Lahjaksi kesälukemista

Ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset ovat ajankohtaisia tähän aikaan vuodesta. Mikä olisi paras lahja? Yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on antaa nuorelle osakekärpäsen purema kirjan muodossa. Lahjavaihtoehdoiksi voin suositella seuraavia sijoittamista käsitteleviä yleisteoksia.

Ensimmäinen omakohtainen kokemukseni suomenkielisestä sijoituskirjasta oli Seppo Saarion kirjoittama Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (WSOY). Teoksen luettuani paluuta menneeseen ei enää ollut: kärpänen oli puraissut minua syvältä ja pysyvästi.

Saarion kirja on kattava katsaus sijoittamiseen ja sen ajattomiin lainalaisuuksiin. Voin suositella Saariota lahjaksi sekä orastavasti sijoittamisesta kiinnostuneille että vasta-alkajille. Teoksen äärelle tulee tosin palattua vuosien varrella useita kertoja kertauksen merkeissä. Pörssiraamatuksi kehuttu kirja tekeekin tehtävänsä myös kokeneempien sijoittajien osalta kertaamalla loppuosassa sijoitusviisauksia, joista suurin osa olisi ehdottomasti iskostettava pysyvästi selkäytimeen menestyäkseen osakemarkkinoilla.

Toinen hyvin perusteiden tasolta liikkeelle lähtevä teos on Kim Lindströmin Vaurastu arvo-osakkeilla (Talentum). Lindström kirjoittaa sijoittamisesta ja markkinoiden ilmiöistä hyvin kansantajuisesti. Kirja havainnollistaa erityisesti Helsingin pörssin kehitystä historian valossa. Erilaisten sijoitusstrategioiden lisäksi kirja esittelee pintaraapaisun verran myös muutamia rahoitusteoriasta tuttuja malleja ja teorioita.

Sijoittamisen perusteita pidemmälle edenneelle varma valinta on The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life (Bloomsbury). Englanninkielinen järkäle kertoo maailman kenties tunnetuimman sijoittajan elämästä, sijoitusstrategiasta ja suhtautumisesta talouden kiertokulkuun. Teos on paitsi yksittäisen menestyvän sijoitusfilosofian esittely, myös kattava henkilökuvaus arvostettuun yritysjohtajaan.

Valmistujaispäivänä saatu alkuinnostus oman talouden suunnitteluun ja sijoittamiseen voi koitua ajan mittaan arvokkaaksi lahjaksi. Viimeksi mainitun kirjan ydinsanoma kertoo kaiken tarvittavan siitä, miten tärkeää olisi aloittaa säästäminen jo nuorena: osakemarkkinoilla menestymiseen tarvitaan vain märkää lunta ja riittävän pitkä alamäki.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

index28 Toukokuu, 2011Millaisia lukemisen arvoisia (sekä vakavempia että viihteellisempiä) teoksia löytyisi jo hieman kokeneemmille pörssin seuraajille?

Erilaiset perusteokset ja klassikot keskittyvät usein suurelta osin pörssin lainalaisuuksien kuvaamiseen, jolloin lukemisesta tulee helposti vanhan kertausta. Ajattelin kesän aikana tutustua ainakin Nassib Talebin kirjoihin “Fooled by Randomness” ja “Black Swan”.

Silloin tällöin kaipaa hieman viihteellisempää ja kevyttä lukemista, mutta aiheet voisivat liittyä läheisesti sijoittamiseen. Millaisia suosituksia sinulla ja muilla lukijoilla on tälle aihealueelle? Mielessäni ovat käyneet ainakin “Barbarians at the Gate”, joka kertoo RJR Tobascon casesta sekä “The Wolf of Wall Street”. Lienevätkö tutustumisen arvoisia?

Jukka Oksaharju28 Toukokuu, 2011Olen itse lukemassa parhaillaan mainitsemaasi Mustaa joutsenta, joka on tyylilajiltaan huomattavan kaukana mainitsemistani sijoittamisen perusteoksista. Talebin teos on ilman muuta enemmän keskittymistä vaativa luettava.
Suomalaisia teoksia hieman kokeneempaan makuun voisivat olla Erolan Paras Sijoitus (Talentum) ja Koneen ruhtinas (Otava). Johdannaisista kiinnostuneet pääsevät mukavasti alkuun Nelskylän warrantti-kirjalla.
Alkuvuonna sain luettua Philip Fisherin sijoitustyylistä kertovan englanninkielisen kirjan Common Stocks and Uncommon Profits. Se on ilman muuta suosittelemisen arvoinen teos, joka on sijoittamisen ajaton yhdysvaltalainen klassikko.
Mielenkiintoinen kirja on myös Robert Hagströmin strategiapainotteinen The Warren Buffett Way, joka kertoo case-tyyppisesti Berkshire Hathawayn suurimpien yksittäisten sijoitusten taustoja. Hagström pyrkii avaamaan lukijalle niitä liiketaloudellisia tekijöitä, joiden vuoksi Buffett päätyi ostamaan juuri kyseisiä yrityksiä. Kirjassa käydään läpi mm. Coca-Colan, Wells Fargon ja Benjamin Mooren taustoja sijoituskohteina.
Sitten vielä suositus hyvin vaativan lukijan makuun: Investment Analysis and Portfolio Management by Reilly and Brown. Tämän luettuaan ja sisäistettyään sijoittaja on jo puoliksi voitolla – teos nimittäin tarjoaa sellaisen rautaisannoksen rahoituksen teoriaa ja markkinoiden matemaattisia mekanismeja.
Ulkomaisista teoksista oman sijoittajanurani kannalta ylivoimaisesti merkittävin lukukokemus on ollut The Intelligent Investor ja erityisesti sen kahdeksas luku. Valitettavasti kirjan alkuperäisversio on kärsinyt ajan hampaan inflaation, mutta edelleen suurin osa kirjan kappaleista ovat ajankohtaisia myös nykypäivän sijoittajalle.
Talebin jälkeiseksi luettavaksi olen jo valinnut vuosien 1999 – 2000 suomalaisista pörssiyhtiöistä kertovan teoksen “Listatut yhtiöt”. Pyrin kirjoittamaan tästä Helsingin pörssin historiaa koskevasta teemasta kesän aikana myös blogiin.

Tuomas30 Toukokuu, 2011Tuo Saarion kirja on niin pahasti jäänyt ajasta, että se häiritsee lukemista. En väitä, että asiat ovat muuttuneet hirveästi, mutta kun kirjassa puhutaan markoista ja tehdään esimerkkiä Nokian mielettömästä kasvusta, niin lukijale tulee kuva, että tämä ei voi olla enää totta.

Ostin kirjan vaimolle kun hän on ollut kiinnostunut aloittamaan pörssiosakkeisiin sijoittamisen. Jätin kuitenkin antamatta kirjan, että en turhaan veisi hänen innostustaan.

Nordnet Thomas30 Toukokuu, 2011Itse ainakin voin lämpimästi suositella Nassim Talebin molempia klassikoita. Taleb ei ole mitenkään helposti ymmärrettävä, koska Talebin ajattelu on hyvin kaukana rahoitusteorian perusteista. Terra Cognitalta löytyy muutenkin paljon hyvää ja suositeltavaa kirjavalikoimaa suomalaisen tiedekirjan ystävälle. Ainakin joistakin Helsingin antikvariaateista noita voi joskus saada jopa parilla kympillä.

Talentum on lisäksi tänä vuonna julkaissut Burton G. Malkielin Sattuman kauppaa Wall Streetillä pehmeäkantisena. Vesa Puttonen on julkaissut uuden pamfletin, “Velka tikittää“. Se on tiettävästi uuden kirjan käsikirjoitus ja Puttonen on tunnetusti avoin kommenteille.

En itse erityisemmin pidä elämäkerroista, mutta Koneen ruhtinas oli positiivinen yllätys.

One Up on OMXH31 Toukokuu, 2011Valitettava fakta on se, että kaikki parhaat sijoituskirjat on kirjoitettu englanniksi. Jotenkin suomalaiset kustantamot ovat onnistuneet olla kääntämättä juuri nämä kirjat.
Suomalaisista sijoituskirjoista ei kokeneemmille sijoittajille ole mitään lukemisen arvoista. Osa näistä kirjoista ei sovi edes aloittelijoille, koska ne antavat heille heti väärän kuvan sijoittamisesta.

Aloittelijalle kirjaa ostaessaan kannattaa olla tarkkana, sillä “ensimmäisen kosketuksen” vaikutus on todella suuri. Muistaaksi aiheesta on aikanaan tehty tutkimus joka päätyi samaan tulokseen, ensimmäinen käsitys/kosketus vaikuttaa sijoituskäsitykseesi pysyvästi.

Mielestäni paras oppikirjamainen sijoituskirja on Financial statement Analysis and Security Valuation – Stephen Penman.

Jukan mainitsema The Warren Buffett Way on myös todella hyvä kirja.

stig4 Kesäkuu, 2011Mietiskelin siskolle sopivaa sijoitusopasta, kun se nyt tuli ajankohtaiseksi, ja päädyin ostamaan “Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta”. Vaikka sisko ei vielä äiti olekaan, niin toivon hänen antavan kirjan otsikon anteeksi ja saavan enemmän irti naisten naisille kirjoittamasta sijoituskirjasta. Saa nähdä miten käy.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit