Kun sentimentti murtuu

Minä en ole kuin pankkiirit.

Minä haluan yksittäisenä sijoittajana vaurastua ja lyödä markkinaindeksit. Minä haluan voittaa.

Pankkiirit ja sijoitusneuvojat haluavat ehkä myös tehdä samoja asioita, mutta väistämätön tosiasia on se, että sijoituspalveluita tarjoavien yritysten liiketoiminta perustuu sijoitustuotteiden myyntiin. Tästä seuraa se, että vaikka salkunhoitaja olisi kuinka taitava osakepoimija tahansa, rahastojen hoitamisesta tulee kannattavaa liiketoimintaa vasta, kun rahasto-osuuksia onnistutaan myymään sijoittajille. Heidän on siis pystyttävä luomaan sellaisia tuotteita, joille on kysyntää, ja kysyntään taas vaikuttaa sijoittajien myyntihetken mielipiteet.

Yllä mainitusta seuraa se, että sijoittajille myydään ”turvatuotteita”, kun kaikki pelkäävät, vaikka juuri tällöin pitäisi ostaa osakkeita. Toisaalta sellaisina aikoina, kun kaikki ovat kiinnostuneita sijoittamisesta ja kaikki tietävät sijoittamisesta jotain, löytyy paljon ns. ”vielä hyviä sijoituskohteita”, vaikka tällöin pitäisi juuri valmistautua markkinalaskuun.

Markkinoiden käännekohtia usein kuvastaakin positiivisen tai negatiivisen sentimentin murtuminen. Tällä tarkoitan sitä, että ennen nousua optimistit luovuttavat ja ennen laskua pessimistit luovuttavat. Yllä mainitusta johtuen markkinoiden käännepisteissä positiivisen markkinasentimentin murtumisen huomaa talousmediassa esiintyvistä henkilöistä kuin myös pankkiirien tavasta myydä sijoitustuotteita kuluttajille.

Esimerkiksi vuoden 2009 käänteen aikoihin sijoittajille myytiin turvatuotteita.

Lisäksi sentimentin murtumista kuvastaa usein se, että jostain tyhjästä ilmestyy, joku uusi tyyppi, joka yllättäen tietää näennäisen paljon. Näissä näkemyksissä ei välttämättä ole paljon mitään takana kuin se, että ne perustuvat edellisten vuosien kurssikehitykseen, mutta ne mukailevat murtuneen sentimentin mielipidettä ja uppoavat sillä hetkellä laajaan yleisöön.  Syksyn 2011 käänteessä havaitsimme Alessio Rastanin.

Kontrasijoittamisesta ja vastavirtaan kulkemisesta puhutaan paljon. On kaikenlaista Herra Markkinaa, ulkkaria, lyhyeksi myyjää ja hedgerahastoa. Sitten mennään sijoitusklubille pitämään kivaa kavereiden kanssa ja yhdessä jauhetaan jostain maagisesti irrationaalisesta Herra Markkinasta. Minäpä luulen, että homma ei käytännössä toimi näin.

Tästä syystä minä haluan olla mahdollisimman sikamainen ja iljettävä sijoittaja. Haluan tuntea sosiaalisen paineen, kun puolustan sijoituspäätöksiäni. Kun vuosina 2009-2012 painotin kv-hajauttamista, minua katsottiin kieroon. Kun en pitänyt suomalaisia osakkeita hyvinä sijoituskohteina, minua kehotettiin ikään kuin uhkailuna miettimään sitä, että professori X on sanonut sitä ja tätä. Kyllä varmaan kannatti ajatella sitä joo, mutta juuri kyseisenä ajanjaksona olisi osakesalkkua kannattanut hajauttaa globaalisti.

Edellinen merkintä oli tehtävä heti suihkun jälkeen, koska silloin oli aika kääntää näkemys. Itse asiassa olin silloin jo yli viikon myöhässä.

Kesästä 2012 alkoi näkymään erilaisia merkkejä positiivisten Suomi-näkemysten murtumisesta: ei enää kirjoitettu kiihkeästi kansankapitalismista, pankkitalletuksia alettiin vertaamaan Suomi-portfolioihin ja Suomi-sijoittamista puolustaneet alkoivat kertomaan siihen liittyvistä korkeista riskeistä. Lisäksi monet sijoittajat, jotka olivat ennen sijoittaneet vain Suomeen, alkoivat etsimään ulkomaisia sijoituskohteita.

Toisaalta Suomi-yhtiöiden kolmoskvartaalia sanottiin tulosten puolesta torjuntavoitoksi, joten merkit negatiivisen tuloskehityksen katkeamisesta ovat olleet ilmassa. Lukuisat muut merkit myös tukevat näkemystä potentiaalisesta käänteestä Suomeen sijoittamisen puolesta. Kun näin pankkiirin kertovan, että Suomi-portfoliot pitää unohtaa, minun oli tehtävä aggressiivinen liike, koska se oli ilmeinen (viimeinen) merkki Suomi-sijoittamisen sentimentin murtumisesta. Olen sijoittanut suomalaisiin osakkeisiin.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: jaxxon / Foter

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Baby Ford9 Joulukuu, 2012

Kiitos blogistasi! Tuot hyvää vastapainoa Oksaharjulle tai One Upille, jotka ovat aikamoisia numeroniiloja. On mielenkiintoista lukea näkemyksistäsi, perustuivat ne sitten keltaisen lehdistöön tai suihkuun. Ja tätä ei saa missään nimessä ottaa piruiluna, koska kuten tiedät, behavioristisia seikkoja ei voi aliarvioida.

Tapio Haavisto9 Joulukuu, 2012Olen kyllä Jarkon kanssa nyt aika paljon samaa mieltä. Nimittäin Suomen osakemarkkina on hyvin syklinen ja kun sykli kääntyy, meillä käännytään myös agressiivisemmin kuin muualla. Alkuvuodesta Tanska on ollut hyvä sijoituskohde tähän asti, kun on enemmän defensiivinen. Nyt näyttävät roolit vaihtuvan, ja Suomi alkaa nousta kohisten. Kohinan ensi ääniä ovat Nokian viimeaikaiset nousut, jotka johtavat meitä pois Pohjolan pahnanpohjimmaisten roolista?!

Tapio Haavisto http://www.siop.fi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit