Liberty Global voi tarjota mielenkiintoisen sijoitustilaisuuden

Liberty Global (Nasdaq USA: LBTYA) on suuri holdingyhtiö, joka investoi kansainvälisiin televisio- ja laajakaistayhtiöihin. Tytäryhtiöidensä kautta se tarjoaa televiestintä-, laajakaistapalveluja ja kaapeliverkkoa. Sillä on toimintoja kymmenessä Euroopan maassa kuluttajabrändien Virgin Media, Unitymedia, Telenet ja UPC alla. Tämän lisäksi Liberty Global toimii myös Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla tarjoten asiakkaille televiestintä- ja laajakaistapalveluja sekä kaapeliverkko toimintoja.

Liberty Global henkilöityy voimakkaasti sen pitkäaikaiseen johtajaan John Malloneen, jota on verrattu yritysostajana ja pääomien allokoijana parhaimmillaan jopa itseensä Warren Buffettiin. Apunaan hänellä on yhtiön CEO Michael Fries. Molemmat johtajat ovat toimineet alalla menestyksekkäästi jo vuosikymmeniä. Johtotiimi on osoittanut pitävänsä hyvää huolta osakkeenomistajista business imperiumin rakentamisen sijaan – ja sijoittajan näkökulmasta se ei todellakaan ole merkityksetöntä.

Se mikä tekee Liberty Globalista mielenkiintoisen, on ensinnäkin jossain määrin yrityksen pörssikurssin voimakas lasku pariinkin otteeseen viimeisen 3-4 vuoden aikana. Ja toiseksi yritys on myymässä Saksan, Tsekkien, Unkarin ja Romanian toimintojaan 19 miljardilla eurolla Vodafonelle. Varsinkin tämä myyntikuvio tarjoaa mielenkiintoisen erikoistilanne mahdollisuuden.

Toteutuessaan kauppa muuttaisi Liberty Globalin yhtiönä kokonaan. Se tarjoaisi miljardeja euroja omien osakkeiden ostamiseen (kuten Michael Fries antoi ymmärtää viime syyskuun tiedotustilaisuudessa), yrityksen velkojen vähentämiseen, edullisiin investointeihin ja pääoman palautuksiin omistajille. Liberty Globalin ja Vodafonen välistä sopimusta ei ole vielä lopullisesti sinetöity, mutta kuitenkin pääpiirteissään se on sovittu.

Suurin este kaupassa saattaa olla EU:n kilpailuviranomaiset. He eivät välttämättä katso hyvällä kilpailutilanteen voimakasta muutosta Tsekeissä ja Saksassa. Todennäköisintä on kuitenkin, että Liberty Globalin ja Vodafonen välinen kauppa toteutuu, jos ei täysin suunnitellusti, niin ainakin jossain muodossa.

Miksi osakkeen hinta sitten on laskenut viime vuosina? Kuten usein, tähän on varmasti nytkin monta syytä. Totta kai epävarmuus Vodafonen kanssa suunnitellun yrityskaupan toteutumisesta on yksi tekijä. Liberty Globalin liiketoiminta-ala on myös voimakkaasti kilpailtu. Brexitiä koskevat huolet vaikuttavat Virgin Median kautta koko yhtiöön. Ja lopuksi yhtiökohtaisella tasolla Liberty Globalin korkea velkaantumisaste aiheuttaa sijoittajissa pelkoja. Kaiken lisäksi on pakko myöntää, että yrityksen monimuotoisen rakenteen takia sen analysointi on haastavaa. Tämä on kuitenkin enemmänkin mahdollisuus asiansa osaavalle sijoittajalle, joka voi löytää asioita, joita yleinen markkinakonsensus ei suoraan näe.

Vaikka media keskittyy voimakkaasti spekulointiin Vodafonen kanssa valmistellun yrityskaupan läpimenon mahdollisuuksista, niin helposti unohtuu, että Liberty Global voi olla yrityksenä selvästi aliarvostettu oli kaupan lopputulema sitten mikä tahansa. Liberty Globalin talouslukujen arviointi on haastavaa, koska kaikki sen omistukset (esim. VodafoneZiggo) eivät näy suoraan kirjanpidossa ja myös joidenkin osaomistusten arvottaminen on työlästä. Arviointia ei helpota sekään, että yritys on jatkuvasti myymässä merkittäviä liiketoimintojaan. Joka tapauksessa Liberty Globalilla on paljon laadukasta liiketoimintaa, huippu johtotiimi ja sen tuottama vapaa kassavirta on erittäin vahva. Perinteisesti tällä toimialalla kassavirta on ollut parempi mittari kuin osakekohtainen tulos, jota toisinaan on jopa peitelty verotuksellisista syistä.

Jos kauppa Vodafonen kanssa menee läpi, niin Liberty Global saa valtavan rahamäärän käyttöönsä. Kaupan odotetaan tuottavan lähes 11 miljardia euroa käteisvaroja, mikä on yli puolet yhtiön nykyisestä markkina-arvosta. Osakekohtaisella tasolla tämä tekisi noin 15 dollaria per osake, pelkästään Telenetin arvo Hollannissa on yritysjohdon arvion mukaan noin 8 dollaria per osake ja silloin nykyisellä vajaan 25 dollarin tuntumassa olevalla pörssikurssilla kaiken muun liiketoiminnan arvoksi jäisi vain 2 dollaria per osake. Silloin on helppo arvioida yhtiön tämän hetkisen hinnoittelun olevan konservatiivisestikin arvioiden vähintään maltillinen – joku voisi väittää sitä jopa törkeän alihintaiseksi.

Edellä mainitut asiat eivät ole kuitenkaan jääneet kokonaan huomaamatta asiansa osaavalta sijoittajakunnalta ja osake on jo ehtynyt nousta jonkin verran parinkymmenen dollarin pohja tasoltaan.

Joka tapauksessa tämä erikoistilanne tarjoaa onnistuessaan merkittävän voittomahdollisuuden ja huonoimmassakin tapauksessa (kauppa Vodafonen kanssa kaatuu täydellisesti) ei juurikaan menetettävää. Suuren meren toisella puolella sanoisivat: ”heads I win, tails I don’t lose much”

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit