Siirry pääsisältöön

Kujanjuoksu on alkanut

 

Vuosi sitten saksalaislehden Süddeutsche Zeitung sai 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Vuotaminen on ilmeisesti jatkunut senkin jälkeen koska aineisto sisältää sähköposteja, pdf tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1977 aina kuluvan vuoden alkuun asti.

Aineistoa on tutkinut 400 toimittajaa ympäri maailman kuukausien ajan. Toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat poliitikot, yritykset, julkkikset ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa*. Tämä on laillista niin kauan kun verottajalle on avattu suojan piirissä olevia rahaliikkeitä ja omistuksia. Tässä piilee #panamapapers:in Akilleksen kantapää.

Rikosoikeudellisen vastuun syntymiseksi pitäisi pystyä osoittamaan, että veroparatiiseja hyödyntävät osapuolet eivät ole pitäneet verottajaa ajan tasalla. Ei riitä, että yrityksillä, poliitikoilla ja julkkiksilla on yrityksiä veroparatiiseissa. Pitää myös pystyä näyttämään toteen, että näiden takana olevaa liiketoimintaa ei ole avattu verottajalle. Koska yrityksistä ei lähtökohtaisesti tiedetä mitään, epäkohtien todistaminen on vaikeaa.

Yrityksiä ei kuitenkaan veroparatiiseihin perusteta kuin verosuunnittelua ja kiertämistä varten. Siksi julkisuudessa tuomittaneen kaikki joilla on yritys veroparatiisiin rekisteröitynä. Vaikka verojen kiertäminen on kiellettyä, verosuunnittelu ei ole sitä. Verosuunnittelun ja kiertämisen raja on kuitenkin tapauskohtainen, mikä osaltaan vaikeuttaa veronkierron kitkemistä. Jokainen tapaus on tutkittava erikseen.

Mikäli esimerkiksi Coca Cola Company kanavoi kaikki maailmalta saatavat kassavirrat yhteen, verotuksen kannalta hyödylliseen osoitteeseen ja tämä on yhdysvaltojen verottajan tiedossa, puhutaan verosuunnittelusta.

Mikäli Helsingin Hodari ja Hamppari tekee saman, kyseessä on verojen kiertäminen, ellei tarvittavat tiedot ole toimitettu verottajalle. Näissä tapauksissa amnesia on kuitenkin ilmeisen yleistä. Snägärin kun harvemmin kannattaa ylläpitää Panamalaista emoyhtiötä huvin vuoksi.

Suomesta lienee vaikea löytää aikuista, joka ei olisi tietoinen veroparatiisien ja veronkiertomahdollisuuksien olemassaolosta. Siksi irtopisteitä metsästävien poliitikoiden kummastelu esimerkiksi Nordean osallisuudesta veronkiertoon on hurskastelua. Onko tämä aikuisten oikeasti jollekin yllätys? Yhtä lailla asiaan on tartuttava.

Yhteiskuntaa rahoitetaan verotulojen avulla. Siltä osin kun joku kiertää veroja, muiden on maksettava enemmän. Mikäli verojen maksaminen ei miellytä siihen on puututtava demokratian suomin keinoin. Tähän asti on ollut helpompaa vähentää omaa verotaakkaansa veroparatiisien, mutta esimerkiksi myös kuitittomien käteismaksujen avulla.

Kiinnijäämisen riskin on tässä homman ydin. Jos riski kiinnijäämisestä on pieni, veronkierto on yleistä. Jos riski kiinnijäämisestä on suuri, veronkierto vähenee. Tämäkään ei liene kenellekään uutinen. Puhutaan veronkeruun tehokkuudesta.

Maailmalla on parhaillaan toteutumassa useita verotietojen jakamista mahdollistavaa sopimusta ja lakia. Sitä mukaan kun veronkeruu tehostuu, paineet uusille veronnostoille laskevat.

Veronkeruun tehostumisesta seuraa kuitenkin huoli siitä, että poliitikot polttavat nämä “lisärahat” oman suosionsa nostattamiseen. Huoli on perusteltu. Kollegiona poliitikot lupailevat kaikille kaikkea. Oli tilanne mikä tahansa, veroilla on siksi ennemmin tapana nousta kuin laskea.

Suomeen kaavailtiin ruotsin tapaan tehokkaan katumisen mallia, jossa ulkomaille varojaan vieneet voisivat palauttaa kotimaahan rahoja joutumatta rikosoikeudelliseen vastuuseen. Malli kuitenkin kaatui Suomessa perustuslaillisiin ongelmiin.

Kujanjuoksu on siis alkanut.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: www.johnkwhite.ie

* Mitä Panaman paperit kertovat? HS:n kooste tiivistää maailman suurimman tietovuodon keskeiset uutiset.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.04.2016 16:09

“Veronkeruun tehostumisesta seuraa kuitenkin huoli siitä, että poliitikot polttavat nämä ”lisärahat” oman suosionsa nostattamiseen.” Veronkeruun tehostumisesta seuraa lisäksi, että hyödyllinenkin taloudellinen toimeliaisuus ceteris paribus laskee, jos sen tuloksia ei voi enää suojata verottajalta. Jos kaikki “harmaa talous” saataisiin lopetettua, eivät nämä “harmaat” toimijat yhtäkkiä alkaisi veroja maksamaan, vaan paremminkin vetämään lonkkaa kotona hyvinvointivaltion maksaessa elämisen erilaisina tukina (köyhemmät) tai sitten syöden varallisuuttaan lopettaen yritystoiminnan ja investoinnit (varakkaammat). Maksakoon joku muu sitten Finavian johdannaistappiot ja Guggenheimit… Valitettavasti meillä ei ole dataa vaihtoehtoisista maailmankaikkeuksista, joten emme saa koskaan tietää kuinka paljon vahinkoa verotuksella ja sosialismilla on viimeisen vuosisadan aikana aiheutettu, verrattuna maailmaan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
06.04.2016 15:51

“Yrityksiä ei kuitenkaan veroparatiiseihin perusteta kuin verosuunnittelua ja kiertämistä varten.”

Kyllä niitä on siellä oikeaa liiketoimintaakin tekemässä mm. erlaiset laivarahtifirmat ovat perinteisesti bermudalla tai vastaavalla saarella. Lisäksi varoja voidaan piilottaa vihamiehiltä, hankalilta litiganteilta tai vaikka ex-vaimoilta ilman että asiassa on kyse veronkierrosta.

Tästä poliitikkojen säälittävästä irtopisteiden keruusta ei kyllä voi olla ylpeä. Kaikki finanssialaa seuraavat ovat jo aikaa tienneet Nordea Luxemburgin kuten satojen ellei tuhansien muidenkin varallisuudenhoitotalojen avustavan asiakkaitaan yritysten perustamisessa vieraaseen maahan. Ei siinä ole yhtään mitään erikoista.

Nimetön
Nimetön
05.04.2016 14:35

Kieltämättä suhtautumistapa tähän on ollut surkea. Nordea on pahis, kun se kertoo mistä saa verottomia palveluita. Kukaan ei tosiaan tiennytkään että Karibialla on veroparatiiseja. Paavo Arhinmäki on hyvin yllättynyt ja hyvinvointiyhteiskunta ja tekijät on saatava vastuuseen blabla. Tämä rapauttaa yhteiskunnan moraalia jne.

Pelkkää poliitikkojen irtopisteiden keruuta ja yksittäisten syyllisten etsintää. Kukaan ei myöskään kysy Paavo Arhinmäen lausuntojen perään milloin hän aikoo itse ryhtyä maksamaan veroja palkansaajan eikä poliitikon tapaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.04.2016 18:20

No Arhinmäkikö se tässä pahin konna on? Koita nyt kattoa peiliin ja omaan puolueeseesi (vaikea arvata…)

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.04.2016 18:57

En ole äänestänyt pitkään aikaan mitään enkä aio aloittaakaan. Paavo Arhinmäki on mielestäni karikatyyrinen nykypoliitikko ja siksi erinomainen esimerkki siitä, minkälaiset ihmiset asioistamme päättävät. Kokemus työelämästä rajoittuu nurmikonleikkaukseen kesätyönä ja akateeminen ura ei ole sen kummempi. Nuorena poliittiseen nuorisojärjestöön ja sanomisilla ei ole mitään sisältöä. Tekemiset liittyvät oman mammonan kasvattamiseen, eikä omatunto soimaa vaikka eriarvoisesta verokohtelusta pätkän vertaa.

Nimetön
Nimetön
05.04.2016 14:16

Tämä nyt ei liity itse asiaan, mutta kirjoitusasu on vähän kuin Nordean Panama-tiedotteesta. Oikeinkirjoitus kannattaa aloittaa jo otsikosta. Muuten olen sitä mieltä, että tämä “paljastus” on onnenpotku hurskasteleville poliitikoille.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.04.2016 14:32

Jepjep. Julkaisu lähti liian hyvin öljytystä liipasimesta.. Kiitos huomatuksesta ja anteeks.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.04.2016 10:40

Vielä pikku ajatusvirhe joka pisti silmään “Tähän asti on ollut helpompaa vähentää omaa verotaakkaansa veroparatiisien, mutta esimerkiksi myös kuitittomien käteismaksujen avulla.”

Hyvä teksti joka laajentaa tarkastelutason perspektiiviä mustavalkoisesta hyvä-paha- ajattelusta. Mielestäni olisi myös naiivia ajatella että Nordea on ainoa pankki, joka on tarjonnut tällaisia palveluita.