suomessa.

IPOja toteuttamassa koko Nordnet Suomen henkilökunta

Listautumisannit vaativat tiivistä tiimityötä organisaation sisällä ja tehtävä työ jakautuukin lukuisille eri osastoille. Yhteistyö toimii kokonaisuuden kannalta erinomaisesti, muutoin viime vuoden kaltaisia tuloksia olisi ollut vaikea saada aikaiseksi. Asiakaspalvelumme ohjeistaa ja auttaa sijoittajia merkintöjen tekemisessä sekä vastaa sijoittajien esittämiin kysymyksiin nopeasti. Markkinointimme luo listautuvalle yhtiölle näkyvyyden omissa kanavissamme. IPO-myyntitiimimme on tavoitettavissa lähes kellon ympäri, silloin kun yhtiö sitä tarvitsee. Tämän lisäksi on hallintoa, juridiikkaa, sopimusoikeutta ja varsinainen operatiivinen tehtävä toteutettavaksi.

Sanotaan, että erinomaisuus piilee yksityiskohdissa ja tätä ajatusta olemme pyrkineet toteuttamaan myös operatiivisella puolella merkintöjen sulavassa ja nopeassa käsittelyssä. Sijoittajan näkökulmasta olemme pyrkineet tekemään merkinnän mahdollisimman helpoksi sekä palvelumme sijoittajaystävälliseksi. IPOjen ja merkintöjen kasvu tietenkin asettaa omia vaatimuksiaan, mihin olemme pystyneet kuitenkin myös vastaamaan.

Koronapandemian ja etätöiden aiheuttamat riskit ovat olleet osa tätä kokonaisuutta listautumisanteihin valmistautumisessa. Onneksemme riskit eivät toteutuneet ja saimme valmistautua ja toteuttaa vuoden 2021 osakeannit myynnin, markkinoinnin sekä operatiivisen toiminnan suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti. Toisaalta voidaan myös todeta, että ilman digitalisaatiota sijoittajien jono turvaväleillä mitattuna olisi saattanut venyä kilometrien pituiseksi isossa osassa anteja, joten on hyvä, että enää ei tarvitse jonottaa listautumisantiin osallistuakseen.

Kiitos operatiiviselle tiimilleni (kuvassa), joka on tästä kokemuksesta hienokseltaan ehkä entisestäänkin karaistunut ja hioutunut timanttiseksi tiimiksi, jonka suoritus- ja yhteistyökyky on osoittautunut kuuluvansa alansa parhaimmistoon Suomessa. Erityisesti kesäkuussa sekä marras- ja joulukuussa oli kiirettä, jolloin myös pääosa listautumisista toteutettiin. Parhaimmillaan oli 5–6 IPOa käynnissä samaan aikaan.

Menestystä tuleviin listautumisiin

Listautumisannit tarjoavat jatkossakin Nordnetin asiakkaille ja sijoittajille mielenkiintoisia sijoitusvaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia sekä ottaa että hajauttaa sijoittamiseen liittyviä riskejä. Suosituimpana osakevälittäjänä Suomessa olemme erityisen ylpeitä siitä, että olemme pystyneet tuomaan listautumisannit osaksi palvelutarjontaamme Suomessa. Näin voimme palvella laajemmin suomalaisia liikkeeseenlaskijoita ja yksityissijoittajia sekä edistää kansankapitalismin etenemistä Suomessa tiivistämällä näiden kahden tärkeän sidosryhmän keskinäistä yhteyttä. Rooli sopii meille hyvin ja palvelemme ja vaalimme tätä yhteyttä erityisen mielellämme.

Erityiskiitos kaikille teille kymmenille tuhansille listautumisanteihin osallistuneille sijoittajille. Moni teistä tarttui suomalaisten yhtiöiden ja kasvutarinoiden tarjoamaan mahdollisuuteen olla mukana sijoittavaa Suomea. Näillä sanoilla on hyvä kääntää katseet tähän vuoteen ja toivottaa menestystä tuleviin listautumisiin ja sijoituksiin.

Nordnet Suomen IPO-tiimin puolesta
Heikki Kukko
Head of Operations Finland

Kuvassa Nordnet Suomen Operations-tiimi. Takarivissä vasemmalta oikealle Ciara Yrjö-Koskinen, Heikki Wikki, Eva von Bell ja Jenni Siren. Eturivissä vasemmalta oikealle Rasmus Englund, Heikki Kukko, Ville Aro ja Supe Ritvanen. Tiimiin kuuluvat myös Sara Sipari ja Johan Enström, jotka puuttuvat kuvasta. Kuva: Nina Salokangas Visuals.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit