Lehtiyhtiöissä ristiinomistusta

Suomen media-alaa voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään. Toisella puolella on ylivoimainen markkinajohtaja Sanoma ja toisella puolella iso joukko maakuntalehtiä, jotka tekevät laajasti yhteistyötä pystyäkseen kilpailemaan maan suurimman päivälehden Helsingin Sanomien ja suurimman kuusipäiväisen lehden Ilta-Sanomien kanssa. Maakunnallisten lehtiyhtiöiden yhteistyö on varmistettu pitkälle menevällä ristiinomistuksella, jonka perusteella on syytä olettaa, että mediakenttä Suomessa ei ole vielä löytänyt lopullista muotoaan.

Lehtiyhtiöiden osakkeita voi pitää eräänlaisina osakkeiden ja joukkolainojen välimuotoina. Vähäisten investointitarveiden vuoksi yhtiöt ovat voineet noudattaa varsin anteliasta osinkopolitiikkaa. Kun kasvumahdollisuuksia ei juuri ole, kurssit ovat pysyneet alhaisina, minkä ansiosta osinkotuotto on ollut varsin korkea.

Maakuntapuolella Alma Media on selvästi suurin yritys, jonka reviiriin kuuluvat sellaiset suuret lehdet kuin valtukunnalliset Iltalehti ja Kauppalehti sekä maan toiseksi suurin seitsenpäiväinen sanomalehti Aamulehti Tampereella, Satakunnan Kansa Porissa, Lapin Kansa Rovaniemellä, Pohjolan Sanomat Kemissä ja Kainuun Sanomat Kajaanissa. Sekä Alma Media että muut lehtiyhtiöt pyrkivät kovasti kasvattamaan digitaalisten tuotteiden ja palvelujen osuutta myynnistä, mutta silti painettu media vastaa vielä pitkään valtaosasta liikevaihdosta. Alma Media omistaa 32 prosenttia Talentumista, jonka lippulaivana on viikottain ilmestyvä Talouselämä. Nordnetin asiakkaiden hyvin tuntema Arvopaperi kuuluu myös Talentumin lehtivalikoimaan.

Kun maakunnallisten mediayhtiöiden tulevaisuudesta päätetään, todelliset päätöksentekijät eivät kuitenkaan istu ryhmän ylivoimaisesti suurimman yhtiön Alma Median pääkonttorissa. Kuulostaa jokseenkin uskomattomalta, että lähes 30 prosentin omistusosuudellaan Ilkka-Yhtymä Seinäjoelta heiluttaa tahtipuikkoa kuusi kertaa suuremmassa Alma Mediassa. Kyseessä on nykyaikainen versio Daavidin ja Goljatin tarinasta. Myös oululaisella Kalevalla, maan neljänneksi suurin seitsenpäiväinen sanomalehti, on kahdeksan prosentin omistuksen verran sananvaltaa. Kone-yhtiötä hallitsevalla Herlinin suvullakin saattaa olla sanomista, sillä Antti on suuromistaja Sanomassa ja pikkuveli Niklas Alma Mediassa.

Aivan suvereenisesti muun muassa Ilkkaa ja Pohjalaista julkaiseva Ilkka-Yhtymä ei pysty päättämään alan todennäköisesti jatkossakin etenevästä konsolidoitumisesta. Yhteisymmärrys pitää löytyä ainakin 10 prosentin siivun Ilkasta omistavan Pohjois-Karjalan Kirjapainon ja kuuden prosentin sivun omistavan Keskisuomalaisen kanssa. Ensinmainitun yhtiön julkaisuohjelmaan kuuluu Karjalainen Joensuussa. Yhtiö on tunnetun sijoittajasuvun Laakkosen hallinnassa. Keskisuomalainen Oyj:n runsaasta lehtivalikoimasta löytyvät muun muassa maan viidenneksi ja kuudenneksi suurimmat päivälehdet Keskisuomalainen Jyväskylässä ja Savon Sanomat Kuopiossa. Yhtiö pääsee vielä kovasti hämmentämään puuroa, sillä se on vastikään ostanut Sanomalta viidenneksen Lahdessa Etelä-Suomen Sanomia julkaisevan Esan Kirjapainon osakekannasta.

Ilkan suuriin omistajiin kuuluvat myös Kokkolassa toimiva Keski-Pohjanmaan Kirjapaino ja maan kolmanneksi suurinta sanomalehteä Turun Sanomia julkaiseva TS-Yhtymä. Ristiinomistusta kruunaa Ilkka-Yhtymän 15 prosentin osuus Keski-Pohjanmaan Kirjapainosta. Äänistä Ilkalla on hallussaan peräti 21 prosenttia. TS-Yhtymä on lähinnä Ketosen suvun omistuksessa.

Kuluva vuosi on vaikea mediayhtiöille. Lehtien levikkien jo pitkään jatkunut loiva alamäki on nopeutunut muun muassa vuoden alussa voimaan astuneen epäonnistuneen arvonlisäveroratkaisun vuoksi. Heikko taloudellinen tilanne heijastuu voimakkaasti mediamainontaan ja ehkä erityisesti rekrytointi-ilmoituksiin. Verkkomainonta kuitenkin kasvaa, mutta sen merkitys on vielä melko vähäinen. Maakunnalliset lehtiyhtiöt pyrkivät tehostamaan toimintaa muun muassa yhteisillä toimituksilla ja yhteisyrityksillä. Usealla suurella lehdellä on Väli-Suomen Median puitteissa yhteiset sunnuntaisivut. Sähköisen liiketoiminnan puolella toimii Ilkan osakkuusyhtiö Arena Partners, jossa neljä muuta lehtitaloa on myös omistajina. Arena Partners ja Alma Media omistavat puolestaan Alma Mediapartnersin.

Monen lehtiyhtiön kohdalla osingon alentaminen saattaa olla edessä ensi keväänä. Osittain tästäkin syystä niiden kurssikehitys on ollut heikko ja monen yhtiön osakekurssi mataa historiallisesti poikkeuksellisen alhaisella tasolla. Erityisesti tämä koskee Sanoman, Ilkan, Alma Median ja Talentumin osakkeita. Keskisuomalaisen ja Pohjois-Karjalan Kirjapainon osakkeet liikkuvat heikosti markkinoilla.

Omistamme Sanoman, Ilkan, Alma Median ja Talentumin osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit