Kurssikäänne ja kalliit oppirahat

Moni sijoittaja pohtii tällä hetkellä sitä, kauanko monivuotinen kurssiralli voi vielä jatkua. Olennaiset kysymykset voidaan tiivistää kahteen:

  1. Kuinka paljon yritysten tuloksissa on vielä nousupotentiaalia jäljellä huomioiden sen, että liikevoittomarginaalit ovat jo kansainvälisesti korkealla tasolla?
  2. Entä kuinka paljon yritysten tuloksista maksettava p/e-luku voi yhä nousta, vaikka korot eivät taida perusskenaarion mukaan olla enää laskussa?

Osakkeen kurssitaso muodostuu aina yrityksen tuloksen (e) ja markkinoiden salliman p/e-luvun tulosta, eli kertolaskun vastauksesta. Vastaavasti pörssi-indeksin kurssitaso kytkeytyy aina kaikkien yritysten yhteenlaskettuihin tuloksiin ja niille annettavaan p/e-lukuun.

2010-luvun perspektiivissä keskuspankkien kanuunapotkut ovat matalan korkotason kautta yleisesti nostaneet p/e-lukuja, kun osakkeille vaihtoehtoisten kohteiden tuotto on heikentynyt sijoittajien silmien edessä. Samasta tuloksesta on siis kollektiivisesti oltu valmiita maksamaan entistä enemmän.

Viime vuodet ovat olleet lähes yhtä juhlaa. 2010-luvulla eletyllä nousu- eli härkämarkkinalla osakekurssit ovat suurta joukkoa tarkastellen kohonneet loikkimalla, kun kaksi kurssikehityksen muutosnuolta on osoittanut samaan aikaan ylös. Ensinnäkin elpyvässä taloudessa tulokset ovat kasvaneet, ja toiseksi myös p/e eli kerroin on kohonnut huomattavasti.

Vaihtoehtoisilla lasku- eli karhumarkkinoilla tulokset laskisivat. Laskutrendin alussa koko pörssin p/e liitää yleisen taloussuhdanteen kanssa korkealla tasolla. Tämä luo perustan sille, että osakkeita voidaan painaa alaspäin paitsi yrityksen tuloksen laskemisen myös p/e-luvun pudotuksella. Kun molemmat muutosnuolet osoittavat yhä aikaa alas, tulee jäljestä useimmiten ikärajalla varustettua.

Sivuttaismarkkina rankaisee “osta ja unohda myydä”-sijoittajaa

Nousu- ja laskumarkkinoiden väliin mahtuu myös yhdysvaltalaisessa sijoituskeskustelussa paremmin tunnettu sivuttaismarkkinoiden trendi (sideways market). Sen aikana tulokset kasvavat edelleen talouskasvun imussa, mutta samalla p/e-luvut alkavat jo laskea. P/e-luvun lasku voi pohjautua esimerkiksi siihen, että odotukset korkojen nousutahdista alkavat ylittää odotukset talouskasvun vauhdista.

Yhdysvalloissa kymmenen vuoden inflaatiokorjatuin tuloksin laskettava p/e-luku on nyt jopa 33. Tämän käänteislukuna (1/33) kertyy tulostuotoksi (e/p) keskimäärin enää vain nihkeät 3,0 prosenttia. Samaan aikaan Yhdysvaltain kymmenvuotinen lainatuotto on kohonnut jo lähituntumaan 2,9 prosenttiin. Huomioiden osakkeiden yleisesti korkotuottoja korkeamman riskin, on  arvostusero kutistunut hälyttävästi. Eurooppalaisin silmin tosin esimerkiksi Saksan vastaavan lainan tuotto on edelleen 0,4 prosentin tasolla.

Korkojen nousuodotukset ovat myrkkyä osakemarkkinoille

Korkojen nousuodotusten vahvistuminen olisi kuitenkin jonkinasteista myrkkyä osakemarkkinoille. Varsinkin siinä tilanteessa, jossa odotukset tuloskasvusta alkaisivat hiipua. Ylipäätään markkinatilanne näyttäisi terveemmältä, jos yritysten tulokset nousisivat edelleen selvästi ja osakkeiden laskennallinen tuotto kohenisi nykykursseilla. Näin myös ero ”matalariskiseen korkoon” palautuisi mielekkääksi.

Jo mainituilla sivuttaismarkkinoilla maksetaan laskevien p/e-lukujen kautta takaisin edellisen härkämarkkinan ylituottoja. Suuressa kuvassa pörssi juuttuu telineisiin ja sijoittajan ansaintamahdollisuudet jäävät lähinnä yritysvalinnan varaan. Nousutrendin jatkumisen vankassa uskossa harjoitettu ”osta ja unohda myydä”-indeksistrategia ja varsinkin korkean riskin kasvustrategia ovat laajasti tarkasteltuna kalliita näkemyksiä, jos nousu muuttuu sivuttaisliikkeeksi tai jopa laskuksi.

Käänteiden ajoitusta ei voi ennalta tietää, eikä historia ole tae tulevasta. Siitä voi kuitenkin olla varsin vakuuttunut, että vaikka sivuttaismarkkinoilla mikään strategia ei tuotakaan varmaa tiliä, on aktiivisella yritysvalinnalla väärässä olemisen kustannus lähtökohtaisesti pienin. Nyt sivuttaismarkkinoihin uskovien tulisi siis löytää yrityksiä, jotka kykenevät säilyttämään tuloskasvunsa nousu-uran.

Vaikka sivuttaismarkkinoilla mikään strategia ei tuotakaan varmaa tiliä, on aktiivisella yritysvalinnalla väärässä olemisen kustannus lähtökohtaisesti pienin.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAN MYYNTI ON ALKANUT!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

TILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kuvan lähde: https://pixabay.com/en/euro-ship-money-sailboat-origami-1605659/

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.09.2018 18:33

mikä ihmeen monivuotinen kurssiralli? EM on tällä hetkellä laskumarkkinassa ja eurooppa oli sellaisessa 2015/2016.