Kuluttaminen on kivaa!

Otsikko meni oikein, vaikka saatoitkin yllättyä 😉

Olen noin vuodesta 2004 alkaen opiskellut rahankäytön perusteoriaa. Kahdeksan vuoden peruskoulu on jättänyt joitakin näkyviä jälkiä arkitodellisuuteenkin, mutta merkittävä osa opeista on tallennettu psykologiasalkun puolelle. Tässä blogissa keskityn kuluttamisen psykologiaan – empiiristä, omakohtaista, subjektiivista; mutta itselle ihanan totta.

Olen kirjoittanut paljon harkitsevan kuluttamisen periaatteista ja siksi joillekin on saattanut syntyä sellainen kuva, että ”rahankäytön apostoli” ei kuluta lainkaan. Tämä ei pidä paikkansa! Kulutan ja nautin siitä paljon. Siksi, että kuluttaminen, hankintojen suunnittelu, asioiden omistaminen on kivaa.

Sanojen vakuudeksi alla on kuva moottoripyörästäni. Tämä on minulle rakas. Tein viikko sitten keväthuollon itse (jep tässä säästyi rahaa 100-200 €), ostin uudet renkaat eteen ja taakse (300 €), ostin uudet ajohanskat (80 €). Jokainen motoristi tietää, että tässä harrastuksessa rahaa palaa: pelkästään vakuutuksiin kuluu n. 1 000 € vuodessa. Milloin ehdin ajamaan? 3-5 kertaa kesässä. Järkeä? Ei. Kaikki merkityksellinen ei aina näytä ”järkevältä”. Käytä rahaa itsellesi merkityksellisiin asioihin. Itsellesi. Jokainen kulutettu euro on arkinen arvovalintasi. Merkityksellisyyttä voit punnita ainoastaan sinä itse, tunteen ja järjen symbioosissa. Olen joskus sanonut, että motoristille mielenrauhaa tuottaa se, että prätkä on aina lähtövalmiina tallissa. Pelkästään status ”on tallissa ajokunnossa” tuottaa siis iloa koko vuoden ympäri. Parhaat ystävät ovat samanlaisia. Vaikkei vuosiin nähtäisikään, on hyvä tietää, että siellä ne edelleen ovat, tallessa. Onneksi ei kuitenkaan tallissa. Hymiö.

Kuluttamisen oppi nro 1: Kuluta rahaa itsellesi merkityksellisiin asioihin

kuva: Rakas moottoripyöräni, Honda CBR 1100 XXKuluttamisessa, ostamisessa, suoranaisessa rahalla herkuttelussakin pätee yksi vanha totuus: jos teet jotakin koko ajan, siitä katoaa hohto. Jos taasen jaksat hiukan paastota välissä, ruoka maistuu taivaalliselta. Nautinto syntyy siitä, että on tehnyt ensin töitä jonkin tavoittelemisen arvoisen eteen ja vasta sen jälkeen tekee hankinnan. Velaksi kuluttamisen surkeus onkin siinä, että siitä ei tule koskaan pitkäkestoista nautintoa: raha tuli, raha meni. Mutta kun on jaksanut hiukan säästää itselleen merkitykselliseen asiaan, siitä tulee aidosti hyvä mieli.

Säästämisen riemusta: 3- ja 5-vuotiaat tyttäremme saivat alkuvuodesta omat viikkorahalippaat. Viikkoja he saivat ahertamisen (iltasiivoukset tehdään itse) palkaksi rahaa ikävuosiensa mukaan. He unelmoivat Angry Birds -pehmoleluista (Iso Punainen, Keltainen, Sininen, Pommi) ja teimmekin sitten Verkkokauppa.comin Angry Birds-maailmaan perheretken eräänä maaliskuisena iltana. Omaa rahaa = shoppailun tuplanautinto. Nyt vanhempi tytär säästää omiin uistimiin. Näin ne harrastukset tarttuvat 😉 Mutta tarinan opetus on, että me voimme aikuisenakin oppia ymmärtämään pitkitetyn nautinnon logiikkaa. Analogioita makuuhuoneesta ei ole vaikeaa hakea. Mutta palataan raha-asioihin 😉

Kuluttamisen oppi nro 2: Nautinto syntyy odotuksessa. Paras täyttymys tulee ansaitusta palkitsemisesta – oletpa lapsi tai aikuinen.

Kuva: Nuorempi tytär Verkkokauppa.comin Angry Birds -maailmassa


Moni Facebook-ystäväni on saanut kummastella ikuisuusprojektiani nimeltä ”tenniskenttä”. Olemme rakentaneet vuosia tenniskenttää järven rannalle rinteeseen. Aikaa on palanut ja rahaa. Säästettykin on rauhallisella hankintapolitiikalla: kalliit alumiinitolpat, alumiiniverkkoaita jne. ostettiin käytettynä, maata ja kivilouhetta tuotiin vuosia läheisiltä naapurin kaivinkoneyrittäjän työmailta jne.

Miksi nostan tämän esille? Mielestäni tämä projekti on ollut kaiken kaikkiaan minulle hyvin opettavaista. Aiempi kärsimätön ”citykuluttajaprofiilini” olisi soittanut urakoitsijalle: ”tehkää tuohon tenniskenttä, aikaa kaksi kuukautta”. Tällä aikataululla rahaa olisi palanut min. 80-100 000 € (tälle paikalle saviseen rinteeseen) ja totta puhuen kahdessa kuukaudessa kenttä ei olisi valmis edes loppumattomilla resursseilla. Mutta rauhassa itse työstäen, vähitellen säästäen ja hankinnoissa tarkkana ollessanikin rahaa on silti palanut n. 30 000 €. Ja tämä siis siten, että kaikki on tehty ”oikein, perusteellisesti, huolellisesti, konsultoiden”. Samalla kun antaa omien käsiensä likaantua hankinnoissaan, niihin sitoutuu vahvemmin. Sitoutuminen vahvistaa kohteen merkitystä. Aluksi etsin projektille ”mestaria”, mutta lopulta päätin hoitaa koko homman. Nyt en kadu. Tästä kertoo mm.  innokas statusraportointini Facebookissa. Ja vuosien työ kun tulee vihdoin tänä kesänä valmiiksi (tämä on jo varmaa), on se nautintokin suuri. Ystäville järjestetään kunnon Karhujärven Tenniskerhon avajaiset, tämä on lupaus 😉

Kuluttamisen oppi nro 3: Maksimoi nautinto kärsivällisellä odotuksella, sitoutumalla asiaan. Kartoita matkakohdetta; likaa omat kätesi remontissa;  suunnittele projekteja/hankintoja  yhdessä kumppanisi kanssa; fiilistele ja jaa kuvia kavereille 😉

Kuva: Tenniskenttäprojekti, since 2006 ->

Lopuksi,

Muista, että jokainen euro on oma arvovalintasi. Muista tämä lomaa suunnitellessasi: millaisella rahankäytöllä tuotan itselleni parhaan mahdollisen kesän kokemuksen? Muista myös, että moni merkityksellinen asia ei maksa mitään. “Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.” – Albert Einstein.

Mieti siksi rauhassa mikä on oleellista, mikä tuottaa onnea, lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Ajan antaminen perheelle ei maksa mitään. Mutta investointi asiaan, joka tuottaa hyvän mielen:  lomalla on hyvä aika tehdä myös hyvän mielen hankintoja.  Säästäminen merkityksellisiin asioihin tapahtuu oman kokemukseni mukaan arjessa, lomien välissä. Ja muista mitä sanoin velalla kuluttamisesta – se ei tuota samanlaista tunnetta kuin palkinnot hyvin tehdystä työstä.

Hyvää kesää sinulle!

t. Jussi Muurikainen
perustaja, www.balancion.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT29 Toukokuu, 2012

MIelenkiintoisia näkemyksiä ja aika pitkälti myös itselleni jollain tavalla tuttuja. Itse en tällä hetkellä omaa minkäänlaista tarvetta hankkia tavaraa, mutta olen jo monta vuotta haaveillut pidemmästä maailmanympärimatkasta jonka toteutan seuraavan 15 vuoden aikana. Se voi tapahtua ennemmin tai myöhemmin, mutta kuitenkin jossain välissä. “fiilistelykin” on ollut hyvin antoisaa ja antaa monesti hyvän mielen vaikka ei muuta asioiden eteen tekisikään.

Jussi Muurikanen30 Toukokuu, 2012Hei TT,Kiitos kommenteistasi. Maailmanympärysmatka, kerro lisää! Tällaisen matkan suunnittelu on malliesimerkki viimeisimmän postaukseni ydinsanomasta: kuluttaminen on parhaimmillaan jo suunnitteluvaiheessa. Eräänlaista omien unelmien window shoppingia voi harrastaa veloituksetta. Samalla sitoutuminen kokemukseen kasvaa jo ennakkoon. Silti toisaalta odotusten ylilataus joskus pilaa matkan – tätä kannattaa varoa, jos on taipumusta pettymyksen tunteisiin.

Jussi

Masa77730 Toukokuu, 2012Hyvä post jälleen! Itse harrastan unelmien window shoppinggia kohtuu säännöllisesti. Tavoitteet on pilvissä, mutta se kertoo vain siitä ettei paikallaan voi maata ja toivoa onnen osuvan kohdalle. Toivo ei ole strategia. Itse seuraan oman nettovarallisuuden kasvua tekemälläni excelillä ja vaikka edelleen se on miinus merkkinen, on se noussut aloituksesta huomattavasti. Joka kuukausi se lähenee hetkeä kun se kääntyy positiiviseksi. Miinus merkkinen nettovarallisuus on saanut myös velkojen takaisin maksuun potkua ja suunnitelmallisuutta. Jokainen – merkkinen euro pois taulukosta on kotiinpäin. Kaikessa tässä on hienoa myöskin se, etten ole luopunut juuri mistään kun suunnan käänsin. Olen edelleen hankkinut sen mitä haluan (pois lukien se yacht, lamborghini ja luxus kämppä ;)ja olen todella tyytyväinen elämääni. Se on helppoa kun sen tajuaa!Masa

TT30 Toukokuu, 2012Maailmanympärimatka olisi tarkoitus tehdä pidemmän kaavan mukaan ja käyttää siihen ainakin vuosi. Valitettavasti tällä hetkellä rahoituksen kokoaminen on vasta alussa. Uskon kuitenkin pystyväni keräämään riittävästi rahaa sitä varten 10-15 vuoden aikana. Tällä hetkellä katselen vain muiden maailmanympärimatkailijoiden blogeja joita löytyy kohtalaisen helposti Internjetin uumenista. Tarkoitus on kuitenkin tehdä se mahdollisesti putkiremontin iskiessä, mutta tällä hetkellä sen ajankohta ei ole vielä määritetty. Tätä hetkeä odotellessa teen yhden pidemmän reissun vuodessa.

Jussi Muurikanen30 Toukokuu, 2012Kiitos,TT: juuri noin se kannattaa tehdä. Poimien parhaat vinkit niiltä, joilla on jo kokemusta ko. reissusta.

Masa777: kuulostat ihan minulta oman “herätykseni” jälkeisten “hei näinhän tämä toimii” -fiilisten keskellä. Kannustan jatkamaan, matka on koko ajan hienompaa ja joka ikinen vuosi oppii tässäkin lajissa uutta. Ja taantuma odottaa aina nurkan takana, jos ei jaksa tsempata.

Juurikin tuo “mistään tärkeästä ei tarvinnutkaan luopua” oli olenneinen havainto. Fiksua rahankäyttöä pidetään helposti pihistelynä, mutta tosiasiassa kuluttamisesta saa juuri niitä arvokokemuksia enemmän, kun rahavirrat suuntaa itselleen olennaisiin asioihin. Tätä ei voi ymmärtää ellei itse kokeile ;)

Nyt unille, hyvä keskustelu jatkukoon!

Jussi

Antti3 Kesäkuu, 2012Hei!Itsekin tunnistin omaavani artikkelissa mainittuja piirteitä. Tällä hetkellä olen jo pari vuotta säästänyt rahaa autoon. Rahaa on jo sen verran kasassa, että voisin ostaa uuden täysin peruskäyttööni korealaisen. Mutta ei, jotenkin olen äärettömän mieltynyt Audin A5-malliin ja sen myös tulen hankkimaan. Nettiautossa tulee harva se päivä katseltua myynnissä olevia autoja, lähinnä fiilistelymielessä, mutta myös sen kannalta, että on sitten ostohetkellä paremmin kartalla hintatasosta.

Auto tulee aikanaan olemaan verrattain talouteeni nähden verrattain iso, eikä millään tavalla perinteisessä mielessä “järkevä” ostos, mutta sen jälkeen olen varma, että niinkin arkinen asia kuin paikasta toiseen siirtyminen on minulle täyttä luksusta ja nautin varmasti jokaisesti kilometristä :) .

 

/Jussi Muurikainen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit