Lemminkäinen antimarkkinoille

Olemme viime vuosina tottuneet siihen, että kriisiyhtiöt pyytävät lisää rahaa omistajiltaan. Näin tekee myös Lemminkäinen maanantaina alkavassa osakeannissaan. Myönteistä on kuitenkin, että nykyisten omistajien oikeutta ei loukata, vaan heille tarjotaan etuoikeus uusien osakkeiden merkintään. Näin ollen 1.9.-10.9.2014 välisenä aikana pörssissä käydään kauppaa myös yhtiön merkintäoikeuksilla. Kuponkikauppaan liittyy aina tavallista mielenkiintoisempia piirteitä, joten sijoittajan kannattaa olla valppaana.

Lemminkäisen maksullisessa osakeannissa saa 11 vanhalla osakkeella merkitä kaksi uutta osaketta 8,20 euron kappalehintaan. Merkintäaika päättyy 17.9.2014. Jokaisen merkitsijän kannattaa osallistua myös toissijaiseen merkintään. Väitetään, ettei ilmaisia lounaita ole. Mikäli päätyy osallistumaan antiin, uusien osakkeiden merkintä ilman merkintäoikeuksia selvästi pörssikurssia halvemmalla on kuitenkin sellainen etu, jota ei kannata jättää hyödyntämättä. Osakeannissa tarjotaan enintään 3 569 724 uutta osaketta, jotka kasvattavat osakkeiden kokonaismäärää noin 18 prosentilla. Selvästi yli puolet yhtiön osakekannasta on edelleen Pentti-suvun hallussa.

Osakeanti ja merkintäoikeuskauppa pörssissä pakottaa passiivisiakin osakkeenomistajia miettimään, mitä pitäisi tehdä omistukselle. Kaikki eivät halua tai pysty osallistumaan täysimääräisesti tai edes osittain antiin, joten anteihin liittyy tavallista suurempi myyntipaine. Tällä on tapana heijastua osakkeen ja merkintäoikeuden tavallista suurempina kurssivaihteluina. Valpas sijoittaja voi onnistua ostamaan merkintäoikeuksia hyvin edulliseen hintaan ainakin lyhyellä aikavälillä.

Antien aiheuttaman tarjontapaineen vuoksi myyntipäätöksiä ei yleensä kannata tehdä merkintäaikana. Osakkeen myynti merkintäaikana saattaa kuitenkin tulla ajankohtaiseksi, jos osakkeen ja merkintäoikeuksilla ostetun osakkeen hintaero kasvaa tapansa mukaisesti liian suureksi. Vaihtamalla osakkeet merkintäoikeuksiksi maksimoidaan allokaatio toissijaisessa annissa ilman, että joutuu kasvattamaan omistusosuuttaan yhtiöstä.

Lemminkäisen osaketta ei voi pitää arvo-osakkeena, joten osallistumista antiin kannattaa harkita tarkkaan. Vuosi 2013 oli raskaasti tappiollinen eikä tilivuodesta maksettu osinkoa kuten ei myöskään vuodelta 2009. Kuluvana vuonna yhtiö muuttunee jälleen voitolliseksi. Silti yhtiö ei saa maksaa osinkoa vuodelta 2014 ilman eräiden luotonantajapankkien suostumusta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon, että osakekohtainen oma pääoma oli kesäkuun lopussa 20,25 euroa eli huomattavasti osakekurssia korkeampi. Kurssikehitys onkin ollut masentava, sillä osakkeen hinta oli parhaimmillaan vuonna 2007 nelinkertainen nykyiseen runsaaseen 12 euroon verrattuna ja vielä vuonna 2010 kaksinkertainen nykyiseen verrattuna.

Yhtiöllä on ollut sekä itse aiheuttamiaan että toimintaympäristön aiheuttamia vastoinkäymisiä. Ensin mainituista raskaimpia ovat asfalttikartellin seuraukset. Se on johtanut muun muassa huomattaviin vahingonkorvauksiin. Yhtiö on myös joutunut tekemään alaskirjauksia kiinteistöomistuksestaan. Rakennusalan näkymät ovat vaisut. Vähintään samaa voi sanoa Venäjästä, joka viime vuonna toi kahdeksan prosenttia liikevaihdosta. Melkoinen puhuri on käynyt yhtiön johtoryhmässä, joka suurelta osin on vaihtunut viime aikoina.

Kesäkuussa talotekniikka-liiketoiminta myytiin Are-konsernille. Taseen vahvistamiseksi on myös viime vuosina laskettu liikkeeseen useita oman pääoman –ehtoisia joukkolainoja, viimeksi hybridilaina maaliskuussa ja vakuudeton laina kesäkuussa. Luotonantajien ote yhtiöstä on epämiellyttävän vahva.

Omistamme Lemminkäisen osakkeita. Aiomme myös osallistua yhtiön osakeantiin.

Kim ja Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
31.08.2014 17:43

Kiitos hyvästä selkeästä tilanne analyysistä taas kerran, kirjoittajille/Nordnetille. Nämä ovat arvokkaita kultahippuja, kun viitsii näitä lukea ,ajatella ja samalla ne on kokeneellekin sijoittajalle hyvää kertausta.