Lisää tulosvaroittajia osa 2

Stockmann kaivoi itselleen menneellä viikolla kunnon kuopan, johon se tulee suurella todennäköisyydellä putoamaan loppuvuoden aikana. Konsernin alkuvuoden luvut näyttävät tulostiedotteeseen painettuna suorastaan karmaisevilta. Silti yhtiö kehtasi jättää koko vuoden yltiöoptimistisen liikevoittoennusteensa ja näkymät ennalleen, mikä on mielestäni naurettavaa nykyisessä markkinatilanteessa.

Sanon heti alkuun oman mielipiteeni yhtiöstä sijoituskohteena: Stockmann on korkeintaan keskinkertainen yhtiö, joka saattaisi livahtaa salkkuuni vain hyvin halvalla hintatasolla hankittuna. Kyseiseen hintatasoon on kirjoitushetkellä melkoisen pitkä matka.

Perusteiltaan yhtiö täyttää kuitenkin muutamia oman sijoitusfilosofiani perimmäisiä kriteerejä – liiketoiminta on ymmärrettävää ja hyväkatteista, minkä lisäksi yksittäiset asiakkaat eivät muodosta liian merkittävää osaa liikevaihdosta. Tavaratalossa ei ole myöskään turhan paljoa teknologiaa, jota sijoittajan tulisi ymmärtää. Usein myös sijainti ja asiakasuskollisuus ovat ratkaisevia, mikä on Stockmannin kannalta sittenkin rohkaisevaa.

Mutta sitten niihin mielestäni liioiteltuihin tulevaisuuden kannattavuusnäkymiin. Stockmann sukelsi H1/2011 aikana liiketappion puolelle 4,4 mEUR verran. Vertailun vuoksi liikevoitto oli H1/2010 aikana 21,8 mEUR positiivinen. Konsernin aiemmin tukevasti voitollinen alkuvuoden liiketoiminta putosi siten vuodessa liikevoiton osalta 26,2 mEUR kääntyen lievästi tappiolliseksi.

Tästä huolimatta johdon antamat näkymät jäivät loppuvuodelle yltiöoptimistiseen muotoon, jonka mukaan ”konsernin tavoitteena on edelleen, että koko vuoden liikevoitto on parempi kuin edellisenä vuonna”. Sanamuodot ovat suoraan taivaanrannan maalarin pensselistä ottaen huomioon nykyisen markkinatilanteen ja alkuvuoden toteutuneen saldon realiteetit.

Katsotaan myös vertailun vuoksi Stockmannin loppuvuosien suorituksia liikevoiton osalta viimeisten neljän vuoden ajalta (alkaen muistojen kultaamista ajoista).

H2/2007 102,9 mEUR.

H2/2008 93 mEUR.

H2/2009 78,5 mEUR.

H2/2010 66,9 mEUR.

H2/2011 ? mEUR

Jo nopea vilkaisu osoittaa trendin järkyttävän heikon kehityksen, sillä viime vuosina liikevoitto on jäänyt jälkeen edellisistä kausista aina noin kymmenellä miljoonalla eurolla. Ja tänä vuonna yhtiö on kiinnittänyt näkymänsä siihen, että loppuvuoden aikana kertyy voittoa ennätysvuoden 2007 verran. Jättäkää ilman muuta kommenttinne, jos teillä riittää tähän perusteltua uskoa. Uskoisin itse ennemmin Joulupukkiin.

Lupaudun vielä esiintymään yhden kampanjan ajaksi Hullujen Päivien keltaisena kummituksena, jos yhtiö saavuttaa mahdottomalta tuntuvan liikevoittoennusteensa. Edes vuoden 2010 liikevoiton saavuttaminen voi vaatia useamman joulun viimeiselle neljännekselle, sillä se merkitsisi H2/2008 liikevoiton lievää ylitystä.

Totean vielä sen, että pidän omat sijoitukseni mieluiten yhtiöissä, joiden johto pystyy ennustamaan liiketoimintaansa mahdollisimman hyvin ja uskottavasti. Mielestäni kaikista laadukkaimmat pörssiyhtiöt täyttävät ”no surprises” –kriteerin, jonka Stockmann tulee todennäköisesti omalta osaltaan lähiaikoina vesittämään.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Taneli12 Elokuu, 2011Kiitos kun nostat esiin tällaisia case-tapauksia, joista numerolukutaidoton aloitteleva sijoittaja voi olla omin avuin täysin tuuliajoilla. Mikäli oikein ymmärsin, on Stockmannin edellytykset tarjota ainakaan positiivista tulosyllätystä hiuskarvan ohuet. Toivottavasti jatkat kotimaisten yhtiöiden tarkkaa seurantaa ja tuot esiin kantasi ennakkoluulottomasti. Keskitien kulkijoita ja näkemyksen antajia markkinoilla riittää.

Varoittaja12 Elokuu, 2011Negatiivisia signaaleja pukkaa nyt niin paljon, että tulosvaroittajia ilmaantuu syksyllä/talvella kuin sieniä syyssateessa. Mm. merkit autokaupan sakkaamisesta ovat huolestuttavia, samoin kuin viikon makroluvut. Pahasti näyttää, että talous ajaa päin betoniseinää.

SH12 Elokuu, 2011Onko Stockmannin myyntioptioita tai myyntiwarrantteja saatavilla?

Antero14 Elokuu, 2011Mitä mieltä olet Aldatasta.? Täyttääkö se mielestäsi ”no surprises” –kriteerin?

Jukka Oksaharju14 Elokuu, 2011Taneli: Kiitos viestistäsi. Ymmärsit oman mielipiteeni ja näkemykseni punaisen langan oikein hyvin. Aika näyttää, miten Stockmannin ohjeistukselle lopulta käy. Lupaan myös jatkaa kotimaisten yhtiöiden seurantaa ja kommentointia blogissa.

Jukka Oksaharju14 Elokuu, 2011Varoittaja: Kiitos kommentistasi. Olen samaa mieltä siitä, että negatiivisia tulosvaroittajia on tiedossa hyvin paljon lähikuukausina. Stockmannin kohdalla kiinnitän kuitenkin huomion siihen, että yhtiön loppuvuoden ohjeistus on mielestäni hyvin optimistinen jopa erityisen hyvään suhdannevaiheeseen (mikä siis nyt ei nähdäkseni ole meneillään). Siten talouden ei tarvitse edes ajaa “päin betoniseinää”, jotta negatiivinen tulosvaroitus muuttuu todellisuudeksi.

Jukka Oksaharju14 Elokuu, 2011SH: Kiitos kysymyksestäsi. Ehkä paras vaihtoehto ottaa näkemystä Stockmannin osakkeen kurssilaskuun on shortata osaketta (jos osakelainan saa järjestettyä). Ottaisin kuitenkin itse yhtenä riskitekijänä huomioon osakkeen heikon likviditeetin, mikä voi aiheuttaa äkillisiä kurssiliikkeitä ja siten sijoittajan vakuusvaatimuksia tehtäessä sijoitusstrategioita molempiin suuntiin. Muistathan myös, että kirjoitukseni ei suosittele ostamaan tai myymään Stockmannin osaketta. Otan kantaa vain siihen, että yhtiön tulosohjeistus on mielestäni täysin epärealistinen.

Jukka Oksaharju14 Elokuu, 2011Antero: Kiitos kysymyksestäsi. En tunne Aldataa kovin hyvin, sillä yhtiö ei täytä pintapuolisesti arvioituna juuri lainkaan oman sijoitusfilosofiani kriteerejä. Aldatan viiden edellisen vuoden luvut ovat osakesijoittajan kannalta karut: osakekohtainen oma pääoma on supistunut 30%, oman pääoman tuotto on keskiarvona alle 5 prosenttia, nettotulosten summa yltää vain karvan verran plussan puolelle ja mikä ehkä kaikista huolestuttavinta, myös ylärivi eli liikevaihto on ollut viimeistä vuotta lukuun ottamatta laskusuunnassa. Näiden tekijöiden vuoksi en ole tutustunut Aldataan sijoituskohteena pintaa syvemmältä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yhtiö olisi välttämättä huono sijoitus tulevaisuudessa. Objektiivisesti arvioituna Aldata ei ole luonut omistaja-arvoa – se on tuhonnut sitä. Pidän toisaalta yhtiön liiketoimintalogiikkaa melko järkevänä, joten huonon taloudellisen menestyksen syy on ollut strategissa valinnoissa tai johdossa?

SH15 Elokuu, 2011Juu,

Jokainen kantaa tekemiensä sijoituspäätöksien seuraukset ihan itse, niin voitot kuin tappiotkin. Ihan kaikkiahan tämä ei koske, kuten liian suuria kaatumaan -pankkeja tms.

Mielenkiintoista seurata Stockmannin ennusteen sanamuotojen kehitystä. Haluaisitko, Jukka, vielä kommentoida Stockmannin velkaa? Itseäni on jotenkin hirvittänyt Stockmannin velkaantuneisuus ja se sai minut pitämään näppini erossa po. osakkeesta aiemmin. Nyt kun stockmann lipsahti tappiolle, suuri velka voinee osoittautua turmiolliseksi.

Jukka Oksaharju15 Elokuu, 2011SH: Ei Stockmannin korollinen nettovelka ole minulle sinänsä kovinkaan suuri este sijoitusta ajatellen. Tietysti se heikentää entisestään muutamia tunnuslukuja, kun laskukaavaan otetaan osakekannan hinnan (P) sijaan koko liiketoiminnan arvo (EV). Olet sikäli oikeilla jäljillä huomioidessa velkaisuuden, että myös omasta mielestäni osakesijoittajan kannattaa ajatella kuin yritysostaja – siirtyyhän mahdollisessa ostotarjouksessa yhtiön osakekannan mukana myös yhtiön velat. Asian voi myös luonnollisesti kääntää toisin päin: nettokassan omaavat yhtiöt ovat yritysostajan kannalta kiinnostavia, koska ostettavan yhtiön kassa mahdollistaa esimerkiksi lainanhoitokuluista suoriutumista. Palatakseni Stockmannin nettovelkaan, on mielestäni selvää, että velalla tehdyt yritysostot (Lindex ym.) ovat olleet ylihintaisia. Ei olla siis ostettu välttämättä huonoja yhtiöitä, mutta maksettu hinta on ollut liian kallis suhteessa siihen mitä on saatu (tämä koskee 9/10 yritysostotapauksista omien havaintojeni perusteella). Sen sijaan jos yritys osaa käyttää velkavipua oikein, parantaa se merkittävästi osakkeenomistajien sijoittamalle omalle pääomalle saatavaa tuottoa – joillain toimialoilla vivun käyttäminen on jopa järkevän tuoton luomisen edellytys. Stockmann ei nähdäkseni tule velkataakkaansa kaatumaan, sillä yhtiön suurimmat osakkeenomistajat pystyvät rahoittamaan tarvittaessa ns. isolla kädellä (Hartwallit, Etola, suomenruotsalaiset säätiöt ja niin edelleen). Tämäkään ei ole kuitenkaan itselleni peruste sijoittaa Stockmannin osakkeeseen, sillä mielestäni rahavirtojen tulisi liikkua optimaalisessa sijoituksessa päinvastaiseen suuntaan: yhtiöltä omistajille (ja mielellään vuosi toisensa jälkeen kasvavana tulovirtana).

Jukka Oksaharju30 Elokuu, 2011Huomenna tulee täyteen kaksi kolmasosaa Q3/2011:sta ja koko vuodesta 2011. Stockmannin negatiivinen tulosvaroitus on edelleen mielestäni vain ajan kysymys, sillä mm. yhtiölle elintärkeä kuluttajaluottamus on suorastaan sukeltanut elokuussa. Jää nähtäväksi, kuinka pitkälle syksyyn Stockmannin johto jaksaa uskotella antamaansa ohjeistusta. Uskoa voi toki ylläpitää vielä jonkin aikaa korostamalla joulumyynnin merkitystä tavaratalon tulonmuodostuksessa, mutta realismin päivä koittanee aikanaan myös tämän yhtiön osalta.

One Up on OMXH30 Elokuu, 2011Oma veikkaukseni on, että Stockmann varoittanee vasta Q3 julkkarin yhteydessä.

Paljon todennäköisempänä pidän Nokian varoitusta. En voi käsittää miten myynnin romahdus olisi loppunut Q3:lla, kun tuotteet mätänevät käsiin ja operaattorit boikotoivat Nokian tuotteita.

Jukka Oksaharju30 Elokuu, 2011One up on OMXH: Ajoitus riippuu täysin siitä, miten yritysjohto tulkitsee arvopaperimarkkinalain tiedonantovelvollisuuttaan. En väitä heidän sitä vielä rikkovan, mutta uskon kuitenkin totuuden valkenevan pian heillekin. Olennaista omalta kannaltani on se, että “kelta-mustan kaavun” sovittaminen jää muiden tehtäväksi. On sinänsä mielenkiintoista pohtia sitä, milloin tulosvaroitus pitää viimeistään antaa. Onko se ajankohtaista vasta sitten, kun aiemmin annetun näkymän todennäköisyys on alle 50 vai alle 10 prosenttia?

One Up on OMXH30 Elokuu, 2011Moni yhtiö venyttää varoituksen antamista niin kauas kun mahdollista. Lisäksi moni yhtiö alentaa ohjeistusta mielellään Q-raportin yhteydessä, koska se antaa johdolle paremman mahdollisuuden kertoa “koottuja selityksiä” + muu raportti ottaa markkinoiden fokusta pois pelkästä ohjeistuksesta = lievempi kurssireaktio mahdollinen. Ajatuksena tämä on täysin typerä ja osittain lainvastainen, mutta valitettavan monelle toimitusjohtajalle pörssikurssin kyttääminen/lyhyt aikainen buustaaminen on ensiarvoisen tärkeä.

jolo7 Syyskuu, 2011Kovasti näyttävät pitävän kiinni ennusteestaan:

Stockmann-konsernin näkymät vuodelle 2011 pysyvät muuttumattomina, mutta
haastavan tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että yleisessä
talouskehityksessä ei tapahdu merkittävää heikennystä loppuvuoden aikana.
Stockmann-konserni arvioi liikevaihdon kasvun jatkuvan loppuvuoden aikana.
Stockmannin arvion mukaan loppuvuoden 2011 ja erityisesti viimeisen
vuosineljänneksen aikana liikevoitto tulee olemaan edellisvuotta parempi.
Konsernin tavoitteena on, että koko vuoden liikevoitto on parempi kuin
edellisenä vuonna.”

Päivitys markkinatilanteeseen | Nordnet Blogi11 Syyskuu, 2011[…] blogikirjoituksen yhteydessä toistan myös aiemmat näkemykseni siitä, että Nokia ja Stockmann (http://nordnetblogi.fi/lisaa-tulosvaroittajia-osa-2/) ovat kovin suurella todennäköisyydellä syksyn […]

Jukka Oksaharju30 Syyskuu, 2011Aamen.

30.9.2011 klo 12:00:

“Vallitsevissa olosuhteissa Stockmann arvioi kuitenkin, että konsernin koko
vuoden 2011 liikevoitto jää vuoden 2010 liikevoittoa pienemmäksi”.

Sentteri30 Syyskuu, 2011One up on OMXH:
“Paljon todennäköisempänä pidän Nokian varoitusta. En voi käsittää miten myynnin romahdus olisi loppunut Q3:lla, kun tuotteet mätänevät käsiin ja operaattorit boikotoivat Nokian tuotteita.”
.
.
Eikös tuohon nettokassan pysymiseen samana tai parantumiseen vrt. Q2/11 päästä kertaerillä? Ymmärtääkseni tästä “huippukannattavasta” diilistä, josta Nokia saa Microsoftilta huomattavan korvauksen, niin ei ole vielä mitään korvausta maksettu..?
.
Eka puhelin ulos ja eka erä / koko korvaus Nokialle..?
.
.
Jos olen ymmärtänyt tämän mahdollisuuden väärin, niin toki tunnustan, että kovat on lupaukset.

wintermute30 Syyskuu, 2011Onneksi olkoon Jukalle, kaikki tulosvaroitusennusteet ovat osuneet nappiin :) . Seuraavaksi kai kerrot meille mitkä yhtiöt nostavat tai ylittävät ennusteensa? ;)

wintermute30 Syyskuu, 2011Onneksi olkoon Jukalle, kaikki tulosvaroitusennustukset ovat osuneet nappiin :) . Seuraavaksi kai kerrot meille mitkä yhtiöt nostavat tai ylittävät ennusteensa? ;)

Jocke30 Syyskuu, 2011Joo, Jukan ennustukset ovat osuneet nappiin! Erittäin hyvää analyysia, joten ei ole ollut mitään hatusta vedettyjä spekulaatioita potentiaalisista tulosvaroittajista…

teresa30 Syyskuu, 2011Jälleen kerran onnittelut. Olet kirjoittanut erityisesti tämän blogimerkinnän äärimmäisellä itseluottamuksella, mikä näyttäytyy Stockmannin tämän päivän tiedotteen valossa syvällisenä asiantuntemuksena.

Lisää tulosvaroittajia osa 3 | Nordnet Blogi2 Lokakuu, 2011[…] johto koki realismin hetken syyskuun toteutuneet luvut nähtyään päästen lopulta kanssani väistämättömään yhteisymmärrykseen. On siis tullut aika jul(k)istaa seuraava negatiivinen […]

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit