Lainsäädäntö muuttuu 3.1.2018 alkaen – katso tästä tärkeimmät muutokset

Tänään 3.1.2018 astuu voimaan Suomessa uusi eurooppalainen rahoitusmarkkinalainsäädäntö, johon liittyvät mm. lyhenteet MiFID II ja PRIIPs. Kyseessä on merkittävä päivä koko alalle, sillä eri toimijat ovat vuosien ja kuukausien ajan tehneet työtä juuri tätä päivää varten. Haluan jo tässä vaiheessa kiittää eri toimijoita yhteistyöstä ja sijoittajia sekä asiakkaita kärsivällisyydestä lukuisten muutosten edessä.

Lainsäädäntömuutokset juontavat juurensa vuoden 2008 finanssikriisiin, ja niiden tarkoitus on parantaa kuluttajien ja sijoittajien suojaa sekä lisätä kilpailua finanssialalla. Kaikki lainsäädännön muutokset eivät vaikuta asiakkaidemme arkeen, mutta osa muutoksista on merkittäviä. Alle on listattu eräitä uuden lainsäädännön mukanaan tuomia tärkeimpiä muutoksia, jotka vaikuttavat konkreettisesti myös sinuun asiakkaanamme.

LEI-tunnus (koskee yrityksiä)

Uusi EU-lainsäädäntö vaatii arvopaperikauppaa käyviltä yrityksiltä kansainvälisen LEI-tunnuksen (Legal Entity identifier). LEI-tunnuksella parannetaan rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä. Lue lisää LEI-tunnuksesta ja miten sellaisen voi hankkia.

Tietämystesti

Kun käyt kauppaa monimutkaisilla instrumenteilla (esimerkiksi warranteilla tai johdannaisilla) ensimmäistä kertaa, sinun tulee suorittaa tietämystesti. Tietämystestin avulla varmistamme, että tietämystasosi on riittävällä tasolla kyseisistä tuotteista, joiden riskitaso on usein merkittävästi osakkeita ja tavanomaisia rahastoja korkeampi.

Kustannusten erittely

Tulet jatkossa näkemään palvelussamme entistä tarkemman erittelyn harkitsemaasi sijoituskohteeseen tai -palveluun liittyvistä kustannuksista. Laskelma perustuu hintatietoihin ja tiettyihin oletuksiin tulevasta. Laskelman tavoitteena on auttaa sinua ymmärtämään aiempaa paremmin kustannukset, jotka liittyvät sijoituksiin tai palveluihin. Lue lisää tästä.

Alaikäiset asiakkaat

Alaikäisten asiakkaiden tileihin tulee olla liitettynä vanhempien valtakirja kaupankäynnin jatkamiseksi.

Toimeksiantojen huolellinen toteuttaminen (best execution)

Nordnet tekee kaikkensa, jotta toimeksiannot toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että asiakkaan toimeksianto on lähetettävä sille markkinapaikalle, jolta asiakas saa toimeksiannolleen parhaan hinnan.

Muutoksia toimeksiantoihin

  • Jäävuoritoimeksiantojen tulee jatkossa olla vähintään 10 000 € suuruisia
  • Arvopapereiden tikkivälit muuttuvat. Jatkossa tikkiväli riippuu arvopaperin hinnasta ja likviditeetistä tämän taulukon mukaisesti.

Pohjois-Amerikkalaiset ETF:t

Pohjois-Amerikassa (USA ja Kanada) listattuihin ETF:iin ei voi jatkossa sijoittaa, koska kyseisten tuotteiden liikkeeseenlaskijoiden avaintietoesitteet eivät täytä Eurooppalaisia standardeja. Nordnetin kautta voit kuitenkin edelleen sijoittaa laajaan valikoimaan Saksan markkinoilla listattuja ETF:iä, joiden kohde-etuudet ovat samoja, kuin USA:ssa listatuissa, vastaavissa ETF:issä. Lue lisää aiheesta täältä.

Sijoitusopas

Olemme korvanneet aiemmin käytössä olleen sijoitusoppaamme uudella Rahastoneuvoja-palvelulla. Uuden lainsäädännön ehdot täyttävän palvelun avulla voit löytää juuri sinulle sopivat rahastot. Vanhaan palveluun verrattuna uudessa palvelussa on vähemmän kysymyksiä ja hieman erilainen rahastotarjonta.

Kaksoiskansalaisuus

Tarvitsemme sinulta jatkossa tiedon siitä, jos sinulla on kaksi tai useampia kansalaisuuksia.

Arvopapereiden arvonmuutokset

Tiettyjä arvopapereita, kuten esimerkiksi viputuotteita, pidetään normaalia riskipitoisempina, koska markkinoiden pienikin liike voi aikaansaada suuren arvonmuutoksen kyseisissä arvopapereissa. Jos omistat tällaisia arvopapereita, tulee Nordnetin ilmoittaa sinulle, jos tuotteen arvo on laskenut 10 % tai enemmän. Arvonmuutoksesta lähetetään sinulle ilmoitus sähköpostitse seuraavan arkipäivän aikana.

Eturistiriidat

Uusi lainsäädäntö sisältää ehtoja, jotka rajoittavat Nordnetin oikeutta vastaanottaa palkkioita tiettyjen palveluiden tarjoamisesta. Tavoitteena on Nordnetin ja asiakkaan välisten eturistiriitojen välttäminen. Velvollisuutemme on tunnistaa mahdolliset eturistiriidat ja ehkäistä ne, jos ne voivat vaikuttaa asiakkaisiimme negatiivisesti.

Avaintietoesitteet ja -asiakirjat (KIID/KID)

PRIIPs-lainsäädäntö asettaa vaatimuksia tuotteille, joita pankit tarjoavat asiakkailleen. Avaintietoasiakirjasta (“KID”, maks. 3 sivua) on käytävä ilmi helposti ymmärrettävässä muodossa kaikki kulut, riskit ja muut oleelliset tiedot paketoiduista sijoitustuotteista, kuten warranteista ja johdannaisista.

Lue lisää MiFID II -muutoksista tästä.

Uuden lainsäädännön asettamat vaatimukset eroavat merkittävästi aiemmista vaatimuksista. Tästä syystä tulee myös kestämään jonkin aikaa, ennen kuin kaikki finanssialan toimijat ovat saaneet järjestelmänsä toimimaan yhtenäisesti ja täsmälleen uuden lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Myös Nordnet tekee jatkuvasti työtä prosessien optimoimiseksi kolmansien osapuolten ja tiedontuottajien kanssa. Koska uuteen säätelyyn sopeutuminen etenee eri pankkien ja finanssilaitosten välillä eri tahtiin, erot voivat ilmetä esimerkiksi siten, että kuluerittelyt samalle instrumentille voivat erota pankkien välillä jossain määrin.

Tavoitteemme on luonnollisesti täyttää uuden lainsäädännön vaatimukset ja tarjota samalla erinomaiset palvelut sijoittamiseen ja säästämiseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi riittää vielä työtä tämän päivänkin jälkeen.

Jos sinulla heräsi kysyttävää lainsäädännön aiheuttamista muutoksista, niin Nordnetin MiFID II -hotline vastaa kysymyksiisi numerossa 09 6817 8460 (arkisin klo 9–18.30). Voit esittää kysymyksesi myös alla olevassa kommenttiosiossa.

/Suvi Tuppurainen, Nordnet Suomen maajohtaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.01.2018 13:45

Muutosten tuulista huolimatta on pari asiaa, jotka eivät ainakaan muutu. Ne ovat 2-suuntaisen tunnistautumisen puuttuminen ja korkeat kaupankäyntikukut =(

Nimetön
Nimetön
03.01.2018 16:45

Muutoksia toimeksiantoihin

Jäävuoritoimeksiantojen tulee jatkossa olla vähintään 10 000 € suuruisia
Arvopapereiden tikkivälit muuttuvat. Jatkossa tikkiväli riippuu arvopaperin hinnasta ja likviditeetistä tämän taulukon mukaisesti.

Mitäs tämä tarkoittaa? Jäävuoritoimeksianto?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.01.2018 10:23

Moi Lefa,
Tikkiväli tarkoittaa desimaaleja ja on pienin yksikkö, jolla osakkeen hinta voi muuttua.
Jäävuoritoimeksiannossa tarjouskirjassa näytettävää määrää on rajoitettu eli vain osa toimeksiannosta on näkyvissä.

Nimetön
Nimetön
04.01.2018 16:25

Jos tämä on kerran euroopanlaajuinen lainsäädäntö niin miksi esim hoillantilaisen välittäjän kautta voin edelleen käydä kauppaa usa ETF vai onko kyseessä FIVA oma linjaveto?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.01.2018 18:58

Kuten varmasti tiedät, niin eihän EU-lakeja noudata kuin suomalaiset kirjaimellisesti.

Nimetön
Nimetön
05.01.2018 18:48

Melko heikosti esitetyt toimeksianto-ohjeet. Ei EU päättänyt samalla kertaa, että palveluntarjoajan pitäisi kertoa myös, mitä sen palvelu oikeasti tarkoittaa? Missä on selkokielinen ohjeistus muuttuneen toimeksiantopalvelun eri kenttien nykymerkityksistä ja toiminnoista? Yht’äkkiä palvelu vain ilmoittaa jäävuorista ja muunlaista meklarislangia. Ohjeistus pitäisi olla myös ns. ‘tavallisen sijoittajan’ helposti ymmärrettävissä eli ohjeistukset pitäisi olla selkeästi esillä myös suomen kielellä. Missä ovat toimeksiantopalvelun helppipainikkeet ja -sivut? Muissa pätevissä nettipalveluissa on esillä ?-painike, josta saa eri kenttien ohjetiedot. Tietoa ei löydy oikein hakukentänne kauttakaan, koska hakutoiminto on heikosti toteutettu, eikä se toiminnallisesti vertaudu nykyaikaisiin, helppokäyttöisiin hakukoneisiin eikä ymmärrä niiden hakuoperaatioita. Olen kaivannut lisätietoa myös tilitapahtumien… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
09.01.2018 12:14

Uutiskirjeessä mainittiin, ettei ulkomaisilta tileiltä voi enää siirtää rahaa salkkuun? Tässä jutussa ei kuitenkaan tuota selvennetty mitenkään. Pitääkö tuo paikkansa ja mikä siinä on taustalla?