Kylmä hiki korkosijoittajan otsalla

Eurokriisin hellittäminen ei ole korkosijoittajalle hyvä uutinen.  Vaikka lähes kaikki muut riemuitsevat markkinoiden rauhoittumisesta, on korkosijoittajalla kylmä hiki otsalla. Hän tietää, että korot nousevat hyvien talousuutisten myötä. Se taas merkitsee miinusmerkkistä tuottoa ja yllättyneitä asiakkaita. Kaikki valtiolainoihin esimerkiksi rahaston kautta sijoittaneet eivät tiedä, että korkojen nousu tietää pääomatappioita ja siten negatiivista tuottoa. Turvalliseksi luullussa korkosalkussa tikittää.

Monen vuoden ajan on povattu ”vakaiden ja tylsien” valtiolainojen erittäin hyvän tuottohistorian katkeamista. Vuoden 2008 lopulla, kun Lehman Brothersin kaatuminen nyrjäytti rahamaailman raiteiltaan, sai parasta tuottoa juuri valtiolainoista. Tuolloin vielä ei euromaiden välille juuri osattu eroja tehdä. Saksan ja Suomen valtiolainoista tuli sijoittajan sateenvarjo eurokriisin iskeytyessä tuulettimeen.

Italian ja Espanjan korot ovat laskeneet Euroopan keskuspankin pääjohtajan taikasanojen myötä. Samat loitsut vievät rahaa Saksan ja Suomen lainoista muihin kohteisiin, kun sijoittajat uskaltavat lisätä riskiä. Matalat korot eivät riitä tuottotavoitteiden täyttämiseen ja osakemarkkinat korkeine osinkotuottoineen houkuttelevat.

Tammikuun aikana moni euroalueen pitkiin valtiolainoihin sijoittavat rahasto on pakkasella. Se on oire siitä, että viime vuonna tienattu kymmenen prosentin tuotto on sulamassa. Viime päivinä osakemarkkinat ovat nousseet ja esimerkiksi Suomen ja Saksan kymmenvuotiaan lainan korko on noussut. Jos tuloskausi on vahva, heilahtaa osakkeisiin lisää rahaa korkomarkkinoiden kustannuksella. Kärsijöinä eivät ole pelkästään valtionlainat, sillä myös yrityslainojen tuotto on vaarassa viitekorkojen nousun myötä. Viime vuonna parhaat high yield-rahastot tuottivat osakemarkkinoiden tahtiin, joten niistäkin paras pihvi on jo syöty.

Pankit myyvät hyvin helposti niitä tuotteita, jotka ovat tuottaneet viime aikoina hyvin. Määräaikaisen talletuksen erääntyminen antaa sijoitusneuvojalle oivan tilaisuuden kilauttaa asiakkaalle ja suositella uutta tuotetta tilalle. Turvallisuushakuiselle asiakkaalle on helppo suositella korkosijoitusta, jonka tuottohistoria on messevä ja jonka riskisyyttä ei tiedetä. Korkojen nousun vaikutusta tuottoihin ei tunneta ja vielä vähemmän sitä, että pitkiin papereihin sijoittavan rahaston tuotto kärsii lyhyttä korkorahastoa enemmän.

Kuva: Mika Pesonen

Kommentit:

Mika Pesonen · Jyväskylän yliopisto

Taas on istahdettu koneen ääreen…
/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit