Kuumekäyrä nousussa antimarkkinoilla

Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta, että antimarkkinat ovat kovasti vilkastuneet viime kuukausina. Noin 15 vuoden tauon jälkeen uusia yhtiöitä virtaa etenkin pörssin ”kakkoslistalle”, First Northiin. Lisäksi osakesäästäjille tarjotaan uutta sijoitettavaa merkintäoikeusanneissa ja suunnatuissa anneissa. Näin pääomamarkkinamme näyttävät jälleen toimivan pitkän kuivan kauden jälkeen. Mitalilla on kuitenkin myös kääntöpuoli: varsinkin kiihtyessään meininki voi tuoda mieleen 1980-luvun jälkipuoliskon kasinokauden ja vuosituhannen vaihteen IT-kuplan ylikuumentunutta ilmapiiriä. Sijoittajalla onkin syytä olla valppaana, sillä kaikki ei ole kultaa, joka kimaltaa.

Suunnatuista anneista valtaosa liittyy yrityskauppoihin tai avainhenkilöiden kannustinohjelmiin. Tällaisiin tarkoituksiin suunnatut annit ovat järkeviä myös vanhojen osakkeenomistajien kannalta. Orava on puolestaan käyttänyt omia osakkeitaan maksuvälineenä kartuttaessaan asuntovarallisuuttaan. Viime vuoden alusta Ixonos ja Vaahto Group ovat järjestäneet useita muutamalle suuromistajalle suunnattuja anteja konkurssiuhan hälventämiseksi. Ixonosissa samat tahot ovat nyt tehneet lunastustarjouksen 0,06 euron hintaan, toisin sanoen ilman preemiota.

Pörssissäkin on yleistymässä tapa järjestää valituille instituutioille tai jopa avoimesti koko yleisölle suunnattuja anteja. Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poikkeamiseen on oltava yhtiön kannalta ”painava taloudellinen syy”. Yhtiöt osoittavat kuitenkin käytännössä liiankin paljon mielikuvitusta siitä, mitä pidetään painavana syynä. Ei olisi pahitteeksi, että lakiteksti olisi tässä suhteessa hieman täsmällisempi, sillä suunnatuilla anneilla voi muuttaa jopa yritysten omistussuhteita. Todella vaarallisella tiellä ollaan, mikäli ulkopuolisille suunnataan osakkeita alihintaan.

Viime vuoden aikana pörssiyhtiöistä Basware suuntasi osakkeita syyskuussa muutamille instituutioille 33,50 euron merkintähintaan. Heinäkuussa Zeeland ja syyskuussa Componenta tarjosivat osakkeita kaikille halukkaille 0,02 eurolla (vastaa 4,36 euroa käänteisen splitin jälkeen) ja yhdellä eurolla. Tällä hetkellä Taaleritehdas markkinoi B-osakkeita yleisölle 7,25 euron hintaan.

Onneksi merkintäoikeusannit ovat myös lisääntyneet. Ne tarjoavat sijoittajalle monta tavallisuudesta poikkeavaa ansaintamahdollisuutta, mikä näkyi hyvin vastikään päättyneessä Oriolan annissa. Kaikki osakkeenomistajat eivät käytä oikeuttaan merkitä uusia osakkeita, minkä vuoksi myyntiin tulee merkintäoikeuksia. Tämän poikkeuksellisen tarjonnan vuoksi maksullinen anti on yleensä aina omiaan rasittamaan osakekurssia. Tästä syystä jopa pelkkä ilmoitus tulevasta annista kuitataan pörssissä useimmiten kurssilaskulla, sillä osa sijoittajista myy osakkeita heti ostaakseen niitä takaisin annin aikana joko osakkeina tai merkintäoikeuksina. Annin jälkeen osakekurssilla on tapana nopeasti toipua. Oriolan osakekurssin annin jälkeinen toipuminen oli jopa tavallista voimakkaampi.

Nykyään antiin osallistuvat voivat varata itselleen lisäosakkeita ns. toissijaisesta merkinnästä, koska osa osakkeenomistajien merkintäoikeuksista jää aina syystä tai toisesta käyttämättä ja osakkeita siltä osin merkitsemättä. Lisäosakkeiden saaminen ilman, että merkintäoikeudesta joutuu maksamaan, on merkittävä rahanarvoinen etu, jota aina kannattaa hyödyntää, toki  edellyttäen, että osakkeen markkina-arvo on merkintähintaa selvästi korkeampi.

Toissijaisessa merkinnässä osakkeet jaetaan samassa suhteessa kuin sijoittaja on merkinnyt osakkeita merkintäoikeuksilla. Esimerkiksi Oriolan annissa runsaat kolme prosenttia tarjotuista osakkeista jäi merkitsemättä merkintäoikeuksilla. Mikäli kaikki antiin osallistuneet merkitsijät pyytäisivät täyden potin osakkeita ilman merkintäoikeuksia, saanto olisi siis kolme lisäosaketta 100 merkintäoikeuksilla merkittyä osaketta kohti. Todellisuudessa sataprosenttinen osallistuminen toissijaiseen antiin on utopiaa, joten peukalosääntönä voi pitää, että saanto saattaa olla jopa kaksinkertainen teoreettiseen määrään verrattuna varsinkin mikäli joku suuromistajista jättää varaamatta itselleen lisäosakkeita. Oriolan tapauksessa toisijainen merkintä tuotti noin neljän euron arvoisia lisäosakkeita 2,50 euron hintaan.

Vuoden 2014 aikana Outokumpu, Lemminkäinen ja Citycon sekä ruotsalaiset Sotkamo Silver ja Endomines järjestivät merkintäoikeusanteja. Endomines vieläpä varsin erikoisilla merkintäehdoilla. Kuluvan vuoden helmikuussa oli Oriolan vuoro paikata vakavaraisuuttaan Venäjäseikkailun viime vuonna tuottaman 259 miljoonan euron tappion jälkeen. Sijoittajien suhtautuminen yhtiöön on muuttunut dramaattisesti myönteisemmäksi Venäjän liiketoiminnan myynnin jälkeen. Outokummulla oli helmikuussa hieman erilainen osaketarjous. Yhtiö myi lähinnä ulkomaisille suursijoittajille viisivuotisen vaihtovelkakirjalainan. Torstaina (5.3.2015) alkoi Metsä Boardin anti, jossa 12 A- tai B-osakkeella saa merkitä yhden B-osakkeen 3,66 euron merkintähintaan.

Erityisesti First North-listalle on viime aikoina ollut melkoinen ryntäys aikaisempien vuosien hiljaiseloon verrattuna. Näissä tapauksissa poikkeamiseen osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta on todellakin painava taloudellinen syy, kun osakepohjaa laajennetaan ja osakkeet saatetaan julkisen kaupankäynnin piiriin. Jo viime vuoden puolella apajille ehtivät Verkkokauppa (merkintähinta 23 euroa), Herartis Pharma (10,50), Cleantech Invest (0,65), Nexstim (6,35), United Bankers (33,00) ja Nixu (4,40). Verrattaessa tämän päivän pörssikursseihin olisi kannattanut osallistua erityisesti Verkkokaupan ja United Bankersin IPOihin (IPO = Initial Public Offering). Kumpikin yhtiö on tehnyt varsin osakasystävällisen osinkopäätöksen alkuvuonna. Näiden kahden lisäksi myös Nixu on hieman plussalla IPO-hintaan verrattuna.

Sitomiseen, nostamiseen ja kiinnittämiseen soveltuvia tuotteita valmistava Piippo avasi kuluvan vuoden First North –pelin tarjoamalla helmikuussa 7,50 euron merkintähintaan 550.000 osaketta, joista kaupaksi meni vajaat puolet. Osakkeiden kaupankäynti alkaa 10.3.2014. Aurinkolämpöjärjestelmiä toimittava Savo-Solar tarjoaa vielä tätä kirjoitettaessa runsaat kaksi miljoonaa osaketta kahden euron kappalehintaan sijoittajille Suomessa ja Ruotsissa. Yritys, joka on Cleantech Investin osakkuusyhtiö, ei luota Helsingin First North –listaan vaan aloittaa Tukholman vastaavalla listalla 2.4.2015.

Helsingin FN-listalle on tulossa 16.3.2015 varsin mielenkiintoinen yritys, Detection Technology, joka valmistaa röntgenkuvantamisjärjestelmiä ja niiden komponentteja. Markkinoille tarjotaan lähes seitsemän miljoonaa osaketta hintaan, joka on enintään 6,40 euroa, 3.3.2015 alkaneessa listautumisannissa. Osake on todellinen riskisijoitus, sillä vielä vuonna 2013 oma pääoma oli negatiivinen. Toisaalta toimiala edustaa varsin korkeatasoista teknologiaa ja tulevaisuuden näkymät ovat lupaavat.  Pörssin päälistalle on kuluvana vuonna tulossa ainakin kaksi yritystä. Niistä Asiakastieto on varsin mielenkiintoinen tulokas. Elektrobitin jakautumisen yhteydessä syntyy kesäkuun lopussa myös Bittium-niminen pörssiyhtiö.

Pörssilistan kokoonpanon muutosten surullinen puoli on listalta poistuvat yritykset. Vuosina 2014–2015 listalta on poistettu lunastustarjousten seurauksena Pohjola Pankki, Rautaruukki (fuusio ruotsalaisen SSAB:n kanssa) ja Oral Hammaslääkärit. Poistumassa ovat ainakin Sievi Capital ja Vacon. Listalle näyttävät jäävän lunastustarjouksista huolimatta SSK ja Incap. Jälkimmäistä tarjousta voi luonnehtia suorastaan hävyttömäksi, sillä tarjottu hinta oli vain puolet lunastushetken käyvästä arvosta. Tällä hetkellä on meneillään lunastustarjoukset Turvatiimistä ja Ixonoksesta. Kummassakaan ei tarjota minkäänlaista preemiota.

Omistamme osakkeita Lemminkäisessä, Oriolassa ja Outokummussa sekä G.W.Sohlbergissa, joka on Detection Technologyn pääomistaja.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.04.2015 14:52

Tuo Savos listautuminen oli vähän törkeä, kun Suomalainen ei saa omistaa Ruotsissa olevia osakkeita ilman että niille tehdään lajimuutos.. Suuntasivat annin kuitenkin myös Suomeen :/