Lista Helsingin pörssin houkuttelevimmista suuryhtiöistä

Olen aiemmin tarkastellut blogissa Columbia Business Schoolin professori Joel Greenblattin kehittämää menetelmää kohtuuhintaisten laatuyhtiöiden löytämiseksi. Päivitän nyt yhtiölistauksen heinä–elokuun vaihteen tuoreille osakekursseille.

Joel Greenblatt esitteli Taikakaavansa (Magic Formula) kirjassaan The Little Book that Beats the Market. Mullistavia tuottoja historiadatalla – joka ei ole koskaan tae tulevasta – tuottaneen kaavan idea on seuloa pörssilistan osakkeet kahdella tunnusluvulla ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen.

Kaavassa käytetyt tunnusluvut ovat liiketoiminnan tuotto (EBIT/EV) ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC). Yhtiötä analysoidessaan Greenblatt kiinnittää huomionsa viimeksi mainittuun eli pääoman tuottoon. Vasta sen jälkeen hän kysyy: maksaako laatu liikaa?

Greenblattin mukaan menetelmää soveltava sijoittaja voi harkintansa mukaan ostaa listalta osakkeita parhaiksi rankattujen joukosta, kuitenkin hajautuksen ja yksittäisten sijoitusten riskit muistaen. On myös syytä muistaa, että kyseinen listaus on alkujaan ollut Greenblattin menetelmässä käytössä Yhdysvaltain markkinoilla. Siellä Greenblattin mainitsema hajautus 20–30 eri yhtiöön listan kärkisijoilla edustaa huomattavan terävää kärkeä suhteessa koko pörssilistan kokoon. Suomessa vastaava yhtiöjoukko edustaa suhteessa koko pörssin tarjontaan huomattavan suurta osuutta koko tarjonnasta.

Greenblattin menetelmässä listan kärkiosakkeita omistetaan yhden vuoden ajan. Sen jälkeen muodostetaan jälleen uusi rankinglista. Ja jälleen valitaan taas sama määrä parhaiden yhtiöiden osakkeita. Pörssin historiadatalla testattuna menetelmä tuotti vuosina 1988–2004 keskimäärin 30,8 prosentin vuosituoton, kun markkinoiden keskituotto samana aikana oli 12,3 prosenttia. Tämä ei tietenkään takaa mitään tulevasta, mutta on merkki siitä, että listaus on aiemmin toiminut.

Suurten laatuyhtiöiden kärki Helsingin pörssissä

Seuraavassa Taulukossa 1 Taikakaavaa on sovellettu tuoreeltaan Helsingin pörssin suuryhtiöihin. EBIT eli liikevoitto on vuoden 2018 toteutunut tulos. Yritysarvon eli EV:n laskennassa markkina-arvo on laskettu 31. heinäkuuta 2019 vallinneen osakekurssin ja vuoden 2018 lopun taseen perusteella. Yritysarvo lasketaan summaamalla yhteen osakekannan markkina-arvo ja yhtiön korolliset nettovelat. Sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) on kunkin yhtiön vuoden 2018 toteutunut tuotto.

Yhtiöt on asetettu paremmuusjärjestykseen EBIT/EV- ja ROIC-tunnuslukujen perusteella niin, että listojen ensimmäiset yhtiöt saavat yhden pisteen, toisena olevat yhtiöt kaksi pistettä ja niin edelleen. Tämän jälkeen kunkin yhtiön pisteet on laskettu yhteen. Vähiten pisteitä saaneet yhtiöt ovat houkuttelevimpia.

Taulukko 1. Helsingin pörssin houkuttelevimmat suuryhtiöt Taikakaavalla 31.7.2019. OMXH 25 (pois lukien Nordea), osakekurssit 31.7.2019 ja tilinpäätöstiedot 2018.

Taulukko 1. Helsingin pörssin houkuttelevimmat suuryhtiöt Taikakaavalla 31.7.2019. OMXH 25 (pois lukien Nordea), osakekurssit 31.7.2019 ja tilinpäätöstiedot 2018.

Taikakaavaa käyttävän on kohdistettava omatoiminen arviointinsa siihen, ovatko kaavaan sijoitetut arvot, kuten sijoitetun pääoman tuotto ja liikevoitto, kestävällä tasolla tulevaan liiketoimintanäkymään nähden. Listauksen numerothan ovat mekaanisesti joko nykyhetkeä tai historiaa, ja lopulta tulevaisuus ratkaisee.

Listaus tarkastelee siis peruutuspeiliä, ja sijoittajan on itse visioitava näkymä tuulilasin läpi. Siksi Taikakaava ei suoraan sovellu sijoitustoimintaa ohjaavaksi kehotukseksi, listaukseksi eikä suositukseksi. Parhaimmillaan se voi kuitenkin toimia herätteenä aloittaa omatoiminen tarkempi perehtyminen yksittäisiin sijoituskohteisiin jokaisen omista lähtökohdista.

Pikkuguru-uutuuskirjan ennakkomyynti on alkanut!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Pikkuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Pikkuguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Otavan kirjapainossa. Ennakkotilatut kirjat toimitetaan ennakkotilaajan etumatkalla elo-syyskuun vaihteessa. Kirjan julkistustilaisuus järjestetään 10.9.2019.

Tilaa Pikkuguru tästä linkistä. Lisätietoa Pikkugurusta ja muista julkaisemistani sijoituskirjoista löydät täältä.

Katso myös:

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä kirjoitushetkellä Elisan, Nokian Renkaiden ja merkittävän määrän sekä Sammon että sen osakkuusyhtiö Nordean osakkeita. Kirjoittaja ei sitoudu päivittämään tähän blogiin omistusmuutoksia tekstin julkaisun jälkeen. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoitajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.08.2019 10:39

Minkälaisia yhtiöitä kirjassa käsitellään? Kasvu-, arvo- tai/ja laatuyhtiöitä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
04.08.2019 11:08

Pikkugurussa on selvästi aiempia kirjojamme enemmän taulukoita ja listauksia. Ne sisältävät pienyhtiöscreenauksia arvo-, laatu-, kasvu- ja perheyhtiöistä. Lisäksi kirjassa on eri tunnuslukujen yhdistelmin laadittuja listauksia.

Nimetön
Nimetön
05.08.2019 18:03

Hei Jukka,
Mielenkiintoinen taikakaava. Minua jäi mietityttämään tuon Taulukko 1. alla oleva teksti “Taulukko 1. Helsingin pörssin houkuttelevimmat suuryhtiöt Taikakaavalla 31.7.2019. OMXH 25 (pois lukien Nordea), osakekurssit 31.7.2019 ja tilinpäätöstiedot 2018.”

Rivien välistä luettuna Nordean olisi kuulunut olla tuossa taulukossa. Olisiko Nordea saanut pistemääräksi kuinka vähän/paljon?

Nimetön
Nimetön
03.11.2019 08:04

Laatuyhtiö listalta puuttuu Fortum….? Orion ja Elisa rankattu liian alas ? Enemmistö on konjunktuuria seuraavia yhtiöitä , joissa on suuri kurssinlasku riski , sekä voitojakojen voaliteetti., mikä tekee laadusta kyseenalaisen . Esim. Outokumpu ?