Läpinäkyvää pankkitoimintaa: Tarkempaa tietoa kaupankäynnistä ulkomaisilla osakkeilla

Janne Virtakangas

Useat asiakkaat, jotka käyvät kauppaa ulkomaisilla osakkeilla, kaipaavat enemmän tietoa ulkomaisen kaupankäynnin kuluista ja erityisedellytyksistä. Nyt löydät tarkempaa tietoa kaupankäynnistä ulkomaisilla osakkeilla kootusti samasta paikasta.

Palautteen perusteella kokosimme tietopaketin ulkomaille sijoittamisesta. Tulevaisuudessa tietosivulle pääsee myös ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntisivulta.

Sivulta löydät tietoa muun muassa seuraavista asiosta:

  • Valuutanvaihto – mitä kaupankäynti maksaa ja miten voit verrata eri pankkien hintoja toisiinsa
  • Leimavero tai niin sanottu Stamp Duty
  • Hallinnolliset maksut talletustodistuksista
  • Osinkoverot

Asiakaspalvelulta kysytään usein, miten ulkomaisen, muussa valuutassa kuin euroissa noteeratun, arvopaperin tuotto määräytyy?

Tähän vastaamme, että silloin kun arvopaperi on noteerattu jossain muussa valuutassa kuin euroissa, ulkomaisen arvopaperin tuottoon vaikuttaa markkinahinnan muutoksen lisäksi myös euron ja arvopaperin noteerausvaluutan välinen valuuttakurssimuutos sen aikavälin osalta kuin arvopaperia omistaa. Ulkomaalaisen omistuksen tuotto voi siis olla positiivinen tai negatiivinen valuuttakurssimuutoksista johtuen, vaikka itse arvopaperin markkinakurssi ei olisi liikkunut lainkaan.

Haluan vielä jakaa yhden lisävinkin. Tärkein asia, joka sinun kannattaa ottaa huomioon aloittaessasi kaupankäynnin ulkomaisilla osakkeilla, on arvopaperikaupankäyntiin liittyvät kauppojen selvitysajat (T+2, T+3). Selvitysajat tulee huomioida erityisesti käyttäessäsi valuuttatilejä Nordnetin palvelussa. Huomioitavaa on varsinkin se, että myydessäsi arvopapereita sinun tulee odottaa selvitysajan umpeutumiseen saakka, ennen kuin vaihdat myynnistä tuloutuneet rahat pois valuuttatililtä välttyäksesi turhilta lainakoroilta.

Kysymyksiä tai kommentteja? Jätä kommentti alle tai soita asiakaspalveluun numerossa 020 198 5898 (ma-pe 9.00–18.30).

Janne Virtakangas
/asiakaspalvelupäällikkö, Nordnet

 

 

Nordnet
Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.01.2015 07:54

Koska ne ulkomaiden pörssien kaupankäyntihinnat uudistetaan? Alkuvuonna tai vuoden alussa taisi joku mainita. Onko tarkempaa tietoa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.01.2015 12:28

Hei

Tästä ei vielä valitettavasti ole tarkempaa tietoa.

/Janne Virtakangas, asiakaspalvelupäällikkö, Nordnet

Nimetön
Nimetön
15.01.2015 09:49

Hyvä koonti.

Olen tosin eri mieltä siitä, etteikö ulkomaisten yhtiöiden yhtiökokouksiin voisi osallistua. Minä olen osallistunut ja ilmoittautunut suoraan yhtiöön.

Yhtiömuodossa sijoittavalle on ongelma, että osa ulkomaisista yhtiöistä perii ennakonpidätyksen ja osa ei (Sveitsi esimerkiksi ei peri). Näiden hakeminen takaisin eri maiden veroviranomaisilta on aika työlästä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.01.2015 12:28

Hei!

Kiitos kommentista, voisimme muotoilla kysymys ja vastaus osiota selkeämmäksi. Joidenkin ulkomaisten yhtiöiden yhtiökokouksiin on mahdollista osallistua mutta se vaatii erikoisjärjestelyjä. Käytännössä voimme auttaa ruotsalaisten yhtiöiden sekä ainakin viime vuoteen asti Berkshire Hathawayn omistajarekisteriin rekisteröitymisessä. Muuhun omistajarekisteriin emme pysty asiakkaita lisämään, joten siinä mielessä ulkomaisten yhtiöiden yhtiökokouksiin osallistuminen ei ole mahdollista.

/Janne Virtakangas, asiakaspalvelupäällikkö, Nordnet

Nimetön
Nimetön
18.01.2015 14:42

Olisiko mitenkään mahdollista saada palveluiden ominaisuuksia ja käytäntöjä selkeiksi listoiksi, joista olisi helppo tarkistaa asiat? Tällä hetkellä palveluihin liittyvät tiedot on ripoteltuna erilaisille esittely-, faq- yms. sivuille tekstin sisään, ja niiden löytäminen on aina työn ja tuskan takana.

Tämä nyt tehty tietopakettikin on vain taas yksi sivu lisää, jossa on kevyellä tasolla käsitelty joitakin asioita, mutta ei kuitenkaan kaikkea (esim. rahastojen ostojen veloitukset vain eurotililtä puuttuu).

Käytännössä, jos haluaa tietää miten Nordnet toimii jonkun kaupankäyntiin tms. liittyvän asian suhteen, on pakko käyttää kuukkelia, ja vastaus löytyy todennäköisemmin KL-keskusteluista tai jostain ulkopuolisesta blogista kuin Nordnetin omilta sivuilta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.01.2015 17:23

Hei

Millaista tai millaisia listoja kaipaat? Millaisiin asioihin ja aiheisiin liittyen? Onko sinulla erityistoiveita tiettyihin aihepiireihin liittyen? Otamme mielellämme ideoita vastaan, sillä informaation löydettävyys ja loogisuus ovat asioita, joihin pystymme vaikuttamaan lyhyessäkin ajassa.

Terveisin
/Nordnet Niina

Nimetön
Nimetön
27.01.2015 13:20

Voisitte kertoa FAQ:ssa myös mitä alisäilyttäjiä käytätte milläkin markkinoilla. Ja mikä on asiakkaan omaisuudensuoja tilanteessa, jossa alisäilyttäjä menee nurin syystä tai toisesta. Onko asiakkaan osakkeet SIPC:n tai vastaavan vakuutuksen piirissä. Ja mitä se kattaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.01.2015 17:59

Suomalaisten asiakkaidemme ei-pohjoismaiset pörssiomistukset (esim. Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Iso-Britannia) säilytetään Nordnet Bank AB:n valitsemalla alisäilyttäjällä. Nykyinen alisäilyttäjämme on Pershing LLC (BNY Mellonin tytäryhtiö). Kansainvälisen käytännön mukaisesti Nordnet on avannut asiakkaiden lukuun yhteistilin Pershingiin. Tällä laaritililillä olevien arvopaperien omistusoikeuksista Nordnet pitää kirjaa (siis mitkä arvopaperit kuuluvat kenellekin). Nämä asiakkaiden omistukset eivät ole missään edellä mainituista tapauksista Nordnetin taseessa, vaan ne on kirjattu asiakkaiden omaisuudeksi. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa pörssiomistukset ovat suoraan paikallisissa arvopaperikeskuksissa Nordnetin asiakkaiden nimiin avaamilla laaritileillä. Näissä tapauksissa omistukset ovat suoraan Nordnetin hallinnoimia, joten erillistä alisäilytysketjua ei ole. Nordnet on pyrkinyt valitsemaan luotettavan, turvallisen ja osaavan alisäilyttäjän. Käytännössä esimerkiksi… Lue lisää >>