Siirry pääsisältöön

Lisäämme omistustamme Fortumissa ja TeliaSonerassa

Vähensimme viime perjantaina omistustamme Nokian Renkaissa Nordnetin eksperttisalkussa. Samana päivänä lisäsimme omistustamme Fortumissa 474 osakkeella kurssiin 13,65 euroa. Eilen ostimme 1357 TeliaSoneran osaketta lisää hintaan 4,656 euroa. Omistuksemme Fortumissa ja TeliaSonerassa ovat eilisen kaupan jälkeen 1734 osaketta sekä 2900 osaketta, jotka vastaavat 13,4 prosenttia sekä 7,7 prosenttia salkusta.

Molempien yhtiöiden kurssikehitys on ollut erittäin huono. Kun muu pörssi on keskimäärin noussut tänä vuonna, ovat Fortumin ja TeliaSoneran kurssit huomattavasti vuodenvaihteen tason alapuolella, vaikka osingot huomioitaisiinkin. Mielestämme Fortumin ja TeliaSoneran kursseissa näkyy liiallinen pessimismi.

Fortumin osinkopolitiikka on pidemmän aikaan ollut erittäin tylsä. Osinko oli pitkään euro, jonka jälkeen tavanomainen osinko on kaksi viimeistä vuotta ollut 1,10 euroa. Tänä keväänä osakkenomistajat saivat kuitenkin 0,20 euron lisäosingon tavanomaisen osingon lisäksi. Tylsästä osinkopolitiikasta huolimatta uskomme, että juuri osinko on se tekijä, joka tekee sijoituksesta mielenkiintoisen.

Yhtiö aloitti Suomen, Norjan ja Ruotsin sähkönsiirtoverkkojen myynnit vuonna 2013. Suomen ja Norjan kaupat saatiin päätökseen viime vuonna ja yhtiö sai niistä 2,55 miljardia euroa sekä 340 miljoonaa euroa. Ruotsin siirtoverkko myytiin tänä vuonna ja yhtiö sai siitä 6,6 miljardia euroa.

Sähkönsiirtoverkkojen myynti nostaa Fortumin riskiprofiilia. Tulos tulee myös laskemaan, koska sähköverkot toivat vakaan ja kannattavan kassavirran. Yhtiöllä on kauppojen jälkeen kasoittain rahaa kassassa. Likvidit varat ovat yli kolmasosa taseesta. Osakekohtainen oma pääoma on 15,54 euroa, mikä on itse asiassa enemmän kuin pörssikurssi.

Mitä sijoittajat oikein pelkäävät? Venäjän liiketoimintaa vai sitä, että johdolla on liikaa rahaa jolla huseerata? Sijoitukset Venäjälle ovat melko pieniä koko yhtiöön nähden. Tuntuisi kieltämättä ikävältä, jos laitokset Venäjällä sosialisoitaisiin, mutta tämä ei kaataisi Fortumia. Pidämme laitosten sosialisoinnin riskiä kuitenkin olemattoman pienenä.

Fortum on ylikapitalisoitunut. Osa rahoista on varattu investointeihin kuten Fennovoima-projektiin ja vesivoimalaitoksiin Venäjällä, jos vesivoimalakauppa toteutuu. Uskomme myös, että Fortum jakaa osan rahoista omistajilleen lisäosinkona.

Kun yhtiö myi sähkönsiirtoverkkonsa Suomessa ja Norjassa, yhtiö jakoi 0,20 euron lisäosingon. Uskomme, että lisäosinko voi olla suurempi, koska Ruotsin siirtoverkkojen myyntihinta oli tuplasti suurempi kuin viime vuoden kauppojen myyntihinta yhteensä. Vastaavasti uskomme, että tavanomainen osinko laskee, koska liiketoiminta on pienempää verkkojen myynnin jälkeen.

TeliaSonera on harjoittanut aktiivista omistajapolitiikkaa ja tämä on yksi keskeisiä syitä, miksi ostimme yhtiön osakkeita. Yhtiö on ilmoittanut olevansa kiinnostunut vähentämään ja lopulta jättämään Euraasian markkinat. Laskemme sen varaan, että myyntien yhteydessä vapautuu pääomaa, jonka yhtiö tulee pitkälti jakamaan osakkeenomistajilleen.

Euraasian lahjusskandalin viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu. Useat oikeuslaitokset monessa maassa tutkivat kauppoja. Lokakuun alussa julkaistiin uutinen, että USA:n oikeusministeriö vaatisi yhtiöltä 859 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Yhtiö on kiistänyt tämän. Sanotaan, ettei savua ilman tulta, joten saamme elää tämän riskin kanssa. Pidämme todennäköisenä, että mahdolliset vahingonkorvaukset ovat keskeinen syy siihen, että TeliaSoneran osakekurssi on matalalla tasolla.

Vertailu TeliaSoneran ja esimerkiksi Elisan tunnuslukujen välillä kuvaa miten matalalla tasolla TeliaSoneran kurssi on. Yhtiön P/E-luku on noin puolet Elisan, kun taas osinkotuotto on kaksinkertainen. Mahdollisilla vahingonkorvauksilla ja sakoilla on ratkaiseva vaikutus siihen, tuleeko sijoituksesta hyvä vai huono. Toivomme, että kurssi nousisi jonkin verran, kun ensi kevään osinkoehdotus julkistetaan.

Omistamme Fortumin ja TeliaSoneran osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.11.2015 12:06

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta.

Olen myös Fortumin osakkeenomistaja ja minua arveluttaa yhtiön tulevaisuuden tuloksentekokyky. Siihen liittyen yhtenä keskeisenä tekijänä lienee sähkön hinnan kehitys Pohjoismaissa. Aalto yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan tilanne vaikuttaa huolestuttavalta:

http://yle.fi/uutiset/hurja_tutkimustulos_tuulivoima_laskee_sahkon_keskihintaa_pohjoismaissa_liki_70___voimayhtiot_menettaisivat_miljardeja/8411187

Millaisia näkemyksiä ja odotuksia teillä on sähkön hinnan kehityksen suhteen? Millaisia vaikutuksia uskotte sillä olevan Fortumin tuloskehitykseen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.11.2015 20:02

Fortum on pelkkä bulkkiyhtiö, joka valmistaa sähköä. Fortumilla ei ole mitään hinnoitteluvoimaa vaan sähkömarkkinat määräävät Fortumin tuloksen. Juuri tämän takia en koskisi pitkällä tikullakaan Fortumin kaltaiseen commodity-firmaan. Itse suosin vain firmoja, joilla on hinnoitteluvoimaa kuten H&M ja Hershey.