Lisää tulosvaroittajia osa 3

Ennustin kesän alussa Helsingin pörssin tulosvaroittajia hyvällä osumatarkkuudella. Sarja sai jatkoa viime perjantaina, kun Stockmannin johto koki realismin hetken syyskuun toteutuneet luvut nähtyään päästen lopulta kanssani väistämättömään yhteisymmärrykseen. On siis tullut aika jul(k)istaa seuraava negatiivinen tulosvaroittaja.

Nostan tällä kertaa esiin Tikkurilan, joka ei tule yltämään elokuussa antamaansa loppuvuoden ennusteeseen. Katsotaan ensin, mitä yhtiö viestitti H1/2011 tulosjulkistuksen yhteydessä sijoittajille näkymistään.

”Näkymät vuodelle 2011 ovat ennallaan. Tikkurila arvioi liikevaihdon kasvun ylittävän konsernin päämarkkina-alueiden keskimääräisen BKT:n kasvun. Nousevista raaka-ainekustannuksista huolimatta Tikkurila arvioi liikevoittoprosentin säilyvän vuoden 2010 tasolla”.

Seuraavaksi on luonnollisesti tärkeää tiedostaa, mitä annettu ennuste tarkoittaa lukujen muodossa.

Tikkurilan liikevoittoprosentit eri ajanjaksoina 2007 – 2010 (toteutuneita lukuja, ilman kertaluonteisia eriä).

2007              10,3%
2008               9,1%
2009               9,5%
2010              10,1%
H1/2010         11,9%
H1/2011         10,2%
H2/2010          8,3%
H2/2011 ? -> liikevoittoprosentin oltava kaksinumeroinen (vrt. yllä H2/2010!)
Q3/2011 ? -> liikevoittoprosentin oltava selvästi yli 15% (vrt. Q4/2010 tappiollinen)

Tikkurilan ainoa mahdollisuus saavuttaa antamansa ennuste on parantaa juoksua selvästi päättyneen Q3/2011 aikana (Q4 oli vuonna 2010 tappiollinen ja on sitä todennäköisesti myös tänä vuonna). Käytännössä annetussa ennusteessa pysyminen tarkoittaa sitä, että Tikkurilan liikevoittoprosentin on oltava selvästi yli 15 prosenttia Q3/2011 aikana.

Kuinka realistinen on Tikkurilan ennuste vallitsevassa taloustilanteessa, jossa BKT:n kasvu on pysähtynyt kvartaalin aikana? Millainen yhtiö pystyisi silloin parantamaan sekä marginaaleja että tulosta selvästi vertailukauteen nähden? Inderes ennusti tasan kuukausi sitten aamukatsauksessaan Tikkurilaa ”jo syyskuun tulosvaroittajaksi”. Asetan omat panokseni lokakuulle, jossa painotan varoituksen ajankohdan todennäköisyyden hyvin korkeaksi aikavälillä 3.10 – 14.10.2011.

Yhteenvetona vielä lyhyesti: Tikkurilan liikevoittoprosentin kehityksen tasaisuus ja jatkuvasti hyvä taso kertovat minulle siitä, että Tikkurila on keskimääräistä laadukkaampi pörssiyhtiö. Eniten itseäni mietityttää Tikkurilan kasvustrategian uskottavuus, sillä yhtiön orgaanisen kasvun tavoitetaso (yli 5 prosenttia syklin yli) hipoo mahdollisen ja mahdottoman välistä rajamaastoa.

Toinen mieltäni askarruttava kysymys on se, millä tuleva kasvu aiotaan rahoittaa, jos (lue: kun) pääomistajien joukosta löytyy kasvollisia omistajia, jotka haluavat vahvaa osinkovirtaa jo nyt (eikä vasta tulevaisuudessa). Yhtiön kasvuhankkeiden rahoitusmuodot ovat itselleni täysin mysteerisiä tilanteessa, jossa yhtiölle on kasattu osa Kemiran karmaisevasta velkataakasta (jota pitää lyhentää) ja osinkoa maksetaan silti jopa 86% tilikauden nettotuloksesta (kuten vuonna 2010). Olisiko kasvutavoitteiden kannalta uskottavampi osingonjakosuhde sittenkin lähempänä puolta nettotuloksesta?

Voisin kuitenkin omistaa yhtiötä hyvin mielelläni, jos markkinoilla avautuisi mahdollisuus hankkia osakkeita riittävän halpaan arvostustasoon. Nyt voimassa olevan ylioptimistisen lyhyen aikavälin kannattavuusennusteen vuoksi Tikkurilan osakkeita saaneekin myöhemmin nykytasoa halvemmalla.

Stockmannia käsittelevän blogikirjoitukseni kommenteissa minulta myös kysyttiin, uskonko jonkun yhtiön ylittävän lähitulevaisuudessa antamansa ennusteet. Valitettavasti en löydä nykyisessä markkinatilanteessa Helsingin pörssin suurten yhtiöiden joukosta yhtään sellaista. Edellä esitetyn perusteella ainakaan Tikkurila se ei tule olemaan.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

pekkis2 Lokakuu, 2011Mitenkö todennäköisenä pidät oriolan tulosvaroitusta? Aika kova tulos pitäisi tulla että pääsisi tavoitteisiin. Ja millä hinnalla näet osakkeet mielenkiintoiseksi?

pekkis2 Lokakuu, 2011Mitenkä todennäköisenä pidät oriolan tulosvaroitusta? Aika kova tulos pitäisi tulla että pääsisi tavoitteisiin. Ja millä hinnalla näet osakkeet mielenkiintoiseksi?

Mika2 Lokakuu, 2011Mihin hintaan olisit itse valmis sijoittamaan Tikkurilaan?

Jukka Oksaharju2 Lokakuu, 2011Pekkis: Kiitos kysymyksestäsi. Kirjoitin heinäkuun puolivälissä blogikirjoitukseni kommentteihin Oriolasta seuraavasti:

“Uusikin liikevoittonäkymä on mielestäni liian toiveikas. Ehkä yritysjohto yrittää viimeiseen asti säilyttää oman asemansa, vaikka epäonnistumiset ovat jo aivan ilmeisiä. Ihmettelen edelleen, miksi toimiva johto saa jatkaa samaa vanhaa strategista linjaansa. Kalliilla ostetut kasvumarkkinat vievät yhtiötä nyt tappiolle. Tämän päivän tiedotteen mukaan Oriola teki vertailukelpoista liikevoittoa H1/2011:llä vaivaiset neljä miljoonaa euroa, joten kasaan on saatava loppuvuonna vähintään 17 miljoonaa euroa, jotta uuden ohjeistuksen raameissa pysyttäisiin edes rimaa hipoen. Sanamuoto “yli 20 miljoonaa euroa” tarkoittaa käytännössä sitä, että vertailukauteen (H2/2010) nähden on tultava parannusta muutaman miljoonan euron verran (ilman kertaluonteisia eriä ja alaskirjauksia). Kiinnittäisin kuitenkin erityistä huomiota Oriolan heikkoon taseeseen, jossa on vielä kovin pehmeää maata jalkojen alla, jos heikko kehitys jatkuu (liikearvoa, jota tänäänkin alaskirjattiin yli 30 miljoonaa euroa). Sijoittajan on pakko suhteuttaa tämä ilma annettuihin liikevoittoennusteisiin, jotka jäävät heikkojen uutisten jalkoihin, kun tarkastellaan lukuja absoluuttisissa euroissa. Kannattaa myös lukea Oriolalta esimerkiksi viime vuoden raportteja, joissa ilmeni kvartaalista toiseen kertaluonteisia negatiivisia eriä (kroonisena ilmiönä se on merkki heikosta yhtiöstä). Lyhyenä loppukaneettina sanon vielä ses, että Oriola pyrkii viestinnällään väkisin säilyttämään piensijoittajien uskon puhumalla vain liikevoitosta, eikä tuloksesta. Osakkeen nykyinen kurssitaso todellakaan ei herätä minussa minkäänlaisia ostohaluja.”

Tämän jälkeenhän Oriolan kurssi on jatkanut pudotusta noin 30 prosenttia kymmenessä viikossa. Oriolan tulosvaroitusten putki saattaa jatkua tulevaisuudessa (en mene kuitenkaan vannomaan, että sieltä tulisi enää kalenterivuonna 2011 varoitusta). Käyttäisin myös sanan “tavoite” sijasta sanaa “ennuste”. Oriolan julkilausutut taloudelliset tavoitteethan ovat aivan pilvissä suhteutettuna siihen, mitä yhtiö on pystynyt viime vuosina osakkailleen tarjoamaan. Nykyiseen tulosennusteeseen pääseminenkään ei toisi yhtiötä edes samalle pallokentälle annettujen tavoitetasojen kanssa.

Jukka Oksaharju2 Lokakuu, 2011Mika: En aloita osto-ohjelmaani Tikkurilassa kaksinumeroisella osakkeen yksikköhinnalla (sisältää oletuksen osakkeiden stabiilista kokonaismäärästä). Tämä johtuu pääasiassa kahdesta syystä: painavampi näistä on se, että pörssistä saa tällä hetkellä useita asteen verran laadukkaampia ja selvästi parempaa tulostuottoa tarjoavia yhtiöitä. Tikkurilan kohdalla esimerkiksi euron osakekohtainen tulos (EPS) on todennäköisesti useamman vuoden päässä, mikä antaa karkeasti kuvaa selvästi yksinumeroisesta tulostuotosta nykykurssille. Toinen syy on se, että “joudun” itse rahoittamaan laajamittaisempia osakeostoja jatkossa vieraalla pääomalla. Tämän vuoksi margin of safetyn tulee olla huomattavasti nykyistä merkittävämpi, mikä pätee myös Tikkurilan kohdalla.

konda12 Lokakuu, 2011Mitähän maaleja lie Tikkurilalla haistelleet… Propsit taas blogista

Jukka Oksaharju26 Lokakuu, 2011Tämä tulosvaroitus (eli näkymien alentaminen) tulee huomenaamulla kello yhdeksältä osavuosikatsauksen yhteydessä. Tulosluvut ovat tällä kertaa erityisen mielenkiintoiset, sillä mikäli yhtiön suoritus on huomattavan heikko, olisi näkymiä pitänyt tietysti alentaa jo paljon aiemmin (sillä menneestä kvartaalista heinäkuu ja elokuu olivat etupainotteisesti yhtiölle tuloksenteon kulta-aikaa). Todennäköisesti viimeistään syyskuun luvuista olisi pitänyt jo voida vetää tarvittavat johtopäätökset. No, aamulla nähdään miten asiat ovat.

Jukka Oksaharju27 Lokakuu, 2011Tikkurilan tulos 1-9/2011 ei ollut niin huono kuin olin odottanut. Silti, tulos jäi viime vuodesta kuten olin ennakoinut (EPS 0,92 euroa vs. viime vuoden 0,93 euroa). Paljon on siis tehtävää loppuvuonna, jotta tulos ylittää vuoden 2010 lukemat (huom: näkymien mukaan ei jää samalle tasolle). Mielestäni edes tasoihin pääseminen vaatii varsin mallikelpoisen viimeisen kvartaalin, joka tyypillisesti on yhtiölle tappiollinen.

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit