Siirry pääsisältöön

Laatuyhtiö Olvi pääsemässä ennätyskuntoon

Muutaman vuoden tauon jälkeen on tullut aika tarkastella positiivisesti suomalaisen Olvin tuoreimmat kuulumiset. Nimesin yhtiön jo viitisen vuotta sitten laadultaan Helsingin pörssin parhaimpiin kuuluvaksi ja käsittelin sitä tuolloin tällä palstalla OMXH:n parhaita yhtiöitä koskevassa kirjoitussarjassa. Tässä blogimerkinnässä teen yhteenvedon Olvin liiketoiminnan kehityksestä 2000-luvulla ja aivan viime vuosina.

Pitkässä juoksussa sijoittajan unelmakohteita ovat pääsäännön mukaan yhtiöt, jotka kykenevät kasvattamaan osinkojaan trendinomaisesti. Tämä edellyttää yleensä voittojen kasvua, tarkalleen ottaen osakekohtaisen tuloksen kasvua vuosien mittaan uusille tasoille. Tuloskasvu puolestaan voi kestävimmillään perustua, toimialasta riippuen, useimmiten vain liikevaihdon eli karkeasti ottaen myynnin kasvuun.

Lyhyessä juoksussa tuloskasvu voi perustua vaikka näyttävään ja lapsellisella lempinimellä nimettyyn säästöohjelmaan tai pääkonttorin valojen sammuttamiseen, mutta ne ovat eri tarinoita.

Kasvua muutenkin kuin säästämällä

Helsingin pörssissä noteeratuista yhtiöistä vain harvalla on esittää yhtä vakuuttava liikevaihdon kasvun track record kuin Olvilla. Viimeisten 15 vuoden aikana Olvin liikevaihto on oikeastaan laskenut edellistilikaudesta silmin nähden selvästi vain viime vuonna, tilikaudella 2015 tilikauteen 2014 verrattuna. Jälleen kuluvalla tilikaudella 2016 käyrät kuitenkin mitä ilmeisimmin kääntyvät jälleen kohti koillista.

olviliikevaihto20002015

Olvin liikevaihdon kehitys 2000-luvulla (miljoonaa euroa)

2000-luvun alusta viime tilikauden 2015 loppuun asti Olvin liikevaihdon keskimääräinen vuosikasvuprosentti on ollut 8,9. Tämä kattaa siis 15 vuotta vuotuisena keskiarvona. Kun tarkasteltavaa kasvun aikaväliä lyhennetään viimeisiin 10 vuoteen, eli aloittaen vuodesta 2005, laskee keskimääräinen kasvuvauhti 7,7 prosenttiin – sekin hyvin kunniallinen lukema.

Viimeisten viiden vuoden aikana Olvi on kasvanut selvästi hitaammin kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin. 2010-luvun keskikasvuksi on muodostunut toistaiseksi 3,1 prosenttia vuodessa. Merkittävä osa euromääräisen liikevaihdon kasvun hiipumisesta selittyy ilmakuopalla, jonka Olvi on kohdannut kansainvälisen kasvunsa reitillä.

Valko-Venäjän osuus Olvin liikevaihdosta on ollut neljännes ja liikevoitosta jopa kolmannes. Maan talouskasvuvauhdin nihkeys ja valuutan devalvaatioriskit ovat iskeneet Olvin euromääräisiin lukuihin parin viime vuoden aikana. Tosin viimeisimmästä osavuosikatsauksesta on rivien välistä aistittavissa, että Valko-Venäjällä saattaisi olla hieman viime aikoina nähtyä tuloskuntoa parempaa tiedossa jatkossa.

Liikevoitto kasvussa vielä myyntiä nopeammin

Edellä mainittu kasvuvauhdin hidastuminen on syytä asettaa mittakaavaan. Sellainen löytyy Olvin liikevoiton kehityskaaresta, joka osoittaa kannattavuuden säilyneen korkealla tasolla myös viime vuosina. Tappiollista tilikautta ei näy.

Samassa kuvaajassa esitetään Olvin liukuva viimeisten 12 kuukauden liikevoitto. Tämän perusteella tuloskäyrä on kääntynyt jälleen nousuun, ja tämän blogimerkinnän otsikko ”Olvin ennätyskunnosta” ei ole enää kovinkaan kaukana tulosmielessä.

olviliikevoitto20002015

Olvin liikevoiton kehitys 2000-luvulla (miljoonaa euroa)

2000-luvun alusta viime tilikauden 2015 loppuun asti Olvin liikevoiton keskimääräinen vuosikasvuprosentti on ollut 12,1. Tämä kattaa siis 15 vuotta vuotuisena keskiarvona. Absoluuttisissa euroissa mitattuna Olvin liikevoitto on nyt noin kuusinkertainen verrattuna vuosituhannen alun tasoon.

Kun tarkasteltavaa kasvun aikaväliä lyhennetään viimeisiin 10 vuoteen, eli aloittaen vuodesta 2005, säilyy keskimääräinen kasvuvauhti miltei täsmälleen samalla tasolla 12,0 prosentissa.

Viimeisten viiden vuoden aikana Olvi on kasvanut paitsi liikevaihdon osalta myös liikevoiton kohdalla selvästi hitaammin kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin. 2010-luvun keskikasvuksi on muodostunut toistaiseksi 8,6 prosenttia vuodessa. Tältä osin syyt liittyvät jo mainittuun Valko-Venäjän markkinaan, mutta osin – kuluva vuosi pois lukien – myös hienoisiin haasteisiin kotimarkkinoilla.

Osingonjaon kasvu kuusinkertaistanut omistajan vuositulot

Liikevoittotason noin kuusinkertaistuminen on johtanut varsin luonnollisella tavalla myös osakekohtaisen osingonjaon noin kuusinkertaistumiseen sitten vuoden 2000. Viime keväältä Olvi maksoi kaikkien aikojen ennätysosinkonsa, kuten seuraavasta kuvaajasta ilmenee.

olviosinko20002015
Olvin osakekohtaisen osingon kehitys 2000-luvulla (euroa/osake)

Osakekohtaisen osingonjaon näkökulmasta Olvin vuotuinen keskikasvu on ollut 2000-luvulla 13,1 prosenttia. Tämä on kaksinkertaistanut vuosiosingon reilun viiden vuoden välein. Viimeisten kymmenen vuoden aikana osinkokasvu on ollut vielä tätäkin nopeammalla 15,9 prosentin keskimääräisellä tasolla. Sillä vauhdilla osinko tuplaantuisi alle viiden vuoden välein.

Kuten liikevaihdon ja liikevoiton kohdalla, myös osingon osalta kasvu on hiipunut 2010-luvulla. Silti puhutaan osingon kasvattamisesta, ja kasvuprosenttikin on ollut vuotta kohden keskimäärin 7,0 viimeisten viiden vuoden aikana.

Kaikkiaan Olvin kasvu on ollut pääosin kannattavaa ja omistaja-arvoa luovaa. Yhtiö on parantanut juoksuaan myös rakenteellisesti, sillä vuosituhannen alkupuolen alle 10 prosentin liikevoittomarginaalista on noustu viime vuosina selvästi päälle 10 prosentin tason. Samoin yhtiön taseessa pääoman tuottoaste on kohonnut selvästi. Olvi on myös asemoitunut jatkuvasti aiempaa paremmin maantieteen suhteen: se on markkinavaltias Virossa, jossa sen liikevoitto on huidellut jopa 20 prosentin tuntumassa liikevaihdosta.

Suotuisa toimiala

Henkilökohtaisesti pidän erityisesti siitä, että Olvilla on vahva kuluttajaorientaatio. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön tuotteiden kysyntä muodostuu pitkälti yksityishenkilöiden ostoista ja on siten melko tasaista talouden eri suhdanteissa. Verrattuna esimerkiksi B2B-toimintamallin yrityksiin, on Olvi huomattavan vakaa yhtiö tulovirraltaan – tilauskanta ei siis romahda yhdessä yössä. Liiketoiminnan ennustettavuus on luonnollisesti hyvin positiivinen asia sijoittajan ja erityisesti yhtiön osingonmaksukyvyn kannalta.

Myös kuluttajatuoteyhtiöiden kastin sisällä Olvi sijoittuu mielestäni houkuttelevimpaan kategoriaan, sillä yhtiö myy pienen yksikköhinnan tuotteita. Yleisellä tasolla uskon, että pullon tai kahden ostaminen ei yleensä vaadi asiakkaalta pitkän aikavälin talousnäkymien pohtimista, vaan ostos joko tehdään tai jätetään tekemättä talouden suhdannekuvasta riippumatta.

On luonnollista, että kansantalouden tasolla suhdanteet näkyvät toimialan kokonaisuudessa, mutta mielestäni Olvin tapauksessa sittenkin melko vaimeasti. Olvi tiedotti esimerkiksi keskellä edellistä talouden rysäystä vuonna 2009, että sen tuotteiden menekki on suurempaa kuin koskaan.

Vahva markkina-asema

Olvin kotimarkkinat muodostuvat tällä hetkellä Suomen lisäksi Baltiasta ja Valko-Venäjästä. Viimeksi mainittua markkinaa lukuun ottamatta Olvin tuotteiden markkinaosuus on ajoittain jopa dominoiva useissa tuoteryhmissä. Esimerkiksi Virossa Olvin tuotemerkki A le Coq on lähes synonyymi oluelle, mitä ilmentää yli 40 prosentin markkinaosuus. Mikä parasta, Baltian markkinaosuus ei ole tullut kannattavuuden kustannuksella, sillä Olvin tuotantolaitos on ollut Viron kannattavin elintarvikealan yksikkö. Suomessakin Olvi on ollut olutbrändien markkinajohtaja.

Olvi on laajentunut harkiten myös uusiin tuoteryhmiin. Aika näyttää, löytyykö kasvua eniten mehuista, urheilujuomista, energiajuomista, vesistä vai perinteisistä limuista.

Tuoteryhmien ohella mielenkiintoista on myös seurata, mistä hintakategorioista markkinat jatkossa muodostuvat. Halpakilpailu on totta jo tänään ja Olvi on toiminut osin näiden tuotteiden valmistajana markettiketjulle. Todennäköisin skenaario lienee se, että Olvi yrittää ansaita euronsa joka segmentistä eri brändien avulla – tyyliin Sandelsilla A-segmentistä, Olvilla B-segmentistä ja private label -valmistajana matalamman katteen C-segmentistä.

Historia ei ole sijoitusmarkkinoilla eikä liike-elämässä koskaan tae tulevasta. Silti voi kuvitella, että yritysjohdon track recordin ja liiketoiminnan ajan mittaan osoittaman suorituskyvyn perusteella Olvi lienee viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästä merkittävästi suurempi yhtiö kuin tänään. Suurten yhtiöiden puristuksessa ketterälle ja innovatiiviselle näyttäisi olevan paikkansa markkinoilla.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Olvin osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: –Sam– via Foter.com / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.10.2016 17:52

Laatuyhtiö sanana on viime aikoina kokenut voimakkaan inflaation, koska sitä on muodikasta käyttää melkein jokaisen yrityksen kohdalla. Vaikka Olvi on Helsingin pörssin parhaimmistoa niin laatuyhtiö se ei ole, hyvä firma kylläkin. Jos laatua haetaan alkoholibisneksessä niin sitten jenkkiläinen Brown&Forman on ainoa valinta. Kyseiseen firmaan verrattuna Olvi kalpenee kuin albiinokettu.