Kuka lietsoo paniikkia pörssissä?

Viime viikkojen aikana olemme saaneet lähinnä vain huonoja talousuutisia. Tämä on heijastunut myös pörsseihin, joissa vallitsi suoranainen paniikkimieliala elokuun ensimmäisellä viikolla. Euroopan velkakriisi on vakava ongelma eikä amerikkalaisten poliitikkojen heikko neuvottelukyky heinä-elokuun vaihteessa ollut omiaan luomaan luottamusta heidän kykyynsä ratkaista USA:n ylivelkaantumista. Silti maailmanlopun tunnelman syntyminen tai synnyttäminen pörsseihin on irvokasta liioittelua. Mistä oikeastaan on kysymys?

Tilanne maailmassa on outo. Kotitaloudet ja yritykset ovat hyvässä kunnossa. Samaa ei voi sanoa monen maan julkisesta sektorista. Ongelmat eivät ole uusia. USA:n velkaongelmista on keskusteltu vuosikausia ja Kreikan velkaantuneisuus on ollut kaikkien tiedossa viimeistään viime vuodesta lähtien. Tosin Kreikastakin on puhuttu jo aikaisemmin.

Finanssikriisin seurauksena Suomen kokonaistuotanto aleni vuonna 2009 peräti kahdeksan prosenttia eli enemmän kuin kertaakaan vuoden 1918 jälkeen. Nyt valtiovarainministeriömme on laskenut ennusteensa kokonaistuotannon kasvusta kuluvana vuonna 3,9 prosentista 2,8 prosenttiin. Morgan Stanleyn laatima vastaava ennuste maailmantalouden kehityksestä on laskettu 4,2 prosentista 3,9 prosenttiin. Suunta on väärä, mutta ei tästä hakemallakaan löydy aineksia paniikille.

Kriisitunnelman luonti on vaarallista, sillä sen synnyttämä käyttäytyminen saattaa pahimmillaan johtaa vahingossa aikaansaatuun lamaan. Pörssien kurssisyöksyt etenkin heinä-elokuun vaihteessa ja heti sen jälkeen loivat lamapelolle otollisen ilmapiirin. Voi siis kysyä, mihin pörssien tuomiopäivätunnelma perustui. Ei ainakaan faktoihin.

Pörssiyhtiöiden puolivuotistulokset olivat suurin piirtein sellaisia, joita saattoi odottaa. Pörssi reagoi äärettömän kielteisesti melkein kaikkiin osavuosikatsauksiin, mikä viittaa siihen, että monet vaikutusvaltaiset sijoittajat ovat perustaneet tulosodotuksensa pilvilinnoihin eikä todellisuuteen.

Suomalaisten pörssiosakkeiden kevään osingonjakoon perustuva keskimääräinen osinkotuotto on noin kuusi prosenttia eli nimellisesti korkein 30 vuoteen ja reaalisesti ehkä kaikkien aikojen korkein. Koska mitään osinkoromahdusta ei ole näköpiirissä ensi keväänä, kurssitaso Suomessa on tällä mittarilla ainutlaatuisen matala.

On siis kysyttävä, mistä pörssiväen hysteria johtuu. Ja onko joku mahdollisesti lietsonut paniikkia pörssissä. Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg, jolla on vahva finanssialan tausta, on pyytänyt Ruotsin pörssijohtajaa selvittämään tietokoneistetun kaupankäynnin eli ns. robottivälittäjien osuutta asiaan. Nämä etukäteen ohjelmoidut tietokoneet on ohjeistettu tekemään valtava määrä kauppoja salamannopeasti. Niiden osuus pörssikaupasta kaikkialla on kasvanut rajusti. Ne hyötyvät suurista kurssivaihteluista, koska tarkoitus on tehdä lyhyttä osakekauppaa.

Myös kansainväliset vipurahastot, jotka harjoittavat osakkeiden lyhyeksimyyntiä, saattavat hyötyä kovasti myyntipaniikista. Monen maan viranomaiset epäilevät, etteivät näillä rahastoilla ole aivan puhtaita jauhoja pussissaan, koska lyhyeksimyynti on nyt määräajaksi kielletty erityisesti Etelä-Euroopassa.

Osakkeisiin sijoittaminen eli osakesäästäminen edellyttää sijoituskohteiden ja niiden toimintaympäristön analysointia. Se on yksityishenkilöllekin järkevä tapa sijoittaa säästövaroja pitkällä aikavälillä. Sillä on myös tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä kanavoimalla oman pääoman ehtoista -pääomaa yritysten käyttöön. Ei kai vaan ole niin, että markkinat ovat siirtymässä nopeaa kurssikeinottelua harjoittavien häirikköjen haltuun?

Kim Lindström

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

ippe5 Syyskuu, 2011

Mielestäni hyvä kirjoitus, ja ihmettelen miksei se ole herättänyt enempää keskustelua. Volatiliteetti tuntuisi kasvaneen osakkeissa jonkin verran, mikä toisaalta avaa myös piensijoittajalle uusia mahdollisuuksia, mutta toisaalta tuskin edesauttaa pääoman tehokasta allokaatiota. Kuitenkin talonpoikaisjärjellä ajateltuna kehityksen suunta ei vaikuta terveeltä.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit