Liika varovaisuus tuhoaa säästöt

Naistenlehtien sijoittamista käsittelevät jutut tekevät minut usein kiukkuiseksi. Niin kävi taas kuin luin uusimman Olivia-lehden jutun (”Hyvän päivän varalle”). Lehti käsitteli naisten varautumista tuleviin eläkevuosiin. Juttu ei ollut huono, siinä ei ollut virheitä eikä se syönyt suoraan ison vähittäispankin kädestä, kuten naistenlehtien sijoitusjutut usein.

Olivian mukaan luksusta on ”luopua raha-asioiden aiheuttamasta ahdistuksesta”. Käytännössä tuo tarkoittaa, että kolmikymppistenkin naisten kannattaisi varautua tuleviin eläkepäiviin, vaikka ajatus tuntuisi kaukaiselta.
En voisi olla enempää samaa mieltä. Miksi sitten hermostuin?

Kiukkuni syy löytyy varsinaisen jutun vierestä: pikku palstalla kolme naista kertoi, mihin he olivat vuosi sitten ryhtyneet sijoittamaan ja millä tuloksin. Summa oli kaikilla 50 euroa kuussa. Yhden valinta oli OP Spektri-yhdistelmärahasto, toisen POP Tuotto-säästötalletustili ja kolmannen Nordean Selekta-eläkesijoitus.

Yhdistelmärahastoon sijoittanut laski saaneensa vuodessa tuottoa 6,8 euroa (rahaston lopettaminen maksaisi 8 euroa), säästötalletustilille säästävä saa vuoden lopussa 600 euron summalle tuottoa 1,75 prosenttia ja Selektaan säästävä oli laskenut saavansa tuottoa reilut 60 euroa. Jutusta ei selvinnyt, mihin Selektan valinnut varsinaisesti oli sijoittanut.

Jos inflaatio on tänä vuonna 3 prosenttia, sijoitusten pitäisi tuottaa vähintään sen verran ja kulut päälle. Muuten säästöjen arvo kutistuu.

Naisten tekemillä sijoitusvalinnoilla ja niiden tuotoilla ei näyttäisi saavan kummoistakaan lisähyvää tulevan eläkkeensä päälle. Tuollaiset sijoitukset tekevät tulosta lähinnä pankille, vähemmän tavalliselle kuukausisäästäjälle. Ei ihme, jos moisten valintojen jälkeen kokemukset sijoittamisesta ovat negatiivisia. ”Ei tämä kannata”, moni tiuskaisee. Ei se kannatakaan, jos ei uskalla ottaa riskiä, vaan luottaa laiskasti pankin myyntineuvojiin.

Onko reilua arvostella muiden rahasto- ja säästövalintoja? Ei tietenkään. Nostan hattua naisten rohkeudelle. He kertovat lehden sivuilla omilla kasvoillaan (ja nimillään), mihin ovat päättäneet sijoittaa. Jokainen tekee omat päätöksensä itse, niillä tiedoilla ja kokemuksilla mitä itselle on kertynyt. Ja jokainen myös kantaa vastuun ja riskin päätöksistään itse.

Entä onko oikein arvostella rahastoa tai sijoitusvakuutusta, jos sijoitusaikaa on takana vasta vuosi? Ei, koska onhan kyseessä lyhyt aika, etenkin jos tähtäimessä on eläkevuodet. Mutta yhdistelmärahastoissa ja sijoitusvakuutuksissa on tyypillisesti korkeammat kulut kuin pelkässä puhtaassa osake- tai korkorahastossa, tai indeksirahastoissa, tai suorassa osakesijoittamisessa. Korkeille kuluille pitäisi saada vuosien aikana katetta korkeammalla tuotolla.

Monilla naisilla on jostain syystä osakesijoittamisesta käsitys, että osakkeiden arvo voi koska tahansa romahtaa nollaan, jolloin sijoittaja menettää kaikki varansa. Voihan näin käydäkin, ja taloushistoria tuntee lukuisia ajanjaksoja, jolloin pörssi on ollut varma paikka menettää rahaa. Kaikesta huolimatta väitän, että osakkeisiin liittyvä riski on silti kohtuullinen ja tavallisellekin perheenemännälle järkevä, jos vain viitsii ottaa asioista selvää. Vähintäänkin kannattaa miettiä tuottoa ja sitä, miten inflaatio siihen vaikuttaa. Ylivarovaisuudesta ei ole säästämisessä mitään hyötyä, jos sen takia jää edes inflaation ylittävä tuotto saamatta.

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

opiskelija4 Maaliskuu, 2011

Vaikka olen nuori mies, olen itse kärsinyt hieman samasta kuin yllä puhumasi esimerkit, jotenkin sitä on lukenut hyvin monesta paikasta, että osakeriskiä on otettava, jotta pitkällä aikavälillä pääsee voitolle. Silti pidän salkustani huomattavan osan kokoajan määräaikaisissa talletuksissa ja lyhyen koron (3kk Euribor) rahastoissa.

Kulujen osalta olen siinä onnellisessa asemassa, että salkkuni kokonaiskulut olen saanut painettua sen verran alhaiselle tasolle, että tuotoista suurinosa tulee itselle. Vielä, kun uskaltaisi vain kasvattaa osake-%:ia hieman, niin voisi pitkällä tähtäimellä uskoa saavansa tulostakin. Nytkin 3kk Euribor pyörii alle tuon 3% odotetun inflaation.

Niina24 Elokuu, 2011Minulle tuli ahaa-elämys sijoittamiseen siinä vaiheessa kun joku viisaasti totesi että “myös sijoittamisen välttäminen on sijoituspäätös”. Naisena koen, että sijoittaminen on hankalaa koska koulussa sitä ei opeteta ja ystävät eivät sitä harrasta. Lisäksi rahasta puhuminen on monelle kiusallista.

Naistenlehtien suurin synti on kehottaa kaikkia kääntymään pankkinsa puoleen sijoitusneuvoissa. Ihan kuin sieltä saisi puolueetonta tietoa!

/Emilia Kullas

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.01.2014 10:37

Se on kyllä jännä juttu, että kaveriporukoissa on ihan ok ja jopa suotavaa keskustella velkaantumisesta ja kuluttamisesta (asuntolainat, shoppailu, matkustelu, kahvilat jne), mutta säästämisestä, sijoittamisesta ja mistään vaurastumiseen viittaavastakaan ei puhuta ikinä.