Siirry pääsisältöön

Laatu korostuu markkinamyllerryksessä | rahastokaupankäynti 9/2021

Nordnet Suomen asiakkaiden keskuudessa pörssin viimeaikainen turbulenssi näkyi syyskuussa rahastojen netto-ostoissa, jotka laskivat elokuun 46 miljoonasta eurosta noin 9 miljoonaan euroon. ETF:ien netto-ostot puolestaan laskivat kuuntakaisesta 23 miljoonasta eurosta noin 5 miljoonaan euroon. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Turvaa koroista ja laatuyhtiöistä

Syyskuu ei historiallisesti ole ollut osakemarkkinoiden kannalta tuottoisimpien kuukausien joukossa, eikä se ollut sitä tälläkään kertaa. Konkurssin partaalla keikkuvan kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden tilanne, Yhdysvaltain keskuspankki Fedin elvytystoimenpiteiden lähestyminen päätepistettään ja yhtiöiden toimitusketjuihin liittyvät haasteet ovat hermostuttaneet sijoittajia ja lisänneet merkittävästi myyntien osuutta osake- ja rahastokaupankäynnissä.

Kiinaan sijoittava JPM China A -rahasto oli syyskuussa vahvasti nettomyyty niin euromääräisesti kuin omistajamäärän muutoksellakin tarkasteltuna. Markkinamyllerrys sai rahastosijoittajat hakemaan varoilleen turvasatamia mm. korkojen ja laatuyhtiöiden puolelta, sillä syyskuussa eniten omistajamääriään kasvattivat Aktia Lyhyt Yrityskorko+ ja Coeli Global Select -rahastot. Coeli tuli uutena rahastoyhtiönä tarjontaamme syyskuun aikana.

Laatuyhtiöiden vahvuudet korostuvat erityisesti pörssien laskiessa, sillä ne pystyvät luomaan omistaja-arvoa suhdanteesta riippumatta ja kurssivaihtelu eli volatiliteetti on keskimääräistä pienempää. Coeli Global Select pyrkii löytämään toimialojensa parhaat yhtiöt ympäri maailman keskittymällä korkeaa arvoa tuottaviin yhtiöihin, joilla on suotuisat tulevaisuudennäkymät ja kyky kasvattaa tulostaan ajan myötä. Rahaston volatiliteettiä ja riskiä pienentää myös sijoitusten hajautus kymmeneen erilaiseen ja keskenään korreloimattomaan megatrendiin. Rahasto valikoi erityisesti yhtiöitä, joiden ESG-profiili on korkealuokkainen ja pyrkii saamaan omistamansa yhtiöt toimimaan entistäkin vastuullisemmin. Coeli Global Selectin suurimpiin omistuksiin lukeutuvat mm. Carrier Global Corporation, Microsoft ja HCA Healthcare.

Syyskuun trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Aktia Lyhyt Yrityskorko+ B+163 %+1 %
Coeli Global Select R EUR+134 %+28 %
KBI Water I EUR+94 %+39 %
Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B+71 %+68 %
Tuottotiedot poimittu 30.9.2021

Vastuullinen sijoittaminen on nyt entistä helpompaa

Nordnet lanseerasi syyskuun aikana ensimmäisenä rahastoalustana Suomessa EU:n tiedonantoasetukseen ja rahastojen luokitteluun liittyvän työkalun, jolla säästäjät voivat suodattaa vastuullisia sijoituskohteita entistä helpommin. Rahastot, jotka edistävät kestävyystekijöitä ja pyrkivät tekemään kestäviä sijoituksia, luokitellaan kahteen eri kategoriaan riippuen rahaston kestävyystavoitteista. Artiklan 8 rahastot edistävät ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta niiden pääfokus ei kuitenkaan ole ympäristössä eikä sosiaalisessa vastuussa. Artiklan 9 rahastot puolestaan pyrkivät erityisesti saavuttamaan kestävyyteen liittyviä tavoitteita.

Vastuullisuus oli tuttuun tapaan isossa roolissa myös syyskuun rahasto- ja ETF-valinnoissa, ja monet kuukauden rahastosuosikeista täyttävätkin artiklan 8 tai 9 vaatimat edellytykset. Yksi eniten omistajamääriään syyskuussa kasvattaneista ETF:istä oli artiklan 9 vaatimukset täyttävä Franklin S&P 500 Paris Aligned Climate UCITS ETF, joka huomioi sijoitustoiminnassaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet sekä ilmasto- ja hiiliriskit. Myös elokuussa ETF-sijoittajien suosioon nousseen L&G Clean Water UCITS ETF:n omistajamäärät jatkoivat syyskuussa nousuaan reippaalla kulmakertoimella.

Syyskuun trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
L&G Clean Water UCITS ETF+56 %+47 %
Franklin S&P 500 Paris Aligned Climate UCITS ETF+55 %+43 %
JPM Global Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF – USD (acc)+32 %+35 %
Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+24 %+79 %
Tuottotiedot poimittu 30.9.2021

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot syyskuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Handelsbanken Usa Indeksi
 4. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG – EUR
 5. Nordnet Indeksirahasto Teknologia EUR
 6. Evli Suomi Pienyhtiöt B
 7. SPP Aktiefond Global A EUR
 8. Nordnet Indeksirahasto USA ESG – EUR
 9. Nordnet Indeksfond Norge
 10. Handelsbanken Eurooppa Indeksi

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t syyskuussa 2021:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc)
 4. WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF USD Acc
 5. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 6. iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)
 7. iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc)
 8. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 9. iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist)
 10. Xtrackers MSCI USA ESG UCITS ETF 1C

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 30 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit