Siirry pääsisältöön

Kysymyksiä Berkshire Hathaway:stä Peter Lynch –käyrään

“Moi!

Hyvä podi teillä. Kuuntelen jutusteluanne öisin, kun olen jakelemassa sanomalehtiä. Tässä muutama mieltä askarruttava kysymys, joihin toivoisin vastausta.”

 

———————————————————————————————————————————

 

KYSYMYS 1:

Olen nyt vihdoinkin aikeissa avata lapsilleni omat salkut. Tarkoitus on, että alan kuukausittain laittaa superrahastoihinne pieniä summia. Toisaalta jos järjestätte jälleen kampanjoita, joissa jenkkiosakkeita saa ilman kuluja, niin voisin ostaa pienen siivun myös Berkshire Hathaway -yhtiötä. Eikös tässä myöskin tavallaan kulut olisi pyöreät nolla, mikäli tällaisesta ilmaiskampanjasta kyseistä yhtiötä ostelisi? Voitko myös kaivaa jonkinlaista tilastoa jostakin, kuinka kyseinen yhtiö on pärjännyt verrattuna niihin “muutaman kerran mainitsemiisi kustannustehokkaisiin rahastoihin”? Vaikka itse Buffett taitaakin lähitulevaisuudessa poistua lopullisesti sijoitusmarkkinoilta, niin yhtiö sinänsä saattaa jatkaa loistavaa uraansa? Ilmeisesti yhtiöön kuuluu myös jotain vakuutustoimintaa sijoitusportfolion lisäksi, vai?

 

VASTAUS:

Berkshire Hathaway on “tavallinen” osakeyhtiö, joka sijoittaa muihin yhtiöihin. Kokonaan omistettuja tytäryhtiöitä ovat GEICO Auto Insurance, NetJets, ja See’s Candies (Lisää Berkshire Hathaway:stä yhtiön kotisivuilta.

Berkshire Hathawayssa on muutama henkilö töissä, joille luonnollisesti maksetaan palkkaa ja joista syntyy tavanomaiset oheiskulut. Yhtiö ei kuitenkaan veloita hallinnointipalkkiota, vaan syntyvät kulut ovat osa yhtiön kuluja, jotka luonnollisesti vähentävät yhtiön tulosta – olkoonkin että suhteessa häviävän vähän.

Berkshire Hathaway B–osakkeeseen pääsee käsiksi kohtuullisella noin 166 dollarilla, kun taas A-osake maksaa noin 250 tuhatta dollaria kappaleelta. Valitettavasti Nordnetin minimipalkkio Yhdysvaltalaisissa osakkeissa ja ETF:ssä on 15 euroa.

Yhtiön tulevaisuuden kannattavuus on täysin kiinni siitä, onnistuuko hänen valitsemansa manttelinperijät sijoituksissaan. Buffett on mielestäni sen verran poikkeuksellinen kaveri, etten ole täysin vakuuttunut asiasta. Buffettkin on todennut, että paras neuvo minkä pystyy jälkeläisilleen antamaan on se, että sijoittavat rahat indeksirahastoon.

Tilastoa siitä miten Berkshire Hathaway on tuottanut suhteessa vertailuindeksiin löytyy vuosikertomuksen sivulta 4: yli 50 vuoden keskimääräinen vuotuinen tuotto on ollut noin 21 prosenttia vuodessa, kun vertailuindeksillä se on ollut 9,7 prosenttia samalla aikajaksolla.

 

———————————————————————————————————————————

 

KYSYMYS 2:

Olen käynyt läpi rahastoja, joita teidän kauttanne pystyn ostamaan. Voisitko kertoa mikä on esim. seuraavassa rahastossa kokonaiskustannus. Jos ostan rahastoa Handelsbanken MSCI USA Index, niin huomaan, että kyseisen rahaston hallinnointipalkkio on 0,40 %, kokonaiskulusuhde 0,40 % ja juoksevat kulut 0,40 %. Mikä siis on kokonaiskustannus? Onko se tuo 0,40 % vai 0,80 % vai 1,20 %?

 

VASTAUS:

Kokonaiskulusuhde (total expense ratio, eli TER) huomioi kaikki kulut, paitsi rahaston kaupankäynnistä syntyvät kulut. Aktiivisesta osakerahastosta riippuen nämä ovat noin 0,5 prosenttia vuodessa, indeksirahastolla pari prosentin kymmenystä. Mainitsemasi rahaston kohdalla arvioisin kokonaiskulujen olevan jotain 0,42 prosentin luokkaa. Vastaavalla iShares Core S&P 500 UCITS ETF -rahastolla kokonaiskulut ovat noin 0,06 prosenttia.

 

———————————————————————————————————————————

 

KYSYMYS 3:

En tiedä oletteko jo käsitellyt aihetta podissanne, mutta kiinnostaisi kuulla näkemyksiänne velkavivun käytöstä. Onko olemassa jokin nyrkkisääntö, mikä vielä olisi hallittu vipu kurssiromahduksien kannalta. Kokemusta nimittäin on vuoden 2015 syksyltä, kun Kiinasta alkoi kuulua huonompaa uutista ja kurssit tulivat rytisten alas. Itselläni oli silloin kunnolla vipua salkussa ja tuloja ei juuri nimeksikään opiskelijana. Oli hikistä seurata salkussa melkein 30 % pudotus päivän aikana.

 

VASTAUS:

En suosittele velkavivun, kuten esimerkiksi Superluoton käyttöä, koska se voi katkaista säästämiseltä pitkäjänteisyyden ja viedä kaikki säästöt. Pörssiromahduksen aikana pankilla on oikeus myydä salkku ellei lainan vakuudet riitä. Hyvä nyrkkisääntö on olla käyttämättä velkaa osakesijoituksissa.

 

———————————————————————————————————————————

 

KYSYMYS 4:

Tiedätkö jotain Peter Lynch -käyrästä? Kuinkahan kyseinen arvo määritellään? Tässä on linkki gurufocus-sivustolle, jota on tullut ahkerasti katseltua. Esimerkkiyhtiöksi laitoin Deeren ja sivun lopussa näkyy Peter Lynch -taulukon. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka voisin itsekin laskeskella samaan tapaan arvoja suomalaisille yhtiöille. Olen huomannut, että aika hyvin olisi tuottanut, mikäli olisi ostellut osakkeita aina silloin kun vihreä käyrä on pysytellyt sinisen käyrän alapuolella. Aivan kuin Buffettkin olisi tehnyt ostojaan tämän käyrän mukaan tiettyjen yhtiöiden kohdalla. Mitä ylipäätään olet mieltä kyseisestä gurufocus-sivusta? Eikös tämän pitäisi olla ihan luotettavaa ilmaista dataa yrityksen luvuista?

 

VASTAUS:

En ole törmännyt tuohon sivuun aikaisemmin, mutta ihan hauskaltahan tuo vaikuttaa. Vaikea ottaa kantaa sivulla esitettyihin lukuihin ja kuvaajiin kun en tiedä mitä nuo ovat syöneet. Peter Lynch -käyrässä vertaillaan osakkeen markkinahintaa suhteessa viisitoistakertaiseen osakekohtaiseen tulokseen (P/E -luku 15). Peter Lynchin sanoin:

A quick way to tell if a stock is overpriced is to compare the price line to the earnings line. If you bought familiar growth companies – such as Shoney’s, The Limited, or Marriott – when the stock price fell well below the earnings line, and sold them when the stock price rose dramatically above it, the chances are you’d do pretty well.

Eli jos osakekurssi laskee reilusti 15 kertaisen osakekohtaisen tuloksen alle kannattaisi ostaa ja vastakkaisessa tapauksessa myydä. Mikäli Peter Lynch -käyrä olisi avain ikuiseen ylisuureen tuottoon, sellaista näkyisi markkinoilla enemmänkin. Valitettavasti näin ei ole.

Sijoituksia voi toki aktiivisestikin tehdä, mutta lähtökohtaisesti se tarkoittaa, ettet tiedä miten siinä käy. Tilastojen valossa huonosti (esimerkki 1, esimerkki 2, esimerkki 3). Siksi suosittelen pitkäjänteistä kustannustehokasta osakesäästämistä ilman sen suurempia kommervenkkeja. Se on tylsää mutta tehokasta.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit