Siirry pääsisältöön

Kuka voittaa taistelun suoratoiston herruudesta? Näihin yhtiöihin asiakkaamme uskovat.

Amazon ja AT&T ovat jo muutaman vuoden ajan haastaneet suoratoistomarkkinaa hallitsevaa Netflixiä omilla suoratoistopalveluillaan. Tähän asti Netflix on pärjännyt tässä “striimaussodaksi” ristityssä kamppailussa melko hyvin. Panokset ovat kuitenkin nousseet tänä vuonna merkittävästi, kun ensin Apple julkisti Apple TV+ -suoratoistopalvelunsa, joka tullaan lanseeraamaan yli sadassa maassa syksyn aikana. Myös Disney julkisti vastikään tietoja tulevasta suoratoistopalvelustaan, joka kantaa nimeä Disney+. Molemmat jättiyhtiöt siis haastavat nyt suoraan markkinaa hallitsevan Netflixin.

Käymme tässä kirjoituksessa läpi markkinoiden – ja omien asiakkaidemme – reaktioita kiivaana käyvään suoratoistotaisteluun.

Esittelyssä viisi suoratoistomarkkinan titaania.

Yhtiöiden osakekurssien kehitys vuonna 2019 (indeksoitu).

Netflix

Vielä alkuvuonna Netflixin osake oli vahvassa nousukiidossa, mutta sittemmin nousu on taittunut. Osake on kirjoitushetkellä plussalla enää noin 10 % vuoden alun lukemiin verrattuna. Kurssia ovat laskeneet kilpailijoiden suoratoistopalvelulanseerausten lisäksi yhtiön kesällä julkistamat tilaajamääräluvut, jotka eivät vakuuttaneet sijoittajia. Kehitys ei ole vakuuttanut myöskään Nordnetin asiakkaita, jotka ovat olleet osakkeen nettomyyjiä. Netflixiä omistavien Nordnet-asiakkaiden määrä on laskenut vuodenvaihteesta noin 9 %.

Disney

Jo ennen uuden suoratoistopalvelunsa lanseerausta Disney teki suoratoistomarkkinalla isoja liikkeitä, kun se maaliskuun lopussa ilmoitti ostavansa 21st Century Fox -mediayhtiön. Samalla diilillä Disney sai hallintaansa hyvin menestyneen suoratoistopalvelu Hulun. Näiden lisäksi Disney omistaa myös erittäin suositun ESPN-urheilukanavan. Elokuun alussa Disney ilmoitti tuovansa markkinoille “superpaketin”, jossa 12,99 dollarin kuukausihinnalla asiakkaat pääsevät suoratoistamaan Disneyn elokuvia, sarjoja ja urheilutarjontaa. Disneyn suoratoistopaketin hinta vastaa täsmälleen Netflixin asiakkaiden maksamaa kuukausihintaa USA:ssa, mikä ei liene sattumaa.

Disneyn osake on noussut noin 25 % tänä vuonna. Disneyn toimet ovat vakuuttaneet myös Nordnetin asiakkaat, jotka ovat lisänneet omistustaan osakkeessa. Disneytä omistavien asiakkaiden määrä on kasvanut 34 % vuodenvaihteen tilanteeseen verrattuna.

Apple

Teknologiayhtiö Apple tunnetaan paremmin puhelin- ja tietokonevalmistajana kuin suoratoistotoimijana, mutta viime aikoina sen pyrkimykset ovat selvästikin suuntautuneet Spotifyn ja Netflixin markkina-alueille. Apple Music ja AppleTV+-palvelu ovat esimerkkejä näistä uusista aluevaltauksista. Tämän vuoden aikana Apple on julkaissut yli 20 alkuperäissarjaa, joiden takana on tunnettuja nimiä, kuten Steven Spielberg, Richard Gere ja Oprah Winfrey. Miljardiluokan satsaukset omaan sisältöön kertovat, että Apple ottaa suoratoistosodan tosissaan.

Vaikka Applen osake on noussut tänä vuonna yli 30 %, Nordnetin asiakkaiden usko yhtiöön ei lukujen valossa ole vahvistunut. Apple-omistajien määrä Nordnetissä on nimittäin vähentynyt noin 3 % vuoden aikana.

Amazon.com

Kuten Apple, myös Amazon on astunut musiikki- ja videosisältöjen suoratoistomarkkinoille Amazon Music- ja Amazon Prime Video -palveluillaan. Myös Amazon on tuottanut omalla budjetillaan sisältöjä palveluihinsa, mutta iso osa tilaajista tulee yhtiön omistaman Twitch-palvelun kautta. Twitch on e-urheilun ja tietokonepelien johtava suoratoistopalvelu, jonka lähetyksiä seuraa jopa 15 miljoonaa katsojaa päivittäin.

Amazonin osake on noussut noin 20 % tänä vuonna. Amazon-omistajien määrä asiakaskunnassamme on kasvanut noin prosentin.

AT&T

AT&T on yksi maailman suurimmista tietoliikenneoperaattoreista. Yhtiö on muutaman viime vuoden aikana tehnyt yritysostoja, jotka signaloivat selvästi pyrkimyksistä vahvaksi toimijaksi videosuoratoistomarkkinalla: Ostokohteita ovat olleet satelliittitelevisiojätti DIRECTV ja Time Warner -konserni, jonka myötä AT&T sai haltuunsa mm. Warner Bros -elokuvastudion, CNN-uutiskanavan ja suoratoistopalvelu HBO:n. Viime aikoina on spekuloitu, että AT&T aikoo “tehdä Disneyt” ja yhdistää kaiken sisältönsä yhdeksi “megapalveluksi”. Samassa yhteydessä se voi vetää omistamansa sisällöt – mm. edelleen suurta suosiota nauttivan Frendit-sarjan ja kaikki Warner Bros -studion elokuvat – pois Netflixistä.

AT&T:n osakekurssi on noussut vuoden alusta reilut 20 %. Myös Nordnetin asiakkaat ovat löytäneet AT&T:n, jonka omistajamäärä on kasvanut noin 11 %.

Asiakkaidemme ja analyytikoiden näkemykset suoratoistosodasta.

YhtiöOsaketta omistavien Nordnet-
asiakkaiden määrän muutos *
Analyytikoiden näkemys osakkeen potentiaalista nykyhinalla **Osinkotuotto ***Osta/myy
Netflix-9 %+33 %0 %Käy kauppaa
Disney+34 %+15 %1,3 %Käy kauppaa
AT&T+11 %-2 %5,8 %Käy kauppaa
Apple-3 %+7 %1,5 %Käy kauppaa
Amazon+1 %+28 %0 %Käy kauppaa

* Muutos osaketta omistavien Nordnet-asiakkaiden määrässä kaikilla markkinoilla 1.1.2019 jälkeen.
** Laskettu 28.8.2019 päätöskurssien ja analyytikoiden keskimääräisten tavoitehintojen (27.8.2019 Bloomberg) mukaan.
*** Osinkotuotot on laskettu 28.8.2019 päätöskursseilla.

Kuten yllä olevasta taulukosta voi nähdä, Nordnetin asiakkaat näyttävät uskovan Disneyn selviävän käynnissä olevasta suoratoistosodasta voittajana: Disneyn omistajamäärä on kasvanut vuodessa yli 30 %. Myös muhkeasta osinkotuotostaan tunnettu AT&T on kerryttänyt lisää Nordnet-omistajia vuoden aikana. Analyytikoiden näkemys poikkeaa selvästi Nordnetin asiakkaiden näkemyksestä: He uskovat Netflixin ja Amazonin omaavan eniten potentiaalia nykyisiin markkinahintoihinsa nähden.

Miten sinä uskot suoratoistosodassa käyvän? Omistatko jotakin näistä viidestä pelurista? Kommentoi mietteesi alle!

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit